Gör-det-själv Geringssåg: Hur Man Gör Trä Och Metall Geringssågar Av Handgjorda Cirkulärer? Fördelar Och Nackdelar Med En Hemlagad Broachsåg

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Geringssåg: Hur Man Gör Trä Och Metall Geringssågar Av Handgjorda Cirkulärer? Fördelar Och Nackdelar Med En Hemlagad Broachsåg

Video: Gör-det-själv Geringssåg: Hur Man Gör Trä Och Metall Geringssågar Av Handgjorda Cirkulärer? Fördelar Och Nackdelar Med En Hemlagad Broachsåg
Video: Homemade Miter Saw Build Part 1 // Gönye Testere Yapımı 1. Bölüm 2024, Maj
Gör-det-själv Geringssåg: Hur Man Gör Trä Och Metall Geringssågar Av Handgjorda Cirkulärer? Fördelar Och Nackdelar Med En Hemlagad Broachsåg
Gör-det-själv Geringssåg: Hur Man Gör Trä Och Metall Geringssågar Av Handgjorda Cirkulärer? Fördelar Och Nackdelar Med En Hemlagad Broachsåg
Anonim

Geringssågen skapas för hand på grundval av den befintliga utrustningen - en handhållen cirkelsåg, en vinkelslip (kvarn). Och vid montering av skivor av en specifik typ kan en hemmagjord enhet användas för att skära en profil på en metall-plastbas, rör, vilket ökar användningsområdet.

Olika sorter

Tvärsnitt är indelade i följande typer:

  • pendel;
  • kombinerad;
  • med en brosch.

Basen på pendelanordningen är sängen. Ett bord är också fäst på det, vilket är baserat på en rotationsmekanism med en linjal. Denna mekanism löser problemet med att ställa in skärvinkeln med dess justering. Skärvinkeln kan justeras genom att flytta bordet i förhållande till basytan. Sågkomponenten hålls på plats av ett handtag och är fjäderbelastad med ett gångjärn. Pendeln flyttar sågen vertikalt.

I den kombinerade modifieringen är det möjligt att ändra skärvinkeln i två riktningar. Strukturen är densamma som för pendeltrimningen, bara ytterligare ett gångjärn läggs till. När det gäller att ändra skärvinkeln i den horisontella ytan kan den ändras i horisontell riktning, som också är motsatt den installerade drivenheten.

Crosscut med en broach låter dig översätta skärkomponenten både runt omkretsen av svängaxeln och rakt längs skärets längd. Detta erhålls på grund av de befintliga guiderna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktygsskapande

Det är möjligt att göra en geringssåg med egna händer med utgångspunkt från tillgänglig utrustning.

Bild
Bild

Från en handhållen cirkelsåg

Strukturen är vanlig och acceptabel för hembygge. Beskärningsenhetens kropp är gjord av trä eller järn. En bas är konstruerad av plywoodskivor (spånskiva), på vilken ett vertikalt stativ är monterat, med tidigare skurna hål i det för att fixera ytan. En pendeltypsanordning är gjord av ett bräda och fästs på basen med hjälp av en lång bult.

Efter att ha förberett en stålstav eller hörn är den fäst ovanpå pendeln så att änden sticker ut . Sedan tas fjädern, med ena änden är den fixerad på hörnets bakre hylla, och den andra - till det vertikala stället. Spänningen väljs empiriskt, men det bör vara tillräckligt för att enkelt hålla cirkelsågen i hängande läge.

Efter att ha tagit bort handtaget från utrustningen fixeras det på pendeln i ett tidigare förberett hål. Ledningarna är placerade i de slitsar som är förberedda för detta, och strömförsörjningen är ansluten. En liten lucka är gjord i bordsskivan och sidostopp är fästa vid den i en vinkel på 90 °. Om de är gjorda för att rotera, kommer det att vara möjligt att skära ämnena i en viss grad. Enheten är monterad, det återstår att testa den under drift. Med hjälp av ritningar kan du göra vad som helst, till och med en mycket komplicerad apparat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från kvarnen

Geringssågar kan kapa trä, järn, plast och andra material.

Den mest kända fasaden är baserad på användning av en vinkelslip.

Om du lyckas göra allt korrekt har din enhet med en broach följande alternativ:

  • skivrotationshastighet - 4500 rpm;
  • klippavstånd - cirka 350 millimeter.

Om det behövs demonteras trimningen från enheten och praktiseras som ett vanligt handverktyg. Ett stort plus är att den självtillverkade enheten är mångsidig och fritt demonterad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga hur tillverkningsförfarandet sker

  1. Placera vinkelslipens vridmekanism på redskapshjulets vridning. Fästningen görs med ett kullager. Den rekommenderade storleken är 150 millimeter, men större fungerar också.
  2. Öron är svetsade på lagrets utsida. De är utformade för att säkra enhetens bas. Montera med M6 -bultar.
  3. Hållaren ska täckas med ett skyddande lock så att det inte flisar på dig under drift.
  4. Broaching -problemet är lätt att lösa. Ta stötdämpare från en lastbil för att skapa den. Även om de inte fungerar, är det inte ett problem. Ta bort smörjmedel från stötdämparna, borra hål för ventilation och täck med ett nät för att förhindra att flis och damm kommer in i hålrummet.
  5. Installera mjukstartsmodulen. Tack vare det kommer du inte att uppleva plötsliga ryck när du börjar trimma.
  6. Det sista steget är installationen av sågbladskyddet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på den medföljande skivan kan enheten användas för metall eller trä, för trimning av rör. Men var medveten om att enhetens kraft kanske inte räcker för att skära rörändarna. Bestäm de tekniska parametrarna för din vinkelslip för att ta reda på om maskinen kan kapa rör, eller om den bara är lämplig för arbete med trä.

Denna design har två viktiga nackdelar

  1. För att justera snittets precision används först trärester. Sedan är dragkraften fixad, och du kan komma till jobbet.
  2. Enheten stör mycket när man skär rör och arbetar med järn.
Bild
Bild

Tillverkning av en komplex enhet

Det finns ett alternativ med en mer komplex och tyngre design. Hon kommer exakt att klara av metallrörens framsida. Samtidigt kräver en självtillverkad enhet inte användning av en cirkulär som ett element i enheten. Men för specifika arbetsmoment är det bättre att ha cirkulären till hands.

Baserat på de valda komponenterna har du möjlighet att göra en högeffektsenhet. För att skapa det behöver du:

  • en elmotor med en resurs på cirka 900 W, och om du behöver ständig kapning av rör kan du ta en mer kraftfull elmotor;
  • plåtjärn;
  • metallhörn;
  • kanal;
  • gångjärngrupper;
  • vinkelslip;
  • svetsmaskin;
  • fil;
  • kraftfull fjäder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När allt du behöver är klart kan du börja montera slutmaskinen

  1. Sängen kan göras med anpassningsbara stöd, metallhörn och sängställ.
  2. Ett ark av starkt järn används som arbetsyta. Det är nödvändigt att göra hål i den och fila dem med en fil.
  3. För tillverkning av pendelstället använder vi en kanal och en svetsmaskin. Strukturen placeras på en järnplåt. Ungefärlig stativhöjd 80 cm.
  4. Basen för elmotorn är gjord av järnplåt i rollen som en stationär platta. Sängen är nödvändigtvis monterad på gångjärn.
  5. En kraftfull fjäder kommer att fungera som stabilisator för geringssågen. Om du hittar en, kan du vägra från svängarmen och bälten.
  6. Lyftbulten kan användas för att spänna och justera remmarna. Pendeln kan vara gjord av stål så att strukturen är stark och pålitlig.
  7. Skärverktyget kommer att vara en skiva med önskad diameter. För hushållsuppgifter räcker det som regel med ett sågblad med en diameter på 400-420 millimeter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Hemlagade geringssågar har både positiva och negativa egenskaper.

Fördelarna med hemlagade enheter inkluderar ett antal egenskaper

  1. Du kommer att behöva investera en storleksordning mindre pengar för att skapa en trimmaskin än att köpa industriutrustning för att trimma trä, rör, plast och andra saker. Företrädesvis investerar specialister från 500 till 1000 rubel för omutrustning av en vinkelslip i fronten.
  2. Du har möjlighet att självständigt välja prestandaegenskaper för den framtida slutmaskinen. Sådana parametrar inkluderar arbetsytans dimensioner, elmotorns effekt, skivornas diameter, skärdjup och mer.
  3. De tillverkade enheterna har en enkel design. Av den anledningen att du själv monterade och demonterade enheten blir det inga problem med att hitta störningar.
Bild
Bild

Det finns också nackdelar, bland vilka flera faktorer är särskilt olika

  1. För hemlagade enheter använder de som regel gamla, värdelösa material, verktyg och enheter. Detta påverkar kvaliteten och livslängden negativt.
  2. De har inte ofta så mycket makt.
  3. I vissa situationer blir besparingar på köp av en industriell design långsökt, eftersom mycket pengar läggs på reparationsarbete, omutrustning, förebyggande åtgärder för en hemgjord enhet.
  4. Du sätter dig själv i fara, när det gäller din egen säkerhet, genom att använda en hemmagjord trimmer.

Med en vinkelslip, handhållen cirkelsåg för trä och metall kan du fritt skapa en hemmaskin. Följ instruktionerna, följ säkerhetsinstruktionerna.

Var noga med att ta hänsyn till förekomsten av skyddande staket, eftersom arbete på sådana maskiner inte är helt säkert.

Rekommenderad: