Hur Odlar Jag En Cederträ Från En Nöt Hemma? 24 Foton Hur Man Planterar Frön? Att Odla En Kottspir Steg För Steg

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Jag En Cederträ Från En Nöt Hemma? 24 Foton Hur Man Planterar Frön? Att Odla En Kottspir Steg För Steg

Video: Hur Odlar Jag En Cederträ Från En Nöt Hemma? 24 Foton Hur Man Planterar Frön? Att Odla En Kottspir Steg För Steg
Video: How To Grow Pine Tree From Seeds 2024, Maj
Hur Odlar Jag En Cederträ Från En Nöt Hemma? 24 Foton Hur Man Planterar Frön? Att Odla En Kottspir Steg För Steg
Hur Odlar Jag En Cederträ Från En Nöt Hemma? 24 Foton Hur Man Planterar Frön? Att Odla En Kottspir Steg För Steg
Anonim

De helande egenskaperna hos sibiriska pinjenötter är obestridliga, så det är naturligt att vilja ha en sådan källa till hälsa och livslängd i din trädgård eller dacha. Att odla ett vuxet fruktbärande träd från en liten nöt är inte en mycket tidskrävande uppgift, men denna process är mycket lång och tar många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man samlar och bearbetar frön?

Vi kommer att studera processen att samla och bearbeta frön steg för steg, eftersom inte alla nötter kan växa till en mäktig cederträ.

För korrekt utsädesberedning krävs 5 huvudsteg:

  • ett kompetent val av frön;
  • rengöring av frön genom blötläggning och sköljning flera gånger;
  • kall behandling - skiktning;
  • desinfektion före plantering.

Det första du ska göra är att skaffa plantmaterial - frön. Detta kommer att kräva tallkottar. Du måste leta efter dem på hösten eller våren, när de mogna kottarna faller från trädet på egen hand.

Bild
Bild

Slutet av oktober - början av november passar bäst för att skörda kottar. Efter att ha samlat kottarna skakas nötterna ur dem.

Nästa steg måste göras hemma, där vi lägger nötterna i en behållare och fyller det med måttligt varmt vatten, men inte kokande vatten.

Efter 60-90 minuter, slipa fröna försiktigt med våra händer, tvätta bort hartset och andra ämnen som hindrar ytterligare groning . Detta gör vattnet smutsigt. Denna tvättning av fröna bör upprepas flera gånger under dagen tills vattnet slutar få en mörk, smutsig nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid den andra dagen är fröna redan tillräckligt mättade med fukt, och några av dem kommer att sjunka till botten av behållaren. De kommer att bli det bästa planteringsmaterialet. Fröberedningsprocessen kan betraktas som nästan klar.

Därefter bör fröna förses med stratifiering - kallbehandling. För detta Vi lägger de valda nötterna utan att torka i en glasbehållare, där vi lägger våt mossa eller flodsand på botten … Behållaren ska fyllas och lämna 1/3 ledigt. Detta ger den nödvändiga syrecirkulationen; för samma ändamål måste flera hål göras i locket för fri luftåtkomst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan göra detta på ett annat sätt, blanda nötter med våt sand och lägga dem i en påse av naturligt tyg - det är bäst att använda lin för detta.

Nästa steg är att skapa förutsättningar för fröna att stanna i kylan . För detta är en källare eller ett vanligt kylskåp lämpligt, där förberedda behållare med frön bör placeras. Den optimala temperaturen för att förvara frön i kylskåpet är +3 grader Celsius. Om skörden av frön utförs på vintern kan de planterade nötterna skickas direkt till gatan under snön. Efter det, i 2-3 månader, kan du nästan glömma fröna, ibland titta på dem, förhindra uppkomsten av mögel eller torka ut. Mögliga frön måste kastas och sprutas när de är torra.

Under denna tid kommer nötterna att kläckas. Deras skal kommer att spricka och en vit rot kommer att dyka upp därifrån. Det betyder att fröna är redo att planteras.

Bild
Bild

Den bästa tiden att plantera nötter är april-maj

Det kommer inte att vara överflödigt om fröna läggs i en svag lösning av kaliumpermanganat i en eller två timmar omedelbart före plantering. Detta förhindrar svampsjukdomar och hjälper till att stimulera uppkomsten av groddar.

Bild
Bild

Vilken jord kan du plantera?

Allmänt känt 2 sätt att odla cederfrön: i jorden och i sågspån.

För den första sättet att plantera kan du köpa speciell jord för barrträd eller förbereda underlaget själv genom att blanda såld ren flodsand och torv i proportionerna 1: 1. Du kan också använda skogsjord blandat med torv.

För den andra metoden, för att gro nötter, är sågspån lämpligt som jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för plantering och vård

Att plantera frön i växthusförhållanden är idealiskt, men du kan plantera en växt bara hemma. Det viktigaste är tillräcklig tillgång till ljus och förmågan att upprätthålla den erforderliga temperaturregimen.

Den bästa tiden att plantera är i början av april

För att plantera en nötceder hemma behöver du en vanlig liten blomkruka eller bara ett glas. Den optimala krukan ska vara cirka 300 milliliter i volym och cirka 8 centimeter hög.

Bild
Bild

Cederträ växer mycket långsamt, och under sådana förhållanden kommer det att kännas bekvämt i 3-4 år tills det når en höjd av 16-18 centimeter. Då måste det transplanteras i stora behållare eller i öppen mark.

Frön bör inte planteras djupt i marken; deras topp ska inte ligga under marknivå. Frö planteras med den vassa spetsen nedåt. Behållaren med fröna planterade i den ska placeras på en skuggig plats. För att skapa växthusförhållanden och snabbare groning täcks rikligt vattnade planterade frön med en glasburk eller plastfolie . Ett sådant skydd måste tas bort efter 10 dagar. Det är nödvändigt att vattna jorden när den torkar.

Den optimala temperaturen för tillväxt av plantor är + 20 … 22 grader Celsius.

Bild
Bild

Om fröna var förberedda och planterade korrekt, kommer deras tillväxt att märkas mycket snabbt efter några dagar. Spiran ser väldigt rolig ut: när den växer rätas den ut, kastar av sig skalet och tar formen av en liten handflata.

Du bör veta att frön gror på olika sätt, och resultatet av groning bedöms inte tidigare än om en månad . Som regel kommer inte mer än 30% av de planterade fröna fram med hög kvalitet. Detta anses vara ett bra resultat.

Du kan odla plantor på ett annat sätt med en trädgårdssäng.

Bild
Bild

För att göra detta, så nötter på hösten, de kommer att övervintra under snön, och när snön smälter över dem kommer det att vara nödvändigt att bygga ett växthus, under skydd av vilket ytterligare tillväxt kommer att ske. En sådan plantering kräver särskilt skydd av nötter från gnagare och fåglar.

För att odla frön i sågspån behöver du en trälåda eller låda och sågspån med nålar . På höjden bör behållaren vara cirka 25 cm, och hål krävs i botten för att överflödig fukt ska släppa ut. Cederfrön planteras i ett sådant underlag till ett djup av 5-10 cm. Ett tunt lager torv hälls ovanpå, vilket håller den nödvändiga fukten. En sådan låda med plantor kan förvaras på balkongen eller utanför.

Bild
Bild

Att ta hand om cederträspirer är inte besvärande: vatten i tid, förhindrar att jorden torkar ut och bibehåller temperaturregimen - det ska vara rumstemperatur på sommaren och svalt på vintern. Det värsta för groddarna är att torka ut, så daglig sprutning kommer bara att gynna dem. Efter ett år kan plantorna kompletteras med nässelinfusion.

Under det första året ska unga cedrar inte störas med transplantationer . Detta kan göras inte tidigare än från det andra året, och ännu bättre under 3-4 år av deras liv.

Bild
Bild

Landar i öppen mark

Innan du planterar en planta i öppen mark rekommenderas att härda den. För att göra detta bör en kruka med plantor hållas i frisk luft i flera dagar, och först efter det bör transplantationen genomföras.

När du väljer en plats för plantering bör det förutsättas att grundvattennivån inte är högre än 3 meter

Det är mycket viktigt att gräva upp plantan korrekt utan att skada det fortfarande sköra rotsystemet. När den odlas i jord är det säkrare att ta bort en planta med ett slutet rhizom.

Bild
Bild

Mogna plantor kan transplanteras i en större kruka eller överföras till öppen mark i ett lanthus eller trädgårdstomt. I öppen mark är det att föredra att plantera växten på de ljusaste platserna, men för första gången bör den vara skuggad och skydda den från direkt solljus.

Ogräsbekämpning kommer att påskynda plantans tillväxt och skydda mot skadedjur . För att förenkla underhållet kan mulching av zonen nära stammen användas. Tall- eller grannålar passar bäst för detta. Du kan helt enkelt klippa grenarna av tall eller gran och lägga dem i plantornas gångar. Det bör noteras att ruttnade nålar inte är lämpliga för detta.

Bild
Bild

Rekommendationer

För att växa ett friskt träd behöver du först bra frön. Om det inte är möjligt att hitta bra kottar under de naturliga förhållandena för cedertillväxt, kan du köpa nötter i trädgårdscenter eller köpa en tallkotte i stormarknaden. Skalade och stekta nötter är inte lämpliga för plantering.

När du väljer en kon ska du nosa på den och ta en närmare titt . En frisk, frisk knopp luktar gott med eteriska oljor. Studera noggrant skalet på nötterna, om det delas, kommer plantor inte att fungera.

Bild
Bild

Färska knoppfrön är mer benägna att gro än gamla knoppfrön. Även en tvåårig knopp minskar grobarheten med 50%.

När du väljer cederfrön, var uppmärksam på sorterna av cedrar och bestäm vad du vill få som ett resultat: vackra nålar eller en nötskörd. Libanesiska och himalaya ceder är mycket vackra, men du kan inte äta deras nötter, de är inte alls ätbara.

Om du erbjuds sibiriska tallfrön, tveka inte att välja. Så kallas den sibiriska cedern, i botanisk mening, som vi njuter av.

Det är ekonomiskt mer lönsamt att odla din egen planta från en nöt än att köpa en färdig växt . Av de flera plantor som odlas självständigt kommer vissa säkert att slå rot, vilket inte kan sägas med säkerhet om en dyr enda inköpt planta.

Bild
Bild

När du vårdar en växt bör du komma ihåg att både torka och överdriven fukt är skadliga för den. Det borde finnas ett mått i allt.

Tidig utfodring har också en gynnsam effekt på tillväxten. Plantorna matas med kaliumsulfatlösning tre gånger (maj, juni, juli). Efter plantering i öppen mark kan kvävegödsel appliceras.

För att skydda unga plantor från skadedjur är det nödvändigt att rensa cirkeln nära stammen av ogräs och behandla den med speciella insekticider

Att plantera vuxna plantor (mer än fyra år gamla) är mycket mer problematisk än att plantera unga. Vuxna plantor planteras bara på våren och med bevarandet av den maximala volymen av nära rotjord från den tidigare planteringsplatsen.

Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att man planterar cederträ på en rymlig plats och försäkrar att det i det här fallet kan växa snabbare och börja bära frukt tidigare än träd som planterats tätt med andra. Vid beräkning av planteringsplatsen bör det beaktas att diametern på kronan på en vuxen växt når 6 meter . Följaktligen bör de närmaste plantorna planteras på ett avstånd av mer än tre meter. Samma avstånd bör bibehållas vid plantering av cederträ nära byggnader. Under årens lopp kan det vuxna trädets kraftfulla rotsystem skada deras grund.

För att påskynda processen med att odla cederträ kan du prova sticklingsmetoden för förökning eller transplantera ett ungt träd från skogen. Men det här är inte så lätt att göra.

Bild
Bild

Rysslands mittzon är bäst lämpad för odling av cederträ: Moskva -regionen, Vladimir- och Ivanovo -regionerna, Ural, Altai och naturligtvis Sibirien.

Mycket tålmodiga människor kan odla en fruktceder från en nöt . Resultatet kommer att behöva vänta i cirka 30 år, och sedan blir skörden för varje år mer och mer. Efter att ha planterat en nöt med din baby kommer det att vara möjligt att glädja sina framtida barn med de användbara frukterna av en vuxen ceder.

Ren luft mättad med fytoncider, vacker frodig cederkrona och helande nötter är ett garanterat resultat av trädgårdsmästarens arbete under de kommande 500 åren.

Rekommenderad: