Hur Och Vad Ska Man Mata Jordgubbar På Hösten? Hur Matas Efter Beskärning? Hur Gödslas Så Att Det Blir En Bra Skörd? Höstmatning Vid Plantering

Innehållsförteckning:

Video: Hur Och Vad Ska Man Mata Jordgubbar På Hösten? Hur Matas Efter Beskärning? Hur Gödslas Så Att Det Blir En Bra Skörd? Höstmatning Vid Plantering

Video: Hur Och Vad Ska Man Mata Jordgubbar På Hösten? Hur Matas Efter Beskärning? Hur Gödslas Så Att Det Blir En Bra Skörd? Höstmatning Vid Plantering
Video: Klipp ner jordgubbar efter skörd 2024, April
Hur Och Vad Ska Man Mata Jordgubbar På Hösten? Hur Matas Efter Beskärning? Hur Gödslas Så Att Det Blir En Bra Skörd? Höstmatning Vid Plantering
Hur Och Vad Ska Man Mata Jordgubbar På Hösten? Hur Matas Efter Beskärning? Hur Gödslas Så Att Det Blir En Bra Skörd? Höstmatning Vid Plantering
Anonim

Jordgubbar är en populär trädgårdsodling. Men inte alla trädgårdsmästare lyckas säkerställa dess hållbara skörd i många år. Du kan ofta höra att buskarna har åldrats, inte mindre utbredd är åsikten om degenerering av trädgårdsjordgubbar, när den förmodligen återgår till sitt naturliga tillstånd till följd av den kalla vintern. Det finns färre bär på sådana växter, medan deras storlek också minskar. Vad är problemet? Och saken visar sig vara vård, utfodring är särskilt viktigt, och ignorerar vilken du kan döda trädgårdsjordgubbar till årlig stress och för tidigt åldrande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför applicera toppdressing?

Trädgårdsodlingar skiljer sig väsentligt från deras vilda släktingar. Jordgubbar är inget undantag. Frukterna är mycket, ibland tiotals gånger, större, vanligtvis finns det mycket fler av dem, och frukttiden är längre, och i remontanta sorter kan denna process fortsätta fram till den första snön.

Fruktens överflöd och storlek kräver årlig utfodring, och om detta inte görs kommer avkastningen om 2-3 år faktiskt att närma sig det som är kännetecknande för vilda jordgubbar som växer under naturliga förhållanden (3-5 bär).

Bild
Bild

Utan matning beter sig någon av de moderna sorterna på samma sätt. Bären blir mindre och deras antal minskar … Det fibrösa rotsystemet drar snabbt ut de ämnen det behöver från det övre jordlagret, och eftersom det inte finns någon huvudrot som kan växa till djupare lager är det omöjligt att mata från dem. Experiment med att plantera andra växter ger ingenting, om ett år eller två kommer allt att upprepas igen.

Endast tidig utfodring med mineraliska och organiska gödningsmedel kan rädda situationen. Höstmatning är särskilt viktigt, eftersom växter måste förbereda sig för vintern för att överleva den utan förlust och gå vidare till nästa lika rikliga frukter ..

Bild
Bild

Olika gödningsmedel

Under jordbrukets årtusenden har mänskligheten empiriskt hittat en mängd olika gödningsmedel, med hjälp av vilken en eller annan gröda kan matas för att få konsekvent höga skördar. Vetenskap har hjälpt bönder sedan 1800 -talet. Så här framträdde mycket effektiva ämnen och blandningar av industriell produktion, som fick namnet mineralgödsel. Här är några exempel på gödselmedel som oftast används på hösten.

Mineral

Att mata jordgubbar med mineralgödsel är ett mycket effektivt sätt att öka deras vitalitet och följaktligen avkastning.

Oftast används gödselmedel från följande grupper för denna gröda:

  • kväve (nitrofoska);
  • kali (kaliumsalt eller kaliumklorid);
  • fosforsyra (superfosfat, nitrofoska).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nitrophoska kan klassificeras som ett gödningsmedel med en komplex sammansättning, det bör användas om det är nödvändigt att tillsätta kväve och fosfor till jorden. En bra kvävekälla kan vara ammoniak eller ammoniaklösning, men de bör användas mycket noggrant som gödningsmedel, eftersom det finns en risk att koncentrationen av den aktiva substansen i lösningen överskrids, vilket kan vara skadligt för växter. Väl man bör komma ihåg att överdriven kvävegödsling på hösten vanligtvis orsakar aktiv tillväxt av löv och till och med bildandet av nya stolons (morrhår) , som inte bara inte kommer att stärka växten, utan tvärtom kommer att tvinga den att slösa bort mineralelement som är så nödvändiga för vintern. Det kommer att vara mycket svårt att övervintra en sådan övervuxen buske, sannolikheten för dess död kommer att öka betydligt.

Kväve är mycket viktigt på våren, när jordgubbar måste förberedas för blomning och frukt.

Bild
Bild

Som framgår av namnet på grupperna av mineralgödselmedel är det huvudsakliga kväveämnet kväve, i det andra fallet är det kalium och i den sista gruppen fosfor. Vanligtvis kommer alla dessa ämnen på ett eller annat sätt in i jorden från rester av döda djur och växter, men problem uppstår ofta med detta på det odlade området, och jordgubbs särart tillåter inte att mineraler ackumuleras i tillräckliga mängder. Några av ämnena tvättas ut med vatten i djupare jordlager och blir på grund av rotsystemets karakteristiska struktur otillgängliga för jordgubbar, och det som återstår förbrukas intensivt under fruktsättningen och tas bort från platsen tillsammans med skörden. Snart börjar jordgubbar uppleva brist på ämnen som är nödvändiga för normal funktion.

Vissa trädgårdsmästare är rädda för att applicera mineralgödsel på jorden och argumenterar för sitt beslut med önskan att få en så kallad ren skörd och glömmer att trädgårdskultur, fortfarande inte en enkel växt, det är en form som erhålls genom komplext urval, för avslöjande av alla de inneboende egenskaper som naturliga förhållanden är oacceptabla … För en sådan skörd måste du gå till skogen. Men även en enkel jämförelse av vilda och trädgårdsbär kan visa hur mycket mer intensivt jorden används av den senare, och om du inte lägger till ytterligare nödvändiga ämnen kommer alla dess fördelar att bli till intet.

Den mest effektiva introduktionen av olika typer av blandningar. Dessutom finns färdiga blandningar av mineralgödselmedel i olika proportioner på försäljning, deras användning sparar väsentligt trädgårdsmästarens tid.

Träaska, som innehåller kalium, fosfor och ett antal andra element som är nödvändiga för växter, kompletterar mineralfodringen ganska bra. Denna enkla botemedel har en lång tradition av användning, inklusive att hjälpa till att bli av med några skadedjur. Ask är helt säkert för växten ..

Bild
Bild

Mer ett folkmedicin för mineralförband är borsyra, det berikar jorden med bor , vilket är nödvändigt för växter när nya knoppar bildas och förbereds för en ny skörd. 1 gram av ämnet späds ut i en hink med vatten, växterna vattnas med den resulterande lösningen. Hinken ska räcka till 30-40 buskar. Effekten av denna dressing är också tvåfaldig. Borsyra har desinfektionsegenskaper och hjälper till att bekämpa alla typer av svampar, samtidigt som de ger näring åt växterna.

Också som en källa till kalcium, kalium och fosfor benmjöl används ofta, men till skillnad från mineralgödselmedel förlängs dess effekt kraftigt med tiden och det kommer inte att vara möjligt att få en snabb effekt … Den kan appliceras för allmän markberikning, men som en höstdressing som syftar till att stärka jordgubbar för vintern och förbereda sig för nästa skörd är det fortfarande bättre att ta till industriellt erhållet mineralgödsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Organisk

I årtusenden klarade sig jordbruket utan mineralgödsel och använde i stor utsträckning organiskt material som toppdressing - avfallsprodukter från husdjur eller bearbetade växtrester.

På landsbygden, länge, i fruktträdgårdar och grönsaksodlingar, har gratis och praktiskt taget obegränsad ko- eller hästgödsel och kycklingavfall effektivt använts.

Det är viktigt att komma ihåg att befruktning med omogna gödsel eller fjäderfäavfall är farligt på grund av den höga aggressiviteten hos dessa avfallsprodukter, eftersom de har en hög kvävehalt i form av olika typer av syror som kan orsaka brännskador på löv eller rötter av trädgårdsjordgubbar.

I sommarstugor, där husdjur inte hålls, och produkterna från deras vitala aktivitet måste köpas, är mängden sådant gödningsmedel ofta mycket begränsad.

Trädgårdsmästare har länge lärt sig hur man får ut det mesta av även en liten mängd organiskt material. Det kan användas för att täcka gångarna i området med jordgubbar eller lägga till det på samma sätt på gångarna. Denna matning matar jorden i 2-3 år.

Bild
Bild

Gödsel, eller som sommarinvånare kallar det - mullein, måste spädas med vatten till konsistensen av gräddfil och låta den bryggas i 2-3 dagar för att lösningen ska jäsa. Därefter späds det fortfarande ut med vatten med en hastighet av 1 liter lösning per hink vatten och den resulterande kompositionen hälls över jordgubbarna under rötterna.

Den mest aggressiva är fortfarande fågelspillning .… Men det överträffar också många organiska gödningsmedel när det gäller effektivitet. Torr spillning kan tillsättas i en mycket begränsad mängd mellan raderna. Men ändå det är säkrare att mata jordgubbar för att späda kycklinggödsel med vatten i förhållandet 1:10 och låt det jäsa i 2 dagar … Att vattna gångarna, eftersom lösningen även i en sådan utspädd form kommer att ha ett ökat innehåll av nitrater - ämnen som innehåller kväve, och detta, som redan nämnts, stimulerar tillväxt av löv och stjälkar, vilket inte är nödvändigt för jordgubbar på vintern.

Mata jordgubbar och andra grödor perfekt med infusion av ogräs … Ett sådant verktyg hjälper inte bara att bli av med ogräs, utan återför också de ämnen som tas bort till jorden. Det bästa är infusionen av nässla .… Två tredjedelar av en hink måste fyllas med örter (stjälkar och blad) av nässlor, häll vatten och låt det brygga i en vecka. Späd infusionen med vatten i förhållandet 1:10 innan du vattnar jordgubbarna. Vatten vid roten.

Bild
Bild

Goda resultat kan uppnås genom att använda den så kallade gröngödseln som toppdressing .- örter med högt innehåll av mineraler: ärtor, lupiner, bönor etc.

Alla dessa växter tillhör familjen baljväxter, en egenskap hos många av dem är den fantastiska förmågan att koncentrera mineraler. Gröna av dessa växter placeras på jordgubbarnas gångar och täckt med jord.

Förfallna, stjälkar och löv av gröngödsel kommer att ge jorden ackumulerad av dem kväve, fosfor, kalium och andra mineraler.

Bild
Bild

Ett bra resultat kan observeras med bröd som överdressing .… Torkade brödskorpor måste hällas med vatten och vänta på att jäsningen ska ske, minst en vecka. Lösningen måste blandas med vatten i ett förhållande av 1:10 och vattna jordgubbsbusken under roten eller mellan raderna med den. Jästsvampar kommer in i marken, som omvandlar många mineraler till en form som är lämplig för växter att konsumera, vilket bidrar till deras näring.

En annan folkmedicin - vattna jordgubbar med mjölkvassle … Ibland är det på det som kycklingavfall insisteras eller träaska odlas. Denna extra dressing berikar inte bara jorden med mineraler, utan ökar också surheten och fungerar också som en grogrund för utveckling av markbakterier, som påskyndar nedbrytningen av organiska gödningsmedel.

Bild
Bild

När ska man befrukta?

Tidpunkten för utfodring bestäms till stor del av klimatförhållandena i regionen. Så, i Sibirien måste dessa händelser genomföras två månader tidigare än i Black Earth -regionen eller Moskva -regionen, där manipulationer med jordgubbar vanligtvis slutar i oktober … Växtsäsongen för trädgårdsjordgubbar beror på de genomsnittliga dagliga temperaturerna, och inget kan göras åt det, förutom att plantera dem i ett växthus eller ett växthus. Men detta sätt är mycket dyrare än traditionell utomhusodling.

En av faktorerna som bestämmer tidpunkten för utfodring bör vara växternas livscykel. Blommande, fruktande, förberedande för vintern och ackumulering av styrka inför nästa skörd, det här är de viktigaste stadierna som en odlad växt går igenom, och de bör vägledas av så att det blir en bra skörd under längsta möjliga tid.

Bild
Bild

Matning av jordgubbar bör i alla fall utföras efter frukt.

De införda ämnena kan påverka bärens kvalitet, detta gäller särskilt mineralgödselmedel som snabbt absorberas av växter och ger en nästan omedelbar effekt. Således bör aktiv förberedelse för vintern och nästa skörd startas omedelbart efter att de sista frukterna har skördats. I remontant sorter är det svårt att vänta till slutet av fruiting, de kan blomma och bära frukt tills frost. Av denna anledning skjuts många av de nödvändiga aktiviteterna med sådana växter till sen höst.

Vinteraktiviteter kan innefatta att ta bort gammalt lövverk. Efter beskärning är utfodring ganska lämpligt … Jordgubbar behöver först och främst kalium och fosfor, som är nödvändiga för att etablera nya knoppar, inklusive blomknoppar. Riklig utfodring med kväve kan provocera aktiv tillväxt av löv och skott, detta kommer inte att tillåta växten att ackumulera tillräckligt med näringsämnen för den kommande vintern, men du bör inte helt ignorera kväveutfodring heller. En blandning av organiskt material som kvävekälla, med fosforgödselmedel och kaliumsalt är perfekt just nu.

Bild
Bild
Bild
Bild

En hösttransplantation för att föryngra plantagen är också en anledning att dessutom mata plantorna … Torra mineralgödselmedel appliceras under plantering i hålen. Riklig vattning främjar deras aktiva upplösning och assimilering av växter. Efter transplantation kan jordgubbar matas med organiskt material: gödsel eller gröngödsel, som ligger begravda i gångarna. På hösten börjar processen med sönderdelning av organiska gödningsmedel av bakterier, sedan fortsätter det på våren, detta gör att jorden kan ackumulera tillräckligt med ämnen som är nödvändiga för nästa skörd.

Bild
Bild

Hur matar man ordentligt?

Grundläggande matningsregler kan inte ignoreras.

  • Mineralgödsel förbrukas snabbt och effektivt, därför är det först och främst viktigt för växterna själva, deras ackumulering i marken är obetydlig, eftersom deras aktiva ämnen lätt reagerar eller tvättas av vatten i djupare jordlager. Applicering av mineralgödselmedel nära rötterna eller under roten ger det bästa resultatet … Det är av denna anledning att det är oönskat att använda kvävegödselmedel på hösten. De måste appliceras på våren för att bygga upp den gröna massan som kommer att ge näring åt växten och utgöra grunden för den framtida skörden.
  • Organiskt material är viktigare för att berika jorden på platsen, dess införande under roten är valfritt och ibland farligt … Vanligtvis varar effekten av behandling med organiskt gödningsmedel i 3 år. Gödsla webbplatsen med dem regelbundet. I det här fallet kommer processer ständigt att ske i jorden, vilket frigör ämnen som är nödvändiga för växter.
  • Färsk gödsel eller fågelspillning är inte tillåtet för jordgubbsbuskar ., eftersom de innehåller ganska aggressiva syror som kan orsaka brännskador på löv och rötter, och till och med död av växter. För att behandla området med detta effektiva gödningsmedel bör du ta det ruttnade materialet och även späda ut det med vatten. Lösningen ska infunderas i minst en vecka, jäsningsreaktioner neutraliserar syror och alla ämnen som är användbara för växter kommer att förbli i samma mängd.
  • Industriella mineralblandningar för jordgubbar kan göra stora effekter , är det viktigt att följa instruktionerna när du använder dem och i inget fall överskrida dosen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

  • De bästa resultaten uppnås när kombinera organiska jordnäringsämnen med mineral gödselmedel för växter.
  • På hösten kan ruttna gödsel eller kompost från matavfall täcka platsen upptagen med jordgubbar. Du kan också göra dig av med ogräset som samlats in under hösten och ersätta dem med det så populära halmen, det är viktigt att se till att det inte finns några frön på dem. Förfarandet har en dubbel effekt, å ena sidan startas en långsam utfodring av området, å andra sidan skapas en luftkudde som sparar jordgubbar från vinterfrost.
  • Till för att uppnå bästa övervintringsresultat bör du inte lämna jordgubbar helt utan blad , det borde gå under snön, efter att ha hunnit återhämta sig efter fruktning, så det är omöjligt att helt ignorera kvävegödsling, det är viktigt att inte överdriva det. Gödsel eller kycklingavfall är en utmärkt kvävekälla med måtta.
  • Om det av någon anledning inte var möjligt att utföra höstmatningen i tid, behöver du inte göra det under snön , är det bättre att skjuta upp vissa procedurer till våren eller till och med till nästa höst, för att inte störa de växter som håller på att gå över till vinterdvala.
  • Om hösten är torr är det bättre att kombinera toppdressing med regelbunden riklig vattning av området med trädgårdsjordgubbar ., vatten kommer att lösa upp mineraler och skapa en gynnsam miljö för mikroorganismer som sönderdelar organiskt material.

Rekommenderad: