Hyvlat Virke (19 Bilder): Vad är Skillnaden Mellan Torrhyvlat Och Kantat Virke Och Vad Betyder Det? Mått, Fasade Tallbalkar Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Hyvlat Virke (19 Bilder): Vad är Skillnaden Mellan Torrhyvlat Och Kantat Virke Och Vad Betyder Det? Mått, Fasade Tallbalkar Och Andra Alternativ

Video: Hyvlat Virke (19 Bilder): Vad är Skillnaden Mellan Torrhyvlat Och Kantat Virke Och Vad Betyder Det? Mått, Fasade Tallbalkar Och Andra Alternativ
Video: What Kind of Wood Should You Build With? | WOODWORKING BASICS 2024, April
Hyvlat Virke (19 Bilder): Vad är Skillnaden Mellan Torrhyvlat Och Kantat Virke Och Vad Betyder Det? Mått, Fasade Tallbalkar Och Andra Alternativ
Hyvlat Virke (19 Bilder): Vad är Skillnaden Mellan Torrhyvlat Och Kantat Virke Och Vad Betyder Det? Mått, Fasade Tallbalkar Och Andra Alternativ
Anonim

När man väljer material för konstruktion eller möbler ställer många frågan - vilken passar bäst? När allt kommer omkring krävs inte bara ett trevligt pris, utan också goda kvaliteter - hållbarhet, bekvämlighet, enkel bearbetning, attraktivt utseende. Låt oss ta en titt på funktionerna i en hyvlad bar och jämföra den med en kantad stapel.

Bild
Bild

Vad det är?

Skivat virke - en typ av specialtorkat virke, bearbetat på varje sida (det finns fyra av dem) och noggrant slipat … För att få denna form bearbetas virket på träbearbetningsutrustning av hög kvalitet. För tillverkning av hyvlat trä är inte bara lövträ (lind eller al) lämpliga, utan även barrträd - lärk, tall, cederträ, gran, etc. Var och en av arten har sina egna fördelar och nackdelar.

Hyvlat virke kan se annorlunda ut - vara slipat och plant på insidan, ha en platt eller konvex utsida . På sidoribbarna kan spår och spikar skäras för att foga samman stängerna. Utseendet är direkt relaterat till timmerets syfte. Efter att virket har fått formen av en stång skickas det för torkning - till speciella torkamrar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den högsta tillåtna restfuktigheten i trä är 20%, eller bättre - mindre. Torkning i kammaren är mycket snabbare och effektivare än den naturliga metoden. Torkning - ett av de integrerade stadierna i träbearbetning, det kan inte hoppas över. Annars kommer de färdiga byggnaderna att krympa kraftigt på grund av uttorkning och sprickbildning. Hyvlade brädor har följande funktioner:

  • ändra inte form under drift;
  • har hög geometrisk noggrannhet;
  • energieffektivt, eftersom trä håller värmen väl;
  • miljövänlig, naturlig;
  • har en lång livslängd;
  • estetiskt attraktiv;
  • materialet är tillgängligt, i jämförelse med tegel och sten, är det budgetmässigt;
  • bekvämt och lätt att hantera;
  • behöver inte efterbehandling
  • trä är god luftgenomsläpplig, "andas";
  • sätter sig inte.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kostnaden för hyvlat virke kan vara ganska hög, men detta pris är motiverat på grund av dess attraktiva utseende och utmärkta driftsegenskaper .… Varje konstruktion från barer uppförs snabbt. Detta beror på att virket är lätt, bekvämt, det behöver inte någon speciell bearbetning, det kan användas för efterbehandling. En hyvlad bräda kan ha olika längder och sektioner. Och naturligtvis måste det (som vilket trä som används i byggnadsarbeten) behandlas med antiseptiska och brandskyddsmedel.

Bild
Bild

Var används den?

Hittills finns det inget substitut för detta speciella material. Speciellt om barrträd med naturlig impregnering från naturligt harts av naturlig torkning används för det. Denna bar är lämplig för allt - både för ramen och för byggnader . Om virket torkades i kammaren, används det i olika typer av möbler, trappor och räcken och andra träprodukter.

Den mest hållbara är en hyvlad bräda, för vilken lärk användes.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den hyvlade brädan fungerar som en "råvara" för konstruktion av ramar av hus, lantstugor, bad, lusthus etc . Det är också oersättligt för bärande konstruktioner, svarv, tak, rekvisita, fördröjning. Terrassen, trappan och fasaden kommer att visa sig av sådant material precis som ett staket. Men du bör inte begränsa omfattningen av det hyvlade virket till konstruktion. Det används också aktivt i inredning - för att skapa räcken, balkar, fönsterbrädor, plattband, pelare och andra inredningslösningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torrhyvlad bräda är ett utmärkt material för tillverkning av möbler, till exempel kök, det kan också användas för att skapa dörrar eller skiljeväggar mellan rum. När du väljer ett material bör du vara uppmärksam på kvaliteten på torkning, bearbetning och lagringsförhållanden.

Kontakt med trä med fukt, smuts, förekomst av mögel, mögel och andra skador på virket är oacceptabelt.

Bild
Bild

Typer och storlekar

De vanligaste hyvlade storlekarna är 150x150, 100x100, 150x100 och 50x50 . Standardstorlek 150x150 används för konstruktion av ytterväggar, låga bostadshus, bad, husbyggnader. Sådant sågat virke har en mycket hög mekanisk hållfasthet och goda värmeisoleringsegenskaper på grund av träets stora tjocklek och förmåga att behålla värme. På grund av dessa egenskaper används materialet även i källar- och mellangolv i form av balkar.

Användningen av 100x100 virke förekommer främst i byggnadsarbeten - för att skapa takbjälkar, takbjälkar, ramelement och andra strukturer. Ytterväggar från en sådan bar uppförs sällan, eftersom de visar sig vara tunna, dåligt kvarhållande värme.

För ett rum som inte behöver uppvärmning, till exempel ett kalllager, är en sådan bar lämplig.

Bild
Bild

Hyvlat virke 150x100 är en korsning mellan det första och det andra . Väggar och brunnar i byggnader, interna skiljeväggar, tak är uppförda från sådant virke, och används även i bilindustrin etc. Standardstorlek 50x50 är bra när den används i en låda för att fixera manteln på den. Det används också för att skapa ramelement i små arkitektoniska former. En sådan bar är budgetmässig och praktisk.

När det gäller typerna kan virket handhyvlas och fräsas .… Fräst betyder maskinbearbetat. Det är mycket dyrare än hyvlat på grund av automatisk bearbetning och absolut identiska dimensioner för varje stapel i satsen. Träet kan också fasas - detta gör att virket kan läggas så tätt som möjligt i strukturen och för att undvika sprickor och sprickor, vilket innebär ett drag. Självbetjäningskantning kräver stor erfarenhet, liksom tillgången på specialutrustning.

Därför är det bättre för en nybörjare att köpa en bar redan med en fasning.

Bild
Bild

Vad är skillnaden från kantvirke?

Skillnaden mellan hyvlade och kantade balkar är uppenbar för alla som förstår frågan åtminstone lite. På upphandlingsstadiet uppstår redan skillnader. En hel ved används för kantvirke, och för att få en hyvlad krävs ytterligare torkning av träet i ett specialutrustat rum. Det finns inga skillnader i egenskaper som värmeledningsförmåga och lufttäthet mellan de två listade virkesarterna.

Men när det gäller slitstyrka har hyvling en skillnad från icke -hyvlad - på grund av torkning behåller den driftsegenskaperna längre.

Rekommenderad: