Avrundat Virke (23 Foton): Vad är Det? Mått På En Cylindrisk Stång För Hus, Fördelar Och Nackdelar

Innehållsförteckning:

Video: Avrundat Virke (23 Foton): Vad är Det? Mått På En Cylindrisk Stång För Hus, Fördelar Och Nackdelar

Video: Avrundat Virke (23 Foton): Vad är Det? Mått På En Cylindrisk Stång För Hus, Fördelar Och Nackdelar
Video: The Truth About Handheld Sewing Machines and How To Use Them! 2024, Maj
Avrundat Virke (23 Foton): Vad är Det? Mått På En Cylindrisk Stång För Hus, Fördelar Och Nackdelar
Avrundat Virke (23 Foton): Vad är Det? Mått På En Cylindrisk Stång För Hus, Fördelar Och Nackdelar
Anonim

Vanliga (obehandlade) stockar har en konisk form, vilket är helt obekvämt för konstruktion. En gång i tiden byggdes också hus av sådant material, men det var ändå nödvändigt att trimma diametrarna på nästan alla stockar. Dessutom måste detta göras manuellt, vilket försenade både arbetstiden och kostnaden. Nu är det möjligt att anpassa stockar på en fräs till nästan samma diameter. Hus gjorda av sådant material är platta, släta, pålitliga, med en blank glans av stockar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En rundad balk är inget annat än en rundad stock, som också kallas kalibrerad. Avrundning innebär att stocken har bearbetats mekaniskt av en specialdesignad maskin . Som ett resultat blev stocken slät, dess form fick det korrekta cylindriska utseendet och diametern jämnades ut längs hela dess längd. Det kan inte finnas några avvikelser i diameter. Om de hittas betyder det att behandlingen utfördes i strid med tekniken. Blanda inte ihop avrundat och profilerat virke: det skiljer sig även till utseendet. Den första är med en rund sektion, den andra är med en rektangulär eller fyrkantig sektion. En kalibrerad stock har alltid bara en cylindrisk form.

Om strålen är kalibrerad i industriella volymer, kan avvikelsen i diametern för en stock från en annan inte överstiga 4 mm, och detta gäller för hela längden . Först då kommer strukturen att vara jämn, alla element kommer att vara idealiskt monterade på varandra, ingen ytterligare bearbetning krävs. I verkstaden utförs inte bara cylindern utan även applicering av skålar, spår, spår och allt som är nödvändigt för byggandet av ett hus eller ett bad på virket. Efter avslutat arbete monteras strukturen i likhet med Lego -konstruktören. Rundat virke med en standarddiameter på 22-24 cm är det mest lämpliga materialet för sommarstugkonstruktion. Hus från den är varma och hållbara.

Intressant nog behåller den 22 cm tjocka stockväggen värmen inte värre än en 40 cm tegelvägg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Precis som alla byggmaterial har kalibrerat virke fördelar och nackdelar. Fördelarna inkluderar följande egenskaper:

  • relativt låg vikt;
  • hög hållfasthet och tillförlitlighet;
  • miljövänlighet och trevligt mikroklimat i huset;
  • enkel bearbetning;
  • hög resistens mot svamp och röta;
  • låg grad av krympning av strukturen (högst 3%);
  • lite sprickbildning;
  • lång livslängd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Flera faktorer motsvarar nackdelar

  • Låg brandmotstånd.
  • När ramen är monterad avbryts konstruktionen tills den sista krympningen av strukturen. Denna period sträcker sig från 4 månader till 1 år.
  • Om virket är dåligt torkat kan det leda, och det kommer också att spricka kraftigt. För att undvika detta måste du antingen bygga av termiska stockar, vilket kommer att kosta mycket mer, eller "sätta" väggarna på metallgängade dubbar.
  • En träkonstruktion (inklusive timmer) måste tätas med jämna mellanrum. Första gången strukturen tätas direkt under monteringen, den andra - efter fullständig krympning. Tredje gången måste sprickor och leder tätas 2-3 år efter operationen startar hemma.
  • Det är nödvändigt att behandla varje stock med en antiseptisk förening som skyddar träet från ruttnande, svamp och mögel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Avrundade stockar kan klassificeras enligt olika parametrar. Till exempel efter typen av behandling.

  • Hackad typ . Stocken får en cylindrisk form på grund av manuell bearbetning med hjälp av en hyvel. Skålarna skärs också med ett plan. Detta är en mycket lång och mödosam process, men lämplig för älskare av allt äkta ryska.
  • Kalibrerad . Här utförs allt cylinderarbete av en fräs i produktion. I detta fall får timret en idealisk geometrisk form, spåren och skålarna är också placerade på rätt ställen.

Enligt träslag är stockar tall, gran, cederträ, lärk samt ek, björk och andra gjorda av lövträd. Det bör noteras att barrträd har en speciell arom och hartsighet.

Tall är inte lätt att arbeta med på grund av det stora antalet knop, så det ersätts ofta av mindre knutig gran.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på hur spåret är placerat är kalibrerade stockar:

  • med ett längsgående arrangemang - spåret löper tydligt i balkens centrum i riktningen längs stocken;
  • med ett diagonalt arrangemang - en sällsynt modifikation, men oumbärlig för konstruktion, till exempel av ett burspråk;
  • med ett tvärgående arrangemang - en vanlig skål är gömd under denna term.

En logg kan ha:

  • naturlig fukt - fuktnivån kan nå 22%, enhetlig torkning är omöjlig på grund av stockens stora storlek. Barer av naturlig fukt torkas i 2 månader efter att de tidigare slipat dem och staplats i högar. Slutligen torkar en sådan bar redan i det monterade huset.
  • torkas (termiskt modifierad) - sådana stockar torkas i ett luftlöst utrymme vid höga temperaturer (upp till 180-190 grader Celsius). Den termiska stocken har en luftfuktighet på upp till 20%. På grund av det komplexa torkningssystemet är en sådan bar dyrare. På grund av svåra torkningsförhållanden kan trä få en ädel mörk färg utan någon kemisk attack.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, loggen skiljer sig beroende på typ av profil:

  • Med ett månspår - mer budgetmässigt, men under konstruktionen måste du ständigt kontrollera konstruktionens vertikalitet och dess element. Ett hus från en bar behöver ytterligare isolering och en stor mängd lufttätt skum för att täta tomrum. Men å andra sidan har denna typ av timmer fler färdiga modeller där den produceras.
  • Finsk profil - dyrare, samtidigt som värmen bibehålls bättre. Tack vare monteringsspåren är monteringen av timmerhuset mycket snabbare. Du behöver inte tappa samtidigt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

  • Balk med diameter från 160 till 180 mm bra för konstruktion av små byggnader i varma klimat. Det är utbrett i de södra delarna av landet för byggande av sommarstugor, pensionat, terrasser och verandor samt sommarkök.
  • Stockstorlek med diameter från 200 till 220 mm lämplig för att bygga ett badhus eller ett lanthus med genomsnittliga värmebesparande egenskaper. Sådant material används i regioner med ett genomsnittligt klimat.
  • Stångdiameter från 220 till 280 mm lämplig för byggande av hus i någon av de norra regionerna. I de flesta fall kommer det dock att vara nödvändigt att ytterligare isolera väggar och vindsgolv. De är byggda av en sådan balk i norr och i Sibirien.

Arbetshöjden ska inte heller glömmas bort . Detta är en annan dimension som är viktig för prestandan hos den kalibrerade stången. Arbetshöjd betyder hur många kronor som måste vikas för att väggen ska ha önskad höjd. Arbetshöjden beräknas genom att mäta segmentet "spårets överkant - den övre punkten på sektionen av stången". Arbetshöjden beror också på vilket spår stocken har. Till exempel har en stock med en diameter på 240 mm och ett månspår en arbetshöjd på 208 mm och med en finsk - 90 mm. Allt detta beror på att månspåret redan är finskt. Månspåret kan dock förlängas upp till 20 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer ett kalibrerat virke för konstruktion måste du vara uppmärksam på följande punkter

  • Loggar från samma sats bör inte skilja sig åt i deras egenskaper, det vill säga att de ska vara från samma trädslag, ha samma diameter och längd. Det kan finnas avvikelser, men minimum är 1-2 mm.
  • Varje stapel måste markeras på samma sätt;
  • Det ska inte finnas några mekaniska skador på någon stock. Det är oacceptabelt att materialet har röta, mögel, maskhål. Om en stock förklaras termiskt modifierad kan den inte vara våt. Dessutom måste det finnas dokument som bekräftar villkoren för torkning av trä;

Virket måste lagras ordentligt. Därför, när du köper, se till att besöka lagret och se till att materialet inte kommer i kontakt med vatten och smuts, lagret är torrt och rent, det finns inga gnagare och insekter, inga drag, ingen nederbörd osv..

Rekommenderad: