Hur Använder Jag Kakelskäraren? Hur Skär Man Kakel Med En Manuell Kakelskärare Och Fungerar Korrekt Med En Elektrisk? Hur Man Skär Korrugerade Plattor Med En Rullskär För Hemmabruk

Innehållsförteckning:

Video: Hur Använder Jag Kakelskäraren? Hur Skär Man Kakel Med En Manuell Kakelskärare Och Fungerar Korrekt Med En Elektrisk? Hur Man Skär Korrugerade Plattor Med En Rullskär För Hemmabruk

Video: Hur Använder Jag Kakelskäraren? Hur Skär Man Kakel Med En Manuell Kakelskärare Och Fungerar Korrekt Med En Elektrisk? Hur Man Skär Korrugerade Plattor Med En Rullskär För Hemmabruk
Video: How to Use a Manual Tile Cutter Beginners Guide 2024, April
Hur Använder Jag Kakelskäraren? Hur Skär Man Kakel Med En Manuell Kakelskärare Och Fungerar Korrekt Med En Elektrisk? Hur Man Skär Korrugerade Plattor Med En Rullskär För Hemmabruk
Hur Använder Jag Kakelskäraren? Hur Skär Man Kakel Med En Manuell Kakelskärare Och Fungerar Korrekt Med En Elektrisk? Hur Man Skär Korrugerade Plattor Med En Rullskär För Hemmabruk
Anonim

En kakelskärare är ett verktyg utan vilket en kakel skulle behöva skäras med improviserade medel, vilket riskerar att förstöra många av dess fragment. I det enklaste fallet skulle en kakelskärare ersättas av en slipmaskin, men inte alla mästare kan skära perfekt även kakel och kakel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur arbetar jag med en manuell kakelskärare?

Innan du använder den manuella kakelskäraren, testa den för korrekt funktion. Alla dess komponenter har helst inga synliga defekter i arbetet, liksom fabriksfel. Hemrullskäraren fungerar utan rullstopp . Ytan på valsen har normalt inte skåror, bucklor och spån, dess form ser korrekt ut - den är alltid rund, utan snedvridning. Vagnen rör sig utan att glida eller fastna.

Bild
Bild

För att utesluta wobbling, rullning av valsen, är ett kullager set fixerat på den roterande axeln - på båda sidor av verktyget . Kakelskärarens ram bör inte deformeras, korroderas av rost till märkbart gallring av stålväggarna och så vidare. Slutligen får både valsen och sängen inte vara smutsiga innan du börjar klippa kakel och kakel.

Bild
Bild

Steg-för-steg-processen för att skära en kakel eller kakel är följande

  1. Markera plattans yta med en konstruktionsmarkör eller penna - enligt förvalda mått.
  2. Placera kakelfragmentet på verktygsramen så att snittlinjen överlappar vagnens skärlinje med skärhjulet. Se till att avståndet från skärlinjen till ytterkanten av brickan eller kakelfragmentet är 1 cm eller mer. Annars kommer snittet att visa sig vara flisat - åtminstone kan det sluta med underskurna sektioner, men det händer också tvärtom: chips fångar upp överflödiga sektioner och fragmentet kan skadas.
  3. Dra vagndelen längs skärlinjen med viss ansträngning. Det viktigaste är att inte överdriva det: fragmentets glasade yta måste skäras till full tjocklek. Du kan inte upprepa skärningen två gånger eller fler gånger - snittet är inte perfekt.
  4. Vrid handtaget på kakelskäraren så att verktyget är klart för användning igen. Applicera starkt tryck - den onödiga delen av fragmentet bryts jämnt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Keramiken förvaras i vatten innan den skärs . Använd några droppar industri- eller motorolja och applicera längs skärlinjen. Detta förhindrar spridning av små fragment, keramiskt damm i olika riktningar.

Den manuella kakelskäraren har en betydande nackdel: det rekommenderas inte att arbeta med tjocka och särskilt hårda kakel - använd en motoriserad kakelskärare.

Bild
Bild

Hur skär man kakel med en elektrisk maskin?

Att använda en motoriserad kakelskärare för att klippa golvplattor är ett måste. Bruksanvisningen för denna metod låter dig få släta kanter även med en betydande tjocklek av kakelfragment - 2-3 cm . En tydlig skillnad är frånvaron av för vassa kanter efter att ha klippt en hård och tjock kakel. Avståndet från kanten av kakelfragmentet till skärlinjen når 4 mm - du behöver inte oroa dig för eventuella ojämnheter och röra i den nya kanten.

Bild
Bild

Steg-för-steg-guiden är följande

  1. Markera bitarna som ska skäras, placera en på skärsteget längs den kalibrerade guiden.
  2. Innan diamantskäraren slås på aktiveras vattenkylning vid skärpunkten. Skjut sedan biten mot snurrskivan.
  3. Överdriv inte - trycket på diamantskivan från fragmentets sida ska vara litet. Överdriven kraft i början av skärningen kan leda till sprickor och flisning av fragmentet. I slutet av snittet, minska ansträngningen till samma låga nivå - brådska kommer att leda till att flisar ser ut på fragmentet.
  4. När du är färdig med att klippa, stoppa skivan och vattenkylningen.
Bild
Bild

Fragmentet skärs. Fortsätt med att skära nästa.

Användbara tips

Vågiga, präglade plattor har varierande tjocklek. Till skillnad från den enklare - slät, texturerad - har denna kakel en betydande variation i tjocklek . Du kan klippa det från baksidan genom att såga så mycket som möjligt - genom större delen av materialets tjocklek - det bearbetade fragmentet. Sedan, genom att använda en sticksåg med diamantbelagda filer, försiktigt, för att förhindra onödiga flisar av den glansiga beläggningen, som har ökad hållfasthet, skärs genom samma fragment.

Det är strängt förbjudet att bryta i motsatt riktning ett sådant fragment från den sömlösa sidan - skrotningen visar sig vara ojämn och ritningen skadas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Präglade och korrugerade plattor kan skäras framifrån med en slipmaskin . Försök att göra skärningar av samma (på samma nivå, i ett specifikt lager av hela plattans tjocklek). Kakel med varierande tjocklek, med skarpa, snarare än släta, droppar, kan också skäras med en kakelskärare, men här måste du krossa det dekorativa lagret (relief) till damm längs hacklinjen tills skillnaden i skärets djup linjär depression försvinner, visuellt är det lätt att kontrollera. Sedan går brickan sönder i spetsig vinkel - längs den får som befälhavaren ritade.

Bild
Bild

Om fördjupet är detsamma på skärets vågor och den faktiska kvarvarande tjockleken på det oklippta materialet - i förhållande till baksidan - upprepar dessa vågor, relieffunktioner, då fungerar det kanske inte att bryta jämnt och smidigt kakel. Huvudprincipen är att tjockleken på kvarvarande skikt för eventuell ytavlastning av plattan måste vara densamma, annars bildas flis på sprickan.

För att såga brickorna i en vinkel på 45 grader krävs en speciell kakelskärare som möjliggör en justerbar lutning i förhållande till plattformen på vilken kakelfragmentet placeras . Målet är att få en sömlös (och utan användning av överliggande metallhörn) konvergens både längs de yttre och inre hörnen på den plats där de två väggarna konvergerade. Alla tillverkare gör inte ett sådant snitt av sidokanten (sidan) av fragmenten, så det är bättre att ta hand om det själv.

Bild
Bild

Om vi talar om sågning i en vinkel på 45 grader längs ytan, är det lämpligt att inte bryta av det sågade fragmentet längs skärlinjen, utan att såga det med en sågmaskin, som kan göras på grundval av en kvarn fixerad på en liten plattform. Plattor av material, inklusive keramik, skärs med diamantbelagda skivor.

Bild
Bild

Det rekommenderas inte att bryta en vacker kakel med hjälp av improviserade verktyg - tång, gavelskärare, och även klippa den med en slipmaskin med vanliga slipskivor avsedda för skärning av stål. I det första fallet får du ojämnt skrot, som fortfarande måste jämnas med en sågmaskin . I det andra fallet skulle förbrukningen av skivor för metall vara mycket hög, eftersom korund och glasfiber, från vilka de är tillverkade, inte är avsedda för sågning av keramik och porslin.

Du kan försöka klippa kakel med en tångskärare, samt såga den med en slipmaskin, men tång, nippers och enkla tångar är inte lämpliga här.

Bild
Bild

Att skära kakel med ett elverktyg är ett dammigt jobb . För att förhindra att det bildas överflödigt damm som inte kan andas, fukta det skurna området med vatten. Motoriserade kakelskärare är utrustade med ett vattensprutsystem, vid användning av en slipmaskin applicerar befälhavaren vatten oberoende - från en handspruta, som regelbundet stoppar sågningen.

Bild
Bild

Det rekommenderas i alla fall inte att använda en motoriserad kakelskärare utan andningsskydd . - torka ut från uppvärmning när skivan friktion mot materialet, börjar plattan omedelbart ge en viss mängd damm. Den manuella skäraren kan kräva att den blanka ytan fuktas med olja (istället för vatten) - längs skärlinjen. Detta förhindrar spridning av höghastighetsskräp och strävar efter att komma in i ögonen när befälhavaren använde inte helt stängda glasögon med panoramavisir.

Rekommenderad: