Cirkelsågblad För Trä: Hur Man Väljer Blad För Hand Och Elektriska Cirkulärer? Funktioner Hos Skivfräsar. Typer Och Storlekar På Skärhjul

Innehållsförteckning:

Video: Cirkelsågblad För Trä: Hur Man Väljer Blad För Hand Och Elektriska Cirkulärer? Funktioner Hos Skivfräsar. Typer Och Storlekar På Skärhjul

Video: Cirkelsågblad För Trä: Hur Man Väljer Blad För Hand Och Elektriska Cirkulärer? Funktioner Hos Skivfräsar. Typer Och Storlekar På Skärhjul
Video: Circular Saw Blade Types and Buying Guide 2024, Maj
Cirkelsågblad För Trä: Hur Man Väljer Blad För Hand Och Elektriska Cirkulärer? Funktioner Hos Skivfräsar. Typer Och Storlekar På Skärhjul
Cirkelsågblad För Trä: Hur Man Väljer Blad För Hand Och Elektriska Cirkulärer? Funktioner Hos Skivfräsar. Typer Och Storlekar På Skärhjul
Anonim

Idag, i arsenalen för hantverkare och yrkesarbetare inom bygg- och reparationsspecialiteter, finns det ett stort antal olika verktyg för att arbeta med trä. Denna lista innehåller en cirkelsåg - ett verktyg som du kan utföra många olika uppgifter med. Men den grundläggande frågan innan man startar är valet av skärblad för enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Med bara ett köp av en kraftfull cirkelsåg slutar inte frågan om att använda verktyget för hushålls- och yrkesändamål, eftersom enheten behöver bra förbrukningsartiklar för att slutföra uppgifterna. Detta gäller skivor som hjälper till att utföra högkvalitativ skärning eller sågning av trä och träinnehållande material. En cirkel för att driva en cirkelsåg kommer inte att räcka, eftersom varje typ av skärelement har en specifik funktion . Trä anses vara en ganska populär råvara som används i många reparations-, industri- och byggarbeten, därför kan cirkelsågblad för trä användas för olika träslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett särdrag hos avskärningsskivor anses också vara förmågan att klara av klippningspolymerer, plexiglas och mjuka metaller.

Bild
Bild

Cirkelsågblad skiljer sig åt i prestanda, resurskarakteristika såväl som i tillåtet antal omslipningar . Dessutom kan skivorna ha olika inre och yttre diametrar, samt olika antal och konfiguration av tänder. Underhåll av skivor utförs som regel i specialiserade verkstäder; under normala förhållanden kommer dessa manipulationer att vara ineffektiva. Det är värt att notera att till och med det mest hållbara sågbladet kan skadas om verktyget används för andra ändamål, därför bör arbetet endast utföras med den rekommenderade typen av råmaterial under drift, och dessutom noggrant närma sig frågan om intensiteten i användningen.

Bild
Bild

Egenskaper

Vid valet av delar bör ett antal grundläggande parametrar för produkterna beaktas.

Storleken

I det här fallet måste du först bekanta dig med instruktionerna för verktyget. Sagtillverkare anger denna information i de egenskaper som en viss enhet har. När det gäller ytterdiametern är dess val baserat på måtten på skyddshöljet i cirkelsågen, därför kan inte ett skärhjul med stor ytterdiameter placeras på en enhet med mindre dimensioner i mekanismen. De vanligaste skivstorlekarna ligger i intervallet 120–250 mm. Detta kriterium är inte ansvarigt för skärets intensitet, men är av stor betydelse för skärdjupet.

Och den inre diametern påverkar verktygets kraftaxel . Den kan ha följande storlekar - 16 mm, 20 mm, 22 mm, 30 mm, 32 mm. Bladets storlek måste matcha storleken på axeln i sågen. I moderna modeller av utrustning för fixering av cirklar finns det speciella hål som gör att du kan fixa delen med stift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antal tänder

För många tänder kommer att påverka motorn ytterligare och kan också sänka klipphastigheten. Om du använder förbrukningsmaterial med färre tänder på ytan blir det lättare att ta bort spån från arbetsmaterialet, men snittets renhet blir ofullkomlig. Baserat på denna parameter kan diskar vara av följande typer:

  • skivor med framtänder, vars antal kommer att ligga i intervallet 80–90 bitar;
  • produkter med medelvärden, där antalet tänder kommer att ligga i intervallet från 40 till 80 stycken;
  • skärskivor med ett minsta antal skär från 1 till 40 bitar.
Bild
Bild

Produkter med medelvärden tillhör den universella klassen, därför kan de användas för bearbetning av olika träslag och träinnehållande material.

Tändernas lutning

De flesta knivarna för cirkelsågar för trä är gjorda med en positiv lutning, vilket ökar kvaliteten på det längsgående snittet. Med en negativ lutningsvinkel riktas tandens radie mot skivans baksida. Emellertid utförs längsgående nedskärningstyper oftast av produkter med en positiv avvikelse från tanden från radien, eftersom en sådan konfiguration ger ett mer tillförlitligt grepp om råvaran. Lutningsklassificering är baserad på följande princip:

  • en vinkel på 5 till 15 grader betraktas som standardtandfästarrangemanget;
  • den positiva lutningen ligger inom 15–20 grader;
  • negativ - från 0 till 5 grader.

Baserat på dessa värden blir det lättare att hitta förbrukningsmaterialet för jobbet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skivtjocklek och lödningsalternativ

Tjockleken på själva skivan beror direkt på denna parameter. Produkter som är för tjocka kan dock orsaka överhettning. Den vanligaste storleken är 3,2 mm.

Bild
Bild

Designfunktioner för skärarna på skivan

I denna fråga finns det en tydlig gradering av cirklar beroende på typen av syfte. Så, platta tänder används för att skapa ett längsgående snitt på mjukt eller hårt trä. Elementet är märkt av tillverkaren med förkortningen FT. Den andra typen av fräsar kallas utbytbara, det innefattar arrangemanget av komponenterna i en omväxlande form, där tänderna i sin tur lutar i motsatta riktningar. Med en sådan skiva utförs både tvärgående och längsgående snitt av trä och träinnehållande råvaror. I detta fall är skärskivan markerad med ATB.

Kombinerade skivor innehåller fräsar som upprepar konfigurationen för de två föregående typerna . Ett hand- eller elverktyg med en Combi -skiva kan betraktas som en multifunktionell universaltyp med vilken nästan alla typer av träskärning kan utföras. Trapezformade skär är platta tänder och förkortas som TCG.

Bild
Bild

Märkning av cirkelsågblad

För att bestämma parametrarna för de föreslagna produkterna tillämpar tillverkaren vissa värden på sina produkter, som bestämmer cirkelns ytterdiameter, lodets tjocklek och cirkeln. Bland de mest populära skivorna för trä kan man särskilja produkter med markeringar på 190x30 mm eller 190x20 mm.

Bild
Bild

Råvarutyp

Som regel används höghastighetsstål för att göra cirklar för cirkelsågar. Vanadium, krom och molybden används också för att öka dess styrka.

Bild
Bild

Vyer

Klassificeringen av sågklingor för vedskärning innebär uppdelning i två huvudgrupper.

Monolitisk

Produkter som tillhör denna grupp rekommenderas för arbete med alla typer av trä, och de kan också användas för att skära mjuka råvaror som polymerlegeringar. Högkolstål används för tillverkning av hjul. Bland de positiva egenskaperna hos produkterna är det värt att notera den överkomliga kostnaden för skivorna, de skärps snabbt och enkelt, så att förbrukningsmaterialet i de flesta fall kan återställas även efter långvarig användning. Bland nackdelarna med produkter sticker materialets låga hållfasthet ut, vilket leder till snabbt slitage av elementen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karbid

Sådana cirklar sticker ut för sin styrka, så de används ofta inte bara för att arbeta med trä, utan också för hårdare råvaror. Och även denna typ sticker ut för sin långa livslängd, i jämförelse med monolitiska produkter. En distinkt fördel, som bestämmer en hög grad av slitstyrka, kan betraktas som förekomsten av kobolt- och volframlödare på fräsar i olika konfigurationer. Sådana skivor blir också oanvändbara, men principen för konstruktion av elementen tillåter inte återställning av skivorna efter användning. Dessutom sticker hårdmetallhjulen ut för sin höga kostnad.

Bild
Bild

Skivskärare

En sådan arbetsdel tillhör de typer av skärelement som används för att arbeta med cirkelsågar.

Fräsarnas huvudfunktioner är följande:

  • materialindelning;
  • bearbetning av utskott;
  • skapa en tråd;
  • provtagning av spår.

Dessutom kan delen drivas på både raka och krökta plan.

Bild
Bild

Fräsens arbete är baserat på samtidig drift av ett stort antal blad på tänderna. Under malningen avlägsnas lager med olika tjocklekar från råvaran. Hårdmetalllegeringar, keramik och andra väljs som material för tillverkning av skär. Och även i sortimentet av järnaffärer kan du hitta skärare med diamantplätering på tänderna, på grund av vilka kvaliteten på arbetet som utförts och dess effektivitet avsevärt ökar.

För cirkelsågar för trä används följande typer av skärblad:

  • dubbelsidigt;
  • räffla;
  • tredelad;
  • justerbar;
  • slitsad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje typ av del har sitt eget syfte, som bestämmer dess konfiguration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

Professionella byggare och byggare vid valet av en skiva för ett cirkulärt verktyg rekommenderas att ta hänsyn till följande nyanser:

  • det är nödvändigt att bestämma vilka parametrar som är inneboende i själva verktyget - i det här fallet måste du ställa in sågkraften, det högsta tillåtna antalet varv samt landningsstorleken på enhetens axel och cirkelns innerdiameter för att arbeta med verktyget;
  • om skivor med en negativ lutning av snittarna köps, är det värt att överväga i förväg att sådana element kommer att anta att enheten fungerar med sin maximala kapacitet;
  • sågklingans ytterdiameter kan inte vara mer än den inre diametern, eftersom en sådan produkt inte kan fixeras i mekanismen;
  • under valet av skivan måste du också ta hänsyn till mängden föreslaget arbete, liksom typen av material som bearbetas; baserat på typen av arbete kan du stanna vid en dyrare hårdmetall eller monolitisk skiva, som kan slipas efter behov;
  • på vilket driftsätt som förutsätts för verktyget kan du välja rätt konfiguration och antalet skär på elementet; det vanligaste alternativet anses vara en skiva med ett genomsnittligt antal tänder, som kommer att ha en trapetsformad skärpning med en positiv avvikelse från radien;
  • skivans goda kvalitet kommer att indikeras av sådana yttre tecken som närvaron av lasermärkning, produkten måste vara ren och polerad; det är viktigt att elementet går igenom balanseringsförfarandet före genomförandet.
  • produkter av hög kvalitet kommer att ha flera luckor, som är nödvändiga för produktens motståndskraft mot temperaturförändringar;
  • preferens bör ges till sågklingor från kända tillverkare som följer deras rykte och säljer endast högkvalitativa och beprövade produkter.

Rekommenderad: