Metall Geringssåg: Val Av Geringsskär. Hur Skär Man Metall? Fodersågs Egenskaper

Innehållsförteckning:

Metall Geringssåg: Val Av Geringsskär. Hur Skär Man Metall? Fodersågs Egenskaper
Metall Geringssåg: Val Av Geringsskär. Hur Skär Man Metall? Fodersågs Egenskaper
Anonim

Geringssågar för metall dök upp på marknaden relativt nyligen. På en relativt kort tid började de betraktas som ett oumbärligt verktyg för hushåll och industri. De används när du behöver en exakt skärning av ett metallarbetsstycke. Låt oss ta en närmare titt på syftet, valet av ett sådant verktyg och egenskaperna hos broachsågarna.

Bild
Bild

Utnämning

Geringssågar för metall är pendelverktyg som kan göra ett vinkelsnitt. Trots sin smala profil har de massor av möjligheter. De används i verkstäder och fabriker. Utan dem är det omöjligt att göra fönsterstopp, dörrkarmar, liksom andra produkter som används överallt. Dessa sågar skär rör, profiler och metallplåtar samt cirkulerande analoger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

En geringssågs anordning är ganska enkel: dess huvudelement är en växellåda, en skärskiva, en bas, ett handtag med en startknapp och en motor. Idag kan den vara samlare och asynkron. Det första alternativet är bra eftersom det är lätt att underhålla, det andra är hållbart och ger mindre buller under drift. När det gäller typ av växellåda kan det vara bälte eller växel. Det är den första som är praktiskt taget tyst, i detta fall vibrerar skivan inte.

Nackdelen med denna typ är glidning från basen om enheten är igång länge . Den tandade versionen har inte denna nackdel, men en sådan såg låter och vibrerar under drift. Bladet, som är nyckelelementet i sågen, är tillverkat av hållbar metall, eftersom det måste klara en enorm belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att få enheten att producera mindre buller, och även för att kompensera för deformation som uppstår vid höga temperaturer, har de sågade sågens plan vågor eller snitt.

En annan egenskap hos geringssågar är det roterande bordet. Det är på grund av denna typ av plattform som skärningen sker i en vinkel. För att uppnå maximal noggrannhet är sågen utrustad med en fin graderad skala. Närvaron av en våg är bekväm eftersom operatören inte behöver utföra ytterligare mätningar med hjälpanordningar. Vissa modeller är till och med utrustade med en laserlinjal.

Dessutom kan produkten ha en automatisk broaching . Detta är bekvämt, eftersom det inte är nödvändigt att självständigt föra metallen till önskat märke: detta kommer att göras av speciella gripare. Modifieringar kan också utrustas med speciella frädrar, tack vare vilka du inte kan tänka dig att slänga spån och skräp. Denna utrustning är relevant för underhåll av arbetsplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val

Att känna till huvudegenskaperna hos geringssågar för metall gör att du kan köpa rätt alternativ, baserat på typen av uppgifter och dina egna preferenser. När du väljer mellan typ av eldrift är det värt att ge företräde åt det alternativ där elmotorn är placerad bakom skivan. Till skillnad från motsvarigheter med ett arrangemang till höger eller till vänster, har denna modell inte begränsad synlighet och sannolikheten för skador minskar.

När du väljer mellan typ av överföring måste du väga alla fördelar och nackdelar . Till exempel är remdrivna produkter tysta. Men om det kommer olja på remmen eller remskivan kommer det att orsaka en nödsituation. Vid acceleration kan remmen glida, vilket är en förutsättning för reparation.

När det gäller växeltåget är glidning uteslutet här, men märkbara vibrationer kommer snabbt att slita ut enhetens skärelement. När du väljer den optimala effekten är det värt att titta närmare på produkter på minst 1500 W: det är de som kan skära tät metall. Maximal bar är 3000 W. Analoger med en effekt på 1000 W klarar tunna arbetsstycken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skivfunktioner

En skiva för metallplåt kan ha en diameter på 15 till 35,5 cm, innerdiametern är alltid 3 mm. Skivan kan bytas efter behov. Med tanke på skivans diameter kan man ta hänsyn till rekommendationer från specialister som talar om behovet av att köpa flera element med olika diametrar samtidigt. Satsen låter dig välja det lämpligaste alternativet för en specifik metall med skärning av högsta kvalitet. Men när du väljer måste du ta hänsyn till att inte alla hårddiskar kan installeras på en specifik maskin.

Det är nödvändigt att uppmärksamma sågtillverkarens rekommendationer, eftersom ignoreringen av detta faktum är fylld av utbrändhet av elmotorn. Skivans skärptyp måste vara negativ. När du väljer bör du också noggrant inspektera produkten för synliga skador. En kvalitetsskiva har ingen flis eller andra defekter. Dess yta är slät och tänderna är vassa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på det här, det är värt att titta närmare på modeller med en skiva som har fina tänder och en mjuk våg. T Sådana enheter skär metall med hög kvalitet och överhettar samtidigt inte skivans arbetsblad. Det är viktigt att uppmärksamma det faktum att kniven för gerings- och cirkelsågar är olika, vilket bör markeras med markeringen. På tal om sätet, lika med axelns diameter på växellådan, bör det noteras: det bör väljas särskilt noggrant, vilket korrelerar med axelparametern.

Naturligtvis kan du använda adapterringar, men bara det rätta alternativet kommer att bidra till högkvalitativ och effektiv drift av geringssågen. Förekomsten av lödda skär på själva skivan är viktig, liksom antalet tänder. En sådan produkt är dyrare än monolitiska sorter, men den kommer att hålla många gånger längre än andra analoger. Ju större diameter, desto dyrare kommer skivan att kosta.

Bild
Bild

Funktioner hos produkter med en broach

Alternativen med dragfunktionen är professionell utrustning, de skiljer sig i jämförelse med hushållssorterna. De är praktiska för att skära långa plattor och rör. Utformningen av sådana enheter är utrustad med två skenor parallellt med varandra. Skärskivan är monterad på själva skenorna, den rör sig fritt längs dem och har särskilt fina tänder. Detta är ingen slump, eftersom ju mindre tänderna och ju större antalet är, desto lägre blir stressen på var och en av dem.

Matarsågen kännetecknas av en väsentlig kantbredd på delen . Produkter av denna typ är tyngre än andra sorter. Rotationshastigheten för vissa ändringar kan överstiga 3000 rpm. Ibland är modellen utrustad med en elektronisk kontroll av sågbladets rotationshastighet. Sådana enheter gör att du kan få ett smidigt och snabbt snitt.

Närvaron av en brytningsmekanism gör en vanlig såg till en användarvänlig maskin. Oftast används sådana strukturer för att skära brett och långt trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Prylar

De enheter som används för att utrusta geringssågar för metall är olika. Deras syfte, beroende på utrustningstyp, är att underlätta förarens arbete och säkerställa dess kvalitet och säkerhet. Till exempel, förutom rotationsbordets design, som gör att du kan uppnå en viss grad, kan modeller ha ett bord med två sidor av snittvinkeln.

Stövlar kan vara både påsar och slangar, som liknar delar av industriella dammsugare . De skyddar operatören på ett tillförlitligt sätt mot metalldamm som kan komma in i luftvägarna. Dessutom kan produkten ha ett skyddande hölje och belysning av arbetsområdet. De som är särskilt noga med att välja metalltrimning kan välja ett alternativ med ett begränsat skärdjup.

Dessutom kan enheten ha ett alternativ för att justera rotationshastigheten. Antalet varv kan också variera med en jämn ökning när den slås på. Detta är bekvämt och tillåter inte att bladet fastnar i början av snittet. Andra enheter kan utrustas med automatisk avstängning när de fastnar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man klippa?

Innan enheten slås på monteras den och enheternas tillförlitlighet kontrolleras. Det är viktigt att ta bort skiftnyckeln från sågbladets fästskruv. Innan du sätter på, se till att skivan inte störs och att den kan rotera fritt. Efter det kan du starta enheten genom att trycka på startknappen, som finns på handtaget. Släpp omkopplarknappen för att stänga av.

För att göra sneda snitt vid 90 och ca 45 grader , är det nödvändigt att lossa skruven på vridskivans infästning och rotera bordet till den angivna vinkeln genom att hålla i handtaget på vridskivans fästskruv. Omedelbart måste du fixa den angivna positionen. När du arbetar länge är det nödvändigt att kontrollera trimningen noggrannhet, eftersom fästskruven på skivspelaren ibland lossnar.

För sågning med vänster lutning inom 45-90 grader det är nödvändigt att ställa in rätt lutning. Det är nödvändigt att lossa skruven som säkrar lutningsvinkeln och ställa in den angivna vinkeln. Vid fixering av önskad parameter, dra åt skruven och kläm fast arbetsstycket med en vertikal klämma. Därefter startas enheten och sågar utförs. I slutet av det släpper du avstängningsknappen, väntar på att skäret har stannat helt och sätter sedan tillbaka handtaget till det övre läget.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Höj inte skärhjulet förrän det slutar rotera.

Under denna tid kan avskärningselementet mittemot avskärningshjulets sidoyta fastna på tänderna och flyga av, vilket kan skada sågoperatören. Under drift måste skyddshöljet vara kvar på enheten - det är strängt förbjudet att ta bort det. När bladet sänks för sågning, stiger skyddet. Dessutom kommer locket automatiskt att sänkas när handtaget lyfts.

Innan du börjar såga, se till att det inte finns några främmande föremål (t.ex. spikar eller extra arbetsstycken). Du kan börja arbeta med sågklingan spärrad. Samtidigt ska den inte vidröra arbetsstyckets yta och skivspelaren i nedre läget.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du slår på måste du hålla i handtaget, eftersom sågen kan röra sig uppåt eller nedåt under denna tid . Vid skärning är det viktigt att hålla arbetsstycket med en klämma mot det främre stoppet eller ytan på skivspelaren. Detta förhindrar rotation eller gungning. Det är viktigt att se till att inga flisar samlas under metallstycket. Du kan inte skära flera metallstycken samtidigt.

Om det är nödvändigt att använda hjälpytor är det nödvändigt att välja stöd som kan hålla arbetsstycket så att det inte glider under drift.

Sågen ska gå på tomgång under de första sekunderna efter att den slagits på. Ljudet från den snurrande skivan gör att du kan bedöma utrustningens hälsa. Först då kan metallen skäras. Dessutom får du inte arbeta i en besvärlig position för användaren, eftersom detta är farligt.

Rekommenderad: