När Ska Man Plantera Om Druvor? Hur Kan Du Transplantera Druvor Till En Annan Plats Under Hösten Och Våren? Vilken är Den Bästa Tiden På året?

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Plantera Om Druvor? Hur Kan Du Transplantera Druvor Till En Annan Plats Under Hösten Och Våren? Vilken är Den Bästa Tiden På året?

Video: När Ska Man Plantera Om Druvor? Hur Kan Du Transplantera Druvor Till En Annan Plats Under Hösten Och Våren? Vilken är Den Bästa Tiden På året?
Video: Beskärning av vindruvor i trädgården 2024, April
När Ska Man Plantera Om Druvor? Hur Kan Du Transplantera Druvor Till En Annan Plats Under Hösten Och Våren? Vilken är Den Bästa Tiden På året?
När Ska Man Plantera Om Druvor? Hur Kan Du Transplantera Druvor Till En Annan Plats Under Hösten Och Våren? Vilken är Den Bästa Tiden På året?
Anonim

Söta bär, snygga utseende och relativ skötsel är egenskaper som gör druvor till en önskvärd gröda för många trädgårdsmästare. Överflödet av sorter låter dig välja en växt med idealisk smak och andra egenskaper . För att grödan ska uppfylla trädgårdsmästarens förväntningar är det dock nödvändigt att följa vissa krav för plantering och skötsel av en gröda. Den här artikeln kommer att fokusera på att transplantera druvor - om de grundläggande reglerna för detta förfarande, olika nyanser och små knep, tack vare vilken någon, vare sig det är en amatörträdgårdsmästare eller en erfaren trädgårdsmästare, kan få en riklig och söt skörd.

Bild
Bild

Tidpunkt

Druvor kan transplanteras när som helst på året, men den bästa perioden anses vara början på våren, när saftflödet ännu inte har börjat, eller slutet av hösten (under perioden efter att bladen faller och före frost), när växten redan somnat.

Så, på våren är det bättre att plantera om druvor den 20 april - de första dagarna i maj . Detta beror på att växten ännu inte har vaknat från viloläge, det finns inga knoppar och löv på den, liksom att jorden redan är ganska varm.

Bild
Bild

De mest lämpliga varma månaderna för druvtransplantation är augusti och september.

Val av sittplats

Det är bättre att välja en ny plats för att plantera druvor på ett soligt, skyddat från starkt vindområde - detta kommer att hjälpa till att skydda buskarna från skador, samt öka avkastningen. Förutom, rätt grannskap med andra planteringar bör observeras så att plantorna inte överväldigar varandra . Det är också värt att komma ihåg att druvor är en flerårig växt, så det är bättre att välja en plats där busken kommer att växa under lång tid (utan behov av omplantering).

Erfarna trädgårdsmästare avråder från att plantera en växt i ett område där en annan druvbuske växte för mindre än två år sedan. Om det inte är möjligt att gräva ett hål på ett annat ställe, bör marken på den gamla förnyas, och en ung planta bör planteras i mitten av själva hålet med omlastningsmetoden.

Bild
Bild

Vi tar hänsyn till plantans ålder

Unga plantor 1-3 år är idealiska för transplantation. Experter rekommenderar inte att plantera om vuxna buskar över 6 år, eftersom det på grund av den högt utvecklade skärningen är stor sannolikhet för att växten inte kommer att slå rot på den nya platsen . Om trädgårdsmästaren behöver transplantera sådana druvor är det nödvändigt att skära av en del av växtrötterna och lämna de yngsta och sedan bearbeta dem lätt med en blandning av lera och kaliumpermanganat.

Bild
Bild

Transplantationsprocess

För att transplantera en druvbuske till en ny plats måste den först grävas in inom en radie på upp till en halv meter.

Vuxna buskar, som är mer än 5-7 år gamla, bör försiktigt frigöras från marken . Efter det är det nödvändigt att uppdatera delarna av rötterna - för att ta bort de gamla och lämna starka rötter i två till tre år. Därefter doppas rötterna i en lösning av lera och kaliumpermanganat (om detta inte görs i förväg är det i detta skede nödvändigt att skära ut de extra stjälkarna och lämna 2 ärmar med 1-2 årliga vinstockar på varje). Topparna på vinstockarna ska skäras i 2-3 ögon och snittarna ska behandlas med vax eller avkok från trädgården. Därefter dras druvbusken till ett förberett hål (detta kan göras med plywood eller säckväv), i vilken en hink vatten hälls (på våren ska det vara varmt) och lerklumpar hälls på vars botten och över - bördig jord med grus och sand …

Bild
Bild

Vi får inte glömma att druvavfall bara kan tillsättas till komposten i form av aska, liksom frön och jäst fruktkött.

För att druvbusken ska rota sig bättre vid transplantation till en annan plats bör lite kornfrön hällas i marken nära rötterna . Om det finns järnbrist i jorden måste växten befruktas i framtiden med järnhaltiga förband. Själva busken ska läggas i hålet i en vinkel tillsammans med ärmarna, rikta rötterna ner och sedan - efter att ha fyllt hålet med jord och tagit bort den årliga vinstocken över hålets nivå - vattnas. För att göra vattningen bekvämare bör en bit rör installeras längs kanten av gropen.

Bild
Bild

För vintern och våren är busken som regel täckt med spunbond och för hösten - med en lufttorr beläggning . Växten kan transplanteras inte bara under den sovande perioden, utan detta kräver extra vård av den. För att busken ska återhämta sig efter transplantation så snabbt som möjligt, under det första året är det nödvändigt att ta bort alla blomställningar från den, och nästa - bara 1/3.

Ett av sätten att transplantera en ung druvbuske (från 1 till 3 år gammal) är omlastning - med denna metod transplanteras växten med jord på rötterna i ett brett och djupt hål. Ett par dagar före en sådan operation förkortas inte rötterna och själva växten vattnas inte.

Bild
Bild

För gamla buskar som är 10 till 20 år gamla och behöver omplanteras, bör en metod som kallas katavlak användas, vilket är en metod för vegetativ förökning. Katavlak utförs i början av vårsäsongen. Det är nödvändigt att gräva ett hål nära druvbusken och sedan släppa rotsystemet så att hälrötterna är synliga . Därefter placeras vinstocken i en grävd dike, och de unga skotten lämnas på ytan. Som ett resultat av sådana åtgärder börjar busken växa både i det gamla och på det nya stället. Det bör noteras att efter transplantation med denna metod börjar frukten redan under det första året. Fördelarna med katavlak inkluderar möjligheten att transplantera en vuxen växt om den växte kaotiskt tidigare, liksom att ge varje vinstock den nödvändiga mängden solljus.

Bild
Bild

För att neutralisera påfrestningen från druvbusken under transplantation, liksom för att påskynda processen för att återställa rotsystemet, är det nödvändigt att organisera vattningen korrekt, det vill säga att leverera vatten exakt till plantans hälrötter.. Detta kan göras genom att lägga ett dräneringsskikt av fint grus inuti planteringsgropen och placera ett plast- eller asbeströr i det i en vinkel, vars övre del bör stiga 100–150 mm ovanför gropytan. Tack vare ett sådant system är det möjligt att genomföra rotbevattning direkt med en minimal risk för ruttning av rotsystemet . I sin tur kommer detta att leda till en ökning av frukthastigheten och en ökning av storleken på mogna bär.

Bild
Bild

Efter att vinstockarna har transplanterats ska de vattnas en gång varannan vecka, vilket ökar vattningsintervallen med tiden . Detta schema kan justeras beroende på väderförhållanden. Befruktning av transplanterade buskar på sommaren är bara 2-3 gånger på tre månader. För att säkerställa luftcirkulation nära rötterna är det dessutom nödvändigt att lossa jorden då och då.

Överensstämmelse med ovanstående regler gällande tidpunkten för planttransplantation, val av plats, samt lämpliga metoder gör att du kan uppnå höga kvantitativa och kvalitativa indikatorer på druvbuskens utbyte utan att skada dem, såväl som växter som växa i samma område i grannskapet.

Rekommenderad: