Hur Väljer Jag En Tvättmaskin? Val Av Automatiska Maskiner Efter Parametrar. Vilket Företag är Bättre Att Välja?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Väljer Jag En Tvättmaskin? Val Av Automatiska Maskiner Efter Parametrar. Vilket Företag är Bättre Att Välja?

Video: Hur Väljer Jag En Tvättmaskin? Val Av Automatiska Maskiner Efter Parametrar. Vilket Företag är Bättre Att Välja?
Video: Washing Machine Buying Guide | Consumer Reports 2024, Mars
Hur Väljer Jag En Tvättmaskin? Val Av Automatiska Maskiner Efter Parametrar. Vilket Företag är Bättre Att Välja?
Hur Väljer Jag En Tvättmaskin? Val Av Automatiska Maskiner Efter Parametrar. Vilket Företag är Bättre Att Välja?
Anonim

För det moderna hushållet automatisk tvättmaskin är en oersättlig assistent. Valet av dessa enheter i butikskedjor representeras av en mängd olika modeller som inte bara tvättar och sköljer tvätten noggrant utan även torkar och stryker den. När de planerar att köpa tvättutrustning undrar köpare ofta hur man inte ska misstas med valet av en automatisk maskin och köper verkligen ett bra alternativ för långvarig användning i vardagen. För att göra ett sådant val korrekt måste du studera information om typer av tvättmaskiner, deras egenskaper och grundläggande skillnader från varandra när det gäller design och kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka parametrar ska man välja?

Urval av tvättmaskin - det är en ansvarsfull fråga, och det skulle inte vara helt korrekt att ta den första modellen som fångade mitt öga utan att studera dess egenskaper. Det finns vissa kriterier som du bör vara uppmärksam på - lastvolym, motortyp, dimensioner och mycket mer. Med hänsyn till alla nyanser kan du välja tvättutrustning som passar dina behov.

Innan du väljer en lämplig modell av en tvättmaskin måste du klargöra många av dess tekniska parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lastningstyp

En av de viktiga parametrarna är typen av att ladda tvätten i maskinen. Det händer vertikal eller frontal (horisontell) . Valet av nedladdningstyp beror på köparens preferenser. Ofta placeras automatisk tvättutrustning i köket och bäddar in den i en köksuppsättning - i detta fall kommer en frontmatningstyp att krävas. Om du vill placera bilen i badrummet, där det är möjligt att öppna locket uppåt eller åt sidan, kan valet stoppas både på framsidan och på den vertikala modellen. I badrummet placeras tvättutrustning separat, placeras under diskbänken eller på den plats där det finns ledigt utrymme för det.

Som badrummen är små i storlek, då i detta fall kommer lösningen på problemet att vara en vertikal modell av maskinen . Åtkomstpunkten till trumman för sådana maskiner är inte placerad på maskinkroppens framsida, utan upptill. Och själva trumman är placerad inuti maskinen i vertikalt läge. Tack vare denna design har tvättmaskinen ett kompakt och långsträckt utseende.

Experter tror att denna typ av utrustning är mest bekväm för att ladda tvätt, eftersom du inte behöver böja dig till trumman, och dessa modeller är mest skyddade från eventuella vattenläckor som kan uppstå vid ett haveri.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom automatmaskiner finns det också halvautomatisk aktivatortyp … Denna teknik lämnar fortfarande inte hyllorna på grund av det låga priset, användarvänligheten och designens tillförlitlighet. När du tvättar i en maskin av aktivatortyp kommer ditt deltagande att krävas, eftersom de flesta operationerna i den inte är automatiserade.

Sådana maskiner är inte anslutna till avloppssystemet och vattenförsörjningssystemet - fyllning och dränering av vatten, liksom du måste skölja kläderna på egen hand , det vill säga manuellt. Det huvudsakliga elektromekaniska elementet i denna teknik är speciell aktivator ansluten till motorn, på grund av vilken den roterar. Vissa maskinmodeller har en special centrifug - den används för att vrida ut den tvättade tvätten.

Miniatyraktivator tvättmaskiner är efterfrågade bland köpare och används i landet eller i privata hus där det inte finns några VVS- och avloppssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Standardhöjden för de flesta automatiska tvättmaskiner varierar från 85 till 90 cm . Det finns också mer kompakta alternativ, som inte överstiger 65 till 70 cm i höjd. Tvättutrustningens djup varierar från 45 till 60 cm, men det finns också smalare modeller, mindre än 45 cm.

Tvättmaskiner som är avsedda att installeras i skåpmöbler är utrustade med skruv fötter , med hjälp av vilken fordonets höjd kan justeras med erforderlig noggrannhet.

När du väljer en vertikal modell av en tvättmaskin måste du komma ihåg att du måste lägga till 30-40 cm till dess höjd så att locket på maskinen kan öppnas fritt … Samma krav bör beaktas vid köp av frontmatad utrustning - den måste också ge utrymme för att öppna dörren till trumman avsedd för lastning av tvätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av dimensioner för en automatisk tvättmaskin beror på tillgängligheten av ledigt utrymme i rummet där du planerar att placera den.

Dessutom är det värt att överväga det topplastningsmaskinalternativ har fördelar - denna teknik gör att du kan stoppa tvättprocessen när som helst och lägga till en extra portion tvätt i trumman. Sådana modeller är mycket praktiska för äldre - de behöver inte böja sig för att ladda och tömma tvätten.

De enda nackdelarna med en sådan liten tvättmaskin är:

  • det är inte lämpligt för inbäddad användning;
  • den kan inte användas som hylla för att ordna hushållsartiklar i badrummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rymlighet

En av de viktiga faktorerna när du väljer en tvättmaskin är dess kapacitet, vilken beräknas beroende på hur många personer som finns i din familj . Om tvättutrustningen kommer att användas av 1 eller 2 personer, räcker det med att de har en maskin med en kapacitet på upp till 4 kg. För en familj på 3, 4 eller 5 personer behöver du en större tvättmaskin - med en kapacitet på upp till 6 kg. Och om tvätt behövs för en familj på mer än 5 personer, behöver du en enhet med en lastvolym på 8 eller bättre - 9 kg.

I de fall det finns små barn i familjen rekommenderar experter att köpa tvättutrustning med den maximala volym som du har råd med, eftersom att ha barn innebär mycket tvätt i stora mängder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laddar volym tvättmaskin beror på hur djup modellen är när det gäller dess design. Om utrustningens djup är från 35 till 40 cm betyder det att det är möjligt att tvätta från 3 till 5 kg saker i den samtidigt. Automatiska maskiner, vars djup är från 45 till 50 cm, gör att du kan tvätta från 6 till 7 kg tvätt. Och enheter i full storlek upp till 60 cm djupa kan tvätta från 8 till 10 kg linne - det här är det mest praktiska och ekonomiska alternativet för en stor familj.

Det är värt att notera stora automatiska tvättmaskiner är inte alltid en bra lösning när det gäller deras kapacitet … Om du väljer en sådan enhet måste du vara beredd på att det kommer att ta mycket ledigt utrymme. Dessutom, om du behöver tvätta en liten portion tvätt, blir det oekonomiskt att göra det i en maskin med en kapacitet på 8 kg - inte bara vattenkostnader, utan också elkostnaderna blir höga. Därför, när du köper tvättutrustning, bedöma dina behov på ett vettigt sätt och korrelera dem med lastvolymen på din framtida maskin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trumma och tank

Ganska ofta kan köpare inte se skillnad tanken från tvättmaskinens trumma. Bock är vattentanken, och i trumman lägger du saker för tvätt. Hållbarheten för en automatisk maskin beror till stor del på vilket material dessa viktiga delar av dess konstruktion är gjorda av.

I moderna modeller av tvättmaskiner kan tanken tillverkas av olika material

  • Rostfritt stål - är det mest hållbara material som används i de flesta moderna modeller av premium- och medelklassen i priskategorin.
  • Emaljerat stål - sämre än rostfritt stål, men det är ett billigare alternativ. Hållbarheten och tillförlitligheten hos en sådan tank behålls exakt tills det av en slump finns ett fast föremål i den som kan orsaka skador på emaljen i form av ett chip eller spricka. Efter sådan skada börjar tanken rosta och misslyckas.
  • Polymerplast - det mest budgetalternativ som används i billiga märken av aktivatorer och automatiska tvättmaskiner. Plasttanken är mycket lätt, den korroderar inte, men vid kraftig mekanisk påverkan, liksom vid obalans, kan den spricka - och i detta fall kan den inte återställas.
Bild
Bild

Kostnaden och hållbarheten för en trumma, precis som för en tank, beror på materialet från vilket den är tillverkad . Oftast är trummorna i dyra modeller gjorda av rostfritt stål, och fler budgetalternativ finns med fat av polymerplast.

Slitstark plast är motståndskraftig mot stötar och repor, och med noggrann användning kan det mycket väl hålla dig minst 20-25 år.

Bild
Bild

Motor

Driften av en automatisk tvättmaskin säkerställs av huvuddelen av dess design - elektrisk motor … Det kan vara typ av växelriktare eller kollektortyp. Deras tekniska design är annorlunda, vilket återspeglas i tvättmaskinernas driftsegenskaper.

  1. Invertermotor - det kallas också en motor med direktdriven typ. Ungefär 20% av moderna tvättmaskiner är utrustade med denna typ av motor. En sådan motor har en kompakt storlek, dess design är extremt enkel och går sällan sönder, kräver inte ofta förebyggande underhåll och fungerar utan att göra mycket ljud. Växelriktarmotorns svaga punkt är dess höga instabilitet för spänningssteg i nätet, på grund av vilken den snabbt misslyckas.
  2. Collector typ motor - de allra flesta tvättmaskinmodellerna är utrustade med detta alternativ. Kollektormotorn har en smidig justering, och den är inte heller rädd för nätspänningsfall, som ofta uppstår i det elektriska spänningsnätet. Nackdelarna inkluderar snabbt slitage av motorkomponenter och delar, buller under drift och bräcklighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi jämför effektiviteten hos dessa motorer är modellerna av invertertyp 20-25% mer effektiva än kollektormodeller.

Dessutom bara automatiska maskiner med invertertyp av motor har möjlighet att snurra tvätten efter tvätt vid extremt höga centrifugeringshastigheter.

Experter rekommenderar vid val ge företräde åt alternativ för tvättmaskiner utrustad med en invertermotor, eftersom ett sådant köp är mest lämpligt när det gäller kvalitet och pris. Tvättenheter med invertermotorer något dyrare än bilar med en kollektormotor, men de kommer att rättfärdiga sig ganska bra, med tanke på att kollektormotorer måste repareras en eller flera gånger på grund av dess bräcklighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrolltyp

Den typ av kontroll i moderna tvättenheter är direkt relaterad till deras teknisk design och dess funktioner . Till exempel använder maskiner av aktivatortyp styrning med hjälp av vred som reglerar det mekaniska systemet i strukturen. Funktionerna hos sådana maskiner är minimala, därför är de viktigaste alternativen för justering start, tvätttidens varaktighet efter tid och möjligheten att stoppa motorn när som helst du behöver.

Bild
Bild

När det gäller de nya moderna automatiska modellerna av tvättmaskiner, är hälften av dem utrustade med pekskärm , där det är möjligt att ställa in parametrarna för tvättprogrammet och spåra maskinens passage genom varje steg. I automatiska enheter med frontladdning av linne används det elektroniskt styrsystem , vilket gör det möjligt att justera maskinens alternativ med små knappar och en roterande skiva.

Kontrollpanelens utseende är olika för varje modell och tillverkare . Styrenhetens system kan variera avsevärt i konstruktion, tillval och konstruktion.

Några av dem har möjlighet att visa speciella servicekoder som uppmanar användaren att tvättmaskinen har ett haveri eller en annan situation som kräver akut mänskligt ingripande.

Bild
Bild

Utseende

Oftast finns automatiska tvättmaskiner vit , men ibland kan du hitta det på rea alternativ i svart, silver, blått och rött. Tillverkare kan ändra luckans konfiguration - istället för den traditionella runda formen kan luckan vara i form av en ellips, helt platt, belyst eller gjord av spegelmaterial. En sådan ovanlig design av tvättmaskinen låter dig inkludera den i alla stilprojekt, där den kan bli en dekoration för inredningen i ett badrum eller kök.

Men i det fall din tvättmaskin är dold från syn av en möbeluppsättning, där du kommer att bygga den, är det ingen mening att betala för mycket för en unik design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urval beroende på tvättens kvalitet

När du väljer en tvättmaskin för ditt hem, innan du köper den, det är viktigt att ta reda på hur bra hon tvättar saker, och vad är hennes optimala grad av snurr . Bland tillverkare finns det regler enligt vilka kvalitetsparametrarna för tvätt och centrifugering är märkta med latinska bokstäver som börjar från bokstaven A och slutar med bokstaven G. Enligt tester som utförts av tillverkare av tvättmaskiner, de mest exklusiva märkena är de som ligger närmast klass A . Men det här är inte all information du behöver för att köpa en tvättmaskin.

Moderna tvättenheter är också klassificerade efter energiklass … Alla modeller som producerats de senaste 10 åren är huvudsakligen energiklass B. Men i dyra enheter förbättras dessa indikatorer och kan nå klass A - och även om de är dyrare än sina motsvarigheter lönar det sig snabbt i form av att de sparar elektrisk energi under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvättmaskinens energiförbrukningsklass är markerad (per 1 kg laddad tvätt):

  • klass A - strömförbrukning från 170 till 190 Wh;
  • klass B - energiförbrukning från 190 till 230 Wh;
  • klass C - strömförbrukning från 230 till 270 Wh;
  • klasserna D, E, F och G - energiförbrukningen överstiger inte 400 Wh, men det är osannolikt att du hittar sådana modeller i butikskedjor.

De bästa energibesparande maskinerna är tvättmaskiner som tilldelas A +++-klassen, men eftersom tvätten inte utförs kontinuerligt kommer inte ens B-maskiner att se ut som eftersläpna mot denna bakgrund.

När det gäller kvalitetsklassen att tvätta sängkläderna är det stilrenheten som tydligt kommer att visa hur bra tvättmaskinen klarar sina funktioner, på grund av vilken den förvärvas. Hittills har automatiska tvättenheter även av budgetmodeller tvätt av hög kvalitet, motsvarande klass A , det är osannolikt att du kommer att se en lägre klass på rea.

Bild
Bild

Efter avslutad tvätt- och sköljcykel måste tvätten centrifugeras. Hur torr den kommer att bli kan inte bara avgöras av det givna programmet, utan också av maskinens klass:

  • klass A - mer än 1500 varv / min, med en grad av kvarvarande fukt <45%;
  • klass B - från 1200 till 1500 varv / min, luftfuktighet från 45 till 55%;
  • klass C - från 1000 till 1200 varv / min, luftfuktighet från 55 till 65%;
  • klass D - från 800 till 1000 varv / min, luftfuktighet från 65 till 75%;
  • klass E - från 600 till 800 varv / min, luftfuktighet från 75 till 80%;
  • klass F - från 400 till 600 varv / min, luftfuktighet från 80 till 90%;
  • klass G - 400 varv / min, luftfuktighet> 90%.

Om indikatorn för återstående fukt är minimal, kommer det att ta lite tid för den slutliga torkningen av saker, vilket uppskattas av många hemmafruar, särskilt om familjen har små barn.

Bild
Bild

Toppmärken betyg

Med fokus på reklam betalar vi ofta inte så mycket för själva produkten och dess kapacitet, utan för varumärket som den säljs under. Idag finns det cirka 20 kända varumärken för tvättmaskiner som tillverkar apparater i tre kategorier, beroende på kostnad och kvalitet.

Budgetfrimärken

Detta är en pålitlig och högkvalitativ utrustning som produceras i prisklassen från 10 till 20 tusen rubel. De bästa märkena i denna kategori är Hotpoint Ariston, Indesit, Candy, Daewoo, Midea, Beko.

Till exempel en bil Indesit IWSB 5085 … Frontlastning, trumvolym 5 kg, maxhastighet 800. Mått 60x40x85 cm. Kostnaden är från 11 500 till 14 300 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mellanklassmodeller

De produceras av företag LG, Gorenje, Samsung, Whirpool, Bosh, Zanussi, Siemens, Hoover, Haier . Kostnaden för sådana maskiner varierar från 20 till 30 tusen rubel.

Till exempel en bil Gorenje WE60S2 / IRV + . Vattentank, frontlastning, trumvolym 6 kg, energiklass A ++, snurrande 1000 rpm. Mått 60x66x85 cm, plasttank, pekskärm, 16 program, skydd mot läckage, och så vidare. Kostnaden är 27800 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dyra modeller

Denna kategori innehåller utmärkta bilar som uppfyller de senaste uppfinningarna och har förbättrade tekniska egenskaper jämfört med budgetmodeller och representanter för medelpriskategorin. Oftast representeras sådana maskiner av märken AEG, Electrolux, Smeg . Kostnaden för sådan utrustning börjar från 35 000 rubel och kan nå 120-150 tusen rubel.

Till exempel en bil Electrolux EWT 1366 HGW . Topplastning, trumvolym 6 kg, energiklass A +++, snurrande 1300 varv / min. Mått 40x60x89 cm, plasttank, beröringskontroll, 14 program, skydd mot läckage och skumning och andra funktioner. Kostnaden för denna modell är 71 500 rubel.

Bild
Bild

Bland företrädare för olika märken finns som regel ett brett utbud av modeller av tvättmaskiner med olika prisförslag. Till exempel utmärkta tvättmaskiner Beko finns i budgetversionen för 14 000 rubel, det finns modeller av medelprisintervallet för 20 000 rubel. och dyra enheter till ett pris av 38 000 rubel.

För varje efterfrågan hittar du ett erbjudande från kända tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Expertråd

När du väljer vilken tvättmaskin du ska ta är det värt uppmärksamma yttranden från experter inom marknadsföring eller ta reda på vilka modeller som är mer tillförlitliga från en bilreparatör - i ett ord, studera rekommendationer från proffs.

  1. Att välja en tvättmaskin, försök att skydda dig från ett misslyckat köp även i valstadiet … Var därför uppmärksam på maskinen, vars styrenhet tillverkarna försiktigt har förseglat mot inträngande av vatten med hjälp av vax - en sådan solid modell kommer att tjäna dig länge, eftersom möjligheten att fukt kommer in i elektroniken är utesluten. Det är värt att uppmärksamma de modeller vars tank och trumma är tillverkade av rostfritt stål - sådana alternativ, som praktiken har visat, är de mest hållbara och pålitliga i drift.
  2. Noggrann och uppmärksam drift hjälper till att förlänga den automatiska maskinens livscykel . Om trummans volym är avsedd för 5 kg tvätt, bör du inte fylla 6 kg i den, för varje tvätt kommer en sådan överbelastning att slita ut alla mekanismer, och de kommer snabbt att misslyckas. Dessutom rekommenderas det inte att alltid använda den maximala centrifugeringshastigheten - detta är också den ultimata lasten för tvättenheten och förlänger inte dess livscykel, utan tvärtom minskar den. Om du vill att din tvätt ska vara praktiskt taget torr efter tvätt, är det bäst att köpa en modell som har ett torkalternativ.
  3. När du köper en automatisk tvättmaskin, kontrollera den för skador, bucklor, djupa repor eftersom detta indikerar att utrustningen under transporten kan skadas eller tappas. Vad detta kommer att resultera i under drift är okänt. Det är bättre att vägra ett sådant köp.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du har köpt och tagit hem din tvättmaskin, överlåta sin anslutning till specialister , ringt från servicecentret, vilket anges på garantikortet som bifogas ditt köp. Om dolda tekniska brister i arbetet avslöjas kommer befälhavaren att tvingas göra upp Spela teater , och du kan i butiken byt ut defekta varor eller få tillbaka dina pengar.

Det viktigaste är att i det här fallet behöver du inte bevisa att defekterna i tvättmaskinen uppträdde som ett resultat av dina okvalificerade och felaktiga handlingar.

Rekommenderad: