Vad Kan Du Plantera Bredvid Ett äppelträd? Varför Kan Du Inte Plantera Hallon? Hur Långt Ska Man Plantera Körsbär? Kompatibel Med Andra Träd Och Buskar

Innehållsförteckning:

Video: Vad Kan Du Plantera Bredvid Ett äppelträd? Varför Kan Du Inte Plantera Hallon? Hur Långt Ska Man Plantera Körsbär? Kompatibel Med Andra Träd Och Buskar

Video: Vad Kan Du Plantera Bredvid Ett äppelträd? Varför Kan Du Inte Plantera Hallon? Hur Långt Ska Man Plantera Körsbär? Kompatibel Med Andra Träd Och Buskar
Video: Plantera ett PLOMMONTRÄD - Vad ska du tänka på? 2024, April
Vad Kan Du Plantera Bredvid Ett äppelträd? Varför Kan Du Inte Plantera Hallon? Hur Långt Ska Man Plantera Körsbär? Kompatibel Med Andra Träd Och Buskar
Vad Kan Du Plantera Bredvid Ett äppelträd? Varför Kan Du Inte Plantera Hallon? Hur Långt Ska Man Plantera Körsbär? Kompatibel Med Andra Träd Och Buskar
Anonim

När du planerar placeringen av träd, buskar, grönsaksgrödor på platsen är det viktigt att känna till funktionerna i grannskapet med olika grödor. Ett av de mest älskade och traditionella fruktträden i trädgården är äppelträdet.

Både barn och vuxna älskar äpplen - de är hälsosamma frukter som kan användas för att göra stuvad frukt, sylt, för att baka och ätas färska. Men för att äppelträdet ska ge en bra skörd är det viktigt att inte bara sköta det ordentligt, utan också att ge det ett bekvämt grannskap med andra växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför överväga kompatibilitet?

När du planterar någon gröda är det viktigt att ge den de mest optimala levnadsförhållandena. Det finns kulturer som älskar solen, medan andra kan hitta ett skuggat område. Växter behöver en annan mängd ljus, fukt, jord med olika surhet, liksom olika toppdressingar, vilket kommer att säkerställa bekväm tillväxt och utveckling av kulturen.

När du väljer grannar för växter måste du lära dig så mycket som möjligt om ett träds eller buskens tillväxtegenskaper. Många faktorer kan påverka kompatibiliteten mellan olika kulturer.

  • Närvaron av ljus - Växter planterade i närheten ska inte blockera tillgången till solen. Om båda plantorna är fotofila måste du ge dem full tillgång till ljus. Om man kan växa i skuggan kan närhet vara bra.
  • Placeringen av rötterna i marken - så att grödorna som planteras i närheten kan utvecklas fullt ut måste de ha tillräckligt med fukt och näringsämnen. Om växternas rotsystem ligger på samma nivå kommer de inte att ha tillräckligt med vitala komponenter, och tillväxten kommer att bromsa. För optimal utveckling bör rotsystemet i jorden vara på olika djup så att en växt inte tar näringsämnen från en annan.
  • Gödningsapplikation - varje träd eller buske har sina egna gödningsmedel, som bidrar till en aktiv tillväxt av kultur och god frukt. När man planterar plantor är det viktigt att kontrollera om de gödningsmedel som kan appliceras på marken i grannområdet är kompatibla. Om näringsämnena är lämpliga för alla växter blir det inga problem. I vissa fall kan gödningsmedel främja tillväxten av ett träd och förtrycka ett annat, därför är det nödvändigt att noggrant kontrollera möjligheten att plantera vissa grödor i närheten och göra vissa tillsatser till jorden.
  • Allelopati - varje växt släpper ut vissa ämnen som kan vara neutrala för närliggande grödor eller hämma dem. Så att det inte finns några problem med tillväxten av träd eller buskar i trädgården, är det viktigt att överväga kompatibiliteten mellan dessa planteringar.

Kulturer som tävlar i den naturliga miljön kommer inte att växa och bära frukt väl, därför bör de planteras så långt som möjligt från varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns ledigt utrymme i landet rekommenderas trädgårdsmästare att inte plantera ett äppelträd bredvid andra träd. Brist på ljus, konkurrens om fukt och näringsämnen kommer inte att tillåta trädet att växa starkt och ge stabila stora skördar. Kvarteret med små buskar anses lämpligt, men äppelträdet känns bäst omgivet av prydnadsgräs och blommor. Användningen av lågväxande örtgrödor nära trädstammen tillåter:

  • förbättra kvaliteten på jorden runt äppelträdet;
  • eliminera överskott av salter från jorden;
  • skapar förutsättningar för att behålla mer fukt under trädet;
  • skyddar rotsystemet från eventuella skador;
  • låter dig göra trädgården mer snygg och vacker.

För att odla ett bra äppelträd måste du veta vad du ska plantera under och runt det, vilka grödor som kommer att bli hjälpare och vilka som kommer att skada.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Framgångsrik stadsdel

Korrekt organisation av träd och buskar i trädgården kommer att skapa optimala förutsättningar för alla grödor och därefter få bra skörd. Det finns ett antal växter som kan planteras bredvid äppelträdet, vars närhet kommer att gynna trädet.

  • Plommon är det bästa trädet för plantering med ett äppelträd . Körsbär och söta körsbär har den sämsta kompatibiliteten, så de bör planteras på avstånd.
  • Hallon det anses vara en gynnsam buske som täcker marken nära trädbrunnen, så att den inte torkar ut, och närvaron av bin och andra insekter hjälper till mer riklig pollinering. Krusbären kommer också bra överens med äppelträdet, så det kan planteras nära trädet.
  • Grönsaksgrödor kan också planteras i trädgården: gurkor, squash och liknande växter, vars rötter går ytligt i marken och inte tar näringsämnen från träden.
  • Tomater växer bra nära äppelträd om de planteras på solsidan. På grund av närvaron av en fuktreserv, skuggning i dagens hetta, sträcker plantorna bra och ger en riklig skörd.
  • För skydd mot skadedjur och insekter kan du plantera lök och vitlök nära äppelträdet . Tack vare deras speciella lukt kommer dessa grödor att skrämma bort oönskade skadedjur, som vanligtvis förstör trädet, och ibland grödan.
  • Tills rikligt lövverk dyker upp växer rädisor och unga lökar väl under äppelträdet . Du kan få minst en gröda innan den gröna lövmassan börjar växa på trädet.
  • Friska matälskare kan odla dill, basilika, sallad och sorrel under träden i trädgården . Växlingen mellan sol och skugga gör att plantorna kan känna sig bekväma och växa bra länge.
  • Att plantera lupin nära ett äppelträd anses vara det mest gynnsamma , eftersom denna växt hjälper trädet att växa och utvecklas snabbt tack vare de speciella ämnena i dess sammansättning. Med lupin kan du täcka rotzonen och dessutom befrukta jorden.
  • Att befria trädgården från invasionen av bladlöss och myror , kan du plantera celandine, som stöter bort dessa insekter, vilket håller äppelträdet friskt.
  • Vilda blommor kan också odlas under träden i trädgården . På grund av närvaron av maskrosor under äppelträdet har frukterna en högre mognad. Vitklöver är ett ytterligare bete för bin, som mer intensivt pollinerar äppelträdet.
  • För att skydda jorden under trädet kan du plantera ett gräs - ett böjt fält . Fördelen med denna gröda är dess goda självsådande prestanda. Det räcker att så gräset en gång, och det kommer att växa årligen under träden i trädgården.

Schemat för plantering av trädgårdsgrödor under äppelträd kan vara olika - det beror på platsens storlek, antalet träd i trädgården, trädgårdsmästarens själv önskemål. Med brist på territorium är det vettigt att plantera fruktbärande grödor under träden. Och om utrymmet tillåter det är det bättre att placera en dekorativ gräsmatta eller användbara vildblommor under äppelträdet.

På grund av behovet av att behandla träd med kemikalier är det bättre att inte odla de växter under dem, vars frukter kommer att ätas, eller de måste skördas innan äppelträden bearbetas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska inte planteras?

På dacha kan du plantera ett stort antal träd, buskar, trädgårdsgrödor, och tillväxten, utvecklingen och frukten av varje art beror på deras rätta läge. Förutom fruktträd har många tomter vanliga träd som fungerar som dekoration för tomten. När du planterar en trädgård måste du veta vilka grannar som är gynnsamma för den och vilka som inte är det.

Om vi pratar om ett äppelträd, är det bättre att inte placera ett antal grödor nära det

  • Fruktträd, fågelkörsbär och bergaska . Skadedjur reproducerar aktivt på dessa växter, vilket hotar äppelträdets integritet. Unga päron tävlar inte med vuxna äppelträd och dör med tiden, medan växter i samma ålder mår bra runt dem.
  • Av vanliga träd kommer björk att vara en oönskad granne, liksom syren och jasmin . - dessa blommande grödor kommer inte att vara fördelaktiga, de bör planteras bort från äppelträd. Muttern trivs inte bra i trädgården; den bör planteras separat från alla fruktträd.
  • Röda och svarta vinbär mår inte bra under äppelträdet , eftersom dessa grödor älskar solen, och trädens spridande krona tar bort det mesta av ljuset, och buskarna utvecklas dåligt och bär frukt sämre.
  • En oönskad granne för ett äppelträd är hallon, det, liksom vinbär, älskar solen, därför växer det värre i skuggan . Ett annat problem är jordens utarmning, hallon drar starkt fukt och näringsämnen från jorden, så äppelträdet kommer att berövas de ämnen som är nödvändiga för tillväxt och utveckling, vilket kommer att påverka dess tillstånd negativt.
  • För att skydda din trädgård från oönskade insekter, plantera inte hagtornar under träd . Många skadedjur flockas till denna buske som angriper äppelträdet.
  • Plantera inte grönsaker som kål, potatis och morötter under äppelträdet . Dessa är grödor som tränger djupt in i jorden och konsumerar fukt och näringsämnen som trädet behöver.
  • Ett oönskat grannskap skulle vara en landning under ett äppelträd av mynta, salvia och persilja . Doftande örter kan påverka fruktens smak.

Efter att ha studerat listan över grödor som kan och inte kan placeras bredvid äppelträd, kan du planera plantering av alla önskade grödor, undvika en oönskad kombination av växter.

Om du skapar optimala förhållanden för alla grödor, vatten, ogräs och gödsel i tid, kommer trädgården och grönsaksgården att glädja hela säsongen.

Rekommenderad: