Gladioli Efter Blomning: Vad Ska Jag Göra Sedan? Behöver Jag Beskära Dem Efter Att De Har Bleknat? Höst Och Augusti Vård

Innehållsförteckning:

Video: Gladioli Efter Blomning: Vad Ska Jag Göra Sedan? Behöver Jag Beskära Dem Efter Att De Har Bleknat? Höst Och Augusti Vård

Video: Gladioli Efter Blomning: Vad Ska Jag Göra Sedan? Behöver Jag Beskära Dem Efter Att De Har Bleknat? Höst Och Augusti Vård
Video: Beskär ditt fruktträd -så här gör du! 2024, April
Gladioli Efter Blomning: Vad Ska Jag Göra Sedan? Behöver Jag Beskära Dem Efter Att De Har Bleknat? Höst Och Augusti Vård
Gladioli Efter Blomning: Vad Ska Jag Göra Sedan? Behöver Jag Beskära Dem Efter Att De Har Bleknat? Höst Och Augusti Vård
Anonim

Gladioli är magiska blommor som vi är så vana vid på hösten. Det är med dem som skolelever ofta rusar till kunskapens dag. Och för många oerfarna odlare är det fortfarande ett mysterium vad man ska göra med dessa växter efter att de har bleknat. Det är faktiskt nödvändigt att utföra en uppsättning aktiviteter, vilka vi kommer att beskriva i vår artikel.

Bild
Bild

Blomningstid

Blodperioden för gladioli beror direkt på sorten. Dessutom är planteringstiden av stor betydelse, liksom klimatets särdrag i ett visst område. Tidiga sorter glädjer trädgårdsmästare med ljusa och vackra blommor mot slutet av juli. Sent i augusti och början av september är mitten av tidigt till mitten av sen blomningstid . Slutligen är de sena sorterna helt höstiga och producerar blomstjälkar i september och oktober.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningsperioden beror mycket på hur tidigt gladiolerna planterades . Om denna procedur utförs för sent får trädgårdsmästaren inte vänta på blommorna under den här säsongen. Dessutom är väderförhållandena av stor betydelse. I vissa fall kommer det att kräva mycket ansträngning. Hur man tar hand om gladioli efter blomningen är dock helt oberoende av tidpunkten. Uppsättningen av åtgärder är densamma i alla fall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man göra innan man skördar lökarna?

Gladioli odlas oftast utomhus i en trädgård eller lantgård. När de har bleknat måste odlaren bestämma vad han ska göra nästa. Växterna måste skötas innan lökarna skördas . Efter att blommorna själva faller ser pedunclerna inte för snygga och snygga ut. Att klippa av stjälkarna är rätt lösning. Deras höjd bör vara högst 30 centimeter från marknivå. Efter proceduren kommer området att se mer välvårdat ut. Det hjälper också till att förbereda själva lökarna för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att löken ska mogna behöver den näring. Efter att stjälkarna har skurits börjar mineraler samlas direkt i knölarna själva. Förutom att trimma stammen och bladen behöver gladioli också matas med användbara föreningar och behandling med speciella preparat, vilket hjälper till att skydda dem från olika sjukdomar.

Beskärning av peduncle

Det är inte svårt att klippa stammen korrekt för vintern. Ett visst schema bör dock fortfarande följas. Först och främst måste du klippa av blomningen . En vass kniv eller beskärare ska användas. Detta görs på kvällen, för på natten, när det är svalt ute, skärs snittet bättre. Stubben från peduncle ska vara cirka 4 centimeter. Bladen skärs till en nivå. Om vi pratar om storblommiga sorter bör det vara minst 20 centimeter. När det gäller miniatyrsorter räcker det att lämna 10 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Med höstens början krävs vattning endast för senblommande sorter av gladioli. Det hålls när vädret är varmt och soligt. Vatten måste värmas upp och försvaras i förväg . För 1 kvadratmeter räcker det med 2 hinkar, kanske lite mindre. Du måste mätta marken med en kvarts meter. Förutom vattning måste du lossa marken samtidigt. Ogräs avlägsnas också och gladioli jordas. Men efter mitten av september stannar vattningen och plantorna börjar förbereda sig för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Efter att blomstjälkarna och lövverket har klippts kastar växten all sin styrka i bildandet av lökarna. För det för att få maximal mängd näringsämnen bör stamhöjden vara mer än 20 centimeter … Toppdressing utförs i början av september. Samtidigt utför den rollen som desinfektion. Trädgårdsmästare rekommenderar att du använder kaliumpermanganat. För 1 kvadratmeter mark räcker det med 5 gram av kompositionen upplöst i en hink vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, på hösten är det nödvändigt att förbereda själva platsen, där blomsterträdgården kommer att ligga på våren … Till att börja med avlägsnas ogräs, varefter jorden grävs upp. Det kommer att behöva avoxideras, för detta är det tillräckligt att tillsätta torv med sand eller kalk eller dolomitmjöl. Om jorden är sand ersätts sanden med humus. Färsk gödsel bör kasseras, eftersom det kan orsaka svampens spridning. På hösten ska gödningsmedel baserat på kalium och fosfor appliceras på jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordbearbetning

En viktig punkt är jordbearbetning. Det blir förebyggande av olika sjukdomar. Du måste vara uppmärksam på tidig avlägsnande av ogräs och gräva. Lossning förbättrar luftåtkomst till rötterna. För det för att desinficera jorden på hösten, under grävning, bör den vattnas med en 2% lösning av kopparsulfat … Du kan ersätta den med Tiazon. Innan du planterar blommor bör jorden vattnas med Fitosporin -lösning. Kaliumpermanganat gör inte heller ont. Därefter läggs sand till spåren och knölar planteras på den. De bör också strös med sand först och först efter det med jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

När och hur man gräver?

Du kan gräva upp lökarna redan 21 dagar efter att blomstjälkarna har klippts. Det är dock bäst att ta dig tid och starta proceduren på 4-6 veckor. Detta är inte svårt för tidigt blommande sorter. När det gäller senblommande sorter bör du fokusera på klimatförhållanden . Denna period gör att både den nya glödlampan och bebisarna kan bildas fullt ut. Oftast görs grävning mot slutet av september. Detta gäller för de flesta regioner i vårt land. Det är bättre att vägra att använda en spade, gafflar är mycket mer lämpliga. Proceduren bör utföras i torrt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jag måste säga att barnen inte är fästa vid glödlampan för säkert . I detta avseende bör grävningen göras mycket noggrant så att de inte stannar kvar i trädgården. Barn kan ganska bekvämt överleva vintern utomhus och redan nästa år klättra på de mest oväntade platserna. Det krävs för att få ihop löken med en jordklump och sedan försiktigt skaka av den över vilken behållare som helst. Oftast är det ganska många barn på den. Stammen skärs nästan helt; det är tillåtet att lämna endast 1 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

I fallet när löken är helt mogen separeras den gamla ganska enkelt och utan större ansträngning. I andra situationer är det bättre att vänta ett par veckor, då blir det lättare att bli av med det. Det är bättre att ta bort huvudsakliga smuts omedelbart. Ibland kan detta göras genom att skölja lampan i vanligt vatten.

När lökarna har grävts upp bör de förberedas för förvaring. Först och främst utförs en visuell inspektion. Under tiden blir det klart om knölarna äntligen är mogna. Mogning ger en mörkare av lampans skalor. I detta fall separeras bebisarna mycket lätt. Vård för både knölar och barn är densamma. Florister noterar att när regnväder råder kan brunaktiga fläckar visas på bladen . Detta är en signal för tidigare grävning. Om du ignorerar detta faktum kan lökarna attackeras av röta eller botrytis. En pitchfork används för proceduren. De skyddar lamporna från skador. Knölarna tas med jorden och rengörs för hand. Inspektion utförs och skadade kopior kastas nödvändigtvis bort. Dessa inkluderar de som inte hade tid att mogna, för små, liksom de som drabbas av sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tvätt bör lökarna behandlas med kaliumpermanganat. För detta bereds en svag lösning av läkemedlet, där planteringsmaterialet sänks ned i 10 minuter. Efter det kan du börja torka.

När det gäller torkning läggs lökarna uteslutande i skuggan . I solen kan de vissna tillräckligt snabbt. Den mest bekväma rumstemperaturen. Lökarna torkas i minst 14 dagar, varefter de läggs ut för förvaring och förvaras svalt och torrt. Lagringstemperaturen bör vara högst +5 grader. Du bör också ta hand om den låga luftfuktigheten, annars kan knölarna börja gro i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Om du lämnar gladioli i jorden hela vintern kan de frysa. Därför bör du definitivt gräva ut dem. Experter rekommenderar att proceduren utförs tidigast 3 veckor efter att växten bleknat . Det är bättre att skjuta upp processen helt, då blir det mer tid för mognad. Florister rekommenderar att du byter ut spaden mot en höjdgaffel. Dessutom finns det en uppfattning att det är nödvändigt att gräva upp gladioli efter att potatisen har skördats, men även innan kålen tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om svampinfektioner blir synliga på bladen skärs skotten omedelbart av. Själva glödlampan förvaras separat för att inte ha kontakt med friska prover.

Blad och stjälkar rekommenderas att klippas av blommor som fortfarande finns i det öppna fältet. Faktum är att när det tas bort från det är det ganska lätt att skada dem. Om grävningen utförs felaktigt finns risk för att förlora barn. När barn inte behövs bör de också tas bort från marken så att de nästa år inte stör de planterade grödorna och inte förtrycker dem . Om spindeln bryts av istället för att skäras av, finns det en allvarlig risk för att lampan skadas. Därför är detta starkt avskräckt. För att rötterna ska separera bättre bör du vänta 5-7 dagar. Det är bäst att förvara glödlampor i material som andas. Detta kan till exempel vara torrt halm, lagt i en kartong eller en trälåda. Att förvara lökarna i kylskåpet är inte det värsta alternativet. För att göra detta kan du välja den nedre hyllan eller en separat låda.

Bild
Bild

Florister säger att det inte är så svårt att ta hand om gladioli efter att de har bleknat . Sammanfattningsvis kan det noteras att huvudaktiviteterna är snabb beskärning av blomstjälkar, utfodring, säkerställande av lökens mogning, grävning, inspektion, rengöring, bearbetning och torkning. Korrekt organisering av lagring är också en viktig punkt. Genomförandet av dessa enkla åtgärder gör att du kan få hälsosamt planteringsmaterial. Redan nästa säsong kommer trädgården att dekoreras med ljusa och vackra blommor som kommer att glädja ögat.

Rekommenderad: