Aquilegia (56 Bilder): Beskrivning Av örnblomman Eller Upptagningsområdet, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Odling Av Plantor Och Reproduktion. Hur Man Bryr Sig Efter Blo

Innehållsförteckning:

Video: Aquilegia (56 Bilder): Beskrivning Av örnblomman Eller Upptagningsområdet, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Odling Av Plantor Och Reproduktion. Hur Man Bryr Sig Efter Blo

Video: Aquilegia (56 Bilder): Beskrivning Av örnblomman Eller Upptagningsområdet, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Odling Av Plantor Och Reproduktion. Hur Man Bryr Sig Efter Blo
Video: ODLA GURKA - tips och råd 2024, Maj
Aquilegia (56 Bilder): Beskrivning Av örnblomman Eller Upptagningsområdet, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Odling Av Plantor Och Reproduktion. Hur Man Bryr Sig Efter Blo
Aquilegia (56 Bilder): Beskrivning Av örnblomman Eller Upptagningsområdet, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Odling Av Plantor Och Reproduktion. Hur Man Bryr Sig Efter Blo
Anonim

En blygsam och graciös aquilegia kan organiskt passa in i utformningen av en personlig tomt. Under blomningen blir denna charmiga perenna en av de ljusaste dekorationerna i trädgården. Vad mer är aquilegia anmärkningsvärt, vad är egenskaperna hos dess odling, hur man sköter växten på rätt sätt? Låt oss prata om detta i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Aquilegia (andra vanliga namn: upptagningsområde, stövlar, örn, columbina) är en blommande örtartad perenn av familjen smörblommor. Detta släkt har över 100 växtsorter, varav många är utbredda inom trädgårdsodling.

De flesta representanter för detta släkt är kraftfulla växter som bildar vackra kompakta buskar. Deras höjd beror på artens egenskaper och kan variera från 25 till 80 cm. Vissa sorter kan nå en höjd av 100 cm eller mer.

Utvecklingen av avrinningsskotten utförs inom 2 år . Under det första året bildas en förnyelsesknopp i rotzonen, från vilken en rosett av unga blad, skott och blombärande pilar sedan bildas. Rosettblad är mörkgröna, trippel-dissekerade, petiolära. Stammblad är enkla, sittande, små.

De flesta sorterna blommar i början till mitten av sommaren. Blomningsperioden kan vara upp till 30 dagar. Vissa odlade former kan blomma hela sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Avrinningsblommorna är relativt stora, hängande . Blommornas form och färg beror på art / sortens växter. De vanligaste sorterna anses ha stjärnformade och klockformade blommor. Inom prydnadsodling har sorter av upptagningsområdet med stora enkla och dubbla blommor blivit utbredda.

Paletten av färger inkluderar ljus vit, lila lila, hallonrosa, lila röd, guldgul, mörkorange och andra nyanser. Varietal aquilegia med brokiga dubbla blommor, som når 8-10 cm i diameter, ser mycket imponerande ut.

Ett karakteristiskt drag hos strukturen på aquilegia -fälgen är närvaron av en ihålig långsträckt utväxt - en sporr. Dess storlek och form beror på plantens specifika egenskaper. I vissa arter och odlade former av aquilegia har blommor inte sporer.

Aquilegia -frukter är prefabricerade, bestående av flera polyspermer med en torr perikarp . Frön är små, blanka, svarta, giftiga. Fröna har en hållbarhet på cirka 10-12 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

I avrinningssläktet finns mer än 100 växtarter som finns i naturen. Många vilda sorter används aktivt av uppfödare för att få nya originalsorter. Tänk på en beskrivning av arter och sorter av aquilegia.

Aquilegia vulgaris är en vinterhärdig örtartad flerårig som finns i södra och centrala Europa och Skandinavien . I Ryssland växer denna typ av upptagningsområde främst i den europeiska delen, i västra Sibirien och Kamchatka.

Växten når en höjd av 30-70 centimeter. Stammarna är upprätt, tunna, grenade upptill. Bladen är grågröna, pubescenta, petiolära. Blomningen börjar i början eller mitten av sommaren. Vid den här tiden dyker många hängande klockblommor med krokade sporrar på de tunna vinröda skotten av aquilegia. Blommornas färg kan vara djupblå, lila-rosa, lila-lila, crimson-röd eller snövit . Växten är giftig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Småblommig aquilegia är en vild art, som främst sprids i Kina . I Ryssland finns den i centrala Sibirien och Fjärran Östern. Längden på de upprättstående stjälkarna av denna art av aquilegia varierar från 15 till 45 cm. Bladen är ljusgröna, trifolierade, med en slät eller pubescent yta. Blommans början är juni.

Blommorna är små, upp till 3 cm i diameter, samlade i blomväxter. Blommornas färg är blå-lila eller lila-violett.

Denna typ av Aquilegia används aktivt inom trädgårdsskötsel.

Bild
Bild

Den blå avrinningen är en blommande aquilegia -art som finns i västra USA . Denna växtsort används fortfarande av uppfödare för att få nya intressanta sorter. Aquilegia av denna art bildar en spridande buske som når cirka 65 cm i höjd. Buskens storlek i diameter kan variera från 40 till 60 centimeter.

Bladen är trifolierade, smaragdgröna eller grågröna med en blåaktig nyans. Blomningen börjar i maj och varar i en månad . Blommorna är vanliga (enkla) eller halvdubbla och når 5-6 cm i diameter. Spåren är tunn, jämn och långsträckt. Blommornas färg är blå-lila, hallonrosa eller vinröd.

Bild
Bild

" Nora Barlow" är en vinterhård, opretentiös sort av vanliga aquilegia , som har blivit utbredd inom prydnadsodling. Växter bildar vackra flerstammade buskar upp till 80-100 cm höga. Skotten är upprätt, ljusgröna, täckta med graciöst lacy lövverk. Aquilegia av denna sort blommar under första hälften av sommaren.

Blommorna är stora, frodiga, dubbla, liknande blommorna av näckrosor. Blommornas färg är vitrosa.

Bild
Bild

" Biedermeier" - en grupp av låga och medelstora sorter av aquilegia anpassad för odling i regioner med hårda klimat. Den genomsnittliga växthöjden är 35-45 cm. Aquilegia av denna sort är populär bland blomsterodlare på grund av deras fantastiska anspråkslöshet, uthållighet, vinterhårdhet.

Blomningsperioden är från maj till juli. Blommorna är ensamma, hängande och når 4-5 centimeter i diameter. Färgen är ljus, monokromatisk eller tvåfärgad. Färgpaletten innehåller mjölkvit, korallrosa, lavendellila, vinröda, safirblå nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Clementine" - en serie av rikliga blommande aquilegia odlas av trädgårdsmästare både utomhus och i behållare. Höjden på kompakta buskar är cirka 30-35 centimeter. Växter går in i blomningsfasen första sommaren.

Aquilegia -blommorna av denna sort är ganska stora, tätt dubbla, utåt liknar clematisblommor. Färgen på blommor kan vara laxrosa, blek lila, ljuslila, crimsonröd, blåblå, snövit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Aquilegia föredrar att växa i lite skuggiga områden med måttligt fuktig, lös och bördig jord. Det är tillåtet att odla det i soliga områden, men i det här fallet blir plantans blommor mindre ljusa.

Landningsplatsen grävs upp i förväg, rengörs från skräp, stenar och växtskräp. Tung lerjord späds med sand eller en blandning av humus och torv. Träaska eller kalk läggs till sur jord under grävningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fröplanta

Plantor i upptagningsområdet planteras i början av sommaren. Unga växter planteras med hänsyn till deras sortegenskaper. Lågväxande sorter placeras på ett avstånd av 20-35 cm från varandra, höga-på ett avstånd av 40-50 cm.

Storleken på planteringshålen bör något överstiga storleken på plantornas rotkula . Under plantering placeras varje planta vertikalt i hålet, varefter dess rötter är täckta med jordblandning. Hålet fylls på ett sådant sätt att förnyelseknopparna som sitter vid buskens bas ligger ovanför marken. I slutet av arbetet är jorden i cirkeln nära stammen något komprimerad, vattnas och strö med torv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Du kan också odla aquilegia utomhus genom att så frön. Frön sås vanligtvis på våren eller hösten . Sådd på hösten ger fröna naturlig skiktning. För att göra detta, under sensommaren eller början av hösten, sås frön på sängarna, strö med ett tunt (cirka 0,5 cm) jordlager, vattnas och strös med torv. Med höstsådd bör aquilegiaskott förväntas på våren nästa år.

När du planerar att så frön på våren måste blomsterhandlaren stratifiera dem i förväg hemma . För detta lagras fröna i en månad på kylskåpets nedre hylla i en behållare med fuktig torv.

Vårsådd av skiktade frön utförs efter att snön har smält (i mars-april). Frön sås på sängarna på vanligt sätt . Före uppkomsten av plantor vattnas grödorna regelbundet, men måttligt, och man undviker antingen övertorkning eller vattendämpning av jorden. I detta fall visas plantor vanligtvis om 3-4 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Aquilegia är en flerårig opretentiös kultur med ett ganska kraftfullt och välutvecklat rotsystem. Denna funktion gör att växten kan tolerera torka. Samtidigt orsakar en sådan struktur av rötterna en smärtsam reaktion av aquilegia till transplantation.

Den huvudsakliga vården av upptagningsområdet inkluderar periodisk vattning, beskärning, avlägsnande av torkade blomställningar och stjälkar och ibland matning . Dessa opretentiösa perenner kräver inte särskild vård och speciella odlingsförhållanden. Vattna upptagningsområdet efter behov. Under torra somrar rekommenderas att vattna dessa växter 1-2 gånger i veckan.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att blomningen av aquilegia ska bli längre och frodig rekommenderas det att mata dem under säsongen. Den första utfodringen av upptagningsområdet utförs i början av växtsäsongen med kvävehaltigt gödningsmedel . Andra gången matas växterna i spirande och blomningsfas. I detta skede används gödningsmedel som innehåller kalium och fosfor. Den tredje utfodringen utförs efter blomning (i slutet av sommaren) med kaliumberedningar.

Alla nybörjare vet inte vad de ska göra med växten efter blomningen. Vanligtvis i detta skede börjar upptagningsområdet noggrant förbereda sig för övervintring.

Efter att aquilegia har bleknat skärs de torkade stjälkarna av . Vissa trädgårdsmästare lämnar torra blommande pilar med blomställningar tills fröna är helt mogna. Efter att ha samlat fröna avlägsnas torra peduncles, skott och blad med en skarp beskärare. Det är inte nödvändigt att beskära eller täcka vuxna aquilegia helt innan de övervintrar.

Det rekommenderas att täcka unga växter för vintern med grangrenar. Ett lager kompost bör placeras under buskar över 4 år för att förhindra att rötterna fryser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantation kräver särskild uppmärksamhet vid odling av aquilegia. Växter tolererar denna procedur mycket smärtsamt på grund av de strukturella egenskaperna hos deras rotsystem. Erfarna blomsterodlare transplanterar upptagningsområdet endast i extrema fall.

Tidigare grävs busken runt i en cirkel, varefter den försiktigt avlägsnas från marken och försöker att inte skada rötterna . Växten ska tas bort tillsammans med en jordklump på rötterna. Sedan placeras den utgrävda busken i planteringsgropen med omlastningsmetoden. Vidare fylls hålrummen runt rötterna med jordblandning. Efter transplantation vattnas växten och förses med tillfälligt skydd mot direkt solljus.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

För att multiplicera aquilegia, blomsterhandlare använder:

  • frön;
  • sticklingar;
  • delar av busken (delenki).
Bild
Bild

Frön

För att få plantor sås skiktade frön från upptagningsområdet i mars-april i behållare med en lös bördig jordblandning från trädgårdsjord, torv, sand och humus. Det är tillåtet att använda färdiga butiksblandningar avsedda för odling av plantor.

Innan sådd jämnas och fuktas jordblandningen i behållaren. Fröna sås i små spår, varefter de strös med ett tunt lager sand eller siktad jord. Efter sådd täcks behållarna med folie och placeras i ett varmt rum. Den optimala temperaturen för frögroning anses vara + 16 … 18 ° С.

Före uppkomsten sprayas jordblandningen i behållaren regelbundet med vatten från en sprayflaska. Efter uppkomst (efter ca 2 veckor) avlägsnas filmen från behållaren . Plantor dyker efter att två äkta blad har bildats på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

När du använder denna reproduktionsmetod fungerar unga rotrosetter som bildas vid buskens bas som planteringsmaterial. Deras rotning utförs oftast på våren, mindre ofta på hösten.

Under proceduren skärs sockeln försiktigt bort med en skarp sax, varefter skärområdet pulveriseras med en rotstimulator (Kornevin). Därefter placeras sockeln i en behållare fylld med ett löst fuktigt underlag (en blandning av sand och torv), fördjupas med 1 centimeter och täcks med en transparent lock (en burk skuren med en plastflaska).

Rosetten bör vattnas regelbundet före rotning, så att substratet hålls fuktigt.

Bild
Bild

Division

För denna metod används mogna aquilegiabuskar vid 4-5 års ålder. De är förgrävda och försöker att inte skada rötterna. Sedan delas busken i flera delar med en vass kniv eller beskärare. Samtidigt måste varje division ha minst 2-3 knoppar . Vidare bestrids platserna för nedskärningar och skador med krossat kol, varefter sticklingarna planteras på en ny plats.

Medan unga växter kommer att slå rot, kan de inte matas.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Mjöldagg anses vara den vanligaste sjukdomen i vattendrag, som uppstår när bevattningsregler kränks och marken trängs. Förekomsten av detta problem indikeras vanligtvis av utseendet av grågula, smutsiga grå fläckar och ljusgrå blommor på bladen. Kampen mot sjukdomen innebär noggrann behandling av växter med fungicidmedel (Fundazol, Topaz).

Bild
Bild
Bild
Bild

Precis som många andra representanter för trädgården lider aquilegia ofta av en bladlusinvasion. Denna lilla parasit livnär sig på växts cellsaft, vilket leder till torkning och lockning av löv, skottens död, blomställningar och stjälkar. Avrinningsområdet som påverkas av bladlöss hänger märkbart efter i utveckling och tillväxt och har ett försvagat utseende.

Vid noggrann inspektion kan kolonier av parasiter hittas på insidan av bladen, på stjälkarna vid buskens bas. För att förstöra bladlöss sprutas växter med tvålvatten. Den totala behandlingen av buskar med insekticida preparat "Aktara", "Akarin" ger också utmärkta resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om rekommendationerna för vård inte följs kan aquilegia invaderas av en spindelkvalster . Torkning av buskar, vridning, deformation och död av löv vittnar om växternas nederlag av denna parasit. En annan karakteristisk egenskap som indikerar skadedjurets aktivitet är bildandet av små kluster av gråvita spindelnät på blad och stjälkar. I denna situation kan du bli av med parasiten genom att behandla växten med tvålvatten och Fitoverm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hög luftfuktighet, vattentätning av marken och brist på ljus leder ofta till att aquilegia besegras med gråröta .… Ett specifikt symptom på denna sjukdom är brunbruna fläckar med en smutsig grå beläggning som visas på bladen och stjälkarna. Kampen mot sjukdomen innebär avlägsnande av skadade löv och skott, följt av en total behandling av växten med Fundazol.

Samma läkemedel rekommenderas för att behandla angränsande växter som ligger nära den drabbade busken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Landskapsdesigners använder olika sorter och typer av aquilegia när de skapar enkla och gruppplanteringar, när de ordnar flervägsiga rabatter och rabatter. Dessa växter kan organiskt passa in i både landskap och vanliga trädgårdsdesignstilar.

Aquilegia av lågväxande sorter är idealiska för att dekorera klippträdgårdar. Här kommer de att se bra ut omgiven av turkos gentian, guldgul och lila-rosa saxifrage. Höga sorter av upptagningsområdet kan användas vid utformning av åsar och mixborders. De används också ofta för att rama in gränserna för dekorativa reservoarer - dammar, fontäner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta använder landskapsdesigners höga och medelstora sorter av aquilegia för att zonera en personlig tomt. Med hjälp av dessa vackert blommande perenner kan du betona platsens gränser, dela upp territoriet i flera oberoende funktionella zoner.

Skuggtoleransen för aquilegia gör att de kan användas för att fylla tomma utrymmen i trädgården. I detta fall kan de framgångsrikt komplettera plantering av värd och ormbunkar som föredrar skuggade platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

En original rabatt, som kombinerar blommande aquilegia med lupiner, irisar, astilba, kan bli en spektakulär dekoration av en personlig tomt. Planteringarna i upptagningsområdet ser också original ut med dekorativa barrträd - thuja och enbär.

Rekommenderad: