Motoblock MTZ-12: Specifikationer Och Bruksanvisningar. Hur Justerar Man Tändningen, Väljer Förgasare Och Byter Koppling?

Innehållsförteckning:

Video: Motoblock MTZ-12: Specifikationer Och Bruksanvisningar. Hur Justerar Man Tändningen, Väljer Förgasare Och Byter Koppling?

Video: Motoblock MTZ-12: Specifikationer Och Bruksanvisningar. Hur Justerar Man Tändningen, Väljer Förgasare Och Byter Koppling?
Video: HasSse´s Aerox - Del 14 Justerar förtändning med indikatorklocka 2024, Maj
Motoblock MTZ-12: Specifikationer Och Bruksanvisningar. Hur Justerar Man Tändningen, Väljer Förgasare Och Byter Koppling?
Motoblock MTZ-12: Specifikationer Och Bruksanvisningar. Hur Justerar Man Tändningen, Väljer Förgasare Och Byter Koppling?
Anonim

Motoblock är ganska kompakta enheter utformade för att utföra olika jordbruksoperationer i relativt små områden, transportera små laster och andra uppgifter. Den här artikeln berättar om Vitryssland MTZ-12 bakomliggande traktor, dess design och funktion.

Specifikationer

Denna modell av en bakomliggande traktor är en ganska tung och kraftfull hjulkonstruktion, på grund av de särdrag som MTZ-12 är ganska lätt att förbättra till en minitraktor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tabell över tekniska egenskaper hos MTZ-12 walk-behind traktorn.

Index Menande
Motor 4-takts, förgasare SK-12
Motorvolym, l 0, 277
Motorkylningstyp luft
Motoreffekt, hk med. 11
Antal växlar 4 fram och 2 bak
Kopplingstyp friktion, kontroll - manuell
Hastighet: vid körning framåt, km / h 2, 15-9, 6
när du kör bakåt, km / h 2, 5-4, 48
Bränsleförbrukning, g / kW * h 450
Hjul pneumatisk
Däckmått, cm 15x33
Övergripande mått, cm 188, 5x85x101
Totalvikt, kg 148
Spårvidd, cm 40-70
Jorddjup, cm 30
Axelrotationshastighet, varv / min / min. 1 tusen.

Denna enhet är utformad för en mängd olika bearbetningar av stora tomter. Om webbplatsen inte skiljer sig åt i ett imponerande område, är det mer lämpligt att välja en enhet med lägre effekt.

Det bör noteras att höjden på manöverpinnen, som ägarna till den här modellen ofta klagar över, kan justeras. Dessutom kan den vridas till höger och vänster upp till 15 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan ytterligare utrustning anslutas till denna enhet, vilket kommer att öka listan över möjliga operationer som utförs av den bakomliggande traktorn. När du använder extra utrustning kan du få följande lösningar:

  • monterad gräsklippare;
  • gripande odlare;
  • plog;
  • hiller;
  • harv;
  • en trehjulig semitrailer konstruerad för en last som väger upp till 500 kg.

Den maximala totalvikten för de bifogade tilläggsmekanismerna är 30 kg. Nackdelarna med modellen inkluderar ett föråldrat utseende, designkonfiguration (jämfört med utländska liknande enheter, till exempel Weima, som har en kapacitet på 13 hk) och otillräcklig ergonomi.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användarmanual

Denna modell av en bakomliggande traktor är lätt att använda - detta underlättas av enhetens enkelhet. Bruksanvisningen medföljer enheten, här är bara några tips om hur du förbereder och använder maskinen korrekt.

  • Innan du använder den för det avsedda syftet är det nödvändigt att tomgångsenheten går på lägsta effekt för att underlätta slipning av växellådan och motordelarna.
  • Glöm inte regelbunden smörjning av mekanismskomponenterna.
  • Kraftuttagsaxeln får bara slås på efter att motorvarvtalet har minskats och kopplingen kopplats ur, annars finns det risk för att bollar flyger och lådan går sönder.
  • Fäst ytterligare tillbehör snyggt och säkert. Glöm inte heller den täta installationen av kungsstiftet.
  • Innan du använder en bakåtgående traktor med släpvagn är det nödvändigt att noggrant kontrollera mekanismens bromsar.
  • Vid körning på alltför tunga och våta markområden är det bättre att byta ut hjul med luftdäck med klackar - skivor med specialplattor, istället för däck.

För korrekt och långvarig användning av MTZ-12 måste du justera kopplingen. Om den bakomliggande traktorn ryckar när kopplingen trycks in är det värt att dra åt justeringsskruven. I händelse av att när kopplingen släpps, går den bakomliggande traktorn långsammare än den borde ha, är det nödvändigt att lossa skruven något.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reparationstips

Under drift kan olika problem och haverier uppstå. Många av dem kan förhindras genom att följa tillverkarens instruktioner för användning av enheten.

Om du regelbundet använder den bakomliggande traktorn, liksom i fallet när belastningen på den är för hög, är det stor sannolikhet för ett sådant problem som en minskning av spelrummet mellan ventilerna. Detta manifesterar sig i avbrott i enhetens drift och en minskning av enhetens effekt. Med andra ord, med ett ökat ventilutrymme uppträder främmande buller i motorns drift. Ventilerna öppnas inte helt och bränsletillförseln till cylindrarna störs.

Om det finns en misstanke om att en sådan situation har uppstått, är det nödvändigt att justera ventilerna

  • För att göra detta är det nödvändigt att ta bort höljet från svänghjulet och först förbereda ett tunt blad med en tjocklek av 0, 1-0, 15 mm - detta är det normala värdet för ventilavståndet.
  • Skruva loss muttern något. Sedan måste du sätta in det förberedda bladet och dra åt muttern något.
  • Efter det måste du vrida svänghjulet - ventilen ska flytta lätt, men utan luckor.
  • Vid behov är det bättre att justera om.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om den gående traktorns gång har blivit ojämn är det värt att kontrollera däcktrycket - oftast är orsaken till ett sådant fel skillnaden i däckets fyllighet. Om det blir svårt att använda maskinen med ansluten extra utrustning och överdriven vibration känns, kontrollera att redskapen är ordentligt fastsatta. Olja läcker om packningar och tätningar är ineffektiva - de bör bytas ut.

Om lådan blir väldigt varm måste du kontrollera lagrenas skick . Vid kopplingsfel kan orsaken vara deformation av friktionsskivorna, oljeföroreningar eller kabelbrott (lossning). Ett motorfel uttrycks som minskad effekt eller fullständigt misslyckat med att starta.

Om motorn inte startar måste du kontrollera tändsystemets tillstånd (för att rätta till situationen är det nödvändigt att testa kontakten mellan tändstift och magneto), finns det bränsle i tanken, hur bränslet överförs till förgasaren, hur dess spjäll fungerar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En minskning av effekten kan ha följande orsaker:

  • igensatt ventilationsfilter;
  • dålig kvalitet på bränsleblandningen;
  • föroreningar i avgassystemet;
  • minskning av kompression i cylinderblocket.

Anledningen till att de tre första funktionsstörningarna uppträder är oregelbunden inspektion och tidiga förebyggande förfaranden, men det fjärde problemet är inte så enkelt - det visar att cylindern är sliten och reparationer krävs, möjligen även med ett komplett byte av rotorn.

Dessutom observeras ofta ett fel, t.ex. ett fel på transmissionen. Orsaken är de slitna skivorna och försvagningen av fjäderelementen. För att eliminera sådana haverier måste du byta ut slitna komponenter mot nya delar.

Rekommenderad: