Hur Odlar Man Ett Plommon Från En Sten? Kan Jag Växa Hemma? Snabb Väg. Hur Man Planterar Ett Ben I Landet? Att Odla Ett Träd

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man Ett Plommon Från En Sten? Kan Jag Växa Hemma? Snabb Väg. Hur Man Planterar Ett Ben I Landet? Att Odla Ett Träd

Video: Hur Odlar Man Ett Plommon Från En Sten? Kan Jag Växa Hemma? Snabb Väg. Hur Man Planterar Ett Ben I Landet? Att Odla Ett Träd
Video: Plantera en kärna från frukter du har hemma - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Hur Odlar Man Ett Plommon Från En Sten? Kan Jag Växa Hemma? Snabb Väg. Hur Man Planterar Ett Ben I Landet? Att Odla Ett Träd
Hur Odlar Man Ett Plommon Från En Sten? Kan Jag Växa Hemma? Snabb Väg. Hur Man Planterar Ett Ben I Landet? Att Odla Ett Träd
Anonim

Att odla fruktträd - inklusive plommon - från frön är inte särskilt svårt. Alla frostbeständiga sorter växer i centrala Ryssland och i dess södra regioner. Eftersom de är zonerade - anpassade till det lokala klimatet - kan de växa utan särskild vård i svart jord, men ytterligare åtgärder kommer att påskynda trädets tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i proceduren

Plommonfrögroning är den mest "naturliga" processen som uppstod i början av förhistorisk tid . Nästan alla vildväxande floror förökas uteslutande av frön - gymnospermer och angiospermer, som ger frön tillsammans med frukt på sommaren och hösten. Före uppkomsten av människor reproducerades vegetativa (genom sticklingar, skiktning, ympning, bitar av rötter) växter dåligt. I det enklaste fallet kan en gul eller lila-blå plommon som odlats från ett frö som grodde den allra första våren mycket väl överleva till ett vuxet träd, bara dess frukter kommer att rengöras dåligt (en del av fruktmassan fäster vid stenen), kommer att vara små och sura. Det bästa alternativet är ändå ett ympat träd - stammen "vild", som bara sprider sig från stenen, fungerar som ett lager för grenarna av andra plommonsorter.

Om du ändå inte vill spendera flera hundra eller upp till tusen rubel - till 2021 -priser - för varje "odlad" planta, men tänker sprida plommonplantor från frön, kommer alla dessa plantor att växa till en ålder av hållbart frukt bara efter ca 6 år. De resulterande frukterna, även de som är ganska söta, passar bara till kompott eller direkt till mat, eftersom det är omöjligt att skala dem från frön (för svesken) eller göra fröfri sylt av dem, och det är också omöjligt att lägga dem på bakning. Plommonfrukter, vars plantor odlas från en sten utan "odling" genom ympning, lämnar mycket att önska. Sådana träd är bara användbara för människor som strävar efter andra mål:

  • beredning av drycker från frukterna av ett sådant plommon;
  • skapande av grönområden som förbättrar klimatet och ekologin på platsen, samt grönare stadsområden;
  • att få en källa till nektar för de bin som lever i bikupan under blomningstiden, etc.

Du kan odla en plommon från en sten. Det är möjligt att påskynda denna process genom att ta hand om den växande plantan i tid - gödsla jorden varje år, vattna trädet enligt det optimala schemat etc. och göra årlig beskärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om plommon spiring planeras under permafrostförhållanden, skaffa sedan ett bulkväxthus med ett stort lager (över 1 m) uppvärmd jord. Marken tinar på sommaren bara på en spade bajonett är inte lämplig - andra träd, åtminstone många arter, kommer inte att överleva när roten är i marken som har förstenats av frost. Detta gäller fullt ut för fruktfamiljer, släkten, kulturella (odlade) arter och underarter. Ofta, i norra hus, odlas fruktträd i ett uppvärmt rum, där temperaturen på vintern aldrig sjunker under +1, när -50 eller ännu lägre temperatur kan vara "överbord" samtidigt. För plantering används fat eller badkar med importerad svart jord. Konstgjord belysning bör skapas (dagarna är korta, eftersom solen är låg över horisonten), och inomhusplanteringar bör placeras på södra sidan.

Du kan ha tur, och frukten kommer att skalas från fröna ganska lätt. Men i de flesta fall växer fruktköttet in i varje ben på dem, och du måste äta dem eller, efter att ha kokt sylt från dem, filtrera det från fröna efter tillagning. Det är därför trädgårdsmästare föredrar "ympade" plantor framför "nakna" plantor.

Bild
Bild

Vilken sort ska du välja?

Hemma kan du odla en plommon från en sten i nästan alla regioner - även i taiga . Men de mest frostbeständiga sorterna behövs - rött och svart, liksom några kinesiska, till exempel Manchurian. Trädplantor och mogna plommonträd av dessa sorter är de mest frostbeständiga. Det rekommenderas att leta efter en zonerad sort från de närmaste (om plantor inte odlas i din region) ämnen i landet.

Ett vanligt källmaterial för frön är en gul gul plommon som inte är rädd för frost. Grodd från fröet, det finns ofta i vägbälten och fältskogsbälten: en person får inte komma in i detta skogsbälte på decennier - för att ta hand om träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Korrekt förberedelse avgör hur framgångsrikt ditt beslut blir. Det är viktigt att inte få plommon, vilket orsakar ytterligare komplikationer, till exempel grop.

Samling av material

Välj en mängd olika plommonfrukter från marknaden som är lätta att skala. Varje sort med en söt smak och doft är idealisk som ett idealiskt biomaterial. När du ätit frukterna kommer fröna till nytta som frön. Ta inte en sort med ett ben som är svårt att rengöra från massan-chanserna att gro ett plommon med ett lätt att rengöra ben är noll här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Groning

Om groning av fruktträd inte utförs i en skola på platsen, utan i krukor eller ett badkar hemma, bryts benet försiktigt med hjälp av tång för att knäcka en nöt. Skada inte kärnan, annars kommer den inte att gro . Lägg de spruckna kärnorna i 10 eller fler vikta ostdukar på en tallrik eller fat. Häll i råa, sedimenterade vatten regelbundet, men fyll inte i hela benen - de måste fuktas konstant. Kärnorna på fröna som drunknade i vatten kommer att svälla - men de kommer inte att gro, utan kommer att dö: vatten förskjuter luft från utrymmet där de ligger. Faktum är att de "väckta" fröna har andning - precis som de levande rötterna, stjälkarna och bladen på en vuxen växt. Spirning av groddar från borttagna frökärnor är det snabbaste sättet, dessutom accelererat, till exempel med hjälp av tillväxtaktivatorn "Kornevin ".

Var beredd att ta risker: några av de ben som helt enkelt planterats på platsen kan bli stulna av möss - på hösten letar de efter en övervintringsplats och gräver ur marken allt som kan gnagas, bearbetas eller på annat sätt ätas för för deras överlevnad. Det rekommenderas att stänga av skolan som är inhägnad från dem - det är bättre i form av ett litet växthus, i vilket det är mycket svårare för gnagare att komma in.

Erfarna trädgårdsmästare, som skapar ett växthus eller ett växthus, lägger en gardin i marken runt den - ett metallnät till ett djup av 90 cm för att skydda denna struktur och plantor i den från att undergräva möss och råttor underifrån. Nätet (kvadrat) på gallret bör inte vara mer än 5 mm på en sida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur planterar jag ordentligt i en behållare?

Snåla inte med behållarens volym. Ju rymligare det visar sig vara - det är lämpligt att använda en gammal läckande panna eller till och med en hink - desto mer utrymme kommer växten att ha . I en liten kruka - upp till 1 liter - får du inte en planta som är en halv meter hög eller mer. I norr, när de odlar plommon i inomhus- eller växthusförhållanden, använder de en fat eller badkar, där hål borras. Dess volym är 100-200 liter, och importerad chernozem används som råvara, eftersom grå podzolisk jord i taigazonen eller jord som förekommer i trädlösa tundraförhållanden inte är lämpliga: i båda fallen är det lite humus.

Fröplantor planteras med roten ner, men inte tvärtom. Om du planterar det precis tvärtom, kommer stammen att ta en avsevärd tid - upp till en månad att vända och gro uppåt, för att bryta igenom i ljuset. I det här fallet kommer roten att visa sig inte vara helt korrekt, vridbar, liknar rhizomen i ett ogräs eller en buske, vilket kommer att komplicera näring och transplantation av en växande planta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landar i öppen mark

Om marken framför huset eller i sommarstugan inte har befruktats, rekommenderas att gräva väl före plantering, för att gräva jorden till ett djup av minst en och en halv bajonett av en spade. Sandjord - sand fixerad av vegetation - klarar sig inte utan befruktning . Lera måste blandas med sand och torv före befruktning. Det rekommenderas att plantera plantor på en permanent plats endast när de skott som har spridit sig från stenen och tagit formen av en gren är väl rotade och lignifierade.

Om stjälkarna inte är brunkylda kommer transplantation att orsaka betydande svårigheter: med hög sannolikhet kommer växten att vissna. För att förhindra att detta händer är det mer korrekt att skära behållaren på båda sidor, ta bort den råa klumpen tillsammans med plantan. Sänk jorden tillsammans med plantan i ett hål som tidigare grävts till storlek och trampa sedan försiktigt på området runt växten. Vattna plantan med en svag lösning (10 g per hink vatten) "Kornevin". Resten av bevattningssessionerna utförs redan med rinnande eller sedimenterat (rått) vatten.

Plantan bör täckas med jord så att hela den underjordiska delen, inklusive de äventyrliga rötterna, ligger under marknivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Att odla plommonplantor från en sten (eller frön) är möjligt även för nybörjare . Det finns bara några få förhållanden under vilka en planta växer snabbt och förvandlas till ett fullvärdigt vuxet träd på några år. Du behöver befruktning med kalium- och fosforhaltiga gödningsmedel. Träaska och kol är också lämpliga mineraler. Använd inte flaska av bränd plast, gummi eller andra syntetmaterial. Aska från begagnad naturlig ull och silke, gammal CB kan användas - det är ett helt naturligt material, som liknar trä (cellulosa) i sammansättning. Om det inte är möjligt att köpa färdigt organiskt gödselmedel, sedan överexponerat (minst 3 år) fjäderfägödsel och nötgödsel, i extrema fall, överexponerat människo-, hund- och kattavfall, samt inaktuella skal av frukt och grönsaker, torkade och överexponerat klippt ogräs, ogräs är lämpliga ….

Av allt detta organiska material erhålls kompost som ett resultat av överexponering. Kom ihåg att en flitig och flitig ägare, en trädgårdsmästare inte har skräp - något organiskt material är föremål för bearbetning, men förutsatt att ägaren själv och hans husdjur inte använde droger, inte åt halvfabrikat och personen inte drick alkohol och rökte inte, ledd av 100% hälsosam livsstil . Om detta krav bryts är avfallet osäkert: främmande ämnen kommer in i växten, i dess frukter och sedan igen i platsen till ägaren.

Vattna plantorna regelbundet. Signalen för att vattna plommon - som alla andra träd - är bladen som har sjunkit från torka, men det är bättre att inte tillåta detta. Den optimala regimen är noggrann vattning några dagar.

I sommarvärmen måste plantor vattnas varje dag, vuxna träd - från flera år - varannan dag: jorden torkar snabbt och fukt återstår bara på djupare rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att vattna mindre ofta, gräva regelbundet, lossa jorden - nära stamcirkeln - nära varje träd . Helst bör dess diameter matcha kronans diameter. Nästa dag, när jorden är torr och inte längre liknar smuts, är den lätt att lossna. I allmänhet, om det inte regnar på flera veckor, vattnas träd på vintern minst en och en halv månad i månaden, när temperaturen förblir över noll under en lång tid. Vid frost, inklusive nattfrost, är vattning uteslutet - den frysta jorden kan frysa rötterna och växten dör. Dug up land kommer att underlätta vattning, ytterligare tillväxt av plantan och ett vuxet träd.

Alla träd, inklusive en planta, kräver vanlig beskärning . Döda grenar skärs av oavsett årstid - till en levande plats, och själva snittet är täckt med trädgårdslack, paraffin eller vax, denna beskärning kallas sanitär. Formativ beskärning utförs tidigt på våren eller senhösten - när lövverket ännu inte har dykt upp stängs knopparna eller har det redan flugit runt och bladfallet har slutat. Huvudstammen beskärs efter några år - om skörden inte spelar någon roll för dig kan du låta den vara ifred, då växer trädet fritt med 10 eller fler meter, vilket skapar skugga och svalhet på platsen. Sidogren måste dock klippas.

Om du inte vill att trädet ska skapa ett snår runt det, då ta bort laterala (dotter) skott som har spirat bredvid trädet från en gemensam rot . Ett oförskämt träd växer kaotiskt - förutom laterala processer ger det slumpmässigt åtskilda spirade groddar från övermogna nedfallna frukter. Reproduktion av plommon sker liksom i naturen utan mänskligt ingripande. Som ett resultat kommer webbplatsen att försummas.

Snåla inte med vatten … Om det finns en pumpbrunn på platsen och dosering inte utförs, spelar volymen av utpumpat vatten ingen roll när det används för användbar växtlighet. Det rekommenderas att använda ett avlopp för att säkerställa dränering av regnvatten som rullar ner från husets tak till platsen och inte slänga ut det: riklig och maximal vattning med sådant vatten kommer sannolikt inte att skada eftersom regnvatten är "mer levande "än kranvatten, varefter även de som har fallit kan växa växter.

Rekommenderad: