Druvblad Blir Gula: Vad Ska Man Göra Om De Torkar Och Blir Gula I Juni? Orsaker. Behandling Av Druvor Från Fläckar I Början Av Juli. Hur Behandlas Det För Förebyggande?

Innehållsförteckning:

Druvblad Blir Gula: Vad Ska Man Göra Om De Torkar Och Blir Gula I Juni? Orsaker. Behandling Av Druvor Från Fläckar I Början Av Juli. Hur Behandlas Det För Förebyggande?
Druvblad Blir Gula: Vad Ska Man Göra Om De Torkar Och Blir Gula I Juni? Orsaker. Behandling Av Druvor Från Fläckar I Början Av Juli. Hur Behandlas Det För Förebyggande?
Anonim

Druvbladenas gulhet förekommer ofta. Det kan orsakas av olika orsaker. Dessa inkluderar felaktig vård, sjukdomar och parasiter. I den här artikeln kommer vi att berätta om vilka verktyg som hjälper dig att hantera detta problem.

Bild
Bild

Felaktig vård

Felaktig vård är en av anledningarna till att druvblad blir gula, torkar ut, krullar, smulas eller inte växer alls

För det första kan detta bero på ett överskott eller brist på näringsämnen. För fullfjädrad tillväxt och utveckling behöver druvor helt enkelt ytterligare utfodring, men mängden måste balanseras, annars kan många problem uppstå. Så, med brist på de viktigaste spårämnena, kommer växten att sakta ner sin tillväxt, kasta blommor och äggstockar. Dess löv kommer att deformeras, plattan i sig kommer att täckas med små fläckar, som kommer att börja öka i storlek med tiden. Om vi pratar om specifika mineraler manifesteras deras brist på följande sätt:

  • med brist på kalium börjar druvbladet böja sig utåt;
  • brist på fosfor leder till mörkare av de gröna venerna;
  • med brist på kväve dör lövverk;
  • om växten saknar svavel, magnesium eller zink, leder det till gulning av lövverket.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att rätta till situationen räcker det bara att mata växten: till exempel för att kompensera för bristen på kväve kan druvorna sprutas med kaliumsulfat under blomningen.

Bild
Bild

För det andra kan problem uppstå på grund av felaktig vattning, eftersom vatten också är viktigt för den normala utvecklingen av druvor. Växten kanske helt enkelt inte har tillräckligt med vatten, eller tvärtom kan det finnas ett överskott av det.

Bild
Bild

Med ett överskott av fukt börjar plantans rotsystem ruttna, och om det saknas kan fotosyntesprocessen störas, användbara ämnen kommer att sluta komma in i växtens celler - allt detta kommer omedelbart att påverka lövverket av druvorna: den blir gul, snedvrider, vissnar.

För att rätta till detta problem är det viktigt att observera plantans skick, samt ta hänsyn till väderförhållandena: till exempel vid höga temperaturer rekommenderas vattning en gång var sjunde dag. För att vattnet inte ska stagnera måste jorden lossas, och för att förhindra dess aktiva avdunstning rekommenderas att täcka.

För det tredje kan frost också orsaka problem, från vilka det är nödvändigt att rädda växten. Annars försämras växtens lövverk, dess färg blir mer blekad. För att bli av med problem är det absolut nödvändigt att täcka växten från frost och täcka jorden.

Bild
Bild

För det fjärde kan överdriven planteringsdensitet också bli orsaken till gulhet. Detta stör vanligtvis cirkulationen av luftmassor. Ett stort antal skott förhindrar penetration av solljus, vilket i slutändan leder till ett avbrott i fotosyntesprocessen. Därefter börjar färgen på druvornas löv förvrängas. Det är inte svårt att lösa detta problem: du måste regelbundet beskära onödiga grenar.

Bild
Bild

Möjliga sjukdomar

Druvor är mottagliga för en mängd olika sjukdomar.

Mögel

Mögel är en sjukdom som också är känd för sommarboende som mjölk . Denna sjukdom påverkar både unga och vuxna växter.

Behandlingen av sjukdomen bör påbörjas så tidigt som möjligt, eftersom den sprider sig mycket aktivt, annars finns det risk för att förlora både grödan och själva växten.

Du kan avgöra att druvorna är sjuka genom följande tecken:

  • oljiga gula fläckar visas på plantans löv, som kan vara rundade eller ojämna;
  • druvblomställningar blir också gula;
  • med tiden börjar lövet bli brunt, torkar och faller av;
  • Därefter kan druvbuskarna börja ruttna, fruktens smak kommer att försämras avsevärt och själva växten försvagas och blir mindre motståndskraftig mot frost.
Bild
Bild

Du kan bekämpa sjukdomen med folkmedicin, till exempel med en asklösning, men sådana recept är inte lika effektiva som fungicider. De senare är mer populära på grund av deras höga prestanda. Bland dem utmärks särskilt läkemedel som "Tsikhom", "Thanos", "Quadris" och "Ordan ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oidium

Denna sjukdom påverkar ofta druvor på våren, efter att skotten börjar växa. Den manifesterar sig på följande sätt:

  • unga lockiga blad växer i druvor, som är täckta med en serös blomning;
  • i juni fäller denna plack ut bladet inte bara ovanifrån utan också underifrån;
  • blomställningar som drabbades av denna sjukdom börjar dö av och frukterna torkar eller spricker, särskilt om det är en torka utanför;
  • Om du inte vidtar åtgärder i tid och inte behandlar växten kan du tappa skörden helt och hållet.
Bild
Bild

För att bli av med sjukdomen eller helt förhindra dess utseende rekommenderas det att behandla växten under våren, när knopparna sväller, med en lösning av azofoska … Innan blomning rekommenderas att druvor behandlas med en sådan produkt som "Topaz"; under fruktbildningsperioden kan den bearbetas " Ordan ", och innan du täcker växten för vintern - kopparsulfat.

Bild
Bild

Verticillos

Vertikal vissning observeras ofta i druvor under försommaren, det vill säga i juni eller i augusti . Det provoceras som regel av ökad temperatur och torka. Med en sjukdom börjar skotten av druvor aktivt dö av, plantans löv blir brända vid kanterna, börjar vissna och så småningom falla av. De borstar som redan har dykt upp vid basen av de drabbade skotten torkar eller mumifierar.

Bild
Bild

Om du skär roten till en sjuk växt, kommer du att se bruna eller bruna fläckar som uppstår från en blockering av blodkärl.

För att hjälpa växten att motstå denna sjukdom, det är först och främst nödvändigt att följa jordbruksteknikens regler , det vill säga vattning, utfodring och bearbetning i tid, medan du går på både de övre och nedre bladen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt gödningsmedel som appliceras på jorden. Detta gäller särskilt de ögonblick då du planerar att befrukta växten med kvävemedel. Du måste vara försiktig med dem, eftersom deras överskott kan orsaka många problem, inklusive sjukdom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotröta

Rotröta är en sjukdom som orsakas av en svamp. Dess särdrag kan anses att sjukdomen främst påverkar växtens rotsystem, på grund av vilket med tiden börjar trådar av en serös nyans visas på den . I framtiden börjar sjukdomen utvecklas, vilket påverkar barken och träet. Därefter börjar de försämras. Det är lätt att förstå att träet påverkades av denna sjukdom: dess färg kommer att vara nära brun, den börjar mörkna och sedan dö av. Sjukdomen påverkar också bladen: de blir mindre, blir gula. Samtidigt reduceras fruktkraften kraftigt.

Bild
Bild

Om du inte startar behandlingen i tid kommer druvorna att dö, detta kommer inte att hända direkt, men efter ett par år.

För att behandla denna sjukdom kan du tillgripa anläggningen med specialiserade preparat. Du kan bearbeta druvor med följande medel:

  • Abiga Peak;
  • bordeauxblandning;
  • "Ordan";
  • Hom.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du använder dem måste du noggrant studera instruktionerna.

Det skulle dock vara bättre att förhindra uppkomsten av sjukdomen, eftersom det är ganska svårt att bekämpa det .… För att förhindra sjukdomen är det nödvändigt att med jämna mellanrum lossa jorden, installera dränering på platser som är benägna att vattnas, att förhindra överflödig fukt och inte heller plantera växten i de områden där sjuka druvor tidigare växte i ett par år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fusarium

Fusarium är en annan svampsjukdom som aktiveras under den svala årstiden, med kraftig nederbörd . Särskilt ofta manifesterar det sig under den första sommarmånaden, men i juli kan det också bli mer aktivt om alla förutsättningar är tillgängliga för detta.

Förekomsten av sjukdomen kan bestämmas av ett antal tecken

  • Således börjar löv och skott ändra färg, särskilt mellan venerna, vilket inträffar ungefär en vecka före blomningen.
  • Druvbladen själva kan bli mindre och bli antingen gula eller vita. Men när värmen börjar, kan lövverket återgå till sin tidigare färg.
Bild
Bild

Observera att det fortfarande inte finns några medel som kan bekämpa dessa sjukdomar. För att förhindra det måste växten regelbundet behandlas med fungicidmedel.

Kloros

Kloros är en annan virussjukdom som är vanlig hos druvor .… Du kan bestämma det av bladen, som börjar ändra sin färg till gul. Detta sker gradvis. Ju längre sjukdomen utvecklas, desto mer förändras bladplattans färg. Sjuka löv börjar därefter falla av, druvskott utvecklas dåligt, klungor verkar sämre och deras storlek skiljer sig väsentligt från dem som mognar på oinfekterade växter.

Bild
Bild

Behandlingen av denna sjukdom är ganska svår .… Till att börja med rekommenderas att eliminera alla infekterade områden på växten genom att bränna dem. I vissa fall är det nödvändigt att vidta mer stela och radikala metoder för att lösa problemet, nämligen: att rota upp en hel buske. Därefter måste druvorna bearbetas. Detta kan göras med följande medel:

  • bläcksten;
  • kolloidalt svavel;
  • bordeauxblandning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Pestkontroll

Skadliga insekter orsakar enorma skador på odlade växter. De livnär sig inte bara på sina juicer, utan är också bärare av många sjukdomar, vilket också går till skada för planteringar.

Oftast påverkas druvor av så små parasitiska insekter som bladlöss eller fästingar - de livnär sig på växtsaft . För att bekämpa bladlöss är det först och främst nödvändigt att eliminera myrstackarna som ligger bredvid druvorna, eftersom det är myrorna som ofta är bladlössens bärare. Dessutom kan nyckelpigor lanseras på platsen, vilket inte kommer att skada växten, men gärna hjälper till att förstöra bladlus. Det mest effektiva är användningen av kemikalier - de kan användas mot bladlöss och fästingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men om de används felaktigt kan sådana läkemedel vara farliga för både växter och människor, och därför måste du noggrant läsa instruktionerna innan du använder dem.

En annan vanlig parasit är björnen . Det infekterar druvor regelbundet. Som regel rekommenderas det att använda giftbeten mot det: de placeras på de platser där denna parasit oftast finns. Medvedka äter gift och dör några timmar senare. Samtidigt kan det använda giftet verka i cirka 28 dagar och skydda växten hela tiden från attacker från skadedjur. Den stora fördelen med detta kontrollmedel är att det inte infekterar druvor och därför är helt säkert för människor.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Förebyggande åtgärder kan hjälpa till att undvika många problem i samband med växtskador

  • Främst druvor bör ständigt undersökas för symptom på sjukdom eller parasiter . Detta bör göras flera gånger i veckan.
  • Glöm inte kvaliteten på växtskötseln . Så du måste regelbundet spraya plantorna för förebyggande, för att utföra vattning och utfodring i tid, vilket är nödvändigt för att stärka immuniteten hos planteringar.
  • Ta bort ogräs regelbundet , eftersom de är bärare av parasitiska insekter.
  • Det är värt att nämna om det gamla lövverket . Det måste också tas bort från platsen och kasseras genom förbränning. Parasiter och deras larver, liksom skadliga svampsporer, kan lätt gömma sig under gammalt lövverk. I lövverk kommer de lätt att överleva vintern och till sommaren, när det blir varmare, kommer de att börja fälla ut växter.

Rekommenderad: