Kammartorkbrädor: Hyvlade, Kantade Och Kalibrerade Brädor 150x50x6000, 200x50x6000 Och Andra Storlekar, Brädor Av Lärk Och Andra Material

Innehållsförteckning:

Video: Kammartorkbrädor: Hyvlade, Kantade Och Kalibrerade Brädor 150x50x6000, 200x50x6000 Och Andra Storlekar, Brädor Av Lärk Och Andra Material

Video: Kammartorkbrädor: Hyvlade, Kantade Och Kalibrerade Brädor 150x50x6000, 200x50x6000 Och Andra Storlekar, Brädor Av Lärk Och Andra Material
Video: continous belt dryer for vegetable fruit or herbal 2024, April
Kammartorkbrädor: Hyvlade, Kantade Och Kalibrerade Brädor 150x50x6000, 200x50x6000 Och Andra Storlekar, Brädor Av Lärk Och Andra Material
Kammartorkbrädor: Hyvlade, Kantade Och Kalibrerade Brädor 150x50x6000, 200x50x6000 Och Andra Storlekar, Brädor Av Lärk Och Andra Material
Anonim

För närvarande används olika trämaterial i stor utsträckning vid konstruktion och efterbehandling. De kan tillverkas av en mängd olika raser och på många olika sätt. I detta fall torkas alla arbetsstycken noggrant i förväg. Idag kommer vi att prata om torkbrädor för ugnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ugnstorkade brädor är torrt sågat virke, vars fuktnivå blir minimal under sådan bearbetning.

Sådant trä är det mest hållbara och hållbara. Det låter dig skapa pålitliga strukturer.

Träämnen skickas för torkning i speciella ugnsinstallationer, vilket säkerställer den mest effektiva och djupa torkningen . Det rekommenderas inte att använda naturligt torkat virke i konstruktion, för efter installationen kommer kraftig krympning att inträffa, materialet börjar deformeras och sedan kollapsa, vilket kan leda till att strukturen bryts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom, även efter kammartorkning, kommer träet fortfarande att innehålla en viss procentandel av fukt.

Ett material med en indikator under 10-15% är olämpligt för arbete, eftersom det börjar aktivt absorbera fukt från miljön och indikatorn så småningom blir för stor.

Kammartorkning sker i flera huvudsteg

  • Materialberedning . I detta skede sorteras råvarorna. Alla ämnen, beroende på kvaliteten, är indelade i separata grupper.
  • Värmer upp . För att förhindra en stark spänning i trädets inre struktur, värms det upp lite i förväg genom kortvarig värmeexponering.
  • Huvudscenen . Direkt torkning sker i kammaren. I detta fall bör övergången vara gradvis, för närvarande fastställs de mest lämpliga parametrarna för värmeflöden.
  • Fuktvärmebehandling . Vid detta mellanstadium säkerställs maximal avlägsnande av fukt från träet, medan en temperaturregim hålls stabilt. Ibland används installationer med fläktar och utsug för att reglera processen.
  • Sista etappen . I slutet av kammaren sker torkning, reglering och slutlig utjämning av träskivornas fuktvärden. För torra element fuktas något och dåligt torkat sågat virke skickas för att torka ut. När det gäller tid tar kammarbearbetningen flera timmar. Perioden i detta fall beror på volymen på det lagda materialet och brädornas storlek.

Efter avslutad torkning bör timmerns fuktnivå vara cirka 7-15%. Efter mätning skickas det bearbetade virket för kylning, i slutet lastas det beredda virket ner i högar.

Bild
Bild

Vyer

Dessa virke kan vara mycket olika beroende på vilken art de är tillverkade av. Oftast används olika träslag för deras tillverkning.

Tall

Det är detta material som främst används för att skapa brädor.

I den bearbetade formen kommer trädet att ha hög hållfasthet och motståndskraft mot yttre negativa påverkan.

Denna ras har en ovanlig och vacker naturlig struktur, så den används ofta för efterbehandling . Och även torkade tallstrukturer gör det möjligt att ge god värmeisolering. Materialet lämpar sig lätt även för djup bearbetning. Denna ras torkar snabbt. Tall har en låg kostnad, och dess behandling kräver inte stora kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lärkträd

Denna ras lämpar sig också bra för all bearbetning och torkning. Lärk har en ökad styvhet, det anses vara ett ganska motståndskraftigt, hållbart, starkt trä . Och även trädet har en mängd olika färger och texturer.

Det bör noteras att denna ras kommer att behålla alla sina grundläggande egenskaper även utan ytterligare behandling med skyddande föreningar och lacker.

Lärken innehåller speciella fytoncider, på grund av vilka den har viktiga antioxidantegenskaper som skyddar människor från patogena bakterier och olika virus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ek

Denna ras är så stark och hållbar som möjligt. Ekmaterial lämpar sig bra för kammartorkning och djup bearbetning . De tål hög luftfuktighet, tung belastning.

Ju äldre trädet är, desto högre är dess kvalitet.

Träet har en behaglig ljusbrun eller gul färg, men med tiden börjar det mörkna gradvis, ibland få en röd nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Björk

Trädet kommer att klara hög luftfuktighet, tung belastning. Men samtidigt är den betydligt sämre vad gäller styrka jämfört med andra träslag. Björk har ett homogent virke, det är en kärnfri variant, har en behaglig ljusbrun nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lind

Rasen har också en homogen struktur. Efter torkning av ugnen har lindved en betydande densitet. Det utmärks av sina ljusa, vackra färger. Men samtidigt kan lind inte kallas ett hållbart material - det tål inte fukt bra. Om det inte är tillräckligt torrt kommer det snabbt att spricka och deformeras . Dessutom har björk inte heller hög hållfasthet, därför kan den vara lämplig för tillverkning av endast lättare eller tillfälliga konstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lönn

Detta trä har en vacker färg och intressant konsistens, därför är det lönn som ofta används för efterbehandling av strukturer.

Denna ras tolererar lätt överdriven fukt, tung belastning, den anses vara stark och hållbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla träplankor kan också delas in i två stora grupper, beroende på tillverkningstekniken

  • Klipptyp . Sådana brädor bearbetas noggrant och torkas. De har ett rektangulärt tvärsnitt. De kännetecknas inte av kanter med barkpartiklar. Detta virke bildas av en stock med hjälp av ett längsgående snitt. Det är denna sort som oftast används i processen för installationsarbete, exteriör och inredning. Kantade brädor är huvudsakligen gjorda av barrträ.
  • Okantad sort . Sådana modeller används lite mindre ofta. De är också gjorda genom att riva, men de barkade kanterna kommer inte att skäras. Okantade brädor används inte för dekoration, de har inte ett attraktivt utseende. Ett sådant träd används för att bilda olika golv, takläggningar, enskilda delar av bärande strukturer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, det är värt att markera den torra hyvlade sorten av brädor . Sådant virke är mångsidigt. Det går igenom djupt kammartorkning och bearbetning från alla sidor med hjälp av specialiserad kraftfull utrustning.

Den kammartorkade hyvlade brädan har utmärkta slitstarka egenskaper. Och det blir också så motståndskraftigt mot sönderfallsprocesser som möjligt även under förhållanden med hög luftfuktighet.

Det kalibrerade materialet kan kallas multifunktionellt, eftersom det kan användas inom en mängd olika områden ., inklusive för design av fasader, konstruktion av staket och skiljeväggar, installation av golvbeläggningar. Alla positiva egenskaper som är karakteristiska för denna typ av brädor ändras inte efter torkning på kontoret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Innan du köper sådant timmer, var noga med att vara uppmärksam på deras storlek. Modeller med värdena 150x50x6000, 200x50x6000, 50x200x6000, 50x150x6000 millimeter anses vara standard , men det finns prover med andra storlekar.

Bild
Bild

Ansökningar

Torkskivor för kammare används i stor utsträckning i konstruktion och efterbehandling.

Material som bearbetas på detta sätt är särskilt hållbara och hållbara.

Så de används ofta vid skapandet av bostadshus, design av golvbeläggningar, interna skiljeväggar samt staket, tak, terrasser, verandor, fasader.

Vissa sorter, tillverkade av vackra träslag med originalfärger (lönn, björk, lind), används för att skapa olika dekorativa produkter . Det naturliga mönstret i detta trä kan också göra dem mer intressanta.

Rekommenderad: