Vilket Bad är Bättre - Akryl Eller Stål? Jämförelse Med Gjutjärn - Fördelar Och Nackdelar, Hur Man Väljer Metall Och Hur Produkter Från Olika Material Skiljer Sig åt, Expertrecensi

Innehållsförteckning:

Video: Vilket Bad är Bättre - Akryl Eller Stål? Jämförelse Med Gjutjärn - Fördelar Och Nackdelar, Hur Man Väljer Metall Och Hur Produkter Från Olika Material Skiljer Sig åt, Expertrecensi

Video: Vilket Bad är Bättre - Akryl Eller Stål? Jämförelse Med Gjutjärn - Fördelar Och Nackdelar, Hur Man Väljer Metall Och Hur Produkter Från Olika Material Skiljer Sig åt, Expertrecensi
Video: En film om stål och stålindustrin i Sverige 2024, April
Vilket Bad är Bättre - Akryl Eller Stål? Jämförelse Med Gjutjärn - Fördelar Och Nackdelar, Hur Man Väljer Metall Och Hur Produkter Från Olika Material Skiljer Sig åt, Expertrecensi
Vilket Bad är Bättre - Akryl Eller Stål? Jämförelse Med Gjutjärn - Fördelar Och Nackdelar, Hur Man Väljer Metall Och Hur Produkter Från Olika Material Skiljer Sig åt, Expertrecensi
Anonim

Långt borta är de dagar då badkaret var en knubbig behållare som liknade ett stort bassäng. Idag är badkar tillverkade av akryl, gjutjärn, konststen, stål och plast. Varje produkt kännetecknas av sina egna fördelar och nackdelar, som beror på tillverkningsmaterialet och produktionsegenskaperna. Låt oss titta närmare på var och en av dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Kanske alla vet vad ett bad är. Detta är en skål i vilken vatten samlas in för ytterligare hygienprocedurer.

Oavsett tillverkningsmaterial och egenskaper i storlek och form måste badet uppfylla följande krav:

  • miljövänlighet (när det fylls med varmt vatten bör inga livshotande ångor släppas ut);
  • fuktbeständighet (badmaterialet ska inte vara hygroskopiskt);
  • säkerhet (höga antibakteriella indikatorer krävs, närvaron av en halkfri dag);
  • kompatibilitet med vanliga avlopps- och VVS -system;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • styrka, förmåga att klara tung vikt;
  • varaktighet.

Typer och egenskaper

Vanligtvis, när de talar om olika bad, menar de först och främst deras skillnader när det gäller tillverkningsmaterialet.

Bild
Bild

Akryl

Idag har de flesta stadslägenheter ett badkar i akryl. Den är baserad på en akrylatpolymer. Det kan vara i form av arkmaterial eller extruderas. Det första alternativet är att föredra, eftersom ett bad av ett massivt akrylark är mer hållbart och därmed en längre livslängd.

Akryl i sig är ett ömtåligt material, så den färdiga produkten är förstärkt med glasfiber. Styrkan bestäms sålunda av tjockleken på badets väggar (helst minst 5-6 cm) och armeringsskiktets kvalitet.

Bild
Bild

Ett badkar i akryl har följande fördelar:

  • ganska bra styrka indikatorer;
  • lång driftstid när det gäller badtunnor i akrylplåt (livslängd är 10-12 år);
  • lätt (ett vanligt badkar 150 cm långt och 70-75 cm brett väger i genomsnitt 25-30 kg);
  • bra värmeisoleringsprestanda (vatten i ett sådant bad svalnar långsamt - med 1 ° C i en halvtimme);
  • en hög ljudisoleringskoefficient (till skillnad från metallbad, skramlar ett badkar i akryl inte när vatten samlas in);
  • materialet är behagligt att röra vid - varmt, mjukt;
  • en mängd olika former och storlekar på grund av råvarornas plasticitet och särdragen i produktionsprocesser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de uppenbara nackdelarna är det värt att lyfta fram:

  • känslighet för deformationer och vibrationer, därför, om du vill utrusta en akrylskål med ett hydromassagesystem, bör du välja en tjockväggig produkt;
  • övre lagrets skörhet - det skadas lätt av vårdslös hantering;
  • det är möjligt att det vita akrylbadkaret kan bli gult under drift (detta kan dock korrigeras med hjälp av restaureringstjänsten).
Bild
Bild

Akrylytan är känslig för starka rengöringsmedel och slipmedel. Om man jämför kostnaden för en akrylskål med till exempel priset på ett gjutjärnsalternativ visar det sig att den är lägre. Samtidigt är skålar av akrylplåt 2-3 gånger dyrare än kostnaden för en extruderad analog.

Det högre priset beror dock på användarvänligheten och hållbarheten hos det första alternativet. Det extruderade badet kommer inte att hålla ens 5 år, och under drift kommer det att förlora sitt attraktiva utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gjutjärn

Ett annat populärt badalternativ är gjutjärn. Denna metall kännetecknas av hög värmeledningsförmåga. Det värms långsamt, men det avger också värme under lång tid.

Gjutjärnsbadet innehåller järnoxider, vilket orsakar dess stora vikt … I sällsynta fall är den mindre än 80 kg (som regel är det små sitzbad). Om vi pratar om stora skålar, kan deras vikt nå 150-180 kg och ännu mer när det gäller skräddarsydda modeller.

Konstruktionens betydande vikt bestämmer inte bara komplexiteten vid transport och installation av strukturen, utan också överensstämmelse med grundens styrka med vissa indikatorer. Så ett gjutjärnsbad rekommenderas inte för installation i byggnader med förfallna eller trägolv utan att först förstärka basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den högsta tillåtna grundlasten i denna typ av byggnad är vanligtvis 230-250 kg . Ett medelstort badkar väger 100-120 kg. Om vi till denna indikator lägger till vikten av vatten (cirka 50 kg) och användarens vikt (minst 50-60 kg), visar det sig att badkaret trycker på tak som väger 200 kg eller mer. Detta är osäkert för nedgångna golv.

Vikten av ett gjutjärnsbad beror på dess dimensioner (höjd, bredd och djup), väggtjocklek och tillgängligheten till ytterligare utrustning. Konstruktionens tunga vikt är emellertid inte alltid en nackdel. Det bidrar också till badets tillförlitlighet och stabilitet, dess väggar vibrerar eller deformeras inte. Det är därför gjutjärnsskålen är väl lämpad för installation av hydromassageutrustning i den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Badets robusthet och praktiska egenskaper innebär också en lång livslängd. Tillverkaren ger vanligtvis en garanti för sina produkter i 30-40 år, men användarrecensioner tyder på att ett sådant badkar kan hålla 2-3 gånger längre utan att behöva repareras.

Gjutjärnsbadet har en slät emaljerad yta . Det är dock kallt, därför är det lämpligt att tömma vattnet och värma upp badet innan du går in i skålen. Skillnaden mellan termisk verkningsgrad för akryl- och gjutjärnsbad är liten. Om det i det första vattnet svalnar med 1 ° С var 30: e minut, sedan i gjutjärn - var 15-20: e minut. Priset på ett gjutjärnsbad av hög kvalitet är ganska högt, men denna nackdel betalas av dess höga tekniska egenskaper och långa livslängd.

Bild
Bild

Stål

En typ av metallbad är en stålskål. Det skiljer sig från gjutjärn i lättare vikt (vikten på ett stålbad liknar ett akrylbad och är 30-50 kg). Den låga vikten gör emellertid att badet blir instabilt och är tänkt att välta om fixeringen är otillräcklig. Produktens livslängd är upp till 15 år. Nackdelen är de låga värme- och ljudisoleringshastigheterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sten

Stenbadkar utmärks av höga indikatorer på styrka och lång livslängd. De betyder skålar av marmor eller andra chips av natursten och polyesterhartser. Smulan utgör minst 80% av kompositionen, som bestämmer produktens hållfasthet, och polyesterhartser och mjukgörare säkerställer ytans jämnhet, dess höga fuktstyrka.

Konstgjorda stenprodukter är lättare än sina motsvarigheter från ett naturligt mineral . Tekniken för deras produktion är enklare, och därför är bad av konstgjord sten billigare jämfört med modeller av naturmaterial. Att jämföra kostnaden för en skål gjord av marmorgjutning (chips) med priserna på akryl- och gjutjärnsbad visar att det första alternativet är mycket dyrare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konstgjorda stenbad har följande fördelar:

  • brist på bakgrundsstrålning, vilket inte kan sägas om typsnitt av natursten;
  • attraktivt utseende - högkvalitativ imitation av material för en produkt av natursten;
  • behaglig vid beröring av skålen - slät, varm;
  • förmågan att självrengöra och höga antibakteriella egenskaper på grund av frånvaron av porer på produktens yta;
  • hög hållfasthet, vilket är 2 gånger högre än för en skål av naturlig marmor;
  • motstånd mot deformation, vibrationer;
  • lång livslängd - upp till 40-50 år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Inom ramen för denna artikel är det värt att nämna plastskålarna. De är lätta och billiga, men inte lämpliga för regelbunden användning. Plastbadkar har inte en stor säkerhetsmarginal, är benägna att deformeras, tål inte höga temperaturer och mekanisk påfrestning.

De kan bara användas i uppvärmda rum flera gånger per säsong (varför de ibland installeras i sommarstugor).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken ska man välja?

Analysen av var och en av modellerna enligt vissa kriterier hjälper till att välja den optimala skålen. Så, låt oss bestämma vilket av teckensnitten som ska ge maximal komfort när det gäller att bibehålla vattentemperaturen och enkel användning av badet.

  • Akryl- och gjutjärnsbadkar är nästan lika bra för att bibehålla vattentemperaturer. Stenen är inte heller sämre i denna prestanda, men stålkonstruktionen svalnar tillräckligt snabbt.
  • Det är också viktigt hur snabbt själva badet värms upp. Vid användning av gjutjärn och stål tvingas användaren att gå ner i en kall skål eller tömma vattnet i förväg för att värma upp det. Vid användning av akryl- och stenteckensnitt uppstår inte sådana problem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid badning är det viktigt att skålen inte hänger under vattnets och användarens vikt. Väggarna i ett badkar i gjutjärn och sten böjs inte under några förhållanden. Akryl är benägen att deformeras. Tips om hur du kan förhindra detta besvär beror på en sak - välj produkter med tjocka väggar och använd också en speciell ram under skålen. Badkar i stål böjer sig inte under tung vikt

För bekväm användning är badkar av gjutjärn och stenar därför i första hand lämpliga, nästa position intas av akrylskålar, och på den "sista" platsen är stål.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Emellertid har typsnitt av sten och gjutjärn en avsevärd vikt, därför installeras de inte i badrum med förfallna tak. De tyngsta är gjutjärnsprodukter, vars vikt kan nå 150 kg. Detta leder till att det uppstår ytterligare kostnader för transport och installation av enheten. Produkter från europeiska märken är 15-20 kg billigare än analoger från en inhemsk tillverkare.
  • Gjutna marmorbad är något sämre än gjutjärnsbad, deras vikt kan nå 80-90 kg. Ett stålbadkar väger 25-30 kg, och ett akrylbadkar väger 15-20 kg. De angivna siffrorna är ungefärliga, vikten beror på skålens dimensioner och väggarnas tjocklek.
Bild
Bild
Bild
Bild

Således, om du letar efter en lätt men stark och hållbar skål, är en akrylskål bättre

  • Ett viktigt kriterium är produktens kostnad. De mest prisvärda är stålkonstruktioner. Priset för ett standardbad börjar på $ 50. Kostnaden för akrylprodukter hos en inhemsk tillverkare börjar från 600-100 dollar, europeiska-från 130-200 dollar.
  • Om vi pratar om enheter utrustade med ett hydromassagesystem, silikonhuvudstöd eller handtag, börjar priset på $ 450.
  • Lägsta pris för gjutjärnsbad är $ 65-70. En liknande siffra kallas när man nämner kostnaden för stenprodukter. Produkter från europeiska märken kostar mellan $ 200 och $ 450.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga att de billigaste är stålbadkar . De är dock sämre än andra modeller när det gäller tekniska egenskaper (de behåller inte värme, är instabila, etc.), därför köps de sällan. Akrylprodukter visar bäst valuta för pengarna.

Om medel tillåter brukar modeller av gjutjärn och sten rekommenderas, vars fördelar är termisk effektivitet, tillförlitlighet och frånvaro av deformationer.

Bild
Bild

Kostnad och specifikationer är vanligtvis de första köpkriterierna.

En skål av en viss storlek eller design krävs dock ofta

  • Den största variationen av former och färger finns i sortimentet av akrylbadkar. På grund av materialets särdrag och plasticitet kan skålarna ges nästan vilken form som helst. Men ju mer komplext det är, desto mindre kvalitet är armeringen. Användning av en metallram, som måste installeras under en asymmetrisk akrylskål, förhindrar deformation.
  • Gjutjärn är inte särskilt flexibelt, så skålar har inte en mängd olika former. Men de mest populära (rektangulära, ovala, trapetsformiga och enkla asymmetriska formerna) bland utbudet av badkar i gjutjärn kommer inte att vara svåra att hitta.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Stenprodukter har också många typer av former, men de ursprungliga modellerna kännetecknas av en högre kostnad. Detta beror på att råvarorna hälls i formen av en viss form. Tillverkning av formar (formar för en skål) av en ovanlig typ innebär en ökning av de finansiella kostnaderna, vilket återspeglas i den slutliga kostnaden för produkten.
  • Hörnskålar är mycket populära på grund av deras ergonomi. Var och en av de övervägda baden kan ha en vinkellösning. Hörnteckensnitt är lika och mångsidiga.

Således, om du drömmer om ett badrum med en ovanlig form, kommer det definitivt att vara akryl. Om medel och kvaliteten på golven i huset tillåter - ett badkar av gjuten marmor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel är ett nytt badkar av vilket material som helst attraktivt. Med tiden visas sprickor, skav och fläckar på den, vissa beläggningar är mer mottagliga för deras utseende.

Låt oss ta reda på vilket bad som kommer att behålla sitt ursprungliga utseende längre än andra och inte kommer att kräva mycket ansträngning och omsorg

  • Det mest skyddade är badkaret i gjutjärn, som har en emaljbeläggning. Den är inte rädd för aktiv rengöring, temperaturförändringar och blir inte gul med tiden. En liknande emalj appliceras på ytan av stålskålar, men i ett tunnare lager. Detta blir anledningen till att stålskålar när det gäller beläggningens kvalitet är sämre än gjutjärn.
  • Skålar av sten och akryl anses vara de mest nyckfulla. De är lätta att måla, snövit akrylprodukter tappar färg med tiden. Dessutom är de mycket sköra - de spricker lätt under mekanisk påfrestning. Skålar av sten och akryl får inte tvättas med slipande produkter eller hårda svampar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Urvalskriteriet är enkel installation av skålen. Det är praktiskt taget omöjligt att lyfta ett gjutjärnsbad och installera det ensamt. Även med hjälpare är denna process utmanande.
  • En skål av konststen kännetecknas också av en stor vikt, därför uppstår samma svårigheter när du installerar en gjutjärnsprodukt vid installationen.
  • Akrylkonstruktion, särskilt när det gäller en asymmetrisk modell, kräver montering av ett metallstöd för skålen. Vanligtvis är det inte svårt att montera det, även om det tar tid och ansträngning.
  • Stålbad kännetecknas av den enklaste möjliga installationen - även en person klarar det. Installation av en sådan skål utförs på benen. Stålbad är dock kalla; för att öka sina värmeisoleringsegenskaper använder de sig för att klistra in botten med Penofol eller spruta polyuretanskum på den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att köpa ett badkar hoppas köparna på en lång livslängd. Den ledande positionen i detta avseende intas av skålar av gjutjärn och sten, vars livslängd är 50 år (ofta mer). Stålprodukter visar 2 gånger mindre hållbarhet. Det minsta är badkar i akryl. Förutsatt att den är baserad på akrylplåt med en tjocklek på minst 5 mm, fungerar den i 15 år

Efter att ha utfört en så detaljerad analys kan vi säga att det optimala förhållandet mellan anständig kvalitet och prisvärdhet finns i akrylsnitt. Inte överraskande står de för huvuddelen av försäljningen.

Bild
Bild

Kända tillverkare

Bad från europeiska tillverkare (om vi pratar om originalprodukter) är a priori av hög kvalitet, hållbara och säkra.

Varumärken gillar Roca (Italien), Villeroy & Boch (Tyskland), Riho (Holland), Jacob Delafon (Frankrike) tillverkar en mängd olika modeller av akryl-, gjutjärns- och stenskålar. Deras produkter håller hög kvalitet och uppfyller europeiska kvalitets- och säkerhetskrav. Ett särdrag är ett brett prisklass: från ganska ekonomiska till premiummodeller. Men även de mest blygsamma produkterna från någon av dessa tillverkare är ganska dyra för den genomsnittliga köparen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett relativt nytt österrikiskt märke förtjänar uppmärksamhet. Alpen … Akrylbadkar som han producerar är inte sämre i kvalitet än andra europeiska modeller, men de är billigare.

Moderna inhemska tillverkare kan också skryta med anständig produktkvalitet. Speciellt när det gäller gemensam rysk-europeisk produktion. Det enda: vanligtvis har produkter från inhemska märken inte ett så utsökt utseende som importerade motsvarigheter.

Bild
Bild

Företagens produkter åtnjuter köparnas förtroende " Triton", "Aquanet", "Universal " … En egenskap hos deras produkter är att de är riktade till den ryska köparen. Förutom standarddesigner, i samlingarna av dessa märken kan du hitta badkar av ovanliga former och reducerade storlekar, avsedda för små badrum.

Naturligtvis är bad av standardstorlekar de vanligaste ., vars längd är 150-160 cm, bredden är från 70 till 80 cm. I ett sådant bad kan en vuxen sitta liggande, skålen passar även i "Khrushchev" -badrummen. Det är inte förvånande att modellen "Nostalgie" med en skålstorlek på 150x70 cm från "Universal" -företaget är en riktig "hit" både på Internet och i vanliga butiker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ryska tillverkaren "Triton " producerar ett stort antal asymmetriska akrylbadkar med förstärkning av hög kvalitet. Det finns skålar till vänster och höger. Alla är utrustade med en bred sidohylla, på vilken det är så bekvämt att placera badtillbehör och badrumstillbehör, till exempel från Fora -företaget.

De bästa tillverkarna och leverantörerna av badkar i gjutjärn är av Leroy Merlin (bad av vår egen produktion och andra märken, från budget till dyrare), Jacob Delafon (snövit och färgad, rektangulär och oval gjutjärnsbad i olika prisklasser), Roca (en samling gjutjärnsprodukter är liten, mestadels oval), Elegansa (övergripande premiumskålar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner av experter

Experter ger god feedback på akrylbad av plåt, vars tjocklek är minst 5 mm (helst 6-8 mm). När du väljer (oavsett tillverkningsmaterial) bör du vara uppmärksam på produktens yta. Det ska inte ha några skador (repor, flis), märkbara porer och ojämn färg.

Det är viktigt att förstå att eventuella skador på badkarets yta inte bara är en kosmetisk defekt. Även en liten repa orsakar en minskning av beläggningens fuktmotstånd, detta leder till en ökning av antalet sprickor och absorption av smuts i området för det skadade området (därav dess mörka nyans).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om valet föll på ett bubbelbad, köp omedelbart en vattenrenare med flera nivåer, liksom vattenmjukgörare. Detta förhindrar "igensättning" av munstyckena med avlagringar och avlagringar, som orsakas av otillräcklig renhet och mjukhet i vatten i de flesta regioner i landet.

Ravak -badkar i akryl är mycket uppskattade av specialister .tillverkad av formsprutad akryl. Baksidan av produkterna är täckt med hackad glasfiber, ibland med epoxiharts. I den färdiga produkten är väggtjockleken 5-6 ml, det är viktigt att det mesta av kompositionen är akryl. Enligt experter kännetecknas varumärket PollSpa (Polen) av den höga kvaliteten på akryl. Det finns bara en nackdel med dessa modeller - hög kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bra recensioner får skålar med märken Balteko (Baltic) och Aquatika (Ryssland) , om du är smart om att välja och analysera produkternas kvalitet, kommer du att kunna hitta ett värdigt alternativ.

Det är värt att avstå från att köpa badkar med "smörgås", där ABC (en typ av plast) fungerar som bas, och ett tunt lager akryl appliceras ovanpå det. Liknande produkter marknadsförs under varumärkena Appollo (Kina), Bellrado och Bas (Ryssland) … Modellerna skiljer sig inte åt i stor väggtjocklek och därför i styrka. För vissa tillverkare blir vita badkar snabbt gula.

Rekommenderad: