Vilket år Bär Päron Frukt? Hur Många år Efter Plantering Börjar Frukten Och Hur Många Gånger I Livet Händer Det? Varför Bär Inte Plantan Frukt?

Innehållsförteckning:

Video: Vilket år Bär Päron Frukt? Hur Många år Efter Plantering Börjar Frukten Och Hur Många Gånger I Livet Händer Det? Varför Bär Inte Plantan Frukt?

Video: Vilket år Bär Päron Frukt? Hur Många år Efter Plantering Börjar Frukten Och Hur Många Gånger I Livet Händer Det? Varför Bär Inte Plantan Frukt?
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, April
Vilket år Bär Päron Frukt? Hur Många år Efter Plantering Börjar Frukten Och Hur Många Gånger I Livet Händer Det? Varför Bär Inte Plantan Frukt?
Vilket år Bär Päron Frukt? Hur Många år Efter Plantering Börjar Frukten Och Hur Många Gånger I Livet Händer Det? Varför Bär Inte Plantan Frukt?
Anonim

Någon får de första frukterna från ett päronträd nästa år efter plantering, någon efter 3-4 år, och någon kan inte vänta alls med att bära frukt. Allt beror på sorten och faktorer som påverkar bildandet av frukter. I artikeln kommer vi att berätta vilka sorter av päronträd som ger en snabb skörd, och vilka som bär frukt senare, och vad som hindrar päron från att bilda en färg och sätta frukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur många gånger bär ett träd frukt?

Ibland måste du vänta länge på den första skörden från ett päron, men det här trädet skiljer sig från några andra fruktträd genom att det bär frukt varje år. Naturligtvis kommer detta att hända med ordentlig vård och rätt utfodring, eftersom ett päron lägger mer styrka och energi på frukt än andra växter . Olika päronsorter har också olika fruktperioder: vissa träd kan producera grödor i 10 år, andra kommer att bära frukt i ett halvt sekel. Den genomsnittliga statistiken för päron är 50–70 år . Det finns naturligtvis undantag från regeln.

Fall har bevisats när ett päron har gett i 100 och till och med 150 år. Det finns 100-åriga päron av citronsorten, och det vanliga päron kallas också flerårig . Dessa sorter, under gynnsamma förhållanden, kan ge grödor i upp till 200 år. En intressant egenskap: från det att de första frukterna dyker upp kommer pärons utbyte att växa under de närmaste 20 åren, sedan i ytterligare 20 år kommer det att ligga på en stabil nivå och sedan minska.

Så den långa väntan på den första skörden kompenseras sedan av stabil frukt under lång tid. Men hur länge man ska vänta på de första frukterna beror på flera förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket år efter plantering för att skörda?

Ett päron som odlas av frön kommer definitivt inte att skörda nästa år, det kommer inte ens att blomma . Sådana plantor måste mogna om flera år innan de ger färg. Som regel odlas de inte utomhus. Men om det planterade trädet kommer att glädjas med sin blomning för nästa säsong, räcker den här tiden inte för frukt.

Päronet bär frukt beroende på sorten. Det finns sorter som börjar producera grödor 3-4 år efter plantering. Dessa inkluderar:

  • Sibirisk kvinna;
  • Rognedu;
  • Honungspäron;
  • Bere Moskva;
  • Chizhovskaya;
  • päron Lada;
  • betyg till minne av Yakovlev och andra.

Alla dessa typer av päron ger en skörd på ganska kort tid, andra sorter behöver 2 gånger mer tid för att behaga trädgårdsmästaren med sin frukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så 6-8 år efter plantering kan du samla de första frukterna från följande sorter:

  • Hertiginna;
  • Favorit;
  • Bergamott;
  • Williams;
  • Skatt;
  • Bere Giffard;
  • Skogens skönhet och andra.

Tonkovotka -sorten kommer att slå rot på en ny plats i 8–10 år, och först när den blir starkare kommer det att ge skörd . Om du har planterat ett Fjärran Östern -päron kan du inte vänta på frukten i flera decennier. Ussuriyskaya päron kommer att glädja dig med sin skörd tidigast 15-20 år senare. Men Annushka kommer att glädja nästa säsong efter landningen. Denna unika sort producerar grödor nästan omedelbart. Om du inte ser päron på trädet under den första säsongen, var inte upprörd, under det andra året efter plantering kommer de definitivt att visas på Annushka.

Du kan påskynda frukten av alla träd om du ger den ordentlig vård . När den planteras i god jord sker beskärning i tid, det vattnas och matas, plantan utvecklas snabbare och kan ge den första skörden ett år, eller till och med två före schemat. Om päronet med anständig vård fortfarande inte bär frukt, måste du vara uppmärksam på sorttillhörigheten, på de förhållanden under vilka päron växer, om skadedjur har valt det eller om olika sjukdomar har angripit det. Låt oss överväga var och en av de faktorer som stör fruiting i detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka faktorer påverkar fruiting?

Päronet blommar inte eller bär frukt i vissa fall

  • När planteringsreglerna inte följs . Om päronet inte blommar och bär frukt under lång tid kan det bero på platsen där det växer. Trädet kanske helt enkelt inte har tillräckligt med ljus och värme, det finns inte tillräckligt med styrka och energi för blomning. Päronet är obehagligt även på sura jordar, så det släpper inte ut färg under sådana förhållanden. För mycket vatten kommer också att få trädet att lida. Om det planteras nära platsen för grundvatten, kommer rötterna att ruttna - trädet är definitivt inte upp till blomning. Tja, elementär okunnighet, till exempel på vilket djup att plantera ett päron, kommer också att leda till att frukten kommer att skifta med 5-6 år. Detta händer vanligtvis när plantan är för djup i hålet under plantering. I det här fallet måste du skaka av jorden på sidorna av rotkragen. Det händer att även med otillräckligt djup vid plantering kommer trädet inte att bära frukt i framtiden. I det här fallet är det nödvändigt att skapa en konstgjord depression genom att hälla jorden runt trädet.
  • Vid ogynnsamma väderförhållanden . Det är klart att det är omöjligt att styra vädret, men att välja rätt plats så att det lyser mindre, och med ett kraftigt vindbyar eller åskväder smular blommorna inte, i trädgårdsmästarens styrka. Med tanke på regionens klimatfunktioner måste du välja rätt päronsort. Till exempel, där det är kvar kyla, bör du inte plantera sorter som blommar tidigt: frost kan förstöra färgen. Och alla sorter av päron rekommenderas att vara skyddade för vintern, på våren under återfrost måste skyddsåtgärder vidtas.
  • Om felmatning görs . Vid matning av päron måste du observera måttet. Överdriven befruktning bidrar till den snabba utvecklingen av nya skott, och inte till fruktsättningen. Erfarna trädgårdsmästare hävdar att päronet inte behöver matas alls före den första frukten: det är tillräckligt för utvecklingen av mängden näringsämnen som introduceras under plantering. Förresten, "smälter" detta träd dåligt organiskt material, så endast mineralgödsel appliceras för att mata det.
  • Om du gör fel beskärning . Grenarna skärs av päronet 2 gånger om året. Som regel utför trädgårdsmästare dessa arbeten på våren och tidig höst. Det är nödvändigt att ta hänsyn till evenemangets säsongsmässiga karaktär och tillämpa schemat som är utformat specifikt för vår- och höstbeskärning. Så, om du skär för många grenar på våren, läker trädet sår mer än att rikta sina krafter mot frukt. En "kort frisyr" på hösten kan leda till att trädet helt enkelt fryser på vintern. Om du inte förkortar eller tar bort överflödiga grenar alls, då kommer frukterna inte att binda på en för tät krona, de kommer helt enkelt inte att ha tillräckligt med ljus för utveckling. I bästa fall kommer dessa att vara små frukter. Beskärning för snabb frukt är först och främst att ta bort ung tillväxt på hösten och våren och beskära kråkfötter från toppen på hösten, klippa toppar på hösten och skörda korsade grenar på våren.
  • När det inte finns andra pollinerande päronträd i närheten . Självfertilitet är vanligast bland denna kultur. Endast moderna pelarsorter kan självbestämma, och främst korsbestämning är karakteristisk för päron (undantaget är en liten del av sorter). Därför, om du planterar päronträd av samma sort på din webbplats, kan du inte vänta på äggstock och frukt. Så fort du planterar en annan päronvariant på ett avstånd av 4-5 meter, som blommar i samma period som den närliggande, får du de efterlängtade frukterna.
  • När trädet påverkas av skadedjur och sjukdomar . Felaktig vård eller utveckling av en växt, släpp den, leder ofta till att päron blir sjuk och inte bär frukt. Problemet kan lösas med folkmedicin eller kemiska preparat, som marknaden florerar av. Som en förebyggande åtgärd rekommenderas att spraya träden en gång i månaden, bara blomningstiden faller ur denna process. Tja, om trädet bar frukt länge och sedan stannar, plåga inte det: kanske är det redan gammalt och kan inte bära frukt. Förresten, efter att päron förlorat sin fruktfunktion, dör det snabbt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsmaterial av dålig kvalitet kan också påverka infertilitet hos ett päron. Det rekommenderas att köpa plantor från betrodda platser, till exempel speciella plantskolor. Där kan du också fråga när du kan förvänta dig de första frukterna.

Och om du köper en planta från en slumpmässig säljare, är det fullt möjligt att du kommer att växa vilt. Och inte för att du blev lurad, det kan vara en analfabeterad vaccination.

Rekommenderad: