Trälister (33 Bilder): Storlek 10x20, 10x40 Och 20x40, Hyvlad Rund Ek Och Lärk, Tunn, Konsistent, Sömlös Och Lockig

Innehållsförteckning:

Video: Trälister (33 Bilder): Storlek 10x20, 10x40 Och 20x40, Hyvlad Rund Ek Och Lärk, Tunn, Konsistent, Sömlös Och Lockig

Video: Trälister (33 Bilder): Storlek 10x20, 10x40 Och 20x40, Hyvlad Rund Ek Och Lärk, Tunn, Konsistent, Sömlös Och Lockig
Video: Как вырезать и установить молдинг короны 2024, Maj
Trälister (33 Bilder): Storlek 10x20, 10x40 Och 20x40, Hyvlad Rund Ek Och Lärk, Tunn, Konsistent, Sömlös Och Lockig
Trälister (33 Bilder): Storlek 10x20, 10x40 Och 20x40, Hyvlad Rund Ek Och Lärk, Tunn, Konsistent, Sömlös Och Lockig
Anonim

Trä är ett perfekt efterbehandlingsmaterial. Unika egenskaper och hög dekorativitet lockar designers och hantverkare. Trä är lätt att hantera och det görs ganska intressanta saker av det. Naturlig textur kommer att vara en utmärkt inredning. Reiki är lätt att installera, så sådan dekoration kan göras även utan specialister.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Trälister är tunna kantade brädor med bearbetade kanter . De används vanligtvis som ett extra material för rambeklädnad, inredning och konstruktion av olika strukturer. Utåt är det bara en tunn och lång rektangulär stång. Installation av trälister kan utföras under alla förhållanden. För fixering används stift, spik, stift, skruvar och andra fästelement. Ibland fastnar materialet bara.

Kombinerade fästmetoder används för säker montering.

Bild
Bild

Det finns ganska många fördelar med trälister

  • Låg värmeledningsförmåga. Även med ihållande frost på gatan kan ett hus av sådant material snabbt värmas upp.
  • Lättviktig. När du bygger ett hus kan du klara dig utan ytterligare förstärkning av grunden och ramen. Detta sparar inte bara ekonomi utan också tid.
  • Tar bort överflödig fukt. Sådan dekoration i rummet låter dig normalisera mikroklimatet.
  • Lång livslängd. Även under dåliga förhållanden kommer raken att hålla ganska länge. Trädet tål flera cykler av frysning och upptining utan synliga skador. Ytterligare behandling med skyddande impregneringar och preparat förlänger livslängden ytterligare.
  • Pris. Sådant virke har ett rimligt pris. Att bygga ett hus eller inreda ett rum blir billigt.
  • En undertakskonstruktion av detta material kan installeras även på en ojämn bas. Utrymmet mellan taket gör det enkelt att placera ventilation och ledningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör dom det?

Reiki används alltmer inom inredning. Vanligtvis är timmer tillverkat av massivt trä eller MDF. Dessutom är det första alternativet vanligare. Barrträ används oftare. Godkvalitetsämnen väljs först. Trädet måste torkas i en speciell kammare i 1, 5-2 månader. Arbetsstyckena sågas på specialmaskiner och slipas från alla sidor till absolut jämnhet. Enligt GOST har den färdiga skenan en fukthalt på 6-10%, vilket gör den stark och motståndskraftig mot deformation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter en hel cykel kan dekorativa egenskaper förbättras . För detta målas lamellerna med någon lämplig komposition. Som ett resultat blir raken vacker och hållbar. Och bearbetningen utförs också med skyddande preparat - sådant material påverkas inte av insekter, svampar och andra bakterier.

Behandlat virke är inte heller rädd för vatten och eld, ruttnar inte.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Standard träslag används för att skära lamellerna. Barrträd är prisvärda och praktiska, bland dem är tall mer hållbar. Du kan hitta asp timmer. Vanligtvis säljs massiva trälister, men det finns också skarvade, med utskurna knutar.

Beroende på graden av bearbetning finns det flera typer av skenor

Trimmad … Materialet sågas av från alla sidor. Det har vanligtvis en ganska hög luftfuktighet i intervallet 18-22%. Används som hjälpmedel i konstruktion. Fuktnivån i lamellerna minskar avsevärt användningsområdet.

Bild
Bild

Hyvlad … Materialet skärs också, men torkas dessutom till 10-14% fukt. Efter torkning tar höghastighetsmaskinen bort det översta lagret av trä. Som ett resultat blir virket jämnare och geometrin förbättras. Det torrare materialet kan användas i alla områden. Speciellt populärt inom dekoration och möbeltillverkning.

Bild
Bild

Kostnaden för materialet beror på dess ursprungliga kvalitet. Beroende på detta kan skenan användas för att lösa vissa problem. Det finns flera träslag.

  • "Extra" (noll). Skenan är gjord av rent och jämnt massivt trä. Inga defekter eller knutkärnor.
  • "En första). 1, 5 m kan innehålla en knut, 2 blindsprickor och samma antal hartsfickor.
  • "B" (andra). Kan ha spår av lätt mekanisk skada. Enligt normerna finns det 4 knop per 1,5 m, 2 fickor och samma antal blindsprickor, 1 fläck med kontrasterande färg.
  • "C" (tredje). Kan innehålla alla defekter från föregående klass. Dessutom är ränder med kontrastfärg acceptabla.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den senare klassen innehåller ganska märkbara brister och används sällan. Användningsområdet beror dock inte bara på kvaliteten på källmaterialet. Olika former kan också användas. Ursprungligen är skenan rektangulär, med raka sidor. Beroende på syftet kan fästelement göras i den eller dekorativa element kan läggas till. En klassisk skena kan ha spår och tappar för en sömlös anslutning . Byggvirke är vanligtvis rektangulärt utan några snitt. Andra profilalternativ är vanligtvis dekorativa. Rälsen kan vara rund eller halvcirkelformig, lockig med ett mönster applicerat.

Vanligtvis är timmerens huvudsakliga dekoration naturlig konsistens. Det beror på vilken träslag som användes vid tillverkningen. Vissa kvaliteter och egenskaper beror också på arten. Bland de lövande alternativen sticker eklack ut . Det är starkt, attraktivt, hållbart och ganska dyrt. Vid förhållanden med hög luftfuktighet används lärktimmer. Ett sådant träd mörknar inte och avger inte harts. Boklisten är stark och solid. Trä av denna art är hygroskopiskt och används inte vid hög luftfuktighet.

Dekorativa lameller i teak och bambu, lämpliga för dekoration.

Bild
Bild

Dimensioner

Rälsen tillverkas i en industriell miljö. Enligt GOST finns det vissa standardstorlekar . Längden är vanligtvis 2-3 meter, men med bredd och tjocklek är allt mycket mer intressant och varierat. Tunt virke har måtten 5x20 mm, 10x20 mm, 10x30 mm och 10x40 mm. De vanligaste alternativen är 20x40 mm och 20x20 mm.

Andra storlekar kan beställas direkt från tillverkaren, eftersom atypiska alternativ 15x30 mm och 8x18 mm ofta används för dekoration. Vanligtvis är materialet fortfarande smalt och tunt. Monteringsskenan är mer massiv för större styrka.

Bild
Bild

Ansökningar

Användningen av trälister begränsas endast av fantasin hos en mästare eller designer. Det används ofta inom konstruktion, möbeltillverkning och inredning. Samtidigt är det väl kombinerat med andra material. Skenan kan användas i många fall.

  • Invändig och utvändig dekoration. Kombinerar bra med bakgrundsbelysning och möjliggör enkel ventilation.
  • Svarvning för olika fasadmaterial.
  • Finishlist för murade golv eller tak.
  • Arrangemang av en ljus ram.
  • Installation och tillverkning av fönster- och dörrkarmar.
  • Takanordning.
  • Konstruktion och dekoration av bad, bastur, ångrum. Det kan också användas vid konstruktion av andra byggnader.
  • Möbeltillverkning.
  • Dekorera lusthus, markiser eller verandor.
  • Arrangemang av ljushöljen.
  • Tillverkning av behållare och lådor.
  • Som en blank för tillverkning av golvlister och tillbehör.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

Med en träspår av hög kvalitet kan du dekorera ett rum ganska snabbt och i många år. Dessutom kan materialet användas inte bara för golv eller tak. Reiki låter dig zonera rummet. Välj lövträ med en skyddande beläggning.

Bild
Bild

För golv

Golvlamellerna kan vara tall, ceder och gran. Lärk och ek kommer att bli ganska dyra, men sådana golv kommer att vara hållbara och hålla i mer än ett dussin år. Barrträ är ganska mjuka, därför har de en kortare livslängd. Dyra raser används som en topplack, lackerad. Här är de grundläggande urvalsriktlinjerna som gör att du kan välja ett material inte bara för golvet, utan också för väggdekoration.

  • Designern bör rådfrågas. En specialist hjälper dig att välja den optimala storleken och installationsmetoden baserat på rummets och interiörens egenskaper.
  • Färgen kan variera något från sats till sats. Detta beror på att naturligt trä helt enkelt inte kan vara detsamma. Om detta ögonblick är grundläggande kan du använda målade lameller.
  • En preliminär disposition bör upprättas. Detta gör att du kan förstå på vilken plats och hur många gånger skenan kommer i kontakt med olika element på väggen. Det är vettigt att använda virke utan ett spår där det kommer att stöta mot ett utlopp eller annat föremål.
  • Det är viktigt att göra rätt mätningar. Det rekommenderas att köpa material med en liten marginal. Detta undviker besvärlig installation.
  • Om lamellerna kommer att installeras med intervall måste detta också beräknas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För tak

Denna typ av tak har höga dekorativa egenskaper. I det här fallet behöver du inte jämna ut basen före installationen. Du kan välja vilken ras som helst, efter eget gottfinnande. Det viktigaste är att skenan håller hög kvalitet, annars finns det risk för att den går sönder. Det är värt att välja baserat på rummets syfte och interiörens egenskaper. Man bör komma ihåg att takhöjden måste vara imponerande . Rälsen kommer att "stjäla" några centimeter. Det är värt att göra sådana beläggningar i rymliga rum.

Om du planerar att göra en kontinuerlig täckning behöver du timmer med spår och spikar. Installationen är enkel och snabb, och resultatet är fantastiskt. Ibland är lamellerna helt enkelt upphängda och lämnar luckor.

I det senare är belysningsanordningar enkelt installerade, ventilationsrör justeras. I detta fall används vanliga rektangulära lister utan nedskärningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringstips

Reiki är inte bara praktiskt utan också vackert. Dold installation används vanligtvis på golvet . För att göra detta har lamellerna spikar och spår som passar perfekt ihop. Normalt limmas efterbehandlingsmaterialet på monteringsskenan. Resultatet är en vacker monolitisk beläggning.

En ganska populär metod för att ordna taket är med öppna balkar … Under installationen är det dock värt att göra allt enligt reglerna så att strukturen är tillförlitlig. En vacker inredning erhålls med lameller på väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det här fallet är det värt att använda råd från erfarna hantverkare

  • Installera inte skenorna direkt efter köpet. Det är nödvändigt att först sprida dem inomhus och lämna dem i minst 5-7 dagar. Under denna tid anpassar sig materialet fullt ut till yttre förhållanden.
  • Arkiveringen är korrekt om lamellerna är under takets bas.
  • På väggarna måste du först göra en låda av bekvämt material. Lamellerna kan redan fästas på denna ram.
  • Det rekommenderas att fixera taket med galvaniserade självgängande skruvar. Så med tiden kommer rost definitivt inte att dyka upp även i ett rum med hög luftfuktighet.
  • När du installerar uppifrån och ner kan du använda en konstruktionshäftapparat. Häftklamrarna fästs på spåren i en viss vinkel. I det här fallet är det viktigt att fästelementen går in i remsan. Annars kommer nästa spik helt enkelt inte att komma in på rätt plats.
  • Om installationen utförs nedifrån och upp kan den första skenan kombineras med den andra med en självgängande skruv. Nästa hårdvara sätts in i toppen av virket. I det här fallet bör locket på den självgängande skruven vara placerad vid tornens nivå.

Korrekt installation av virke gör att du kan göra beläggningen mer hållbar och slitstark. Dold installation anses vara den mest attraktiva. I det här fallet är lederna i allmänhet osynliga.

Vid tillverkning av dekorativa beläggningar med luckor sker infästningen direkt på monteringsbalkarna. Partitioner görs också.

Rekommenderad: