Makita Cirkelsåg: Har Dränkbara Och Handhållna, Sladdlösa, Bordsskivor Och Elektriska Cirkulärer. Hur Väljer Man En Cirkelsåg?

Innehållsförteckning:

Video: Makita Cirkelsåg: Har Dränkbara Och Handhållna, Sladdlösa, Bordsskivor Och Elektriska Cirkulärer. Hur Väljer Man En Cirkelsåg?

Video: Makita Cirkelsåg: Har Dränkbara Och Handhållna, Sladdlösa, Bordsskivor Och Elektriska Cirkulärer. Hur Väljer Man En Cirkelsåg?
Video: Makita Max Efficiency Circular Saw Blades Review 2024, April
Makita Cirkelsåg: Har Dränkbara Och Handhållna, Sladdlösa, Bordsskivor Och Elektriska Cirkulärer. Hur Väljer Man En Cirkelsåg?
Makita Cirkelsåg: Har Dränkbara Och Handhållna, Sladdlösa, Bordsskivor Och Elektriska Cirkulärer. Hur Väljer Man En Cirkelsåg?
Anonim

Cirkelsågen är ett av de mest efterfrågade verktygen som först introducerades på marknaden för ett sekel sedan. Numera används "parkett", som det ofta kallas, av både proffs och många hushållare.

Bild
Bild

Om det finns ett behov av att köpa ett sådant verktyg är det bättre att titta närmare på produkterna från Makita -märket.

Bild
Bild

Särdrag

Makita elverktyg har länge varit kända på marknaden - de har fått konsumentacceptans i många länder för sin exceptionella kvalitet, praktiska och tillförlitlighet. Följande tekniska och driftsegenskaper är karakteristiska för denna tillverkares produkter:

  • hög effekt och vridmomentreserv;
  • ökad effektivitet hos drivaggregat;
  • komplett uppsättning med olika hårdmetallspetsar:
  • diamantbelagd beläggning.
Bild
Bild

Makita cirkelsåg har ergonomi, relativt små dimensioner och måttlig vikt-tack vare detta kan du arbeta med ett sådant verktyg även i svåråtkomliga områden.

Bild
Bild

Egenskaper

Makita sågar finns för närvarande i tre grundkategorier, beroende på arbetskraft:

  • mindre än 800 W;
  • 800-1200 W;
  • över 1200 watt.

Verktyg av den första typen är utformade för att utföra grundläggande hushållsarbete, det andra används vid reparation och efterbehandling, och det tredje behövs i produktionen, där enheten kommer att användas under svåra förhållanden och i kontinuerligt läge.

Bild
Bild

Under driften av sågen fastnar motorverktyget ibland, vilket ofta leder till bakslag. För att förhindra att detta händer är Makita -verktyget utrustat med en speciell glidkoppling, som gör det möjligt att fixera skivan i ett statiskt läge, så att arbetsaxeln kan fungera under alla förhållanden.

Bild
Bild

Systemet är pålitligt skyddat från oplanerad inkoppling - för detta har tillverkaren tillhandahållit en speciell knapp på handtaget. Med hjälp av en sådan enhet kan du på ett tillförlitligt sätt låsa avtryckaren, vilket gör arbetet med verktyget säkert.

Bild
Bild

I de flesta modeller kompletteras spindeln med en knapp eller en speciell spak för låsning, även om det finns modifieringar där låspunkterna slås på när du rullar.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Utbudet av Makitas cirkelsågar möter den mest moderna träbearbetningen - det är tack vare detta som märket har vunnit erkännande av inhemska hantverkare och professionella snickare.

Bild
Bild

Designen saknar helt nackdelarna som minskar produktiviteten och säkerheten för verktyget, vilket är en tveklös fördel med Makita -sortimentet jämfört med många andra cirkelsågar.

Bild
Bild

Det var dock inte utan sina nackdelar. Användare har många frågor om avsaknaden av ett smidigt nedstigningsalternativ och en mekanism för att skydda elektriska drivenheter från överbelastning i vissa professionella modifieringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

När du väljer en såg för snickeri står ovana användare inför ett brett urval av en mängd olika alternativ, eftersom sågar är cirkulära, dränkbara, handhållna, batteridrivna, träbearbetning, bordsskivor, elektriska, liksom som stationär, tvärgående, mini-, hypoid. Du kan också hitta ett sådant tillval som en sågmaskin eller en modell med en borstlös motor.

Bild
Bild

Cirkelsågar klassificeras enligt olika kriterier.

Beroende på snittets storlek är sågarna indelade i följande kategorier:

  • små - har ett penetrationsdjup på 40-46 mm;
  • medeldjup är 50-55 mm;
  • stor - här varierar snittet från 65 till 70 mm;
  • professionell - med djupparametrar 64-140 mm.

Genom konstruktion utmärks också några sågalternativ, som kommer att diskuteras nedan.

Stationära sågar

Som regel är dessa överdimensionerade modeller som kräver speciellt utrymme och ibland lokaler för installation och lagring. De är utformade för att arbeta i ett intensivt läge och utföra en stor mängd uppgifter. Till exempel är de relevanta i stor möbelproduktion, där ganska stora träpartier måste sågas varje dag.

Bild
Bild

Skrivbordsalternativ

Det här är små verktyg som inte kräver mycket lagringsutrymme och som enkelt kan transporteras. Små dimensioner kombineras dock med minskade effektegenskaper, så deras prestanda är flera gånger lägre än stationära modeller.

Bild
Bild

Manuell

Det här är cirkelsågar som används när det är nödvändigt att skära ett antal delar av mjuka material, till exempel plast eller vissa träslag. Enheten är optimal för enstaka snickeriarbeten - bara i detta fall kommer minskad effekt och låg produktivitet inte att betraktas som ett minus av verktyget.

Bild
Bild

Beroende på användningsomfång skiljer man också ett antal modifikationer.

Professionella sågar

Ett sådant verktyg används i produktionsverkstäder: där varje dag bearbetas ett stort antal träämnen med den mest varierande densiteten och storleken. Sådana anordningar kan fungera kontinuerligt under ett helt skift utan att behöva pausa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hushåll

Som namnet antyder är dessa modeller optimala för användning i vardagen vid små reparationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är en stor skillnad mellan hushålls- och professionella modeller, som ligger i verktygets kraft - parametrarna för professionella sågar är flera gånger högre än motsvarande egenskaper hos hushållsalternativ.

En av de mest grundläggande klassificeringarna baseras på de typer av operationer som utförs.

Cirkelsåg av metall

Det är ett mångsidigt verktyg eftersom det kan användas med alla typer av material: trä, plywood, plast, samt plåt, rör och profiler. Till skillnad från alla andra modifieringar har detta verktyg inte en slipande sågyta, utan är tillverkad av höghållfast verktygsstål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stoppskuren cirkelsåg

Detta verktyg är oumbärligt när du behöver göra ett spår i ytan på någon del, till exempel klippa ett litet hål i en träyta för att montera ett handfat. Den största fördelen med en cirkelsågad såg är möjligheten att göra ett snitt absolut i någon del av delen, och inte bara längs kanterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom används denna typ av verktyg vid arbete med laminat, parkett och flerskiktsmaterial.

Bild
Bild

Beroende på vilken strömkälla som används skiljer man också ett antal ändringar.

Sladdlös såg (18 Volt)

Som namnet antyder fungerar den inte på växelström, utan på ett autonomt batteri. Tack vare denna funktion är sågarna populära vid arbete på svåråtkomliga platser, till exempel på betydande höjder eller i områden där det inte finns någon spänning. I genomsnitt kan en sådan sladdlös såg fungera från 35 till 55 minuter utan laddning. Och för att ladda batteriet helt tar det mycket mer tid - minst 3,5 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nätverk

Dessa modeller fungerar med nätström. Deras fördel är förmågan att arbeta länge utan avbrott. Nackdelen med denna typ av verktyg är förknippad med det faktum att allt arbete bara kan utföras nära strömkällan.

Bild
Bild

Modellbetyg

Makita 5704 R

Det är en kompakt såg som är idealisk för sågning av såväl trä som mjuk metall. Produktens vikt - 4, 6 kg. Effekten motsvarar 1200 W och rotationsparametern har en indikator på 4900 rpm. / min. Sittskivans storlek är 30 mm, när snittet ligger i en vinkel på 90 grader når snittet 66 mm.

Bild
Bild

Denna modell kännetecknas av närvaron av en ganska solid stödplattform, liksom en spaltkniv - tack vare detta kan operatören ändra regulatorns position och parametrarna för skärdjupet. Om så önskas kan axeln fixas när som helst så att ett högkvalitativt diskbyte kan utföras utan risk.

Bild
Bild

Denna modell har inte förmågan att justera varvtalet och behåller inte kontakt med styrskenan, och det finns heller ingen smidig nedstigning.

Makita 5704 RK

Detta är en professionell typ av verktyg som är avgörande för att forma djupa snitt. Modifieringen har möjlighet att ändra de grundläggande parametrarna för vinkel och snittstorlek. Sågen är utrustad med ramar, vilket garanterar ett perfekt slätt snitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett uttag för insamling av sågspån och ett ergonomiskt handtag - detta gör underhållet av verktyget enkelt och bekvämt.

Makita CA5000XJ

Detta är en ganska dyr såg med exceptionellt höga tekniska och operativa parametrar:

  • effekt - 1300 W;
  • hastighet - varierar från 2600 till 6400 rpm. / min.
  • tillgänglighet av ett mjukstartalternativ;
  • det finns ett arbetssätt med en styrskena;
  • när du arbetar i en vinkel på 90 grader kan du göra ett snitt med en höjd av 11 mm;
  • kan användas för att arbeta med aluminium.
Bild
Bild

Delar och tillbehör

De viktigaste reservdelarna för cirkelsågar i denna produktserie är de element som beskrivs nedan.

Ankare . Det är en kopparlindning, som kännetecknas av egenskapen att leda ström, och en magnetisk krets med en roterande axel fixerad i den. På ena sidan av ankaret finns en växel, på den andra - en uppsamlare med huvudlameller. Magnetkretsen består av plattor, helt isolerade med varandra och belagda med lack.

Bild
Bild

Rotor - detta är en axel där en kärna med små spår är placerad, där ankarlindningen är fäst.

Bild
Bild

Stator . Den är tillverkad av speciellt elektriskt stål med en parameter med hög magnetisk permeabilitet. Detta element är fäst vid verktygskroppen.

Bild
Bild

Alla dessa delar - ankar, rotor och stator - ingår i den elektriska motorkretsen av kollektortyp, som vanligtvis installeras på cirkelsågar. Dessutom är en viktig del och stöd för konstruktionen axeln, som överför vridmomentet från motorn till sågbladet.

Jämförelse med andra märken

Idag efterfrågas produkter från flera stora tillverkare på verktygsmarknaden. Cirkelsågar från Bosch, Metabo och Makita är efterfrågade bland användarna - dessa märken anses vara de bästa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att jämföra egenskaperna hos dessa tillverkares sågar är det värt att överväga parametrarna för de mest populära modifieringarna, som inkluderar BOSCH GKS 160, Metabo KS EURO samt Makita 5704R. De har en liknande design och funktion.

Effektindikatorer:

  • BOSCH 160 - 1050 W;
  • Metabo - 1010 W;
  • Makita - 1200 watt.

Det bör noteras att 900 watt räcker för effektivt arbete i professionellt läge. Alla presenterade ändringar överstiger denna standard betydligt.

Bild
Bild

Varvtal (högsta):

  • BOSCH - 5600 varv / min / min.
  • Metabo - 6 tusen vol. / min.
  • Makita - 4900 varv / min / min.

Enligt denna indikator är den mest produktiva cirkelsågen från märket Metabo.

Maximal skärning i en vinkel på 90/45 grader:

  • BOSCH - 54 mm / 38 mm;
  • Metabo - 54 mm / 38 mm.
  • Makita - 66mm / 45mm.

Bästa prestanda på Makita -sågar

Verktygets vikt

Den största sågen är Makita - den väger 4, 6 kg, en BOSCH -produkt är 1 kg lättare och de lättaste sågarna är Metabo (deras vikt är 3, 4 kg).

Bild
Bild

Säkerhet

Enligt denna parameter har alla presenterade modeller av cirkelsågar exceptionella egenskaper - de är utrustade med skyddshöljen som öppnar sågbladet något, samt en knapp som minimerar risken för oavsiktlig start.

Det bör noteras att varje modell har sina egna ytterligare parametrar

Verktyg BOSCH utrustad med ett elektroniskt motorskyddssystem, samt en ergonomisk design, som är lika bekväm för höger- och vänsterhänta.

Bild
Bild
  • Metabo . Verktygen från denna tillverkare kompletteras med en säkerhetskoppling, så att operatören skyddas från oavsiktlig slagning av verktyget ur händerna om en skiva fastnat.
  • Makita . Har en klyvkniv som skyddar sågklingorna från att fastna i materialet. Dessutom har denna såg den lägsta vibrations- och brusprestandan.

Alla listade modeller uppfyller de grundläggande kraven för säkerhets- och prestandaparametrarna för det cirkulära instrumentet, så vilken som är bättre är upp till köparen att bestämma.

Val

När du köper en lämplig modell bör du först och främst vara uppmärksam på kraften. Ju högre denna parameter, desto stabilare fungerar verktyget och desto tätare material kommer det att kunna bearbetas. Denna indikator är också ansvarig för arbetets varaktighet utan avbrott.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt skivans rotationshastighet: ju högre denna siffra, desto bekvämare är sågen att arbeta, eftersom den lätt hanterar även de mest täta materialen. Skärlinan visar sig vara jämn och risken för att bladet fastnar i materialet reduceras till noll.

Bild
Bild

Den maximala bladstorleken indikerar direkt hur tjockt materialet kan skäras.

Förutom de grundläggande parametrarna bör man ta hänsyn till enhetens vikt, ergonomi och användarvänlighet.

Rekommenderad: