Träspån: Träull För Förpackning Och Andra. Hur Skiljer Det Sig Från Sågspån? Ek- Och Enbärspån Och Annat

Innehållsförteckning:

Video: Träspån: Träull För Förpackning Och Andra. Hur Skiljer Det Sig Från Sågspån? Ek- Och Enbärspån Och Annat

Video: Träspån: Träull För Förpackning Och Andra. Hur Skiljer Det Sig Från Sågspån? Ek- Och Enbärspån Och Annat
Video: Creativity meets wood wool - Ann-Kristin Büttner - supported by Fibrolith Dämmstoffe GmbH 2024, Maj
Träspån: Träull För Förpackning Och Andra. Hur Skiljer Det Sig Från Sågspån? Ek- Och Enbärspån Och Annat
Träspån: Träull För Förpackning Och Andra. Hur Skiljer Det Sig Från Sågspån? Ek- Och Enbärspån Och Annat
Anonim

Träbearbetningsindustrin är en av de största. Samtidigt bildas inte bara huvudprodukten utan även en sekundär produkt under tillverkningen och tillverkningen av olika sågade trävaror, varav en är flis. Denna typ av råmaterial är ganska populär och utbredd och används ofta inom olika områden av mänsklig aktivitet. Dessutom finns materialet i flera varianter, som skiljer sig väsentligt i sina nyckelegenskaper. Idag i vår artikel kommer vi att prata mer detaljerat om träflis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Träspån är ett avfallsmaterial från träbearbetning. Även om det är en biprodukt och inte en huvudprodukt, är den ganska värdefull och har många fördelaktiga egenskaper. Den utbredda användningen av denna råvara förklaras också av det faktum att den är ganska billig när det gäller kostnaden, liksom miljövänlig . I utseende liknar flis sågspån.

Bild
Bild

De viktigaste leverantörerna av sådant material idag är specialiserade träbearbetningsföretag och verkstäder med ett snävt fokus.

Intressant faktum: vissa tillverkare anser att flis är onödigt (eller till och med farligt) avfall och försöker bli av med det på alla möjliga sätt . Faktum är att materialet kan användas som en miljövänlig sekundär råvara, från vilken olika material och varor tillverkas som inte skadar miljön och människor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tillverkas spån?

För att göra träspån är det nödvändigt att använda specialutrustning. Kvaliteten på de producerade chipsen beror på vilken maskin för tillverkning av materialet du kommer att använda. Relevanta produktionsfaktorer:

  • graden av torkning av materialet i en specialdesignad trumma;
  • effektindikatorer för ovannämnda torkningstrumma;
  • varaktigheten av att pressa och plantera pressen på remsorna;
  • råvarukostnader och mycket mer.

När det gäller den direkta enheten som krävs för att skapa spån måste den bestå av flera obligatoriska delar:

  • impeller;
  • trumma;
  • Elektrisk motor;
  • ytterhölje.
Bild
Bild

Dessutom är det nödvändigt att notera den obligatoriska förekomsten av skärelement, tack vare vilket proceduren för att göra spån sker. Skärelementet måste placeras noggrant och justeras vid behov.

Det är viktigt att komma ihåg att alla ovanstående artiklar måste bytas ut regelbundet . Endast i detta fall blir maskinens arbete så effektivt och effektivt som möjligt.

En liknande teknik används också för att producera ett användbart material som träull.

Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att spån kan erhållas under bearbetning av trä för hand. För att göra detta, använd verktyg och enheter som en yxa, ett plan, en mejsel, en skarv och till och med en kniv.

Bild
Bild

Hur skiljer det sig från sågspån och flis?

I utseende liknar spån mycket sågspån och flis. Samtidigt bör det noteras att det finns en skillnad mellan dessa råvaror, som regleras av ett sådant officiellt dokument som GOST.

Enligt sådan dokumentation är flis återvunnet material som klassificeras som skäravfall, medan flis är en biprodukt som uppstår under avverkningsprocessen och sågspån erhålls från sågning av trämaterial.

Vid första anblicken (särskilt för proffs) kan det dock vara ganska svårt att skilja mellan dessa typer av råvaror, eftersom det inte är känt med vilken metod och som ett resultat av vilka processer det erhölls. I detta avseende har en enklare och så kallad "filistinsk" klassificering av material antagits.

Så, du måste fokusera enbart på storleken på materialets partiklar . Om krullningslängden är mindre än 0,5 cm och tjockleken är mindre än 1 mm, är detta material sågspån. Tjockleksvärden över 1 mm indikerar att det finns marker framför dig. När det gäller chipsens övergripande dimensioner bör dess längd vara mer än 5 mm och tjockleken vara mindre än 1 mm.

Bild
Bild

Översikt av arter

Idag på byggmarknaden kan du hitta en mängd olika typer av träspån. För bekvämlighet och strukturering finns det flera klassificeringar:

  • stora, medelstora och små chips delas efter storlek;
  • enligt produktionsmetoden kan den vara handgjord, liksom tillverkad med hjälp av specialdesignad utrustning;
  • beroende på fukthalten kan råvarorna vara normala, våta eller torra.

Dessutom finns det en annan klassificering av material, som anses vara det viktigaste och mest relevanta. Dessa är flera kategorier spån, beroende på vilket material det är tillverkat av:

  • trä;
  • ek;
  • enbär;
  • från barrträd;
  • björk;
  • från naturligt rent trä;
  • bok och så vidare.

Tack vare en sådan variation kommer varje person att kunna välja själv det alternativ som fullt ut uppfyller alla hans behov och önskemål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Träspån används i stor utsträckning på olika områden i människolivet. Det kan till exempel användas som fyllmedel, för förpackningar, för dekoration och mer. Låt oss överväga flera vanliga användningsområden för materialet.

Byggmaterial

Sådana populära byggmaterial som spånbetong och träbetong tillverkas av träflis. Dessutom tillverkas de både i stora och kraftfulla företag och i små fabriker.

Bild
Bild

Det bör noteras att träflis träbetong kännetecknas av egenskaper som hög värmeisoleringsprestanda och låg bärighet.

Dessutom är spån en råvara för tillverkning av spånskiva och laminerad spånskiva.

Bild
Bild

Sängkläder från djur

Träavfall används ofta för att tillverka sängkläder och rullar för husdjur och boskap. Förutom, pressade spån i påsar används ofta som isolering (till exempel i bodar).

Detta beror främst på att materialet absorberar överflödig fukt väl och inte fuktar.

Om du vill använda träråvaror på detta sätt bör du överväga en viktig faktor, nämligen: du får inte använda produktionsavfall från hartsartade träslag, eftersom ämnet som släpps ut från dem kommer att fastna på huden eller djurhår.

Bild
Bild

Bränsle

Som nämnts ovan är en av de särpräglade egenskaperna hos flis det faktum att de har hög värmeledningsförmåga. I detta avseende används råvaran ofta som fast bränsle. Tack vare detta bränsle fungerar bensinmotorer och elektriska generatorer . På grund av dess låga kostnad används materialet dessutom ofta för uppvärmning.

Bild
Bild

Gödsel

Träavfall används som gödningsmedel. Detta beror främst på att de har en fördelaktig effekt på jorden. Så, spån används aktivt för ett så viktigt förfarande som mulching, på grund av vilket en stor mängd fukt återstår i jorden . Dessutom kan spån skydda jorden från de negativa effekterna av solljus. Och även materialet kan fungera som ett vitamin- och mineraltillskott och utfodring.

Bild
Bild

Hantverk

En mängd olika dekorativa produkter framställs ofta av avfall från träbearbetning. Till exempel, spån kan fungera som förpackningsmaterial . Och även med ett tillräckligt antal färdigheter och ett kreativt tänk kan en mängd olika skulpturer, målningar och applikationer göras av materialet. Samtidigt kan du inom ramen för den kreativa processen använda både uteslutande spån (en eller flera sorter) och kombinera det med andra valbara material, beroende på idén.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rökning

Bland annat används spån för att utföra proceduren för att röka mat som kött, fisk och andra. Samtidigt rekommenderar erfarna rökare att avstå från att använda avfall från barrträd, eftersom detta kan leda till en oönskad obehaglig lukt och en försämring av smaken på den resulterande produkten. Den mest relevanta och mest lämpliga arten i detta fall kommer att vara ek, hornbalk, al, liksom fruktträdsorter . För mer doft, i slutet av rökprocessen, lägger experter till enbarkvistar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följaktligen kan vi dra slutsatsen att flis är en populär, utbredd och efterfrågad råvara, i vissa branscher anses det till och med vara ersättningsbart. Det är också det viktigaste byggmaterialet, som tillverkas med specialteknik och med hjälp av specialutrustning.

Idag finns det ett stort antal typer av spån som skiljer sig åt i sina unika egenskaper och används inom olika områden . Denna parameter bör beaktas vid val av och inköp av råvaror.

Rekommenderad: