Hur Matas Thuja? Toppdressing På Våren Och Sommaren, Val Av Gödselmedel För Snabb Tillväxt. Vad Ska Man Mata Efter Vintern Så Att Det Inte Blir Gult?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matas Thuja? Toppdressing På Våren Och Sommaren, Val Av Gödselmedel För Snabb Tillväxt. Vad Ska Man Mata Efter Vintern Så Att Det Inte Blir Gult?

Video: Hur Matas Thuja? Toppdressing På Våren Och Sommaren, Val Av Gödselmedel För Snabb Tillväxt. Vad Ska Man Mata Efter Vintern Så Att Det Inte Blir Gult?
Video: Magical fertilizer for plants | अपने पौधों को खाद कैसे डालें | Best fertilizer for indoor plants 2024, April
Hur Matas Thuja? Toppdressing På Våren Och Sommaren, Val Av Gödselmedel För Snabb Tillväxt. Vad Ska Man Mata Efter Vintern Så Att Det Inte Blir Gult?
Hur Matas Thuja? Toppdressing På Våren Och Sommaren, Val Av Gödselmedel För Snabb Tillväxt. Vad Ska Man Mata Efter Vintern Så Att Det Inte Blir Gult?
Anonim

Tui är vintergröna barrträd, så älskade av ägarna av stugor och privata hus. Några av deras sorter används ofta för att skapa häckar som döljer bostäder från nyfikna ögon och skyddar dem från vinden. När du tillhandahåller kvalitetsvård för dessa växter kan du vara säker på tätheten av deras krona. Gödselmedel spelar en viktig roll för tillväxt och utveckling av ett vintergrönt husdjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför behöver du toppdressing?

Absolut vilken anläggning som helst för full utveckling kräver en balanserad kost . Thuja är inget undantag här.

Tyvärr kan jorden inte behålla sin bördighet på obestämd tid. För varje säsong minskar koncentrationen av makro- och mikroelement i den alltid - vissa tvättas ut tillsammans med grundvatten och den andra absorberas av växts rotsystem. Som ett resultat visar det sig att träd och buskar inte får de näringsämnen de behöver i tillräckliga mängder, de börjar vissna och kan till och med dö.

Bild
Bild

Det är lätt att känna igen bristen på vissa element . Med brist på magnesium i thuja blir kronbladet gult, gulheten börjar med kaliumbrist, med brist på järn i marken på vissa grenar blir nålarna vitaktiga. Den minskade förekomsten av kväve i jorden leder till tecken på kloros, det vill säga missfärgning av ephedra, dessutom minskar tillväxten av nya skott under växtsäsongen kraftigt. Om de unga nålarna i grenarnas ändar blir brunlila, betyder det att ditt gröna husdjur måste matas med fosfor.

Tidig utfodring gör att thujas kan växa snabbt, förbli tjocka, behålla en rik nyans och ge nya skott.

Thuja matas vanligtvis i tre fall:

  • vid plantering i dålig jord för att mätta med mikronäringsämnen;
  • att förbättra jordbruksbakgrundens allmänna nivå;
  • efter plantering av thuja på våren eller vid hösttransplantation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt tid

Thuja måste matas efter transplantation - vanligtvis händer detta på våren eller hösten. För ett barrträd måste du välja en solig plats eller ett område med lite halvskugga. Trots att thuja anses vara en ganska opretentiös växt, ändå de måste planteras i väldränerad och så bördig mark som möjligt . Det kommer att vara mycket bra om jorden är förgödslad med ett lummigt, torv- eller humusunderlag. Dessutom införs lite sand i marken för att förbättra markpermeabiliteten och förbättra rotnäringen.

Strax innan ombordstigning i botten av gropen bör träaska hällas - cirka 3 kg, samt 500 g nitroammophoska eller superfosfat.

Gödsling av thuja med gödsel är tillåtet, men bara ruttnat, men det är bättre att använda kompost.

Bild
Bild

Omedelbart efter landning marken måste vattnas med Epins lösning , för detta späds 1 ampull i 1 liter vatten, varefter jorden mulas med krossad tallbark - detta behåller all nödvändig fukt på sommaren och skyddar plantan från att frysa på vintern.

Om du planterar thuja i dålig jord kan du göra det utför dessutom toppdressing på 10-14 dagar . I detta fall används vanligtvis gödningsmedel som innehåller fosfor och kalium. Under det första året behöver du inte mata den unga thujan längre, annars kan det sköra trädet helt enkelt dö.

Bild
Bild

Om växterna visar tecken på sjukdom, är det möjligt att utföra toppdressing på sommaren , men med början av september utförs inte befruktning - detta kommer att hindra thuja från att förbereda sig för den kalla årstiden och i slutändan bara skada.

Det enda undantaget skulle vara obligatorisk applicering av komplexa gödningsmedel under höstplantering - vanligtvis är speciella preparat för barrträd, komplexa formuleringar och tillväxtbiostimulantia lämpliga för detta.

Viktigt: allt ovanstående gäller thujas som odlas i öppna markytor. Om trädet växer i en kruka eller behållare behöver det matas var 14-20 dagar från våren till början av oktober.

Bild
Bild

Om landet där thujan växer är för fattigt, gör vissa trädgårdsmästare ett litet trick - de utför relativt säker gödsling med vanlig jordfyllning. Som regel används kompost och benmjöl för detta i kombination med torv. Denna teknik låter dig närma marken runt trädet med näringsämnen - de uppfattas mycket lätt av thuja och stimulerar samtidigt inte den ökade bildningen av nya skott i slutet av växtsäsongen.

Vid behov tillgriper de ofta till kalkning av salt salt.

För att göra detta, precis före plantering, införs gips i marken, och sedan plöjs jorden. Om jorden är av en podzolisk typ, tillsätts dessutom snabbkalk till den - som regel görs detta i början av september.

Bild
Bild

Val av gödselmedel

Gödsel för thuja bör väljas med hänsyn till sådana viktiga faktorer som plantans allmänna tillstånd, dess ålder och markegenskaper. Mättnad med näringsämnen är:

  • låg - mindre än 1% humus;
  • låginkomst - från 2 till 3% humus;
  • medelinkomst - från 3 till 4% av humus;
  • hög - 5% humus och mer.
Bild
Bild

För att mata sina gröna husdjur, brukar de använda sig av flera typer av gödningsmedel

  1. Komplexa blandningar för ephedra . De främjar hög tillväxt och ger ett vackert kronutseende. Experter rekommenderar att man använder sådana blandningar för att mata thuja, eftersom alla andra näringsblandningar och färdiga preparat ofta tolereras mycket dåligt av dessa växter.
  2. Organisk … För att närma jorden med användbara ämnen använder trädgårdsmästare ofta torv, alla slags kompost och gödsel. Som ett alternativ används så kallad gröngödsel eller grönt gödselmedel - de är optimala för att förbättra agrofonns nivå, orsakar inte växttillväxt efter slutet av växtsäsongen och skadar därför inte unga och vuxna thujas.
  3. Kali … Alla typer av kaliumsalter och kaliumklorid har visat sig vara utmärkta för att mata alla barrträd och träd, inklusive thuja. Brist på kalium i marken leder ofta till det faktum att träd börjar försvagas och helt förlorar sitt attraktiva utseende, och med tiden börjar döningen av de apikala skotten. Det är en utbredd och lättillgänglig typ av gödselmedel som vanligtvis används för att optimera grödans tillväxt.
  4. Kväve . Dessa gödningsmedel appliceras före transplantation i de situationer då plantorna försvagas eller släpar efter i tillväxten. Kväve bidrar till den snabbare tillväxten av thuja, därför kan det för växter i öppen mark bara användas på våren, men för krukväxter kommer kvävehaltiga preparat att vara idealiska vinterförband.
  5. Mikrogödsel . Sådana kompositioner används för punktmatning med bor, mangan, molybden, kobolt, liksom zink och andra användbara spårämnen, om jorden inte behandlades med alla nödvändiga mikronäringsämnen före plantering. Vanligtvis utförs denna behandling under det andra året av växtens liv.
  6. Bakteriedroger . De används uteslutande i jord med låg humus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur befruktas rätt?

Tui kräver korrekt utfodring, särskilt i ung ålder. Faktum är att dessa växter kan extrahera alla nödvändiga näringsämnen från jorden först i vuxen ålder - efter att deras rotsystem äntligen har bildats. Men även då måste dina gröna husdjur matas då och då under hela sitt liv - annars kommer de att vissna av gradvis utarmning av jorden. Det är sant att detta måste göras mindre ofta än under aktiv tillväxt.

Den första utfodringen av thuja görs under plantering, inga andra gödningsmedel appliceras i år. Den andra utfodringen bör utföras först nästa vår - i mars eller april. För närvarande behöver thuja en mängd olika användbara ämnen:

  • kväve;
  • magnesium;
  • fosfor;
  • kalcium;
  • kalium;
  • järn.
Bild
Bild

Vanligtvis utförs vårbefruktning med användning av ammoniumnitrat, superfosfat, urea, samt kalium- och magnesiummineralkomplex med långvarig verkan . Det kommer att vara mycket användbart under denna period benmjöl som anses vara en bra kalciumkälla.

Om barrväxterna knappast har utstått vinterfrosten och har lidit av snö och vind, är det nödvändigt att applicera rotande stimulanser - Agrecol och Kornevin droger visar sig bäst av allt.

På våren utförs toppdressing genom att införa kompositionen vid roten. För detta införs kompost eller benmjöl i stamcirkeln i ett jämnt lager ca 3-5 cm tjockt och lossas sedan försiktigt och blandas med det övre lagret av substratet för att inte skada rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använder sig av granulära formuleringar gödselmedel fördelas runt trädet på ett sådant sätt att de inte närmar sig thuja-stammen närmare än 15-20 cm, men samtidigt och inte går utöver kronutskottet.

Använder sig av vattenlösliga formuleringar till exempel superfosfat eller ammoniumnitrat måste de spädas i vatten i enlighet med instruktionerna på förpackningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

På sommaren utförs utfodring endast i en situation om marken är för fattig och bladen blir gula . Samtidigt används biohumuser, liksom specialiserade komplex som samtidigt matar jorden och skyddar trädet från svampsporer. Experter rekommenderar att du använder formuleringarna Fitosporin-K och Fitosporin-M (de sista bokstäverna betyder kalium respektive magnesium).

Vanligtvis är läkemedlet tillgängligt i form av ett pulver eller en pasta. I det första fallet tas cirka 5 g av kompositionen på en hink med vatten och i det andra - 3 tsk. Thuja -behandling med Fitosporin utförs 2 gånger med en månads intervall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kommer det på sommaren att vara nödvändigt att skydda thuja från stekande sol och värme . För att göra detta, på kvällen, sprayas trädet med vatten med tillsats av Epin eller Zircon. Bladförband börjar vanligtvis under det sista decenniet av april med ett intervall på var 2-3: e vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis, låt oss stanna kvar vid de viktigaste misstagen som växtuppfödare ofta gör när de befruktar sina thujas

  1. Toppdressing av ephedra på hösten och vintern . Det måste komma ihåg att utfodring i en sådan situation kommer att leda till ökad bildning av nya skott i slutet av växtsäsongen. Detta kommer att tömma thuja, och när vintern börjar kommer den att förbli utmattad och kommer sannolikt inte att klara de låga temperaturerna.
  2. Användning av en stor mängd gödselmedel . Vissa människor tror att om en planta växer för långsamt saknar den mineraliska och organiska ämnen och måste därför matas. Denna åsikt är emellertid i grunden fel, eftersom orsakerna till stunting kan bero på en mängd olika faktorer, till exempel brist på solljus. Men ett överskott av gödningsmedel leder till rötternas död och växtens död, och thujas död från överdriven befruktning sker mycket oftare och snabbare än från brist på dem.
  3. Vattningsfel . Innan du applicerar gödselmedel är det absolut nödvändigt att vattna jorden rikligt - om jorden är torr kan en lösning av mineralämnen leda till en kemisk förbränning av rötterna.

Rekommenderad: