Logg: Vad är Det? Kalibrerade Och Avbarkade, Hackade Och Hyvlade Stockar Av Lärk Och Andra Material, Diameter På Limmade Och Huggna Stockar

Innehållsförteckning:

Video: Logg: Vad är Det? Kalibrerade Och Avbarkade, Hackade Och Hyvlade Stockar Av Lärk Och Andra Material, Diameter På Limmade Och Huggna Stockar

Video: Logg: Vad är Det? Kalibrerade Och Avbarkade, Hackade Och Hyvlade Stockar Av Lärk Och Andra Material, Diameter På Limmade Och Huggna Stockar
Video: Cutting Siberian Larch Export I/II logs. 2024, April
Logg: Vad är Det? Kalibrerade Och Avbarkade, Hackade Och Hyvlade Stockar Av Lärk Och Andra Material, Diameter På Limmade Och Huggna Stockar
Logg: Vad är Det? Kalibrerade Och Avbarkade, Hackade Och Hyvlade Stockar Av Lärk Och Andra Material, Diameter På Limmade Och Huggna Stockar
Anonim

Trä har inte tappat sin popularitet inom byggbranschen. Ofta används fasta stockar för byggande av hus. Sådant virke är indelat i kategorier enligt metoden för bearbetning, torkning, dimensioner och andra parametrar. Beroende på specifikationerna för projektet kan du välja en lämplig typ och börja bygga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En stock är en trädstam som rengörs från grenar, kvistar och bark. I detta fall kan olika bearbetningsmetoder användas, medan både släta och grova ytor är tillåtna. Virke skördas från olika trädslag, så de kan skilja sig väsentligt i egenskaper. Men det finns också gemensamma funktioner för alla. Låt oss lista dem.

  • Miljövänlighet … Träet avger inga skadliga ämnen och uppfyller säkerhetsstandarder.
  • Optimalt mikroklimat . En behaglig temperatur och luftfuktighet kommer att bibehållas inne i lokalen, och den behagliga doften av naturmaterial bevaras.
  • Estetiskt utseende … Ett timmerhus är vackert i sig, ibland behöver det inte ytterligare dekoration inifrån och ut.
  • Bekväm installation … Det är inte för svårt att arbeta med sådant material, så ett timmerhus kan levereras inom en rimlig tidsram.
  • Lönsamhet … Stammarnas vikt är mindre än tegelstenar, så du behöver inte lägga en dyr grund, du kan också använda ett budgetalternativ.
Bild
Bild

Det bör komma ihåg att ett hus av stockar kommer att behöva krympa, du får vänta ett tag … Och även ett träd - brandfarligt material , därför måste produkter skyddas med en speciell impregnering. Dessutom måste de behandlas med antiröta och insektsmedel.

Stockar används som råvaror i industrin, för skärning i sliprar, olika delar och element … De är vanligtvis inte av högsta kvalitet och har någon form av defekter. Produkter i ett stycke genomgår strängare kontroller eftersom de används som skepps- och radiomaster, gruvställ, elstolpar, högar och stöd.

Och också, naturligtvis, de används för att bygga hus och uthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Virke skiljer sig i prestanda. Är av stor betydelse typ av behandling . Det kan produceras manuellt , till följd av vilket en hackad stock erhålls, från vilken endast det övre barklagret avlägsnas. Detta material har sina fördelar, men för någon verkar grova produkter för grova.

Bild
Bild

Vissa byggare föredrar att använda släthudad stock noterar dess praktiska och dekorativa egenskaper. Det är bekvämare att arbeta med kalibrerade prover - du behöver inte slösa tid på att montera.

Bild
Bild

Det finns alternativ som skiljer sig åt i form , till exempel finska eller norska stockar, huggna på båda sidor, lite som en stång. Samtidigt kombinerar de egenskaperna hos två typer av virke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Profilerad loggen gör det enklare att arbeta. Till och med i produktionssteget föreskriver det speciella snitt ("torn-spår" -system), som ger bekväm fastsättning och läggning av stockar i ramen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hewn konstruktionsloggen kan torkas naturligt eller i en kammare. Torrt material är lättare och lättare att transportera. Dessutom blir krympningen under byggandet av byggnader mindre och sannolikheten för sprickbildning minskar också.

Bild
Bild

Vid behov kan stockarna utsättas för ytterligare bearbetning genom att göra ett tvärsnitt. Så här erhålls en stång - en produkt med rektangulär eller kvadratisk form.

Bild
Bild

Produkten kan inte bara vara hela , men också limmad - med horisontella eller vertikala sömmar. Liknande material används också i konstruktionen. I allmänhet finns det flera av de mest populära typerna av stockar.

Bild
Bild

Debarked

Under bearbetningen avlägsnas endast barken från stammen . Detta kan göras med hjälp av handverktyg eller en speciell maskin. Det översta lagret av trä förblir på plats. Den är mjuk och impregnerad med harts för att skydda stocken från fukt.

Längden kan vara annorlunda, det finns exemplar på mer än 6 m. En struktur av sådana stockar kallas en vild avverkning, det ser ganska intressant ut, liknar ett gammalt hus och passar bra med pittoreska naturlandskap.

Bild
Bild

Avrundad

En av de mest populära behandlingarna . Inte bara barken tas bort från stammen, men också en del av det översta lagret … Resten är mindre benägen att krympa. Arbetet utförs med en fräs. Längden på sådana produkter överstiger inte 6 m, i form liknar de en cylinder, därav namnet.

På grund av de enhetliga parametrarna är det bekvämt att arbeta med dessa stockar, strukturerna från dem är släta och vackra.

Bild
Bild

Bearbetningen utförs med en elektrisk hyvel och rakar av barken. Det visar sig en plan yta på stammen, men samtidigt finns det en viss förminskning av diametern, parametrarna från olika sidor kan skilja sig något. Timmerbyggnader av sådana stockar kommer att vara kalltåliga och ganska hållbara.

Bild
Bild

Transport

Det ser ut som en korsning mellan en stapel och en stock - rektangulär profil, men med rundade hörn . Stammen är skuren på båda sidor för att ge den denna form. Det finns också en halvskena - den bearbetas endast på ena sidan, som vänds inuti huset under installationen. Detta görs av att öka volymen på lokalerna något.

Bild
Bild

Hamrad

Loggar bearbetas manuellt med ett specialverktyg - en skrapa. Samtidigt skärs träet med ett tunt lager, därför bevaras alla materialets naturliga egenskaper . Teknikens särart gör att du kan skapa slät yta med originalstruktur … Men det finns också nackdelar - själva processen är mycket mödosam, kräver en viss skicklighet och krympningen av timmerhuset kommer att ta lång tid.

Bild
Bild

Limmad

Detta material är inte fast. Stocken skärs i separata brädor - lameller - och utsätts för kammartorkning för att snabbt ta bort överflödig fukt. Sedan limmas de ihop, vilket ger produkten önskad form. I detta fall kan den centrala delen antingen vara en massiv stång eller bestå av lameller. Limningen sker under en press, fibrerna läggs i en viss riktning.

De resulterande produkterna kombinera tillverkbarhet och naturlig estetik … Dessutom är de mycket hållbara - de kan användas som stöd och golv. Ytterligare ett plus - ingen krympning, vilket möjliggör snabbare slutförande av konstruktion och efterbehandling.

Bild
Bild

Manuell avverkning

I detta fall används inga maskiner för att bearbeta stammarna. Manuell teknik kräver höga kvalifikationer. Befälhavaren tar bara bort bark och bast, och samtidigt kan han täcka träets porer och krossa dem med en yxa. Detta ökar materialets motståndskraft mot fukt , vilket i slutändan minskar sannolikheten för sprickbildning och krympningen blir mer enhetlig.

Det bör också noteras att endast ett litet ytskikt avlägsnas under bearbetning, varigenom stockens ökade diameter bibehålls.

Bild
Bild

Material (redigera)

Barrträd används ofta för konstruktion. De har god trätäthet och harts, vilket fungerar som ett naturligt antiseptiskt medel … De mest tillgängliga är tallstockar. Björkvirke är också gynnsamt för priset, men det här trädet har helt andra egenskaper, eftersom det inte gäller barrträd.

Lärkträd

Den har en brunröd nyans med en randig trästruktur. Innehåller naturliga antiseptika, därför är det väl förvarat, ruttnar inte, men under bearbetning är det absolut nödvändigt att ta bort savträet. Träns densitet är 680 kg / m3, det är svårare att bearbeta än tall, och det håller värmen värre.

På grund av sin hårdhet och goda motståndskraft mot fukt används materialet för de delar av byggnader som utsätts för vatten. Lärktimmer kan placeras i timmerhusets nedre område. Dessutom byggs hus av lärk som helhet, om området präglas av ett klimat med hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Björk

Björkträ är ljusgult, ibland rosa, med röda fläckar och glesa fibrer. Densitetsindikatorer - 650 kg / m3 . Den har medelhårdhet och böjhållfasthet. Väl bearbetad för hand eller på verktygsmaskiner. Utan särskilt skydd börjar det snabbt ruttna.

Björk håller fästelement bra, det är svårt att dela upp, därför skärs ofta olika strukturella element ur det. Det används väldigt ofta för att göra parkettgolv. Och även med hjälp av björk imiterar de dyrare trädslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tall

Har en gulaktig färg med nyanser av rött. Med tiden tenderar träet att mörkna, spåren av knutar sticker också ut mot den allmänna bakgrunden, så den omålade ytan kan verka ganska brokig. Har en behaglig doft av tallnålar, som kommer att förbli i huset länge.

Densitet - 520 kg / m3, trä är mjukt, lätt att bearbeta … Tall är inte rädd för att ruttna, men den har hög vattentäthet, så det är absolut nödvändigt att applicera en skyddande beläggning för att förhindra svullnad och sprickbildning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ek

Avser värdefulla sorter. Med en densitet på 690 kg / m3 är träet mycket hårt och hållbart . Svårt att klippa, men böjer sig bra. Skuggan kan vara gulaktig eller nära brun (beroende på tillväxtplats).

Träet av högsta kvalitet ligger närmare kärnan. Det vrider sig inte, spricker inte, tål långvarig exponering för fukt och olika belastningar.

Möbler, parkett är ofta gjord av ek, och används för industriella ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Asp

Ett av de snabbast växande träden . Strukturen är ganska lös, färgen är rödbrun eller gulaktig. Tätheten beror på sorten, i genomsnitt cirka 500 kg / m3. Refererar till till de lättaste lövträ som växer i Ryssland … Det sticker bra, men är motståndskraftigt mot sprickor.

Aspen torkar långsamt, det är rädd för fukt. Det är lättare att arbeta med färskt trä. Spånskiva är ofta tillverkad av asp, men i sin rena form används den också för bygg- och snickeriarbeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ceder

Har en rosa nyans. Densiteten är 420 kg / m3 … Väggar av detta material håller värmen väl. Cedar utsätts inte för förfall, är inte rädd för skadedjur. Ytan är väl bearbetad. Trä innehåller eteriska oljor som har en gynnsam effekt på inomhusklimatet.

Cedar är lämplig för konstruktion av alla byggnader, men priset på detta träd är ganska högt därför gör de oftare inredningsartiklar av det. Cedertavlor kan användas för väggbeklädnad. Om ett blockhus görs från stockarna i detta träd, väljs avbarkade stockar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gran

Konsistensen är nästan enhetlig, spåren av knutar sticker inte ut, skuggan är ljus, mörknar inte med tiden. Densitet - 450 kg / m3. Gran behåller värmen bättre än tall, men är svårare att bearbeta.

Skiljer sig i bra motståndskraft mot fukt, spricker inte, behåller sin form . Ger en liten krympning när man bygger hus. Dessutom används gran för framställning av limmade stockar och balkar, och sömmarna mellan fogarna i sådant trä är praktiskt taget osynliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torkningsmetoder

Tänk på vilka metoder för att torka trä, vad kännetecknas de av

Naturlig … Träet får torka på en speciell plats. Denna process är mer skonsam och minimerar antalet sprickor och defekter. Det tar dock lång tid. Trädets fuktinnehåll efter sådan torkning är 18-22%.

Bild
Bild

Kammare … Ett snabbt och lönsamt sätt. Med kammartorkning kan du omedelbart behandla trä med antiseptika och skyddande föreningar, vilket sparar tid. Trädets fukthalt ligger därefter i intervallet 10-18%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Infraröd … Den snabbaste metoden med riktad strålning. Fukt avlägsnas jämnt, men ibland utvecklas mögel på stockarna.

Detta händer vid torkning i slutna kammare, där det inte finns någon luftcirkulation, så du måste övervaka de tekniska bearbetningsförhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och former

Storleken på stockarna kan vara olika, beroende på tillverkaren och egenskaperna hos den använda utrustningen. När det gäller diameter utmärks flera av de mest populära kategorierna.

  • Med en diameter på 140-200 mm . Lämplig för hus med tunna väggar, som endast används på sommaren.
  • Från 220 till 280 mm . Det bästa alternativet för konstruktion i mittfältet, de tål belastningen bra.
  • Från 290 mm och mer . En tjock stock väger mer, så sådana material används i vissa delar av strukturen för att inte tynga ner byggnaden.
Bild
Bild

Arbetshöjden beror på bredden och kan variera avsevärt. Genomsnittliga indikatorer är 138-242 mm.

Längden kan också variera. Standarden anses vara 3 m, men det finns exemplar på 10-12 m . Vanligtvis görs de på beställning, eftersom det är ganska svårt att transportera sådana stockar på grund av storlek och vikt.

Virke är vanligtvis runt i form. Fyrkantiga och rektangulära produkter som erhålls från stockar är en stång eller skiva.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Trä för att bygga ett hus måste vara av hög kvalitet, därför måste du först och främst hitta en pålitlig leverantör som följer produktionstekniken och erbjuder kvalitetsmaterial. Och du måste också vara uppmärksam på andra viktiga faktorer.

Upphandlingstid . Det är bättre att välja vinterved än sommarträ. Det böjer sig inte, krymper jämnt och har mindre fukt i sig. Sommar stockar är ofta spruckna, torkar inte bra och kräver ofta obligatorisk behandling med skyddande föreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Externt skick . Det är nödvändigt att inspektera varorna - det ska inte finnas flera sprickor, hål, mörka fläckar på trädet. Spår av insekter och mögel är inte tillåtna. En blåaktig färg indikerar att stockarna lagrades felaktigt. Ett kvalitetsvirke har en slät konsistens och en hälsosam nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljudmetod . För detta behöver du en assistent. Du måste slå med en sked i ena änden av stocken och höra resultatet på den andra. Om knackningen är tydligt hörbar är kvaliteten bra. Om inte, är trädet ruttet. Tall, gran eller lärk - alla ska överföra ljud bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jodkontroll … En liten mängd av detta ämne appliceras på snittet. Om ett lila spår dyker upp är allt i sin ordning. Innan köparen - vinterved med optimalt fuktinnehåll. En gulbrun färg indikerar otillräcklig torkning.

Bild
Bild

Luftfuktighet … Ju lägre denna indikator, desto bättre trä för konstruktion blir. Torrt trä krymper mindre och är lättare att bearbeta. Kostnaden för kammartorkade stockar blir dock också högre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att köpa trä direkt från tillverkaren än från en mellanhand. Så du kan få all nödvändig information direkt och se till att produkten håller hög kvalitet.

Rekommenderad: