DIY Handborr: Hemlagade Trädgårdsborrar För Jorden. Hur Man Gör Ett Jordhål Själv Enligt Ritningarna Från Disken?

Innehållsförteckning:

Video: DIY Handborr: Hemlagade Trädgårdsborrar För Jorden. Hur Man Gör Ett Jordhål Själv Enligt Ritningarna Från Disken?

Video: DIY Handborr: Hemlagade Trädgårdsborrar För Jorden. Hur Man Gör Ett Jordhål Själv Enligt Ritningarna Från Disken?
Video: Power Planter Hand Held Garden Auger Review 2024, Mars
DIY Handborr: Hemlagade Trädgårdsborrar För Jorden. Hur Man Gör Ett Jordhål Själv Enligt Ritningarna Från Disken?
DIY Handborr: Hemlagade Trädgårdsborrar För Jorden. Hur Man Gör Ett Jordhål Själv Enligt Ritningarna Från Disken?
Anonim

En noggrant utformad, handgjord brunnborrning är lika funktionell som en industriskruv. Vem som helst kan göra en jordborrningsborr på egen hand.

Vilka material behövs

Huvudlegeringen som används som utgångsmaterial är stål. För borren är runda rör och stålplåt lämpliga. Rörets diameter är 3/4 till 1,5 tum. Om det för närvarande inte är möjligt att få ett rör med cirkulärt tvärsnitt är det tillåtet att använda ett professionellt rör med ett fyrkantigt eller polygonalt (vanligt polygon) tvärsnitt . Det fyrkantiga röret har sektionsmått från 2 * 2 till 3,5 * 3,5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är oacceptabelt att använda en rektangulär, eftersom tyngdpunkten förskjuts. Det är svårt att använda en rektangulär profil.

För paddelknivar som skär marken används stålplåt med en minsta tjocklek på 3 mm . Tunnare ark böjer sig, arbetsdelens geometri störs och verktyget leder till sidan, vilket är ogynnsamt för borrmekanismens (drivningens) funktion.

Om det inte finns tillgång till en svarvsmaskin, används en cirkelsåg för trä som används på en slipmaskin som material för bladen . Det är svårare att skära knivarna för en borr än att använda en färdig skiva. Och om ägaren av webbplatsen som källa redan har en kniv med rätt form, centrerad på fabriken, räcker det bara att skära den på mitten. Det kan vara nödvändigt att slipa sidokanterna för att borren ska fungera mer effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

En toppborr, som sätter cirkelns mitt, längs vilken hål borras på den valda platsen, görs baserat på änden av tappen som skärkanterna är fästa till. I det enklaste fallet är stången redan vässad, och dess ände ser ut som en kon. Det är tillåtet att skära spår för en borr med en svarv.

Många hantverkare svetsar ett färdigt kort borr på betong, och försiktigt ställer in mitten så att verktyget inte glider åt sidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borrens handtag är tillverkat av ett runt rör . Handverktyg - T -formad design: arbetaren roterar borren med händerna bakom den horisontella stången och trycker samtidigt på produkten så att den går in i marken snabbare och lättare. För det drar han ut verktyget, skär av och förstör en del av jorden.

Bild
Bild

Borrmaskinen, gjord för en kraftfull borrmaskin, har en adapter för chuck på den senare . I det enklaste fallet, i stället för ett horisontellt handtag, svetsas ytterligare en borr till stången på betong (för spetsen). Samtidigt är skaftet fritt - det sätts in i själva perforatorn. Den universella markborrmaskinen har både ett perforatorskaft och en liten överföringsanordning, på vilken rördelar med lämplig diameter sätts på.

Bild
Bild
Bild
Bild

Instrumentförberedelse

Efter att ha bestämt materialet, förbered en uppsättning av följande verktyg:

  • en svetsmaskin (det är rationellt att använda en växelriktare), elektroder och en skyddshjälm för befälhavarens ögon;
  • slipmaskin och skärhjul för metall, skyddshölje (förhindrar spridning av metallspån mot arbetaren);
  • hand- eller elektrisk borr med en uppsättning borrar för metall (både höghastighetsstål och diamant är lämpliga);
  • hammare, tång och skruvstång;
  • slipmaskin (hantverkare köper en rund slipsten med ett skaft in i en perforator eller borr);
  • konstruktionsmarkör, måttband, kompasser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan arbetet påbörjas, bestämma egenskaperna hos yamobur. Det finns följande sorter:

Enkelt (förort) - i den innehåller skärdelen två halvskivor. De installeras symmetriskt, med en lutning, på axeln mittemot varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borr . Ett spiralformat blad vrids från en stålremsa i flera varv. Det är oskiljaktigt. Det är absolut nödvändigt att bandbredden, lutningen, böjningskurvan längs hela längden och samma avstånd mellan svängarna hålls konstant. En felaktighet och borrutrustningen blir instabil, vilket leder till avmattning och slutkörning vid borrning av marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bur-kil oftast gjord av arbetsdelen av spaden. Huvudprincipen för dess åtgärd är inte att skruva fast verktyget i marken med den efterföljande förstörelsen av det senare, utan att kila in och omedelbart kasta ut den avskurna jorden från arbetsområdet. Bladen är placerade strikt vertikalt.

Bild
Bild

Ritningar och mått

Produktdiagrammet är en mall och låter dig visuellt uppskatta hur stadierna i tillverkningsprocessen för det framtida verktyget ligger. Storleken på trädgårdsborrmaskinen kan vara följande:

  • handtag (om produkten är handgjord) - en tvärstång 0,5 m lång;
  • stång - ca 1 m (utan ytterligare sektioner);
  • skivans diameter skuren i bitar - 15-25 cm (referenspunkt - färdiga sågblad för kvarnen);
  • spetslängd - upp till 10 cm (lans eller borr);
  • avståndet på axeln som anges för installation av skivorna (med hänsyn till lutningen), efter toppen eller borrningen - upp till 15 cm;
  • knivarnas lutningsvinkel upp till 30 grader.
Bild
Bild

I skruvskruven kan längden på "skruven" (monoblock i flera varv) nå upp till en halv meter . Lutningen för skruvslaget kan nå samma 30 grader (när som helst i monoblocket). Resten av matarskruven är densamma som en enkel tvåbladig.

Skruvborren används oftare med en borrmekanism, eftersom det är mycket svårare att manuellt rotera flera varv än det enda i en enkel borr.

Bild
Bild

Måtten på en borr för att plantera plantor, till exempel tomater, sammanfaller i allmänhet med måtten på arbetsdelen av en vanlig bajonettspade . Dess skäreggar är trimmade så att spadebajonetten från en rund blir rakad och vässad i en trubbig vinkel. En plåtvikning skärs från den motsatta (övre) kanten. En lång (mer än en halv meter) betongborr kan svetsas in i hålet från vilket handtaget dras ut (för borrhammarens universella klämma). Det är lämpligt att använda en borr tillverkad av en spadebajonett med drivning, eftersom det för manuell borrning kräver mer ansträngning än en lutande skruvskruv eller en halvskiva av en konventionell trädgårdsborr.

Bild
Bild
Bild
Bild

En borr av vilken typ som helst kan kompletteras med ytterligare sektioner. Var och en av dem ökar djupet för att borra jorden med en meter. Dessa förlängningssektioner används när ägaren bestämde sig för att självständigt borra en vattenbrunn. En sådan sektion används när marken är mjuk. Dessa kan vara pelare för ett staket och andra icke -kapitalstrukturer, begravda 1, 4 - 2 m.

Efter att ha bestämt vilken typ av hål du behöver, klipp ut en skiss för bladen från kartong . Det blev lättare och snabbare att skära arket längs det.

Bild
Bild

Hur man monterar en borr

Borraggregatet tillhandahåller svetsade och bultade fästelement.

Från sågklingan

Den bästa lösningen är ett diamantsågblad. Det kan till och med klippa och krossa små stenar i stenig mark.

Skivan kanske inte är ny - diamantskivor är hållbara och har ökat slitstyrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cirkelsågblad är tillverkade av härdat stålplåt . Ett särdrag hos härdat stål är låg flexibilitet; det är att föredra att dela en sådan skiva i två halvor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Såg skivan på mitten och säkra halvorna mittemot varandra genom att rotera dem 30 grader . Det är omöjligt att tillaga härdat stål - det kommer att förlora sina hållfasthetsegenskaper (högtemperaturhärdning). Det rekommenderas att fästa skivhalvorna med bultar. Både diamant- och härdade stålskivor kan inte svetsas. Det är svårt att skära en diamantskiva utan hjälp av en maskin, utan att störa sprutningen,

Bild
Bild

Plåt

Gör följande för att montera en löstagbar borr (inklusive för en sommarstuga) med löstagbara blad:

  1. På ena sidan av axeln, svets landningsplattorna av tjockare (4 eller fler millimeter) stålplåt. De bör ha en divergensvinkel på 25-30 grader.
  2. Borra hål i var och en av plattformarna och framtida löstagbara blad, till exempel för M10-M12-bultar.
  3. Rikta in bladen med de axiella plattformarna och säkra.

Detta fäste är mer lämpligt för borrning i tät jord, nästan helt och hållet bestående av komprimerad lera . Plattformarna för löstagbara blad tillåter användning av skärande delar av härdat stål, som har flera gånger högre motståndskraft mot deformation jämfört med konventionellt svart stål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svetsning och efterbehandling

Den allmänna sekvensen av steg för att göra en svetsad borr kan vara följande:

  1. markera rör och stålplåtar enligt ritningen (med hjälp av en konstruktionsmarkör);
  2. såg dem enligt dessa märken med en kvarn;
  3. gör märken vid lederna på handtaget, axeln och bladen (röret på axeln för den framtida borrningen ska gå in i de nyskurna bladen utan märkbar ansträngning);
  4. med en svetsmaskin, svetsa dessa delar i önskad sekvens med beaktande av ritningens proportioner och dimensioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den slutliga behandlingen av en hemlagad borr är följande:

  1. Slipa borren - bli av med grader, trimma svetsarna (om ojämnheter kvarstår). Det städade verktyget är lätt att använda, skadar inte händer och klibbar inte fast i overaller.
  2. Sätt på handtaget (om borren är handhållen) slangpartier. Ändarna på den horisontella stången (grinden) måste pressas in i slangen.
  3. Slipa skärkanterna. Detta gör att du kan borra marken mer effektivt.
  4. Måla verktyget efter tillverkningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att använda en rostfärg, särskilt när materialet (rör, stålplåt) inte är helt nytt.

Eventuell färg torkar på högst två dagar. Produkten är klar att användas.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Förlängningssektioner avsedda för djupborrning monteras före arbete och demonteras omedelbart efter att arbetet är avslutat. Det är lämpligt att smörja alla bultar och kopplingsfogar på borrmaskinen och ytterligare sektioner regelbundet - olja eller fett hindrar dem från att fastna vid varandra . Om borren sitter tätt i marken rengörs dess blad och skäreggar från vidhäftande lera och sårrötter, vilket märkbart hindrar verktyget framåt under borrningen.

Rekommenderad: