Trälister: Tillverkning Av Trälister, Lärk- Och Eklister, Snidade Möbellister Av MDF Och Massivt Trä

Innehållsförteckning:

Video: Trälister: Tillverkning Av Trälister, Lärk- Och Eklister, Snidade Möbellister Av MDF Och Massivt Trä

Video: Trälister: Tillverkning Av Trälister, Lärk- Och Eklister, Snidade Möbellister Av MDF Och Massivt Trä
Video: Byggmax tipsar, montering av sockel, foder och taklist 2024, April
Trälister: Tillverkning Av Trälister, Lärk- Och Eklister, Snidade Möbellister Av MDF Och Massivt Trä
Trälister: Tillverkning Av Trälister, Lärk- Och Eklister, Snidade Möbellister Av MDF Och Massivt Trä
Anonim

Vid utförande av konstruktion och efterbehandling används ofta gjutning. Det är utformat för att ge interiören ett färdigt och estetiskt utseende. Det mest utbredda är trägjutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Trälister används för reparation och dekoration av alla typer av lokaler. Dess längd är annorlunda, men tvärsnittsdiametern kommer att ha samma värde i hela produkten. Gjutningslängden, som namnet antyder, mäts i löpmeter.

Det finns flera huvudvarianter av dessa delar. Lister kan huggas eller hyvlas. Den första är en träplanka med mönster skurna i den. Skivad finns i en mängd olika arter.

Plattband . Det ser ut som en profilerad remsa, med hjälp av vilka ramar av fönsteröppningar och dörrkarmar är gjorda. För tillverkning av plattband används trä av hög kvalitet, bearbetat i enlighet med tekniska normer och standarder. Det finns en mängd olika färger och texturer till salu.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golvlister . Det är en remsa som täcker klyftan mellan golvet och väggarna. För att skapa golvlister används vanligen barrträd; deras popularitet förklaras av deras höga hållfasthet i kombination med ett överkomligt pris. Sådana produkter har ett dekorativt utseende, de är lätta att installera och har en lång driftstid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Filea . Denna typ av gjutning används för att dölja luckor mellan väggar och tak, och den har också blivit utbredd i möbelindustrin. För tillverkning av filéer används endast de mest hållbara tresorterna, själva processen är ganska mödosam och tidskrävande.

Bild
Bild

Järnväg . Det ser ut som en tunn rektangulär stång. Sådana element är efterfrågade vid tillverkning av möbler och i konstruktion och efterbehandling. För tillverkning av lameller tas endast trä av hög kvalitet utan flis, knutar och andra defekter.

Bild
Bild

Bar . En typ av virke med en rektangulär eller fyrkantig sektion. Det används ofta vid konstruktion av träbyggnader och bad, materialet efterfrågas för inredning. Tall och gran används traditionellt för produktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Foder . Tunna brädor, populära för utvändig och invändig beklädnad av träbyggnader. Produkterna tillhandahåller ett törnspårsystem som möjliggör en tätare sammanfogning av delar med varandra.

Bild
Bild

Hörn . Lister med vinkelsektion används som dekorativt element för efterbehandling. Ett trähörn används för installation av fönster och dörrar, för att stänga sömmar när de vetter mot väggar med panel eller paneler.

Bild
Bild

Hylla . Används i bad och bastur, det är en höjd utformad för att ta hygienprocedurer i ett ångrum. Den är endast tillverkad av högkvalitativt trä och är helt säker och miljövänlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Täcklist . Det är en smal remsa som används för att dölja luckor mellan brädor och dörrar. Dess dimensioner beror direkt på tjockleken på luckorna. Installeras ofta vid installation av dubbelbladiga dörrkonstruktioner.

Bild
Bild

Material (redigera)

Lister kan limas eller tillverkas av massivt trä.

Materialen som används för tillverkning av gjutet virke bör inte ha några synliga defekter: knop, flis, sprickor, samt mögel, röta och spår av skadedjur.

Vanligtvis är timmer tillverkat av lövträ: tall, gran, lärk samt cederträ, ek, bok eller lind . Det är önskvärt att trädet skördas under höst-vinterperioden, när fukthalten i dess fibrer är minimal.

Bild
Bild

Lindens produkter är mycket efterfrågade bland köpare . De kännetecknas av låg värmeledningsförmåga, så sådana lister kan användas även vid höga temperaturer: det blir inte varmt och skadar inte huden. Linden avger inte harts, det motstår fukt perfekt, så de produkter som tillverkas av det kräver inte särskilt arbetskrävande underhåll.

men den mest utbredda var tallformning . Dess trä har höga konsumentegenskaper, är resistent mot sönderfall, hållbarhet, särskilt med regelbunden behandling med skyddande impregneringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under de senaste åren har skarvlister gjorda med skarvningsteknik blivit utbredda . Denna metod låter dig ta bort alla knutar, hartsfickor och mörkare från ytan, det är särskilt populärt vid tillverkning av baguetteprodukter. Tillverkare tillverkar lister målade i olika färger eller i naturlig form - för målning. Ett budgetalternativ till trä är fanerade eller laminerade lister gjorda av spånskiva, fiberboard och MDF.

Bild
Bild

Ansökningar

Vanligtvis används trägjutning vid reparation och dekoration av interiörer. Den kan installeras i bostadshus och i produktion när ramfasader skapas. Vid konstruktion och dekoration av hus används vanligtvis skivor, plattor, skivor, filéer, hyllor, balkar och terrassbrädor.

Tidigare användes foder för att mantla fordon, idag är det efterfrågat när det vetter mot hus och kontor . I bostadshus och i sommarstugor ges företräde åt foder av Angara -tall, sibirisk lärk eller ceder. Samma material är populärt för vända balkonger och terrasser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plattband och golvlister installeras inuti huset, de ger ett färdigt utseende till rummet . Denna typ av formning passar bra med alla typer av efterbehandlingsmaterial. Formade lister är oumbärliga vid tillverkning av bildramar och speglar - för detta används vanligtvis en snidad baguette.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsteknik

Tillverkningen av lister börjar med skörd av trä i önskad storlek. I detta skede inspekteras virket noggrant för defekter och sorteras för vidare användning. En del av virket används till ved, stora tappar används för sågning av virke och timmer med liten diameter används för trälister.

Det förberedda virket skärs och skickas för torkning . Massivt trä torkas upp till 10-14%, skarvas-upp till 8-10%. Ju högre fuktprocent, desto billigare kostar det slutliga materialet. I slutskedet slipas, förpackas och förpackas formade material.

Rekommenderad: