Vårdruvvård (20 Bilder): Vad Ska Jag Göra I Maj, April Och Efter Vintern? Secondary And Other Year Care

Innehållsförteckning:

Video: Vårdruvvård (20 Bilder): Vad Ska Jag Göra I Maj, April Och Efter Vintern? Secondary And Other Year Care

Video: Vårdruvvård (20 Bilder): Vad Ska Jag Göra I Maj, April Och Efter Vintern? Secondary And Other Year Care
Video: Kmt vad ni vill jag ska göra för vidios❤️❤️❤️ 2024, April
Vårdruvvård (20 Bilder): Vad Ska Jag Göra I Maj, April Och Efter Vintern? Secondary And Other Year Care
Vårdruvvård (20 Bilder): Vad Ska Jag Göra I Maj, April Och Efter Vintern? Secondary And Other Year Care
Anonim

Druvor är en ganska krävande gröda, så det blir inte lätt att ta hand om. Vårvård är särskilt viktigt, det är under denna period som trädgårdsmästaren måste utföra det största antalet procedurer. Det är värt att noggrant läsa alla stadier av druvskötsel under våren.

Bild
Bild

Hur skjuter jag ett omslag?

Druvorna tillhör inte särskilt vinterhärdiga grödor, därför behöver de ett obligatoriskt skydd för den kalla perioden. Efter vintern måste den tas bort korrekt. Detta bör göras först efter att snön har smält och luftens temperaturparametrar är +5 grader . Förfarandet utförs gradvis, förberedelse i detta fall är mycket viktigt. Först behöver du bara höja skyddet så att frisk luft går in. Detta kommer att hindra kulturell debatt.

Bild
Bild

Det rekommenderas att ventilera i en uppmätt dos - högst tre timmar om dagen . När luften sedan värms upp till +10 grader kan täckmaterialet tas bort helt och de gör det försiktigt och försöker att inte bryta de vinstockar som är svaga efter övervintringen. Villkoren för uttag beror helt på det territorium där trädgårdsmästaren bor.

Om klimatet är varmt kan druvorna släppas i början av april. I kalla områden flyttas datumen mot slutet av månaden.

Bild
Bild

Efter att ha tagit bort skyddet är det nödvändigt att omedelbart bedöma druvornas tillstånd . Det första steget är att undersöka ögonen. Ett friskt öga är grönt i sektionen, och ett fruset är brunt. Situationen är inte dödlig, bara i det här fallet kommer druvorna att växa senare. Därefter undersöker de själva vinstocken. Om det är svart eller brunt i snittet betyder det att ett sådant skott måste klippas ut till själva basen och sedan spudda. Det sista steget är rotutvärdering. Om de inte överlevde vintern väl, kommer druvorna att börja torka snabbt. För att rädda växten måste några av vinstockarna tas bort för att minska belastningen på grödan.

Bild
Bild

Formning och strumpeband

Beskärning av druvor är praktiskt taget det första som måste göras efter vintern. Förfarandet är enkelt, även nybörjare klarar det. Du måste göra sanitär beskärning först. Efter att ha tagit bort skyddet och bedömt kulturens tillstånd, bestäms dess typ.

  • Om de årliga skotten är helt frusna och knopparna har dött måste alla döda delar tas bort. Använd vinstockarna längst ner för skiktning och skär de överst till två internoder.
  • Om skotten är måttligt skadade måste du välja dem från vilka toppen är frusen och sedan ta bort dem. Om du ignorerar detta förfarande kommer du att få ett stort antal onödiga styvbarn.
  • Vid liten eller ingen skada på skotten kan beskärning utelämnas, eftersom druvorna kommer att växa bra ändå.
Bild
Bild

Efter den sanitära utförs beskärning av formning. Det är absolut nödvändigt att bilda en buske, annars tjocknar den och ger mindre skörd. Om vi pratar om den klassiska formen, görs frisyren enligt följande.

  1. Beskärning första året beror på antalet skott . Om det är ett, ska det klippas med 4 ögon, och om två, respektive med 2. Syftet med en sådan frisyr är att få "ärmar". Så kallas utvecklade druvstammar inom trädgårdsodling. Efter proceduren bör det finnas 4 eller fler av dem.
  2. Under det andra året behöver du egentligen inte göra någonting . Endast nya skott ska trimmas, vilket gör dem kortare med två ögon.
  3. Under det tredje året måste du vara uppmärksam på själva "ärmarna ". Var och en av dem måste ha två vinstockar. De måste klippas för ett visst antal knoppar, vanligtvis från 7 till 15, medan 4 knoppar är kvar på grenarna och cirka 12 på pilarna. Under beskärningen under tredje året görs också en ersättningsknut (skottet närmast till rötterna). Det måste skäras i två knoppar.
Bild
Bild

Det är värt att komma ihåg att beskärning utförs med ett skarpt och desinficerat verktyg, och såren måste täckas med trädgårdslack.

Efter beskärningen måste du fortsätta till nästa evenemang - druvsockret . Utan det är det inte möjligt att skydda växten från svampen, eftersom vinstocken kommer att krypa längs marken. Strumpebandet bör utföras i avsaknad av regn. Det första steget utförs omedelbart efter avslöjandet av kulturen. Skott är tillåtna på spaljéerna, och frukten ska placeras nedanför. Den andra etappen kommer att äga rum i början av maj. Här måste du knyta de yngsta skotten.

Bild
Bild

Ett strumpeband kan se annorlunda ut. De vanligaste typerna är:

  • på en trådspaljé (det enklaste alternativet, beskrivet ovan);
  • fläktformad (lämplig om buskarna växer med medel kraft, föreslår närvaron av en "hylsa" i varje gren med frukt, ser ut som en fläkt);
  • horisontell kardon (detta är ett alternativ för växter med stora bär, när förkortade "ärmar" placeras på långa kardonger);
  • vertikal kardon (välvd formation).
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om jorden?

Att ta hand om hemgjorda druvor på våren är inte på något sätt begränsat till att ta hand om själva vinstocken. Det är också mycket viktigt att sköta jorden ordentligt. Denna process består av tre huvudfaser.

Vattning

Den första vattningen efter vintern kallas vattenladdning. Det är mycket gott och stimulerar druvorna att vakna. Det är nödvändigt att vattna vinstocken med varmt vatten, medan kostnaderna kommer att vara från 200 till 300 liter för varje buske. Denna vattning kommer att räcka för växter i 2 månader. Efter denna tid bör bevattning göras var tionde dag, vilket ger buskarna 30 liter vardera. 21 dagar före blomningen utförs en andra riklig vattning.

Bild
Bild

Det bör noteras att det inte rekommenderas att hälla vatten vid roten. Det vore mer korrekt att gräva grunda spår (0,2 m) en halv meter från druvorna. Samma teknik bör följas för regelbunden vattning.

Lossar

Lossningsförfarandet syftar till att släppa ut syre till rötterna. På våren måste du lossa jorden två gånger . Den första lossningen kommer att vara djup, och den utförs omedelbart efter att druvorna öppnats, går djupt i marken med 0,25 m. Den andra utförs före blomningen, och här kommer djupet inte att vara mer än 0,1 m. Mer frekventa förfaranden är olämpliga.

Bild
Bild

Kompostering

Mulch har två viktiga funktioner på en gång: det begränsar tillväxten av ogräs och behåller fukt i jorden. Innan proceduren rengörs jorden, blir av med ogräs och vattnas sedan . Vilket organiskt material som helst kan användas som mulch i allmänhet. Halm, sågspån, flis, tallnålar har visat sig mycket bra. Mulchlagret ska inte vara för tjockt.

Bild
Bild

Toppdressing

På våren måste druvbuskarna matas tre gånger

  1. Den första utfodringen genomförs i april. För detta används träaska. Ett glas tas på en hink med vatten. Den resulterande blandningen appliceras tillsammans med vattenladdningsbevattning.
  2. När njurarna sväller löses 15 gram ammoniumnitrat och superfosfat upp i en hink med vatten. Denna toppdressing kommer att vara rot.
  3. I början av det andra decenniet i maj blandas en hink med vatten med 10 gram fosfor och 30 gram kväve (du kan ta urea) och kalium. Blandningen tappar också jord.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den första eller andra matningen kan också ersättas med organiskt material, men detta görs inte för ofta. Marken måste grävas för att gödselmedlet ska kunna blandas med det. Sådana förband kan utföras med några års mellanrum för att öka jordens bördighet.

Behandling mot sjukdomar och skadedjur

För att förhindra att druvbuskarna fångar sjukdomen måste du i förväg oroa dig för förebyggande åtgärder. Den innehåller flera steg.

  1. För första gången sprayas druvorna efter strumpeband. För att göra detta måste du använda vitriol, och du kan ta både koppar och järn. En annan lösning är Bordeaux -blandning.
  2. Den andra behandlingen utförs i början av vårens sista månad. Använd "Horus" -medlet, som skyddar mot svampar. 10 gram av läkemedlet räcker till hundra kvadratmeter.
  3. Nästa steg är att förebygga fästingar. Ta läkemedlet "Sunmight", instruktioner för dess användning bifogas. Du måste spraya tidigt på morgonen.
  4. 3-4 dagar före blomningen är det nödvändigt att föredra ett sådant medel som "Ridomil Gold". Det kommer att skydda druvorna från svampar. Invasion av skadedjur kan undvikas genom att bearbeta buskarna med "Decis". För att öka sjukdomsresistensen, använd "Vuksal-kombi B". De behandlas också med druvor efter blomningens början.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: en av de bästa och relativt säkra lösningarna för nästan varje kultur är "Fitosporin". Det kan också användas som profylax eller vid behandling av olika sjukdomar.

Vårdregler med hänsyn till regionen

I allmänhet ser måtten för vården av druvorna standard ut. Men i vissa regioner finns det vissa särdrag hos odling.

  • Så, i mittfältet kommer våren senare än i söder . Därför bör allt trädgårdsarbete i Moskva-regionen påbörjas närmare mitten av april eller till och med slutet, beroende på säsong. Efter avlägsnande av skyddet utförs sanitär beskärning och efter 10 dagar matas kulturen. Druvorna måste knytas till ett stöd, och jorden befruktas dessutom med magnesium.
  • I Volga -regionen är det tillåtet att ta bort skyddet först i slutet av april , men det händer ofta att detta görs i början av maj. På natten lämnas kulturen inte utan skydd förrän lufttemperaturen är helt normaliserad. Sprutning utförs omedelbart efter att skyddet har tagits bort. Bevattning bör vara sällsynt, men mycket vatten måste användas. Under lossning befruktas jorden.
  • När det gäller Sibirien är det ganska svårt att odla druvor här .därför odlas den ofta i växthus. På våren är det mycket viktigt att mata plantorna, medan kväve ges i minimala mängder. Formativ beskärning utförs inte under vårmånaderna i Sibirien.
  • Uralerna är mildare i klimat, men det verkar svårt att växa här . Det är nödvändigt att öppna druvorna i maj, när lufttemperaturen når minst +13 grader. Det är mycket viktigt att göra allt gradvis, eftersom det fortfarande kan vara kallt på natten. Det finns beskärning i denna region, men det rekommenderas inte att klippa allt under roten.
  • Krim har ett mycket varmt klimat, där druvor lever bäst . De börjar klippa den under vinternas sista månad. Man bör komma ihåg att klimatet på Krim kan vara mycket torrt tidigt på våren. Därför måste vattning ske i rätt tid.
Bild
Bild

Möjliga misstag

Slutligen kommer vi att överväga de vanliga misstagen hos nybörjare trädgårdsmästare, vilket leder till sjukdomar, otillräcklig skörd eller döds av druvbuskar

  • Felaktig tidpunkt för att ta skydd . Om den tas bort för tidigt kan återfrost skada växterna. Och om det är för sent, kan druvorna ruttna, börja knoppa, vilket definitivt kommer att påverka skörden negativt.
  • Brist på den första rikliga vattningen . Utan mycket vatten kommer druvorna att vakna längre, det kommer att vara mycket svårt för dem att växa och ge normala frukter.
  • Felaktig trimning eller brist på trimning . Detta är ett av de värsta misstagen. Frysta grenar kommer inte att kunna knoppa, detta är "avfallsmaterial". De kommer bara att ta styrka från busken.
  • Ignorera förebyggande behandlingar . Växten får inte bli sjuk. Men om detta händer blir det svårt att bota sjukdomen. Bättre att inte få problem alls.
  • Att välja fel stöd och material . Strumpebandsmaterial får inte skada anläggningen. Dessutom måste du ta hand om rätt typ av strumpeband. Det beror på grödans sort och styrkan i dess tillväxt.

Rekommenderad: