Trädgårdsmossa (50 Foton): Dekorativ Blomning Och Andra Sorter För Landskapsdesign, Plantering Av Mossa På Landet Och Exempel På Landskap

Innehållsförteckning:

Video: Trädgårdsmossa (50 Foton): Dekorativ Blomning Och Andra Sorter För Landskapsdesign, Plantering Av Mossa På Landet Och Exempel På Landskap

Video: Trädgårdsmossa (50 Foton): Dekorativ Blomning Och Andra Sorter För Landskapsdesign, Plantering Av Mossa På Landet Och Exempel På Landskap
Video: Bekämpa mossa 2024, Mars
Trädgårdsmossa (50 Foton): Dekorativ Blomning Och Andra Sorter För Landskapsdesign, Plantering Av Mossa På Landet Och Exempel På Landskap
Trädgårdsmossa (50 Foton): Dekorativ Blomning Och Andra Sorter För Landskapsdesign, Plantering Av Mossa På Landet Och Exempel På Landskap
Anonim

En av de grundläggande elementen i landskapsdesign är mossa, bryophyte. Denna vintergröna växt fungerar som en utmärkt grund för utförandet av en mängd olika, ibland diametralt motsatta designidéer. Där det finns fukt och skugga finns det mossa, och detta är verkligen en exakt egenskap . Mossa är en av särdragen i japanska trädgårdar - den kommer också att synas i väggen på ett gammalt slott, den angriper helt enkelt gamla stenvägar. Och överallt är han inte ogräs, utan ett verktyg som hjälper webbplatsen att bli mer romantisk, mer holistisk.

Det är detta element som gör territoriet till en favoritträdgård och en plats utanför staden - ett hörn för själen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Trädgårdsmossa är behaglig för ögat, du vill bara stryka den, drunkna med fingrarna i en mjuk och behaglig svällning. Även om kanske inte alla vill göra detta. Föreningar med mossa kan uppstå, även om de lätt förstörs av den korrekta designmetoden med hjälp av mossa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med mossa på platsen:

  • det är en mycket opretentiös växt att ta hand om;

  • den kan täcka en mängd olika ytor, även stenar och stenblock;
  • mossa hjälper till att behålla fukt i jorden;
  • det renar luften, absorberar inte de trevligaste luktarna, berikar miljön med syre.

Han har bara ett minus - det växer ibland, bortom alla önskemål från ägaren av webbplatsen … Men du kan bekämpa detta, och det finns olika sätt - från att bekämpa skuggan till enheten för dränering och kemtvätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över sorter

Om vi pratar specifikt om trädgårdsdekorationsmossa, finns det typer som kommer att efterfrågas i landet.

Bild
Bild

Låt oss ta en titt på flera populära typer av mossa

Dikranum … Mycket trevligt visuellt, som representerar mjuka kuddar med ljusgrön färg, växer flera centimeter i höjd. Vanligtvis används denna mossa för att fylla vertikala ytor i trädgården.

Bild
Bild

Leucobry … Det kommer att vara ett bra val för plantering i jord med mycket sand, och även lämpligt för fuktiga områden som saknar solljus.

Bild
Bild

Hypnova … De används vanligtvis för att dekorera ytorna på natursten eller betongföremål. Han vet hur han försiktigt ska omsluta dem.

Bild
Bild

Kukushkin lin . De mycket upprättstående vertikala stolparna som är så lämpliga för japanska trädgårdar.

Bild
Bild

Ormbunke … Om du behöver ordna snår på platsen kommer det att vara det perfekta valet. Nöjd med sina snidade löv.

Bild
Bild

Vitmossa … Både för gatan och för huset - en universell typ av mossa.

Bild
Bild

Det här är bara arter, och det finns ännu fler sorter. Redan genom namnen ensamma kan man förstå vad egenskaperna hos sorterna är: rosa, silver, krypande, blommande och många andra.

Och för landskapsdekoration används irländsk mossa eller bryozoan - en flerårig växt som är mycket bekväm att odla.

Bild
Bild

Var används den?

Om du skapar förutsättningar för konstant fukt och tjock nyans kommer mossan på platsen att växa var som helst. Men du vill att landskapet ska vara eftertänksamt, mossan växte inte kaotiskt, utan på ett ordnat sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På väggarna

Faktum är att mossan ofta dyker upp på stenar och skulpturer, dekorativa figurer. Det kan också planteras så att det graciöst täcker väggen, gör mönster av sig själv. Det finns många idéer: mossa kan bli både en självförsörjande växtdekoration på väggen i ett hus eller en byggnad på territoriet, eller kombineras med andra växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan markera en del av huset med mossa: bakvägg, terrass, veranda med visir, definierat område. Du kan skapa ett fast hörn, som om du upprepar motiven i en gammal engelsk trädgård - medvetet åldrad, atmosfärisk, imponerande med en kombination av färger, texturer, kombinationer av växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

På gräsmattor och gräsmattor

Det finns två populära alternativ här - ersätt gräsmattan med mossa eller gör en vacker grön kant för trädgårdsvägen … Du kan återigen markera zoner, tomter, rabatter, använda den för att rama in enskilda territorier. Detta är mycket vackert och ett alternativ till de vanliga snygga gröna gräsmattorna: om det finns stenar på platsen kommer det att finnas en mer lämplig inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gräsmatta kommer perfekt att markera vackra buskar och träd. Men vi måste ta hänsyn till det den växer långsamt och kräver fortfarande vård . Om du låter saker och ting gå sin väg kan du stöta på ett så obehagligt fenomen som mögel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande tips

När du förbereder marken för att plantera mossa bör du komma ihåg att mossa som tas bort från barken på ett träd bara kan planteras på träd och tas från jorden - planteras endast på marken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mossplantering kännetecknas av vissa särdrag

  • Mycket lite mossa bör tas från varje enskild koloni , annars kan kolonin inte återbildas senare. Som nämnts växer inte mossa särskilt snabbt.
  • Ett lager krossad sten eller grus bör föregå dräneringsskiktet . Allt detta är täckt med ett svart jordskikt, och sedan planteras mossan.
  • Det är nödvändigt att förbereda en lösning från ett par glas naturlig yoghurt (kan ersättas med kefir), blanda det med ett glas krossad mossa. Denna blandning bör smeta ut landningsplatserna.
  • Före planteringen måste mossan blötläggas i vatten i en dag innan de planteras - så den blir väl mättad med fukt … Sedan går han till den fuktiga jorden. Vegetation vid denna tidpunkt är särskilt känslig för vattning, detta är huvudvården.
  • De första två månaderna måste du vattna moskudden dagligen och sedan kan du minska vattningen - även en gång i veckan kommer att räcka.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur du lyckas föröka och odla mossa beror på platsens framgång. Om det är ett öppet område är risken för icke-överlevnad hög. Om det är en nyans och det inte finns ett överflöd av närliggande växter, är det troligt att det blir framgång. I norra och västra delen av platsen rotar mossa bäst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i landskapsdesign

Flera illustrationer, som återigen bekräftar att mossighet ofta är den bästa komplimangen.

Låt oss titta på 10 exempel på hur moss graciöst förvandlar ett område

Om stora former fortfarande är skrämmande, men du vill leka med ett sådant bördigt material, kan du göra trädgårdskulpturer. En sådan söt sköldpadda kommer att bli en favorit bland värdarna och gästerna, utan tvekan om det.

Bild
Bild

Trädgårdsbordet får en helt annan soliditet när en så här elegant matta breds ut under den. Han tittar graciöst igenom stenarna och sveper sig runt den här lappen

Bild
Bild

Någon del av platsen, en liten byggnad på dess territorium, kan vara helt mocka - du får en helt stämningsfull, fantastisk plats

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan version av hur du kan slå ett gatubord. Med en sådan piedestal kommer även en blygsam struktur att se lyxig ut. Och inte bara bordet, här överlämnas praktiskt taget hela”rummet” till mossa

Bild
Bild

Om territoriet är stort kan du också ha råd med sådana experiment: längs stenvägarna och trappstegen ser den mjuka växthögen mest organisk ut

Bild
Bild

Dekorativt material gillar att hålla sig runt ytor, särskilt stenar, och en person med ett designers utseende kommer att hitta en användning för detta. Och om det är så utsökt, kommer folkvägen inte att växa till denna plats

Bild
Bild

För vertikal trädgårdsskötsel är mjuk inredning också bra: till exempel för en sådan naturlig väggdekoration i trädgården. En bra plats för avkoppling kan visa sig

Bild
Bild

Liten landskapsarkitektur precis på terrassen ser snygg och oslagbar ut. Kräver omsorg i rätt tid

Bild
Bild

Om du är trött på vanliga rabatter och du vill förvåna andra med något, kan sådana kompositioner i asiatisk stil vara en värdig ersättning för traditionella former

En miniträdgård, en underbar miniatyr och kanske ett projekt för den framtida globala anläggningen av platsen med hjälp av mossa.

Rekommenderad: