Golvlameller: Installation Och Mått. Hur Fixar Man Dem Korrekt? Tjocklek, Lärktavlor Och Andra Typer. Hur Täcker Man Lamellgolvet?

Innehållsförteckning:

Video: Golvlameller: Installation Och Mått. Hur Fixar Man Dem Korrekt? Tjocklek, Lärktavlor Och Andra Typer. Hur Täcker Man Lamellgolvet?

Video: Golvlameller: Installation Och Mått. Hur Fixar Man Dem Korrekt? Tjocklek, Lärktavlor Och Andra Typer. Hur Täcker Man Lamellgolvet?
Video: Lägga Golv - 5 TIPS till dig som ska Lägga Nytt Klickgolv (Nybörjartips) 2024, Maj
Golvlameller: Installation Och Mått. Hur Fixar Man Dem Korrekt? Tjocklek, Lärktavlor Och Andra Typer. Hur Täcker Man Lamellgolvet?
Golvlameller: Installation Och Mått. Hur Fixar Man Dem Korrekt? Tjocklek, Lärktavlor Och Andra Typer. Hur Täcker Man Lamellgolvet?
Anonim

Trots olika typer av golv är trä alltid populärt bland husägare och stadslägenheter, vilket gör att de kan skapa ett miljövänligt golvbeläggning från golvlameller. De som ska lägga ett golv av sådant material på egen hand bör förstå typen av sådana lameller och tekniken för deras läggning. Golvlameller av olika typer har sina egna standardstorlekar, vars kunskap hjälper till att köpa rätt mängd material och att korrekt installera träbeläggningen.

Vad det är?

En golvlist är en träbit som bearbetas på en fräs, som har spår i ändarna, med hjälp av vilka lamellerna läggs på golvet. Det finns ett spår på ena sidan och en ås på den andra. Rälsens topp bredvid den är fäst i spåret på det intilliggande brädet, och toppen på denna bräda i spåret på den angränsande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta skapar en enhetlig trägolvstruktur. Lamellerna är gjorda av trä av hög kvalitet, på vilka det inte finns några knutar och andra defekter som kan spricka under drift och skapa sprickor på golvbrädorna. Trä har höga miljöegenskaper:

  • skapar ett bekvämt och säkert mikroklimat i huset;
  • håller värmen väl;
  • orsakar inte allergier;
  • har ett attraktivt utseende.
Bild
Bild

Nackdelarna med sexlistarna är mindre jämfört med dess positiva egenskaper . En golvbräda av god kvalitet, om den är korrekt installerad, har använts länge.

De olika träslag som används för tillverkning av en sådan lath möjliggör användning av sådant material både för det slutliga golvet och för det grova, på vilket beklädnaden sedan läggs.

Bild
Bild

Vad är de gjorda av?

Golvlamellerna är gjorda av ganska tätt trä, som är väl bearbetat och har en lång livslängd. Golvlameller är indelade i flera typer. Beroende på typ av golvlist används ett eller annat massivt trä:

  • ek;
  • Tall;
  • lärkträd;
  • aska;
  • asp;
  • al;
  • nöt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Golvlisten är indelad i flera typer av brädor:

vanliga

Bild
Bild

parkett

Bild
Bild

terrass

Bild
Bild

kantad

Bild
Bild

Den vanliga typen av trägolvslatta, liksom den kantade brädan som används för att skapa undergolvet, är gjorda av furu . För parkettskivor används vanligtvis dyrt ek och ask. Däck är gjord av lärk, vilket har ökat motståndskraft mot fukt.

Tall

Det mest prisvärda är de vanliga golvlamellerna i furu. Det är billigt trä med bra prestandaegenskaper. Det är inte nödvändigt att torka tallarna länge innan bearbetning.

Vid bearbetning med speciella medel kan den ges en nyans av dyra träslag - ek, valnöt eller aska. Samtidigt kommer sådant material att vara billigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lärkträd

Lärktäck har ökad hållbarhet. Samtidigt lämpar sig lärk väl för bearbetning och är inte rädd för fukt. Lärken blir bara starkare med tiden, vilket ökar värdet på en sådan golvplatta . Det är inte rädd för effekterna av fukt, sönderfall och skadedjur på grund av dess naturliga hartsighet, därför kräver en sådan golvlist inte speciell antiseptisk behandling.

Lärkslameller har en karakteristisk röd nyans, som inte förändras över tiden . Ett sådant naturmaterial avger en behaglig lukt av trä, som har medicinska egenskaper. Du kan använda sådant material för att ordna golv i bostadslokaler, liksom på platser med hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ek

En elittyp av reiki som inte är rädd för några aggressiva influenser. Ekgolvet behåller perfekt värmen, har ljudisoleringsegenskaper, bakteriedödande egenskaper och utmärkt utseende. Eksten är inte rädd för fukt och mekaniska skador . Mögelsvamp visas inte på den. En sådan bräda är dyr, men investeringen är värd det, eftersom beläggningen av ekgolvlameller kommer att hålla i flera decennier och behålla sitt attraktiva utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Ibland är lathen gjord av mindre hållbart trä: al, ask, valnöt, asp, lind. En sådan uppsättning är mindre hållbar, men den lämpar sig bra för bearbetning och har höga miljöegenskaper. Sådana lameller kan användas för golv i ett plantskola, badhus eller bastu, där belastningen på golvet inte är lika stor som i bostadskvarteren . Det rekommenderas inte att använda dem för att täcka golv i områden med hög trafik.

När du använder lindgolvlameller måste du behandla dem med ett antiseptiskt medel för att skydda dem mot svamp, mögel och skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

När du väljer bör du ta hänsyn till brädans längd, tjocklek och bredd. Träbeläggningens livslängd och dess motståndskraft mot stress beror på detta. Rälsens längd justeras efter rummets längd. I ett lanthus rekommenderas att använda brädor 35-50 mm tjocka . 35 mm anses vara den optimala tjockleken för ett trägolv i hus. Om det blir en ökad belastning på golvbeläggningen, är det bättre att använda alternativ med en tjocklek på 50-70 mm. Sådana brädor tas vanligtvis för att arrangera gym, på teatrar, på dansgolv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bredden måste väljas med en liten marginal, så att det räcker för periodisk polering av träbeläggningen, med hjälp av vilket dess ursprungliga utseende återställs. Använd inte för breda lameller, eftersom de snabbt deformeras och kan böjas . Smala brädor anses starkare och mer hållbara. Bredden på sådana lameller beror på typen av sådant material. De vanligaste dimensionerna är brädor med en bredd på 110 till 160 mm.

Bild
Bild

Styling funktioner

Golvlister med ett spår och en tapp kan enkelt installeras i golvbeläggningen genom att sätta in fästelementen korrekt i spåren. Med sådant material kan du självständigt installera golvet på en balkong eller i ett rum på nästan en dag . Om fräsaren inte bearbetade golvbrädornas kant och skapade spår och stift på den, måste en sådan skena fixeras med skruvar eller spikar till stockarna.

Om det finns fästelement på sidorna av brädorna behöver du inte använda självgängande skruvar under installationen . Detta skapar en perfekt träfinish som är fri från spikhuvuden eller bultar. Med denna installation av golv används självgängande skruvar endast för fixering av den första golvlisten.

Under installationen bör lamellerna läggas tvärs över rörelsen. Detta hindrar dem från att böja sig, eftersom de med konstant gång längs brädans längd börjar böja sig mycket snart.

Lamellgolvet ska läggas från den bortre väggen och lägga brädorna över rörelsen . Fästningen av det första brädet, vars tunga ligger mot väggen, utförs med självgängande skruvar i en vinkel på 45 grader. En lockig skruvmejsel är mest lämplig för skruvning, vilket hjälper till att fördjupa skruvhuvudet i träet så mycket som möjligt. När det är korrekt installerat kommer trägolv att se bra ut i alla interiörer.

Bild
Bild

Vad kan man använda för att täcka lamellerna?

Trälister gjorda av dyrt massivt trä är vanligtvis inte målade. Ek- eller lärkgolv har ett karakteristiskt naturligt pigment som inte behöver målas över . Sådana brädor rekommenderas inte ens att lackeras. De cyklas eller gnids vanligtvis med vax, vilket skapar ett skyddande lager utan att tränga in i strukturen hos en värdefull matris, som syntetiska färger och lacker.

Du kan måla tallrister, som är billiga och har en ljus naturlig nyans . Med hjälp av specialbehandling ger tillverkarna furugolvet nyanser av dyra träslag. I det här fallet behöver du inte använda färger. Skivor av denna typ är vanligtvis belagda med akryllack, vilket skyddar deras struktur mot mekaniska skador.

Bild
Bild

Om du vill kan du måla billiga brädor av opigmenterade tallstänger i en ljus nyans, vilket ger golvet ett artificiellt åldrat utseende. Genom att välja rätt lameller kan du självständigt installera hållbara och miljövänliga trägolv . De kommer att ge bostadsinredningen en unik smak och skapa ett hälsosamt mikroklimat i huset.

Rekommenderad: