Virkeimitation (89 Bilder): Lärk- Och Tallbrädor, Målade Och Limmade, Andra Alternativ. Vad är Skillnaden Från Foder? Sorter Och Klasser

Innehållsförteckning:

Video: Virkeimitation (89 Bilder): Lärk- Och Tallbrädor, Målade Och Limmade, Andra Alternativ. Vad är Skillnaden Från Foder? Sorter Och Klasser

Video: Virkeimitation (89 Bilder): Lärk- Och Tallbrädor, Målade Och Limmade, Andra Alternativ. Vad är Skillnaden Från Foder? Sorter Och Klasser
Video: Мало кто знает об этой функции БОЛГАРКИ !!! 2024, Maj
Virkeimitation (89 Bilder): Lärk- Och Tallbrädor, Målade Och Limmade, Andra Alternativ. Vad är Skillnaden Från Foder? Sorter Och Klasser
Virkeimitation (89 Bilder): Lärk- Och Tallbrädor, Målade Och Limmade, Andra Alternativ. Vad är Skillnaden Från Foder? Sorter Och Klasser
Anonim

Imitation av en bar är ett populärt efterbehandlingsmaterial som används för exteriör och inredning av byggnader. Speciellt bearbetade brädor av lärk och tall, andra träslag kan ha en naturlig nyans, samt målas eller limmas, med andra finish. Det är värt att förstå mer detaljerat hur imitationen av virke skiljer sig från fodret, vilka betyg och klasser det är.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En falsk stråle är en bräda av naturligt trä eller en panel av konstgjort material, vars baksida imiterar ytan på en analog i full storlek. Utåt har den inte många skillnader från eurofodret, men i själva verket är skillnaden betydande. Falska balkar har ökad bredd och tjocklek jämfört med tunna ytskivor . Väggen mot den ser ut som om den är monterad av massiva element. I detta fall kan inte bara en ramkonstruktion, utan också en huvudvägg av tegel, betong eller konststen ligga under beläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet kallas imitation av en stapel av en anledning . Dess framsida är slät och baksidan är profilerad, den har horisontella spår. Faktum är att materialet ser ut som en stång, men har en mindre tjocklek, och det finns också spikar och spår här, vilket möjliggör enkel installation. En sådan fastsättning hjälper till att undvika bildandet av luckor, som inte ser särskilt estetiskt tilltalande ut.

Materialets dekorativa finish är ganska varierande - du kan hitta värmebehandlade, tonade material, eller så kan du applicera impregnering själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur görs imitation av en bar?

Tillverkningen av imiterat virke utförs genom bearbetning av barrträ - billigt, mångsidigt, med ett attraktivt ytmönster. Oftast fungerar gran, tall som bas, premiumalternativ är gjorda av lärk eller cederträ. Lövträ används mindre ofta. Efter sågning av virket efter önskad storlek utförs ytterligare bearbetning, inklusive ett antal steg.

Torkning . Det sker i speciella kammare som gör det möjligt att sänka materialets naturliga fuktinnehåll till 12-18%. Dessutom torkar hartset som finns i barrträdet under torkningsprocessen, vilket ökar styrkan hos den färdiga falska strålen.

Bild
Bild

Sågar i storlek . Det låter dig få efterbehandlingsmaterial i önskat format.

Bild
Bild

Bearbetning med speciella föreningar . Detta steg är nödvändigt för att bekämpa skadedjur för att förhindra utveckling av mögel och mögel på träytan. Och även skyddande föreningar kan avsevärt öka träets motståndskraft mot yttre påverkan av atmosfärisk natur, extrema temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Provtagning av kanter . På skivornas monteringskanter väljs urtag-spår urtag. Arbetet utförs med moderna fräsmaskiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytslipning . Det behövs för att säkerställa tillräcklig jämnhet på alla ytor. Det är mycket bekvämare att montera sådant virke, du kan inte vara rädd för splinter.

Bild
Bild
Bild
Bild

När alla produktionsprocesser har slutförts skickas skansen för sortering . Avslag utförs med beaktande av fastställda standarder för förekomst eller frånvaro av defekter.

Bild
Bild

Vad är skillnaden från foder?

Den största skillnaden mellan träimitation och foder ligger i deras parametrar. Båda dessa typer av hyvlat virke används för dekorativa finish. Men fodret används bäst inomhus, eftersom det är mindre anpassat till extrema temperaturer.

Imiterat virke ger möjligheter att välja den plats där det ska tillämpas - i byggnadens inre eller yttre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också andra skillnader

Tjocklek . Fodret finns inte i standardstorlekar som överstiger 16 mm. Den är för tunn för den yttre huden. Vid falsk stråle varierar tjockleken i intervallet 16-37 mm.

Bild
Bild

Panelbredd . Eftersom imitationen bör ge intryck av att byggnaden uppfördes av naturligt virke, är dess dimensioner så nära som möjligt till detta material. Klädda med ytterväggar av spånskiva är mer benägna att framkalla associationer med ett staket eller en ladugård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsmetod . Med en falsk stråle är det bara möjligt att fästa i ett horisontellt plan. Fodret placeras vertikalt, längsgående, diagonalt. Det finns inga begränsningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa är de viktigaste skillnaderna mellan materialen . Dessutom är imitation av en stång mer motståndskraftig mot yttre faktorer, eftersom den passerar genom kammartorkning.

Olika sorter

Beroende på vilken typ av trä som används vid tillverkning av falska balkar kan finishen ha ett annat utseende. Från runt trä löses brädor för dess bas till önskad storlek. Vidare bearbetning av träytan beror på texturens egenskaper . I vissa fall åldras eller avfyras materialet för att få ovanliga visuella effekter. Till exempel är det fullt möjligt att skapa en imitation av ek eller wenge från trä av billiga sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att prata mer detaljerat om hur den falska strålen ser ut, beroende på typ eller finish. Det finns flera typer av material.

Från lärk . Vanligtvis används trä av den karelska eller Angara -arten, som har en enhetlig färg med en behaglig krämig laxskugga. Det är värt att överväga att lärkträ är mycket hårt och tätt, det absorberar praktiskt taget inte fukt, men det skyddar väl mot värmeförlust. Materialet ger god värmeisolering av fasaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från tall . En mycket lätt version med en uttalad konsistens. Naturlig tall har en nyans av sand, ibland med en lätt gul, bärnstensfärgad nyans. Sådan imitation av en bar är väl lämpad för inredning, men den är ganska kapabel att förädla fasaden på ett ramhus från budgetmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från cederträ . Cederträ används sällan som fasadfinish. Naturlig ceder har en ädel mörk nyans och en behaglig specifik doft.

En sådan falsk balk är väl lämpad för vända verandaer och terrasser och kan dekorera ett kontor eller vardagsrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ek . Ett annat alternativ som låter dig få en respektabel inredning, även om huset är byggt av sten. Trä av denna typ är ganska mörkt och utan nyans, ser bra ut i taket, golv, väggbeklädnad på kontoret eller matsalen. I den yttre beklädnaden används en sådan imitation av en bar mycket sällan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från al . Mjukt och rödaktigt, detta lövträ är känt för sin seghet. Imitation av en bar från den görs sällan, främst genom individuell ordning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lind . Det mjuka, nästan vita hjärtat i detta krämiga trä ser väldigt attraktivt ut och är mycket uppskattat för inredning av bostadshus. Imitationen av en bar kan också användas i utformningen av en hemmabastu eller sovrum, den har en trevlig nyans och en speciell arom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Asp . Billig falsk stråle av detta material har en nyans av gulaktig eller benvit. Den är stark, hållbar, lämpar sig väl för dekorativ efterbehandling. Lämplig för fasadbeklädnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värmebehandlad . Denna imitation av en bar har ett speciellt utseende. Det bearbetas med högtemperaturånga, varefter materialet får mörkare, mer mättade nyanser, som om de är bakade. Termiskt trä är mycket populärt vid dekoration av fasader, men det finns definitivt en plats för det i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borstad . Denna imitation av virke ger byggnadens interiör och fasad en speciell dragningskraft. Den artificiellt åldrade brädan ser mycket respektabel ut, den naturliga prydnaden är tydligare ritad i den. Fasadfinishen som bearbetas på detta sätt är dyrare än vanligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Målad . Konstgjord tonat trä kännetecknas av en mängd olika färger och nyanser. Billig gran eller tall kan färgas för att matcha mer ädla träslag, vilket ger dem respektabilitet. Dessutom kan beläggningen vara kontinuerlig - ljus och döljer materialets naturliga struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till skillnad från laminerat fanervirke, där du kan se spår av kopplingen, har imitationen en solid, sömlös konsistens som ser väldigt attraktiv ut både när den är gjord av tallnålar och när du använder lövträ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Imitationsklassen på en bar påverkar i hög grad kostnaden för denna typ av virke. Produktsortimentet innehåller tre huvudkategorier, som var och en måste uppfylla vissa standarder.

Extra

Material av hög kvalitet, praktiskt taget felfria. Imitation av en bar i "Extra" -klassen är lämplig för inredning och fasad av byggnader, den har ett estetiskt utseende, den kan också användas för att bilda ett taksystem för att fanera korniser . Bland de tillåtna defekterna i standarden anges förekomsten av små sprickor i änddelen, hartsfickor med en diameter på upp till 2 mm vardera.

Bild
Bild

A / AB

Medelklassen för en falsk stråle kännetecknas av närvaron av tillåtna defekter, inklusive knutar, på ett område av högst 10% av ytan. Detta material används oftast i yttre beklädnad av byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

FÖRE KRISTUS

Imitation av en bar i denna klass är gjord av billiga råvaror, rikligt täckta med knutar, hartsfickor. Förekomsten av rötspår i form av svarta fläckar och ränder är acceptabel. Volymen av tillåtna defekter kan nå 70% av hela brädans yta . Detta påverkar hennes val mycket. Men om de drabbade områdena inte är för tätt placerade är en sådan falsk balk lämplig för husets ytterbeklädnad eller för att avsluta de funktionella områdena inuti det.

Bild
Bild

Översikt över storlekar

En ganska bred imitation av virke ser attraktiv ut i det inre, i fasaden av byggnadens fasader. Den tillverkas med hänsyn till kraven i GOST 24454-80 standarder. Enligt detta dokument måste standardmåttet på skansen motsvara standardvärdena.

  1. Längd 3 eller 6 m. Kortare paneler produceras genom att såga standardpaneler.
  2. Bredd 110-190 mm. I detta är det helt i överensstämmelse med liknande indikatorer på en byggnadsstång.
  3. Tjocklek. Det kan vara 16, 18, 20, 22, 28 eller 34 mm.
  4. Massan av paneler är standardiserad för produkter som har klarat kammartorkning. För barrträ bör vikten 1 m2 vara 11 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett träslag måste varje element i den falska strålen uppfylla fastställda standarder.

Färglösningar

Färgerna som är traditionella för träimitation är inte obligatoriska alls. Om du inte vill bevara den naturliga nyansen av trä, särskilt i fasadens dekoration, kan du färga materialets yta i en av de populära nyanserna:

  • pistasch;
  • brun - från ockra till rik rökt ek;
  • ljusbeige;
  • grå;
  • persika;
  • Orange.
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgning gör att du kan bevara trädets naturliga struktur, ger dess tydligare manifestation . Samtidigt kan du alltid välja en komplett målning, om du vill göra fasaden ljusare eller bättre skydda den från atmosfäriska påverkan.

Invändig användning

Användningen av imitation av en bar i det inre av ett hus eller lägenhet gör att du kan ge utrymmet en speciell värme, för att korrekt placera accenter. Med hjälp av sådana paneler är det lätt att dölja väggarnas ojämnheter, eftersom installationen utförs längs guiderna. Den kan användas både i badrummet och i kombination med gips eller andra typer av ytor.

Bild
Bild

När du dekorerar rum bör du följa reglerna för färgharmoni . Hallen eller verandan är färdig i ljusa färger. Sovrum, vardagsrum, arbetsrum eller bibliotek - i mörkret. Valet av träslag är också viktigt. Ek, lärk, lind, al ser bra ut i inredningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Panelerna kan monteras på ett monolitiskt eller kombinerat sätt . Den första möjliggör kontinuerlig användning av falska balkar från tak till golv. Kombinerade lösningar tillåter användning av sten, glas och andra material. Du kan bara mantla en accentvägg med breda träpaneler, vilket skapar en naturlig panel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

När du väljer en lämplig träimitation för efterbehandling är det viktigt att vara uppmärksam på tjockleken på brädorna som ska monteras, liksom deras bredd. Dessa indikatorer avgör till stor del det slutliga utseendet på den färdiga beläggningen. Inomhus, i inredningen, används oftast en tunn imitation av en stång - högst 20 mm, med en yta med en minsta bredd . För fasaden, särskilt om det hängande materialets roll inte bara är dekorativ, är det bättre att föredra massiva och breda alternativ för efterbehandling av brädor utan knutar och uppenbara defekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, när du väljer en imitation av en stång måste du se till att fuktinnehållet i produkterna inte överstiger de fastställda 18% . Alla brädor ska inte ha synlig grovhet, grova områden eller genom sprickor.

Spåren och tapparna måste passa tätt mot varandra, exklusive bildandet av luckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Korrekt installation av en imitation av en stång innebär användning av klossar - speciella fästelement gömda under panelens framsida. Om ytterväggen i en byggnad är gjord av naturligt trä måste du vänta på att strukturen krymper. Det är inte vanligt att montera en falsk balk vertikalt på fasaden, men på en balkong eller inomhus med lågt i tak kan materialet placeras vinkelrätt mot golvet . När du klä en veranda eller utomhus dekoration är det bättre att följa den traditionella läggningen i horisontellt läge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förfarandet innehåller flera steg

Ytförberedelse . Det rengörs från smuts och damm, spår av murbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av vattentätning . För träkonstruktioner kommer det att vara film, för tegel och betong - beläggning, på bitumenbasis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bildandet av svarven . Den är tillverkad av träblock med ett tvärsnitt på 50 mm för fasaden eller av en aluminiumprofil inne i huset. I närvaro av höjdskillnader kompenseras de av silikondynor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fäst styrskenorna i hörnen . Deras position är inställd efter nivån. Steget mellan de andra ska vara 50-80 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av värmeisolering . En skyddande film läggs ovanpå den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av en falsk stråle . Om den fästs på klossar, spikas de fast i mantelns bas med galvaniserade spikar. Startbrädet sätts med kammen uppåt med en horisontell nivå och fästs på klämman med spåren. Nästa riktas nedåt med en spik, slagen ut med en hammare, med ett gap på cirka 5 mm. Arbetet utförs från botten till toppen tills hela väggen är täckt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation kan utföras utan klämmor, med hjälp av galvaniserade spikar eller självgängande skruvar som är fixerade i åsen. Dessa metoder är lämpliga om du vill installera beklädnaden vertikalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Trots att imitationen av virket torkas under produktionen, för användning under hög luftfuktighet utomhus eller inomhus, måste ytan dessutom behandlas med ett antiseptiskt medel. I vissa fall används vaxpolering som utför dekorativa och skyddande funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett material för att klä väggarna i ett bad eller en bastu kan falska balkar också användas . Du behöver bara tänka noga på materialvalet. Barrträd fungerar inte. De kommer att släppa harts vid uppvärmning.

Här måste du lägga pengar på imitation av lövträ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cederträ är inte lämpligt för barnrum. Från den starka specifika doften av trädet kan barnet vara sjukt eller yr.

Bild
Bild

När du installerar en falsk balk inomhus, rekommenderas det att förvara brädorna i rumstemperatur i flera dagar . På detta sätt kan snedvridning av deras geometri undvikas efter fixering på väggen.

Rekommenderad: