Trädgårdsgubbar (21 Bilder): Beskrivning Av Stjälkar Och Bär, Familj. Jordgubbarnas Struktur För Ett Sommarresidens Och Det Latinska Namnet. Efter Hur Många år Bär Det Frukt?

Innehållsförteckning:

Video: Trädgårdsgubbar (21 Bilder): Beskrivning Av Stjälkar Och Bär, Familj. Jordgubbarnas Struktur För Ett Sommarresidens Och Det Latinska Namnet. Efter Hur Många år Bär Det Frukt?

Video: Trädgårdsgubbar (21 Bilder): Beskrivning Av Stjälkar Och Bär, Familj. Jordgubbarnas Struktur För Ett Sommarresidens Och Det Latinska Namnet. Efter Hur Många år Bär Det Frukt?
Video: Oberga bärodling en Svenskt Sigill odlare 2024, April
Trädgårdsgubbar (21 Bilder): Beskrivning Av Stjälkar Och Bär, Familj. Jordgubbarnas Struktur För Ett Sommarresidens Och Det Latinska Namnet. Efter Hur Många år Bär Det Frukt?
Trädgårdsgubbar (21 Bilder): Beskrivning Av Stjälkar Och Bär, Familj. Jordgubbarnas Struktur För Ett Sommarresidens Och Det Latinska Namnet. Efter Hur Många år Bär Det Frukt?
Anonim

Hur många människor, som presenterar jordgubbar, kommer ihåg sommaren. Alla vill känna sin doft. Men inte alla av oss vet att jordgubbar i stort sett är trädgårdsjordgubbar. Jordgubbar, eller jordgubbar (översättning - nära marken), har varit kända sedan antiken. För mer information om det underbara bären, läs informationen nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Om vi jämför trädgårdsgubbar med jordgubbar, så måste det sägas att jordgubbsbusken ser mycket kraftfullare ut, och blommorna ligger ovanför bladen . i alla fall trädgård jordgubbe och jordgubbe anses vara samma växt . Den ovan betraktade representanten för floran anses vara mycket populär, eftersom den har hög avkastning, tidig mognad, lönsamhet för odling etc. Den har medicinska egenskaper och växer i alla klimat . Människor odlar det överallt: i trädgården, dacha, personlig tomt. Egenskaperna hos ovan beskrivna bär är också ovärderliga. Den är rik på sin biokemiska sammansättning.

Växten dök först upp i Asien och spred sig först över hela världen. Den har det latinska namnet Fragária × ananássa (eller trädgårdsjordgubbe) - en flerårig kultur av rosfamiljen. Låt oss titta närmare på egenskaperna och den botaniska beskrivningen av detta bär. Växten har ett fibröst rotsystem. De flesta rötterna ligger på ytan, resten kan gå i marken med 30–100 cm. Den del som ligger ovanför marken har följande struktur: typ 1 är förkortade årliga skott, typ 2 är en mustasch (med vilken växten reproducerar), typ 3 - det här är skott (på vilka det finns blommor).

Experter delar in jordgubbar i grupper: trädgårdsjordgubbar, vilda jordgubbar, myskjordgubbar eller jordgubbar, Virginia -jordgubbar, chilenska jordgubbar. Men människor odlar de sorter som tillhör trädgård jordgubbar. Hittills har uppfödare uppfödt ett stort antal trädgårdsjordgubbsorter, och endast cirka 65 av dem ingår i statsregistret. Denna växt är känslig för längden på dagsljus.

Den optimala temperaturen för hela utvecklingen av jordgubbar varierar från 23-25 grader.

Bild
Bild

Populära sorter

För att inte misstas i ditt val måste du lita på följande komponenter: smak, utbyte, sjukdomsresistens, bärens storlek. Om vi pratar om stor produktion av bär, vad är då viktigt: avkastning, transportbarhet, attraktivitet. Det är dock också nödvändigt att ta hänsyn till mognadstiden.

Tidiga sorter är maj och juni. Låt oss lista dem

  • Clery . Denna sort uppskattas av odlare för sin söta frukt och härdighet. Denna art skapades i Italien. Du kan få cirka 2 kilo från en buske.
  • " Oktav " har massiva buskar och anses vara en mycket lönsam sort på grund av frukt.
  • Olvia -sorten uppfödd i Ukraina … Man tror att denna jordgubbe är en sommarstuga, även om den också är lämplig för massproduktion. Frukterna är stora och vackra.

Mellansäsongssorter börjar bära frukt från cirka 10 juni. Låt oss lista dem

  • Roxana … Sorten föddes i Italien. Det kännetecknas av hög produktivitet, kraftfulla buskar och vänlig mognad.
  • " Marmelad " Är en italiensk sort. Bären är mycket vackra och läckra. Cirka 16 ton kan skördas från 1 hektar.
  • " Florens " uppfödda i Storbritannien. Bären har en presentation, god smak och skönhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sena sorter har namnen nedan

  • " Zenit " - det här är en hybrid, och det kännetecknas av god transportbarhet och hög hållbarhetskvalitet. Därför ser hela bären alltid fräsch ut på disken.
  • " Pegasus " är resistent mot sjukdomar och skadedjur. Det tål temperaturförändringar bra. Bären smakar mycket gott.
  • " Herre " har stora frukter och höga skördar.
  • " Storbritannien " - en ganska lovande sort, eftersom den har hög avkastning.

Du måste också välja de sorter som skiljer sig åt i frukttiden. Så, låt oss lista de mest populära i detta segment.

  • Varieté "Albion " har högavkastande egenskaper. Upp till 3 kg samlas upp från busken. Frukt från juni till sen höst.
  • " Elan " - Holländsk sort. Det kan odlas utomhus. Elan har spretiga buskar och mycket goda bär.
  • " Gult mirakel " - upp till 3 kg samlas upp från busken.
  • " Diamant " kräver noggrant underhåll, men denna sort har ett högt utbyte. Bären på buskarna har en ovanlig krämgul färg.
  • " San Andreas " - sorten utmärks av bärens saftighet och ömhet.
  • Mängd " Drottning Elizabeth " skiljer sig i storlek och doft av bär, liksom hög avkastning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu titta på de vanliga sorterna

  • " Alba " anses vara en ättling till Albion. Det kännetecknas av doft av bär och utmärkt produktivitet.
  • Variation "honung " ger bär med hög densitet. Den odlas av både amatör och stora jordgubbsodlare.
  • Variety "Queen " har mycket stora och vackra bär.

Om vi tittar på regionerna, så är det för mittfältet lämpliga sorter som "Polka" (resistent mot torka och opretentiös), "Garland" (har hög avkastning och fruktdensitet). I nordväst planteras huvudsakligen sorter som "Cesan" (kan odlas i sängar, balkonger och i ett växthus), "Maryshka" (krävande att ta hand om), "Torpedo" (långsträckta frukter). I söder är populära: "Krim remontantnaya" (bär frukt 2 gånger per säsong), "Bogota" (transportabelt, i det öppna fältet får ca 1 kg per buske).

I Ural och Sibirien odlas sådana resistenta sorter som "Maria" (har kall motståndskraft och utmärkt smak), "Amulett" (mellansäsongssortiment, resistent mot infektioner).

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsnyanser

Det är nödvändigt att ta hänsyn till alla nyanser för att få höga utbyten av jordgubbar. Låt oss titta närmare på dem.

Termin

Den bästa perioden är från 10 till 15 maj . Det är dock bäst att flytta jordgubbar utomhus i juli - augusti (det bör noteras att denna rekommendation gäller traditionella sorter). Växter som planteras vid denna tid har ett välutvecklat rotsystem, och ett stort antal blomknoppar dyker också upp. Sommarplantering är nyckeln till en bra skörd nästa år. Förresten, denna planteringsperiod sparar pengar, eftersom växterna inte behöver omsorgsfullt omhändertagna: för att skydda mot sjukdomar och skadedjur, för att applicera gödningsmedel.

Vårplantering har också sina fördelar:

  • du kan välja vilken variant som helst med ett rotat system;
  • jorden behöver inte fuktas.

Den enda nackdelen med vårplantering är att du inte kommer att få hög avkastning, och du kommer också att bära kostnaderna för ytterligare vattning och bearbetning av plantorna. Höstplantering av jordgubbar är september. Om du planterar buskarna och vattnar dem mycket bra kommer dina växter att gro före vintern och skörda nästa år.

Bild
Bild

En plats

Jordgubbsplantor älskar soliga platser. De måste skyddas från vind och frost . Jordgubbar är inte nyckfulla och kan växa nästan överallt där det finns mer eller mindre acceptabel jord. Ändå "älskar" det smakrika bären fortfarande tung och dränerad jord. Mycket torra och sandiga markområden kommer att bli destruktiva för henne. Sumpiga platser är inte heller lämpliga för att plantera denna växt, eftersom rotsystemet inte kommer att kunna andas helt.

Marken ska vara neutral eller svagt sur (pH bör vara cirka 7 enheter).

Bild
Bild

Teknologi

För att plantera jordgubbar korrekt måste du förbereda jorden, så ta bort ogräs från din framtida plantage . Ogräs som tistel, vetegräs, hästsvans är särskilt farligt för de aktuella bärbuskarna. Om fleråriga ogräs med ett bra rotsystem växer på platsen, använd sedan ett specialverktyg för att förstöra dem. Fortsätt sedan enligt beskrivningen nedan.

Det är nödvändigt att plantera jordgubbsbuskar antingen på kvällen eller i grumligt väder . När du planterar en specifik buske bör du inte gå för djupt i basen. Men att lämna det mesta på ytan är inte heller värt det, annars kommer din växt antingen att torka ut eller ruttna. Efter plantering, återfukta dina jordgubbar rikligt. Beredningen "Barriär" kan tillsättas i vattnet (4 matskedar per hink vatten). Du måste hälla 1 glas under roten till 1 växt.

Tidiga sorter och arter under mellansäsongen placeras 15–20 cm från varandra. Behåll radlängden 50 cm … Efter skörd bör en växt transplanteras. Således frigör du utrymme i trädgården för hela utvecklingen av de återstående buskarna. Plantor av sena sorter bör planteras på ett avstånd av 20 cm och lämnas 50 cm mellan raderna. När du skördar grödan måste varannan buske grävas upp och transplanteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Dessa funktioner består till stor del av ogräs och vattning. Om vi pratar om specifik vård, bör det noteras: det börjar redan med att plantera jordgubbar. Tänk på att en ordentligt planterad buske kommer att bära frukt väl . Därför ska du försiktigt räta ut rötterna när du planterar det. Torka sedan trädgårdsbädden med halm. Och fortsätt sedan på detta sätt:

  • om du planterade växter på våren måste de vara skuggade från solen;
  • klipp av överflödiga blommor från unga växter så att de snabbt får styrka;
  • vattna dina plantor regelbundet med solvärmt vatten;
  • om du gödslade jordgubbarna bra under plantering, kan du på sommaren hoppa över att mata det, klippa av mustaschen på unga växter, annars försvagar de huvudbusken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fundera på hur du sköter bären i framtiden

  • Jordgubbsbuskar ska inte vara på ett ställe i mer än fem år . Under denna tid kan patogen mikroflora utvecklas i marken och på buskarna själva. Detta betyder att efter ovanstående period kommer gamla växter att börja göra ont och dö.
  • Efter att snön har smält måste du mata dina bärbuskar … Nästa toppdressing bör göras i mitten av maj, under blomningen. Obs: låt dig inte rinna med kvävegödselmedel, annars växer plantans blad starkt, men du får inte bär.
  • Skynda inte att rensa buskarna tidigt på våren från gammalt lövverk .… Lövverket kommer fortfarande att kunna skydda jordgubbarna från den ljusa solen och frosten.
  • Så att bären inte ligger på marken och plantans löv inte försämras, dra en stark tråd längs sängen … Så du kommer att kunna hålla på i vikt och blomma stjälkar, bär och blad.
  • Vattna buskarna noggrant när de bär frukt, för att inte blöta bären, annars kommer de att ruttna.
  • Riktigt på hösten fukta jordgubbarna .
  • I augusti är det nödvändigt att bearbeta buskarna: klipp av gamla löv, ta bort resterna av peduncles, etc. Skär också av mustaschen, annars kommer moderbuskarna att lägga ner sin energi på dem. Då får du ingen stor skörd nästa år.
  • Tillbringa en liten lossnar runt buskarna.
  • De allra första rosetterna från mustaschen plantera på nya, välodlade sängar .
  • Skydd för vintern, jordgubbar med grangrenar eller täckmaterial.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det hålls på våren: i mars eller april. Om vi pratar om nordliga breddgrader, i detta fall utförs reproduktion i juni. Höstuppfödning av jordgubbar utförs vanligtvis i september. Jordgubbar kan odlas med mustasch. En mustasch är ett av de populära sätten att odla bär på. För produktivitet, välj de starkaste och mest fruktbara 3-åringarna. Från varje buske kan du bara ta 2-3 rosetter med bra rötter. Stärk detta plantmaterial i välodlad och lös jord.

Observera att jordgubbar också förökas av frön. Små frön ska spridas ut på ytan av ett fuktat underlag och pressas lätt in i det. Använd pincett eller tandpetare för bekvämlighet.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Låt oss börja med sjukdomar

  • Buskens löv vissnar och han dör . Problemet kan elimineras genom att spruta med Quadris eller Metadoxil.
  • Mjöldagg orsakas av svampsporer . Bären är täckta med en lös blomning. Problemet kan elimineras med hjälp av preparaten Signum, Domarkom.
  • Gråröta eller vitröta orsakas av en svamp . Problemet kan elimineras med hjälp av preparaten Barrier och Fitosporin.
  • Brun fläck löv orsakas också av utvecklingen av en svamp. Bordeaux -vätska används för att förhindra sjukdomen.
  • Fusarium och ramulariasis provoceras också av en svamp. "Fitosporin" och 1% Bordeaux -vätska hjälper mot det.
  • Mottling är ett virus . Det bromsar tillväxten av växtstammar. För att åtgärda situationen, mata växterna och öka deras immunitet.

Jordgubbar kan också attackeras av skadedjur

  • Nematoder är maskar . De suger saft från växter. De kommer att förstöras av Actellic.
  • Jordkvalster och spindelmider suger också ut juicen från växten. De förstörs också med Actellic eller Ortus.
  • Skadedjur hallon-jordgubbe (har en storlek på 2-3 mm) och jordgubbsbladbaggen äter bort knoppar och blad av växter. De förstörs med insekticider.
  • Jordgubbsvitfluga och slant förstörs med tvålvatten.
  • Kan skalbaggar larver äta växtrötter … Om sådana skadedjur dyker upp, lossa sedan jorden och behandla rötterna med Aktara.
  • Sniglar, getingar och skalbaggar äter bär . De kan elimineras genom att sprida det avskräckande läkemedlet "Metaldehyd".

Rekommenderad: