Ankerskruvar Med Mutter: Mått. Ärmankare 10x100 Och 12x100, M8x65 Och 8x100, Andra. Hur Fixar Man Dem? GOST. Hur Fungerar Dubbel-expansionsbult Och Konventionell Ankarbult?

Innehållsförteckning:

Video: Ankerskruvar Med Mutter: Mått. Ärmankare 10x100 Och 12x100, M8x65 Och 8x100, Andra. Hur Fixar Man Dem? GOST. Hur Fungerar Dubbel-expansionsbult Och Konventionell Ankarbult?

Video: Ankerskruvar Med Mutter: Mått. Ärmankare 10x100 Och 12x100, M8x65 Och 8x100, Andra. Hur Fixar Man Dem? GOST. Hur Fungerar Dubbel-expansionsbult Och Konventionell Ankarbult?
Video: L.I.V. på Hallands sjukhus - Avsnitt "Andra sidan" 2024, Maj
Ankerskruvar Med Mutter: Mått. Ärmankare 10x100 Och 12x100, M8x65 Och 8x100, Andra. Hur Fixar Man Dem? GOST. Hur Fungerar Dubbel-expansionsbult Och Konventionell Ankarbult?
Ankerskruvar Med Mutter: Mått. Ärmankare 10x100 Och 12x100, M8x65 Och 8x100, Andra. Hur Fixar Man Dem? GOST. Hur Fungerar Dubbel-expansionsbult Och Konventionell Ankarbult?
Anonim

Konstruktion är ett mycket viktigt område i våra liv som alla möter. På grund av behovet av högkvalitativa byggnader och andra arkitektoniska projekt får detta område fler och fler nya anpassningar. En av dem är en ankarbult, som är en modifiering av en konventionell bult. I den här artikeln kommer vi att fokusera på deras underarter - ankarbultar med mutter, funktioner, råd om val och fastsättning av strukturer.

Bild
Bild

Beskrivning

Ankerskruvar är en ganska ny enhet som används av moderna byggare. Dess huvudsakliga och slutliga mål är att säkra tunga och stora föremål. Själva bulten måste vara stark och dess fästmetod måste vara pålitlig.

Denna produkt har ett ganska enkelt utseende och en enkel driftsprincip. Bultens botten är en metallstång med rätt gänga på den. Alla typer och underarter av bultar har en sådan del. Ett karakteristiskt drag hos ankarbultarna är närvaron av en konisk form i stångens nedre del. Och också sätts en slags "skjorta" på tråden, som utför en mycket intressant och viktig funktion . En mutter sätts ovanpå tråden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så, låt oss ta reda på hur en ankarbult med en mutter fungerar. " Skjortan", det vill säga den cylindriska ärmen, har slitsar längs huvudgängstången . Efter att en bult har satts in i ett speciellt skuret hål sätts en mutter på den. När muttern dras åt, det vill säga när den dras åt, börjar stången krypa uppåt, och dess koniska del, som ligger nedanför, börjar expandera hylsan. Efter ett tag kommer den avsmalnande delen så gott som helt att gå in i hylsan och expandera den med en mängd som är lika med diametern på kottens bas. Den förlängda bussningen håller ihop delarna på detta sätt.

Syftet med brickan under muttern är också enkelt. Det behövs så att muttern inte börjar gå in i metallhylsan under åtdragning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

I allmänhet är själva ankarbulten med en mutter en av sorterna av konstruktionsankarbultar. Men denna detalj har också en indelning i grupper. För att förstå var var och en av typerna används är det nödvändigt att överväga deras egenskaper.

Så för närvarande finns det två typer av ankarbultar: konventionell och dubbel expansion

Bild
Bild

Regelbunden

Ankerskruvar med muttrar, som bara har en hylsa, anses vanliga. På ett annat sätt kallas de ärmankare. I allmänhet är detta alternativ det vanligaste, varför det började anses vara vanligt . I vissa fall används sådana anordningar även i privat konstruktion. Det är värt att notera att funktionsprincipen för konventionella ankarbultar är mycket lik en annan typ - kil.

En sådan bult har två sammanhängande egenskaper . Den första av dessa är närvaron av endast en hållarhylsa, vilket leder till att bulten endast används när lasterna inte är nära extrema. Den andra egenskapen är att på grund av en bussning dras bulten lättare än dess konkurrentunderslag.

Det är viktigt att klargöra att bultar är gjorda av olika material, därför bör man ta hänsyn till vad de är gjorda av när man väljer denna typ av ankarbultar

Således är denna typ mer lämplig när det är nödvändigt att innehålla höga belastningar, men inte extrema.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dubbla distanser

Mycket lik en konventionell ankarbult med mutter är en annan underart av sådana bultar - dubbla expansionsbultar . I allmänhet är principen för deras arbete densamma. Det finns dock en viktig skillnad från vilken alla dess andra funktioner följer. Skillnaden är att det finns två fixeringshylsor istället för en.

Detta resulterar i en styvare och mer tillförlitlig koppling av de två delarna . Användningen av sådana bultar rekommenderas exakt när du behöver ansluta två stora och tunga delar. Detta är ett klart plus för denna art. Det finns emellertid också nackdelar, och en av dem är tätare åtdragning av bulten. Och det är faktiskt mycket svårare att dra in två kottar i bussningarna istället för en.

Med privat eller annan liten konstruktion är användningen av dubbla expansionsbultar ineffektiv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och vikt

Valet av ankarbultar, liksom många andra produkter, bör styras av olika indikatorer som föreskrivs i GOST. Det är där som parametrarna för produkten beskrivs: storlek, vikt, nivå för maximal tillåten belastning och så vidare.

Om du noga överväger bestämmelserna i GOST kan du se att den minsta ankarbulten är en bult med måtten 5x18 mm. Men trots detta tål den ganska tung belastning om den är tillverkad av kvalitetsmaterial.

Ankarens dimensioner är också mycket viktiga. När du väljer bör du styras av tjockleken och längden som registreras i GOST.

Genom att jämföra uppgiften som ska utföras med ankarnas dimensioner kan du välja det bästa alternativet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Här är några av de storlekar som används vid tillverkning av ankarbultar med muttrar:

10x100, 12x100, 8x100, 10x97, 12x150, 20x300, 10x150, 10x77, 8x85, 12x60, 12x129, 10x250, 10x50, 10x60, 6x40, 10x200, 20x150, 6x60, 8x40, 12x200, 16x150, 10x10120, 16x110, 16x50, 12x300, 10x80 mm.

Och även måtten, som anger tråddiametern: M8x65, M8, M10, M8x35.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera begrepp som används i gost -tabeller

  • MPF Är den minsta utdragskraften, som mäts i kilonewton. Det kan vara i värdena 8, 10, 13, 18, 22, 27, 46.
  • TotAM - tjockleken på det material som ska bultas. Denna indikator varierar kraftigt i olika intervall - från de tunnaste 5-6 mm till en tjocklek på 300 mm.
  • L - bultens längd, nämligen: stången och muttrarna på den. Längd har också olika betydelser. Små ankare finns i längder från 18 till 100 mm. Medelstora bultar sträcker sig från 100 till 200 mm, med de största ankarna som når 360 mm i längd.
  • H - djup.
  • TLotH - längden på hålet i vilket ankaret ska sättas in.
Bild
Bild
Bild
Bild

Av denna tabell att döma kan vi säga att den minsta längden på ankare för tillfället är 18 mm . Denna siffra når sitt maximum på cirka 400 mm. Hylsans diameter får inte vara mindre än 6,5 mm. Samtidigt kan ett intressant förhållande spåras - ju längre ankarbultens längd desto större är dess diameter.

Och detta är logiskt, för annars, med en längdökning, skulle ankarets styrka minska.

Bild
Bild

Urvalstips

I den moderna världen, när butikerna är överfulla av olika varor, är det mycket viktigt att veta vad du exakt behöver för att inte köpa en onödig och värdelös sak. Följande tips hjälper dig att förstå utbudet av ankarbultar för ett smartare köp.

Så det första du ska titta på är ankarets längd. Det finns många olika modeller i längd. Längden bör väljas i förhållande till tjockleken på det material som ska fästas och det basmaterial som någon del ska fästas på . Ju fler dessa indikatorer är, desto längre ska ankaren köpas. Du måste dock vara försiktig med denna indikator. Att välja för kort leder till otillräcklig åtdragningskraft.

Om du väljer ett ankare som är för långt kan det bryta igenom basen - vägg, tak och så vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att uppmärksamma en annan lika viktig aspekt - efterlevnad av GOST som antogs i Ryska federationen . Detta är mycket viktigt, trots uttalanden från vissa inte särskilt bra leverantörer att deras varor, trots att de inte följer GOST, fortfarande är av hög kvalitet och pålitliga. Faktum är att ingen kan veta exakt hur saker och ting verkligen är, men efterlevnad av allmänt accepterade standarder hjälper dig att vara säker på ditt köp.

Ankarens material är inte avgörande, men det är bättre att använda modeller av högre kvalitet i viktiga infästningar . Så på de platser där det finns risk för korrosion är det värt att köpa speciella ankare i rostfritt stål.

Och, naturligtvis, den maximala belastningen som bulten tål. Detta är en av de avgörande faktorerna. Men allt är inte så enkelt här. Många experter rekommenderar att du installerar de ankare som har maximal belastning "med marginal ". Det vill säga, om det i produktpasset finns exakt det värde du behöver, fungerar inte en sådan bult. Det är bättre att ta en produkt som tål belastning 4 gånger mer.

Detta säkerställer säkerheten och tillförlitligheten hos infästningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur monteras det i väggen?

När ankarbulten med mutter har köpts kan du börja använda den. För att förstå hur denna process sker kan du överväga ett specifikt fall - att fästa ett ankare på en vägg.

För att korrekt montera bulten i väggen måste du följa enkla instruktioner . Först och främst är det nödvändigt att välja och utse den plats där förankringen kommer att ligga. Därefter bör du använda specialverktyg i form av en borr eller borr och borra ett hål. Hålets diameter och längd måste beräknas beroende på ankarets parametrar och den bifogade delen.

Diametern kan justeras genom att välja rätt borr och djup manuellt under borrning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg i installationen innebär rengöring av hålet . För att göra detta kan du använda en speciell tryckluftspistol eller en vanlig hushållsdammsugare.

Därefter återstår det bara att sätta i och dra åt själva förankringsbulten, utan att glömma själva den bifogade delen.

Ankerskruvar med mutter är mycket vanliga inom byggbranschen och används inte bara vid byggandet av privata hus utan även höghus . De har sina egna sorter, som alla har speciella egenskaper.

Med hjälp av råd om val och installation kan du framgångsrikt använda den här enheten själv.

Rekommenderad: