Borrfäste För Metall: Skär, Skär Och Kronor För Skärning Och Slipning Av Metall. Hur Väljer Man Rätt Set Och Borrar Metall Med Det?

Innehållsförteckning:

Video: Borrfäste För Metall: Skär, Skär Och Kronor För Skärning Och Slipning Av Metall. Hur Väljer Man Rätt Set Och Borrar Metall Med Det?

Video: Borrfäste För Metall: Skär, Skär Och Kronor För Skärning Och Slipning Av Metall. Hur Väljer Man Rätt Set Och Borrar Metall Med Det?
Video: How to Select & Drill into Metal with Ruwag Metal Drill Bits 2024, April
Borrfäste För Metall: Skär, Skär Och Kronor För Skärning Och Slipning Av Metall. Hur Väljer Man Rätt Set Och Borrar Metall Med Det?
Borrfäste För Metall: Skär, Skär Och Kronor För Skärning Och Slipning Av Metall. Hur Väljer Man Rätt Set Och Borrar Metall Med Det?
Anonim

På grund av det faktum att borrchucken möjliggör installation av olika redskap är detta verktyg helt universellt. Den kan helt ersätta många typer av både manuell och stationär utrustning för bearbetning av metall, trä, plast och många andra material. Med korrekt användning av borrmaskinen blir resultatet detsamma som när du arbetar med ett profilverktyg.

Bild
Bild

Det enda som behöver göras för att modifiera borren är att välja rätt tillbehör.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Du kan använda olika borrbitar inte bara i avsaknad av ett profilverktyg för specifika typer av arbeten. De används ofta målmedvetet eftersom de låter dig uppnå mer korrekta och exakta resultat. Till exempel för bearbetning av små delar eller i fall där uppvärmning av en metallyta är oacceptabel.

De främsta fördelarna med bilagorna inkluderar följande indikatorer:

exakt klippkvalitet längs den planerade linjen

  • förmågan att skapa ett perfekt plant hål;
  • kostnadsbesparingar vid köp av enstaka verktyg;
  • enkel installation och drift;
  • förmågan att hantera olika typer av material;
  • tillgängligheten av bearbetning på vilken plats som helst utan att vara kopplad till elnätet (vid användning av en borr med ett laddningsbart batteri);
  • utbytbarhet för ett stort antal olika instrument;
  • låg vikt på enheten monterad med ett munstycke.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots bekvämligheten, populariteten och det stora utbudet av applikationer har borrkronor också sina nackdelar:

  • låg effektivitet vid utförande av storskaliga arbeten;
  • oförmågan att bearbeta stora ytor på grund av enhetens lilla storlek;
  • begränsad borrkraft.
Bild
Bild

Vissa tillbehör kan kräva borrmaskiner med olika effekter eller hastighetskontroll. Inte varje sådant verktyg har den senare funktionen.

Till exempel, när man bearbetar känsliga trädelar med en fräs, är det svårt att kontrollera tjockleken på det borttagna skiktet med en borr. På samma sätt, och vice versa, när det är nödvändigt att utföra arbete med att borra betong med en krona, kanske inte borrens kraft är tillräcklig.

Bild
Bild

Vyer

Många tror att borren endast används för ett ändamål - att borra hål, och bara några få hantverkare använder den framgångsrikt för olika andra typer av arbeten. Borrchucken, som svänger med stor hastighet runt sin axel, ersätter nästan alla verktyg som möjliggör fram- och återgående rörelser. Huvudsaken är att munstycket har en speciell rundad eller polyhedral stift som kommer att klämmas fast och fixeras i chucken.

I allmänhet är munstyckena uppdelade efter direkt eller utbytbart syfte och har följande typer:

  • stopp;
  • vanliga övningar;
  • skärare;
  • kärnövningar;
  • slipblock;
  • skärare;
  • fjäderavtagbar;
  • skärpning;
  • hörn;
  • skärande;
  • slipning;
  • konisk;
  • disk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare användningen av dessa tillbehör kan borrmaskinen framgångsrikt ersätta vanliga verktyg för ett enda ändamål. Borrens kraft bör dock beaktas vid arbete med redskap vid bearbetning av särskilt hållbara materialtyper.

Varvtalets hastighet på chucken och elmotorns effekt kan vara mindre än till exempel i en professionell slipmaskin avsedd för skärning av betong.

Bild
Bild

I detta fall bör man komma ihåg att borren kan visa det sämsta resultatet när det gäller bearbetningstid. Överhett inte verktyget, du måste stänga av det regelbundet för att låta motorn svalna.

Om en professionell borr används för långvarig problemfri drift, behöver du inte vara rädd för överhettning och fel.

För att inte skada munstycket eller borrmaskinen och utföra högkvalitativ bearbetning är det nödvändigt att noggrant förstå enhetens syfte och använda den korrekt.

Bild
Bild

Stannar och står

Ripstaketet är utformat för att korrekt justera borrens djup. Det finns också stöd gjorda i form av ställ. De används för att förbättra verktygets stabilitet under borrning, minska vibrationer och hjälpa till att göra hålet smidigare.

Ett stopp- eller borrstativ används ofta vid specifika känsliga arbeten, där det är oönskat eller oacceptabelt att avvika i diameter, hålets riktning, om det är nödvändigt att borra i en viss vinkel.

Bild
Bild

Klippning av redskap

Skärfästena för borren är gjorda och liknar i princip en stans, sprintstift eller en vanlig slipmaskin. Men jämfört med profilverktyg utförs liknande bearbetning med en borr mer delikat. Det förstör inte materialet, leder inte till dess deformation, men håller kanterna intakta vid skärpunkterna. Munstycket fixerat i chucken penetrerar materialet på grund av produktionen av högfrekventa fram- och återgående rörelser längs det inre planet.

De mest populära och efterfrågade skärutrustningarna:

  • cricket - används vid skärning av platta ark;
  • stålbäver - för profilerade plåtar av metall, polykarbonat eller plast;
  • munstycken för att skapa krökta snitt med komplex konfiguration.

Cricket munstycke är en nibbler. Det fick detta namn på grund av reproduktionen av ett karakteristiskt brus under instrumentets användning. För tydlighetens skull kan principen för dess användning jämföras med en mekanisk hålslagare - på grund av slagspridarens oscillerande rörelser slås hål av motsvarande storlek ut i materialet.

Smidigt snitt ger exakt borrchuck framåt … Tillbehöret är lätt, därför ökar det inte verktygets totala massa speciellt, vilket gör att det kan fast fixeras i händerna och att styra anfallaren tydligt längs den markerade linjen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bävermunstycke av stål utför sina handlingar tack vare en axel som fritt roterar i lagret med en fast excentrisk. Åtgärder utförs enligt principen för en vevmekanism, bara i detta fall styrs energin för att skapa rotation. Den yttre arbetsdelen av munstycket liknar en vanlig metallsax - dess tänder böjer materialet och bryter sedan av kanterna mot matrisen.

Du kan arbeta med detta tillbehör i alla vinklar och göra kurvor eller raka snitt med en radie på minst 12 mm. Den tillåtna tjockleken på det bearbetade materialet är 1,8 mm.

Fördelen med "Steel Beaver" -fästet över kvarnen är frånvaron av gnistor, flygande vågar och att få ett smidigt snitt utan smälta deformerade kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

De böjda skärarna fungerar på samma sätt som Cricket, tack vare stansens fram- och återgående rörelse. De producerar mer exakta snitt i någon form eller konfiguration, men är inte utformade för att skära tjockare material.

Dessa typer av munstycken inkluderar importerade märken EDMA Nibbek, Sparky NP.

Bild
Bild

Borrslipningsfästen

Denna typ av munstycke är gjord i form av ett block med cylindriska utlopp, inuti vilka ett slipmaterial appliceras eller en ihålig avlång slipsten är inbäddad. Ett munstycke rymmer upp till 15 hål med olika diametrar för en viss typ av borr.

Det finns också en annan typ av liknande bilagor. De representerar en plast- eller metalltrumma, inuti vilken, på grund av borrchucken, roterar en slipsten eller ett smörhjul. I slutet av trumman finns ett lock med hål för borrar i olika storlekar. När borren sätts in i trumman parar den sig med emerielementet i en viss vinkel, vilket resulterar i att skärpning utförs.

Bild
Bild

Slipning och polering av redskap

Till skillnad från profilens enda verktyg har dessa munstycken en lägre kostnad, men de kan utföra mycket fler typer av arbeten - för att ge nästan vilken yta som helst ett jämnt och smidigt utseende.

Slip- och poleringsutrustningar används för följande åtgärder:

  • poleringsytor av metall, trä, plast, glas eller sten;
  • slipning av metallbeläggningar, olika delar och metallelement;
  • rengöring av ytor från korrosion, flisning, borttagning av gammal färg;
  • bearbetning av olika element från natursten.
Bild
Bild

Alla tillbehör av denna typ har samma design. De är baserade på en metallstav som sätts in och kläms fast i borrchucken. I den andra änden av stången fixeras själva processelementet direkt. Det kan vara en rundad platt bas på vilken avtagbara smörjedukar klamrar sig fast med hjälp av specialkardborre.

Det finns munstycken gjorda i form av slipblock - cylindriska fat som är sammansatta av smörblommor

Bild
Bild

För poleringsarbeten tillverkas liknande block, bara av filttrummor eller specialfilt kardborre som smyckedukar.

För grov rengöring av metall- eller träytor används koppmunstycken. De består av en stav, varav ena änden är fastklämd i en chuck, och en speciell kopp är fäst vid den andra. I denna kopp pressas och pressas metallborst eller hård tråd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd polermunstycken för att utföra poleringsarbete på svåråtkomliga platser.

I dem är de arbetande avdragningselementen också fixerade vid stångens ände, men till skillnad från koppen riktas de inte uppåt, utan till sidorna från mitten. Det är svårare att arbeta med dem, eftersom även den minsta felaktiga rörelsen kan leda till skador på materialet. därför de rekommenderas att endast arbeta med ett verktyg som är fast monterat på ett stativ eller stopp.

Bild
Bild

Ansikte och fräsmunstycken

Sådana produkter är en metallstift med ett bearbetande slipmaterial fixerat i ena änden - en skärare, en burr. Beroende på syftet kan den ha en annan form - en boll, en kon, en cylinder.

Enligt driftsprincipen liknar dessa bilagor en fil, men överträffar den avsevärt i produktivitet och effektivitet. Med deras hjälp städar de upp små delar, tar bort bucklor, polerar kanterna och ytorna på metall- eller träelement.

Skärbitar används för att skapa spår, eliminera defekter och bearbeta små hål och fördjupningar i materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer en uppsättning borrkronor behöver du bara fokusera på officiella tillverkare. Du bör inte köpa dem direkt på byggmarknader eller i tvivelaktiga butiker. Det finns en risk att skaffa en defekt produkt och därmed slänga dig i avfall. Du kan också allvarligt skada din hälsa om ett munstycke av dålig kvalitet sprids under drift och dess delar skadar ansikte, händer, ögon.

Det är inte nödvändigt att starta en fullvärdig aktiv drift av enheten direkt efter köpet. För det första rekommenderas det att kontrollera det på onödiga fragment av material för att säkerställa att produkten har rätt kvalitet.

Bild
Bild

När du köper bör du se till att munstyckets struktur är intakt, till exempel vid en borrslipare. Det är nödvändigt att kontrollera att det inte finns några spår av korrosion, oxidation på ytan - ett nytt munstycke är vanligtvis fabriksmålat.

Bild
Bild

För att köpa en kvalitetsprodukt är det inte alls nödvändigt att sträva efter att välja importerade munstycken. Många inhemska produkter från denna serie är av samma höga kvalitet, men samtidigt är de billigare.

Villkor

Varje munstycke innebär olika åtgärder under drift, men i allmänhet är reglerna för användning av dessa enheter liknande. Huvudsaken är att fixera och fixera munstycksstången på munstycket i borrchucken. För att göra detta är det absolut nödvändigt att använda profilklämmanyckeln, som måste medfölja borrmaskinen.

Du bör alltid komma ihåg och följa säkerhetsreglerna

  • Det rekommenderas att alltid hålla och styra borren med båda händerna. Denna regel bör ägnas särskild uppmärksamhet vid arbete med kraftfulla slagverksmodeller av instrumentet.
  • Övervaka ständigt tryckkraften hos munstyckets arbetselement på den behandlade ytan.
  • Låt skärelementet svalna efter avslutat arbete. Rör inte den direkt med bara händerna, annars kan du få allvarliga brännskador.
Bild
Bild

När du arbetar med enheter är det nödvändigt att använda ytterligare skyddsutrustning - plastglasögon, handskar. Annars kan små delar av materialet som flyger iväg under behandlingen komma in i ögonen och skada huden.

Det är nödvändigt att regelbundet kontrollera graden av uppvärmning av borrens elektriska motor, särskilt när den byter ut kraftfulla verktyg - en hammarborr, en slipmaskin, stationär fräsutrustning.

Rekommenderad: