Kudraniya (20 Bilder): Beskrivning Av Ett Jordgubbsträd, Dess Odling I Det öppna Fältet. Hur Ser Bär Och Plantor Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Kudraniya (20 Bilder): Beskrivning Av Ett Jordgubbsträd, Dess Odling I Det öppna Fältet. Hur Ser Bär Och Plantor Ut?

Video: Kudraniya (20 Bilder): Beskrivning Av Ett Jordgubbsträd, Dess Odling I Det öppna Fältet. Hur Ser Bär Och Plantor Ut?
Video: Arbutus Marina tree - Beautiful and tasty fruits 2024, April
Kudraniya (20 Bilder): Beskrivning Av Ett Jordgubbsträd, Dess Odling I Det öppna Fältet. Hur Ser Bär Och Plantor Ut?
Kudraniya (20 Bilder): Beskrivning Av Ett Jordgubbsträd, Dess Odling I Det öppna Fältet. Hur Ser Bär Och Plantor Ut?
Anonim

Kudrania är ett lövfällande grönt träd med skott som blir bruna med åldern. Denna växt når en höjd av 5-6 m. Krullens löv är små i storlek med små dentiklar i kanterna, har en blekgulgrön nyans. Blomställningarna är också medelstora, kronbladen är lätta, runda. Frukterna smakar ungefär som hallon, jordgubbar eller jordgubbar, därav det andra namnet - "jordgubbsträd". I form är frukterna sfäriska, mer påminner om mullbäret, bekant för många från barndomen.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Kroppsmassans konsistens är tät och fast, röd i färg, som jordgubbar. Den innehåller olika vitaminer och andra näringsämnen som är användbara för kroppen, till exempel askorbinsyra, vitamin A och B, järn, kolin. Frukt hjälper bra med anemi, minskar oönskad spänning i nervsystemet och kan ta bort sömnlöshet.

Bär är bra för personer med långsam metabolism och gastrointestinala problem.

Bild
Bild

I Kina används jordgubbsträdet för att odla sidenmaskar. Kudrania älskar ett torrt och varmt klimat, och livslängden för denna växt är ungefär ett halvt sekel, vilket är en ganska bra indikator.

Den naturliga livsmiljön för kudraniya är skogarna och bergsområdena i Östasien, Indien och Kina . Sådana platser är ganska öde, därför sker valet av kultur inte bara för bärens skull, utan också för att förädla landskapet med växter. Och eftersom kudrania perfekt tål värme och svåra naturförhållanden, kan det bästa alternativet för plantering på detta territorium knappast hittas. Anläggningen har dessutom vunnit popularitet i andra delar av världen. För närvarande växer den framgångsrikt i Nya Zeeland, Australien, liksom på den ryska delen av Svarta havskusten.

Bild
Bild

Jordkrav

Kudrania är mycket opretentiös för jorden, men den kan inte existera i en fuktig och fet jordmiljö, föredrar lerig jord med bra dränering. Chernozem är inte alls lämplig för denna växt, eftersom dess huvudsakliga livsmiljö är torra regioner med lerjord. Under de många åren av dess existens har jordgubbsträdet lyckats anpassa sig till de svåra överlevnadsförhållandena, där det nu känns bra.

Vid förberedelse av planteringsplatsen måste man se till att jorden är tillräckligt lös. Detta är nödvändigt så att luft och vatten bättre tränger in i rötterna. Annars kommer trädet helt enkelt inte att kunna växa och utvecklas normalt, riskerar att dö efter plantering.

För att undvika ett så tragiskt resultat är det värt att välja en högkvalitativ och lämplig jord i förväg.

Bild
Bild

Hur planterar man rätt?

För att plantera en jordgubbsträdplanta i öppen mark, gräva ett hål till ett djup av 80-90 cm. Häll dränering med ett lager på cirka 30 cm längst ner och ett lager bördig jord ovanpå, utan att spara material. Om rötterna ligger i ett område med stillastående vatten eller jordgödsel, kommer trädet snabbt att vissna bort och utan att behandla ägarna med välsmakande frukter.

Placera plantan i mitten av planteringshålet och täck försiktigt rötterna och en del av stammen med jord, undvik tomrum. I vilket fall som helst måste plantan vattnas efter plantering.

Under de första dagarna, var noga med att övervaka plantornas tillstånd . Glöm inte att jordgubbsträdet älskar solen och torr värme, och det kommer inte att växa under skuggiga förhållanden. Av denna anledning måste du ta ett ansvarsfullt sätt att välja en plats för plantering, eftersom det är oönskat att transplantera lockar efteråt.

Om ditt val föll på att odla ett jordgubbsträd i en kruka, blanda sedan humus, torvjord, sand och torvjord i förhållandet 1: 1: 1: 2 . Resultatet är den perfekta grunden för den snabba utvecklingen av växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Alternativet för plantering inomhus väljs vanligtvis för mitten av breddgraderna, eftersom curdling inte tål kyla. Av samma anledning, om ett beslut fattas att plantera ett jordgubbsträd i ditt hem, bör kärlet med växten placeras närmare solen så att växten är så bekväm och varm som möjligt.

När man odlar en gröda i öppen mark är det nödvändigt att täcka växtstammen med fallna löv för att skydda den från låga temperaturer . Ett lager av lövverk kommer att behålla all nödvändig värme och därmed rädda rötterna från frost, vilket kan förstöra det unga trädet.

Vattna växten med måtta - den tål torka väl, men på sommaren är det nödvändigt att spraya lövverket med varmt vatten så att det inte torkar ut och faller av

Vattning rekommenderas på morgonen och på kvällen så att dagsljuset inte bränner bladen.

Bild
Bild

Under de första fem åren av livet är det nödvändigt att klippa av grenarna varje vår och plocka gröna skott på sommaren. Detta görs för att växten ska kunna producera mer mogna och stora frukter.

Placera trädet i ett svalt rum närmare vintern . Växten kommer att behöva vila, så skapa en slags viloläge för den. Så det kommer att kunna återställa den förbrukade styrkan.

I november fäller trädet helt lövverket; närmare april växer bladen tillbaka igen. Krukväxterna bör bytas minst en gång vartannat år.

Om växten lever inom väggarna i lägenheten, låt den inte växa till en enorm storlek . Dess krona bör inte överstiga 4-5 grenar, från vilka skott kommer att avgå. Om du märker stora och tjocka skott vid basen, var inte rädd för att klippa dem: det blir bättre för trädet. Om plantan växer för mycket, kommer den att bli för trång inom ramen för en stor vas. I detta fall krävs en transplantation akut. Och det är osannolikt att trädet gillar en sådan händelse.

Bild
Bild

Fortplantning

Det finns flera ganska enkla och prisvärda sätt att öka antalet plantbara groddar. Kapning, delning av rotskott och frön är de mest kända klassiska förökningsmetoderna som används av trädgårdsmästare. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Sticklingar

Skärning är en av de mest populära växtförökningsmetoderna. Genom att separera avkomman från modermaterialet erhålls en exakt kopia som kan existera på egen hand med rätt vård.

  1. För att få en ung gro av ett jordgubbsträd måste du klippa färska skott från växten. De ska vara så unga som möjligt. Kom ihåg att desinficera alla verktyg du planerar att använda noggrant.
  2. Doppa stjälkarna i rotväxtlösningen i upp till 18 timmar, ta sedan bort. Du kan också använda mineralull genomblöt i en buffrad lösning. Detta hjälper till att minska koncentrationen av den alkaliska miljön. Ta bort överflödig fukt och näringsämnen för att förhindra sönderfall.
  3. Därefter måste du förbereda en behållare för plantering. Fyll den med vermikulit och tillsätt grov sand. I en sådan jord är det mycket större chans att skärningen rotar sig och startar upp sina egna rötter.
  4. Plantera sticklingarna på sina ställen och spraya dem dagligen med tillväxtstimulerande medel.
  5. För att undvika uppkomsten av mögel på stjälkarna, använd specialprodukter och håll vattningshastigheten under kontroll.
Bild
Bild

I genomsnitt tar bildandet av rötter och deras förstärkning 7-10 dagar. Så snart detta händer, börja vänja sticklingarna till de nya levnadsförhållandena, men gör det gradvis, undvik stress eller död.

Fördelarna med att odla ett jordgubbsträd genom sticklingar inkluderar snabb bildning av rötter och en snabb övergång till det vegetativa stadiet. Lika viktigt är det faktum att den resulterande nya anläggningen är helt identisk med moderplantan.

Denna uppfödningsmetod har emellertid också uppenbara nackdelar. Till exempel är det mycket svårt att hitta skott som är lämpliga för ympning. Dessutom kan de flesta sticklingar helt enkelt inte anpassa sig till nya existensvillkor. De flesta plantorna måste då kastas.

Bild
Bild

Rotskott

Överväxtmetoden har praktiserats i många decennier. Den används för odling av egna rotade träd. Det mest fruktbara trädet av alla bör användas som donator för att få det nödvändiga materialet. På så sätt kan du öka mängden skörd. Men även här är det värt att hålla allt under kontroll: överväxten kan kraftigt täppa till trädgården.

  1. Behandla alla verktyg innan arbetet påbörjas.
  2. Välj stark ung tillväxt. Det ska inte vara mer än ett år gammalt, annars torkar det helt. De brukar börja skörda den på hösten. Det har märkts att höstplantor slår rot snabbare. Se till att trädet är helt friskt innan du skär prover. Först då kan du fortsätta.
  3. På ett avstånd från tillväxten skär du roten som ansluter den till moderträdet. Sedan ska allt lämnas ensamt till våren. På våren gräver du djärvt ut skotten och transplanterar till den plats du behöver. Plantera henne i sängar eller fåror, täck med ett filmöverdrag.

Fördelarna med en sådan avel inkluderar ett större utbyte av friska växter och en snabb återhämtning av moderträdet

Nackdelarna med denna metod inkluderar den sena frukten av ett ungt träd, liksom en stor sannolikhet för att förorena trädgården med oönskade skott. Det är extremt svårt att dra sig tillbaka, och ibland tar det år att helt lösa detta problem.

Bild
Bild

Frön

Så snart vi börjar beröra ämnet växtreproduktion, uppstår denna metod omedelbart i vårt huvud. Han är bekant för många från barndomen. Alla har hållit frön i sina händer minst en gång i sitt liv. Krullfrön kan fås från frukten; bara några bitar räcker för plantering.

  1. Det första steget är att separera fröna från fruktköttet. Detta måste göras mycket försiktigt och försöka att inte skada dem, varefter de blir olämpliga för reproduktion.
  2. Det resulterande fröet måste torkas. Men lämna det inte direkt i solen, annars kan fröna brinna (inte i bokstavlig mening förstås).
  3. Mätt ostduken med vatten eller näringslösning, lägg sedan fröna i ostduken. Försök att hälla vätska med måtta, låt inte fröna svälla av överflödig fukt eller mögel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollera den fröade ostduken regelbundet för att säkerställa att spiring startar eller att fukt från ostduken har avdunstat.

När fröna har spirat, transplantera dem i en förberedd kruka med jord. Täck de små lockarna med plastfolie. Vänta tills den lilla groden förvandlas till en fullfjädrad planta, varefter den kan transplanteras var som helst.

Detta sätt att föda upp – den längsta av alla presenterade . Uppväxtprocessen kommer att ta nästan dubbelt så lång tid. Dessutom kommer bara en fjärdedel av fröna från det totala antalet frön att spira, men det här alternativet är det säkraste. Inte mindre trevligt är att det är mycket lättare att odla frön än att pilla med skott eller sticklingar.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Jordgubbsträdet är en extremt resistent växt . Den tål till och med en spindelkvalster, vilket är extremt sällsynt.

Men om rummet är för tätt fyllt, riskerar det att drabbas av parasiter. Dessa miniatyrinsekter med en lång snabel påminner mycket om den klassiska viveln. Om dessa varelser har lagt sig på ett träd, kan de ses på grenarna av små bruna fläckar. För att bli av med inkräktaren måste du kontrollera alla plantor och identifiera de sjuka.

Bild
Bild

När de hittats, tvätta och rengöra växterna. För att göra detta kan du använda de verktyg som är lämpliga för dig.

Lägg lockarna i en behållare med ren jord och kasta bort den använda jorden från husen. Spraya plantorna med en antiseptisk lösning och observera hälsan, vid behov upprepa proceduren igen.

Problem kan skapas inte bara av torr, utan också av för fuktig luft. Det orsakar utvecklingen av mögel och utgör en risk för mjölkinfektion. Denna skadedjur är en liten parasit som lätt kan identifieras av de vita partiklarna som den lämnar på bladplattan.

Bild
Bild

Om du hittar en bugg på ditt träd, tvätta löv och stjälkar med tvål för att bli av med parasiterna. Spraya sedan växten med en speciell lösning för att undvika att skadedjur återkommer. Var uppmärksam på curlens hälsa och villkoren för dess behållning . Kvaliteten och kvantiteten av frukter beror direkt på detta.

Rekommenderad: