Gödselkörsbär: Hur Man Matar Dem På Hösten? Hur Matas På Våren, Vilka Gödningsmedel Ska Användas Så Att Det Blir En Bra Skörd? Befruktningstidpunkt

Innehållsförteckning:

Video: Gödselkörsbär: Hur Man Matar Dem På Hösten? Hur Matas På Våren, Vilka Gödningsmedel Ska Användas Så Att Det Blir En Bra Skörd? Befruktningstidpunkt

Video: Gödselkörsbär: Hur Man Matar Dem På Hösten? Hur Matas På Våren, Vilka Gödningsmedel Ska Användas Så Att Det Blir En Bra Skörd? Befruktningstidpunkt
Video: Spring Fertilizing! 🌿💪 // Garden Answer 2024, Maj
Gödselkörsbär: Hur Man Matar Dem På Hösten? Hur Matas På Våren, Vilka Gödningsmedel Ska Användas Så Att Det Blir En Bra Skörd? Befruktningstidpunkt
Gödselkörsbär: Hur Man Matar Dem På Hösten? Hur Matas På Våren, Vilka Gödningsmedel Ska Användas Så Att Det Blir En Bra Skörd? Befruktningstidpunkt
Anonim

Söta och saftiga frukter i trädgården är drömmen för många trädgårdsmästare och ägare av personliga dotterplaner. Men för att denna dröm ska gå i uppfyllelse måste du jobba hårt. Och till att börja med - lär dig allt om att mata körsbär (om det är beslutat att odla just denna gröda).

Bild
Bild

Varför behöver du toppdressing?

Det är självklart befruktning är nödvändig för att körsbären ska bära frukt . Och det gav inte bara enskilda frukter, utan säkerställde en bra skörd. Varje erfaren trädgårdsmästare kommer med säkerhet att säga att endast utfodrade växter odlas utan problem. Även om busken matades på hösten, på våren är det fortfarande nödvändigt att göra detta förfarande igen, då utvecklingen av körsbären blir mer effektiv.

Bild
Bild

Gödselmedel

Cherry ställer ganska höga krav på utfodringskvaliteten . För det kan du använda både organiskt material och mineralblandningar. Bland organiska ämnen rekommenderas följande:

  • död gödsel;
  • kompost;
  • kycklingspillning;
  • ren sågspån.
Bild
Bild

Detta betyder förresten inte att andra organiska gödningsmedel inte kan användas. Det är bara att deras användning måste behandlas mycket mer noggrant, med hänsyn till erfarenheterna från olika gårdar och sommarstugor. Organisk lossnar jorden och optimerar dess struktur, så frukten blir större och godare. Av de mineraliska och komplexa kompositionerna för körsbär behövs i första hand följande:

  • svavel;
  • järn;
  • kväve (som alla växter, dock);
  • bor;
  • mangan;
  • fosfor;
  • kalium.
Bild
Bild

För att komplettera dessa gödningsmedel används följande:

  • urea;
  • superfosfat;
  • kaliumsalter.

Viktig! Sådana tillsatser förbättrar immuniteten hos körsbär. Det kommer att växa snabbare.

Bild
Bild

Det bör noteras att mineralisk och komplex utfodring har en positiv effekt på fruktningen . Det är ibland lämpligt att använda ammophoska och nitroammophoska. Azofoska är dock också bra för körsbär. Huvudsaken - undvik att använda kväveblandningar efter den 15 juli.

Bild
Bild

När ska man befrukta?

På hösten

Rätt vald tidpunkt för höstmatning är en mycket viktig sak för en växts fulla utveckling . För närvarande är stenfruktkulturer redo att ta emot kraftfulla läkemedel. Det rekommenderas att mata dina körsbär i mitten till sen höst. Det är bäst att kombinera denna procedur med beskärning för att kompensera för den negativa effekten. Träd 2–4 år ska matas i september eller oktober.

Bild
Bild

Korrekt höstmatning för dem inkluderar superfosfat och kaliumsulfat . Vid 4–7 års ålder ändras inte tidpunkten för befruktning för körsbär. En dubbel läggs också under roten enkelt superfosfat . Dessa typer av gödningsmedel måste appliceras i samma mängd. Dessutom måste plantorna sprutas före vintern (efter början av tidig frost) svag karbamidlösning.

Bild
Bild

Under våren

Att mata körsbären just nu är inte mindre viktigt än före kallt väder .… Då kan många klagomål om att växten inte blommar eller avkastningen är låg undvikas. För att undvika utveckling av skadedjur och patogena organismer sprutas de innan träden matas bordeaux vätska . Körsbär mellan 2 och 4 år befruktas endast urea eller ammoniumnitrat , och strikt före blomning.

Bild
Bild

Växter över 4 år matas i följande fall:

  • före blomning;
  • under blomningen;
  • 2 veckor efter den andra befruktningen.

Regler och metoder

Det bör genast noteras att matning "i hålet" under de första 24 månaderna efter att plantan inte rotas . Gödselmedel måste appliceras genom att bevattna kronan och stammen, eller genom att vattna grödan vid roten. Vattning bör strikt gå i cirkeln nära stammen. Gödsel placeras först efter intensiv vattning, och inte före den … Torrkemikalier begravas med en kratta eller en höna, och en spade kan inte användas för detta ändamål.

Du kan spraya körsbär med olika lösningar tidigast 2 år efter plantering. Stammen, lövverket och rotcirkeln fuktas noggrant under denna procedur.

Bild
Bild

För bevattning används sprutor av speciell design . Om du snabbt behöver mätta jorden med användbara komponenter och inte överfodra växterna, skulle användningen av gröngödsel vara ett utmärkt alternativ. De kommer att visa sig vara särskilt användbara vid kvävebrist.

Expertråd

Agronomer noterar att körsbär svarar bra på alla gödningsmedel, men just därför måste de användas med försiktighet . Överdosering är farligare än för många andra trädgårds- och trädgårdsodlingar. Det rekommenderas att kombinera karbamid med kaliumsalter. För körsbär i olika åldrar, använd 0,05–0,3 kg karbamid. För att förbereda lösningen, ta vatten med en temperatur på +80 grader. Denna temperatur är mest effektiv för upplösning.

Bild
Bild

Urea kan också användas för att bekämpa coccomycosis. Koncentrationen av lösningen i detta fall är från 3 till 5%. Den bör tillämpas under första halvan av oktober, i extrema fall - fram till den 20: e. Enkelt superfosfat det är lämpligt att använda tillsammans med kvävegödselmedel. Och här dubbel superfosfat Kombineras bättre med kaliumsalter. Men samtidigt bör klyftan mellan användningen av superfosfat och urea, ammoniumnitrat och krita vara minst 7-10 dagar. Använd 1, 0–15, 15 kg superfosfat på ett träd.

Bild
Bild

Kaliumklorid för körsbär rekommenderas att ta i granulär form. För din information: i vanligt språk kallas det också "frön ". Detta gödningsmedel rekommenderas för att stödja stenfruktväxter på kalla platser. Men det hjälper till att öka motståndskraften mot sommarvärme. Kaliumklorid det gör också körsbärsfrukter sötare, vilket ökar koncentrationen av socker i dem.

Varning: Denna gröda är måttligt mottaglig för klor. Därför måste doseringen av gödningsmedel som innehåller det, inklusive kaliumsalt, följas strikt.

Bild
Bild

Högst 0,04 kg läggs på plantan kaliumsalt . För en vuxen växt är det tillåtet att använda 0,1 kg av detta gödningsmedel.

Bild
Bild

Enkelt ammoniumnitrat kan ersätta urea. Men du kan också använda ammonium-kaliumnitrat, som hjälper tillväxten av körsbär och gör frukterna godare. För en planta behöver du 0,15 kg ammonium-kaliumnitrat. För ett vuxet träd tar de redan 0,3 kg av detta gödningsmedel. Sådana doser rekommenderas när det planeras att ersätta urea med det, annars måste tillverkarens instruktioner följas.

Bild
Bild

Körsbärsträd matas också med kompost . Men denna blandning måste beredas noggrant, enligt strikta regler. I början är behållaren eller det inhägnade markområdet täckt med torv 0, 1–0, 15 m tjockt. Grönsaksavfall läggs ovanpå. Ett sådant ämne har spillts ut gödsellösning eller utspädd kycklingspillning (med en utspädning av 10 respektive 20 gånger). Det är nödvändigt att infusera blandningen i 10 dagar.

Bild
Bild

Dessutom för 1 kvm. m arbetsstycken tillsätt följande ingredienser:

  • 0,4 kg ammoniumnitrat;
  • 0,5 kg dubbel superfosfat;
  • 0,2 kg kaliumsulfat.

Därefter måste du lägga 0, 1 m ovanpå torv … Om det inte finns torv ersätts det med samma mängd trädgårdsjord. Efter 60 dagar under filmen omrörs högen noggrant. Komposten är klar om 120 dagar. För en vuxen körsbär, använd minst 30 kg av blandningen, och för en ung planta - cirka 5 kg.

Bild
Bild

Aska används för att optimera vattenbalansen och förbättra metaboliska processer. Det kommer också att garantera kulturens motståndskraft mot vinterkylan. För att stärka immuniteten hos stenfrukter, rekommenderas det att använda kalk … Och också med dess hjälp stabiliserar de ämnesomsättningen, ökar styrkan hos kärlväggarna. Kalkning utförs vart fjärde eller femte år. Det är särskilt viktigt när regelbunden ekologisk utfodring utförs.

Bild
Bild

Gödsel körsbären matas först efter att han har packat om. Annars kan växtens rötter bli mycket allvarligt skadade. Vissa trädgårdsmästare tror att det gödningsmedel som appliceras vid plantering är tillräckligt för 3-4 års full utveckling. Men denna förväntan är inte alltid motiverad. Du kan kontrollera det med storleken på skottens tillväxt: om det är mindre än 0,3–0,4 m per år krävs ytterligare utfodring.

Rekommenderad: