Torrt Profilerat Virke: Kammare Och Naturlig Torkning, Produktion Av Virke, 200x200, 150x150 Och Andra Storlekar, Fördelar Och Nackdelar

Innehållsförteckning:

Video: Torrt Profilerat Virke: Kammare Och Naturlig Torkning, Produktion Av Virke, 200x200, 150x150 Och Andra Storlekar, Fördelar Och Nackdelar

Video: Torrt Profilerat Virke: Kammare Och Naturlig Torkning, Produktion Av Virke, 200x200, 150x150 Och Andra Storlekar, Fördelar Och Nackdelar
Video: Östra Falmarks byasåg 2024, Mars
Torrt Profilerat Virke: Kammare Och Naturlig Torkning, Produktion Av Virke, 200x200, 150x150 Och Andra Storlekar, Fördelar Och Nackdelar
Torrt Profilerat Virke: Kammare Och Naturlig Torkning, Produktion Av Virke, 200x200, 150x150 Och Andra Storlekar, Fördelar Och Nackdelar
Anonim

Ett hus av trä har sina fördelar, men för att få dem fullt ut måste du välja rätt timmer. Det bästa alternativet skulle vara en torr profilerad balk. Dess egenskaper gör det möjligt att bygga pålitliga och hållbara byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner, fördelar och nackdelar

En stång är ett material som erhålls genom att såga en fast stock från alla sidor tills önskad form ges . Har vanligtvis ett fyrkantigt eller rektangulärt tvärsnitt. Profilering innebär ytterligare bearbetning för att göra fogspår för enklare installation. Även på fabriken torkas materialet till en viss andel fukt. Produktionen av torrt profilerat virke regleras av GOST. I synnerhet är detta standarden under nummer 8242-88 (klausul 2.2.4).

Därifrån kan du ta reda på att material med fukt kan anses vara torrt:

  • 12% - för virke avsett för inomhusbruk;
  • 15% - för produkter som kommer att användas vid arrangemang av ytterväggar.
Bild
Bild
Bild
Bild

I båda fallen tillåts en avvikelse på 3% upp eller ner. Det är lättare att arbeta med torrt material, det lämpar sig väl för olika påverkan och ger också en liten krympning - högst 5% för hela byggnadens livslängd.

Det finns andra fördelar som många byggare väljer trä för

  • En liten andel sprickbildning . Om sprickor uppstår är de små och påverkar inte materialets termiska egenskaper. Väggen leder inte heller, och mellankronans söm böjer sig inte, den förblir densamma som under konstruktionen.
  • Bra värmeisolering . Träet i sig gör ett bra jobb för att motstå kylan, och tung-och-spårfogsystemet med en snygg passform av balkarna förbättrar dessa egenskaper.
  • Låg vikt . Ju lägre fuktprocent, desto lättare material. Detta undviker transportproblem och det är inte nödvändigt att installera komplexa och dyra fundament.

Trädet har också en "andnings" struktur, vilket bidrar till ett optimalt mikroklimat i huset, inte avger skadliga ämnen och ser vackert ut. Strukturer från en bar kan stå länge, om du följer tekniken och tar hand om dem.

Materialet har också nackdelar . De är förknippade med ojämn torkning, vilket avsevärt minskar träets kvalitet. Med ett stort antal produkter ökar sannolikheten för detta problem. Torkens enhetlighet beror också på vilken teknik tillverkaren använder.

Bild
Bild

Vyer

I Ryssland finns det två utbredda torkmetoder - naturliga och med användning av en kamera (vakuum eller konventionell). Det finns också torkning av trä med elektrisk ström, men det kräver installation av högfrekventa generatorer och en stor mängd el . Inte varje produktion kommer att klara sådana kostnader, så när du köper kan du vanligtvis välja en av två typer av virke.

Naturlig torkning

Av namnet kan man förstå att virket i detta fall inte utsätts för ytterligare påverkan . Efter skärning viks den under skjulen och lämnas där i cirka 35-50 dagar. Eftersom ingen utrustning krävs här är det slutliga priset lägre än för det ugnstorkade virket.

Denna metod är dock inte alltid pålitlig. Mycket beror på staplarnas skicklighet - om virket läggs ut felaktigt, kommer de att torka ut ojämnt, de kommer att gå med märkbara sprickor under drift. Väderförhållandena påverkar också - det är svårt att torka virket om det ständigt regnar ute eller en hög luftfuktighet upprätthålls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kammartorkning

Det finns också en mer tekniskt avancerad metod som gör att du kan bearbeta materialet snabbare. I kamrarna torkas virket under påverkan av temperatur, tryck och luftströmmar. För att undvika sprickor görs speciella kompensationsskärningar på träets yta. För varje art och sektion av timmer kan du också välja det optimala läget.

Processen styrs av automatisering, sensorer övervakar indikatorerna inuti kammaren, så efter 3-4 veckor återstår bara att få det helt torkade virket. Den skickas till en profilmaskin.

Förutom konventionella kammare finns det nya generationens modeller som använder vakuumtorkningsprincipen. Denna teknik gör att du kan uppnå imponerande resultat när hela processen tar mindre än en vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Torrt profilerat virke utmärks också av typen av yta

  • Enkel . Har en slät fram- och baksida.
  • O-formad . Den har en konvex profil och används som en imitation av en stock.
  • D-formad . Framsidan är krökt. Utanför kommer en byggnad av en sådan bar också att likna ett timmerhus av stockar, men inuti kommer det att finnas väggar med en plan yta, vilket gör att du kan expandera lokalerna något.

Flera kategorier kan också särskiljas genom typen av profilering. Typen av produkter beror på de maskiner på vilka virket bearbetas.

  • Med en tagg . Detta är det enklaste alternativet. Den har bara en kam, det finns ingen fördjupning, så vatten ackumuleras inte i sömmen. Följaktligen kommer väggarna inte att leda över tiden. Värmeisoleringsegenskaperna hos denna sort är dock inte de bästa.
  • Dubbel . Detta virke kännetecknas av närvaron av en fördjupning mellan två åsar. Denna designfunktion låter dig lägga värmeisolerande material i mezhventsovy sömmen. Följaktligen tål väggarna kylan bättre.
  • Flera eller kantade . Det kallas också den tyska profilen. En balk av denna typ är svårare att montera, arbetet tar mer tid. Men fogens tillförlitlighet är mycket hög, och värmeisoleringen blir effektiv.
  • Skandinaviska . Tillåter också användning av en tätning för att ge ytterligare skydd mot kyla. Det finns avfasningar för att förhindra att vatten tränger in i sömmarna. Läggningen är ganska enkel, medan du inte kan vara rädd för att frysa väggarna på grund av timmerets strukturella egenskaper.
  • Med fasade fasor . Liknande i prestanda som en dubbel profil, men avfasningarna ger ytterligare fuktskydd genom att förhindra att vatten fastnar mellan sömmarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Virket är tillverkat av olika trädslag, barrträd är ganska populära, men de används inte bara.

Tall

Detta träd är utbrett i Ryssland, därför erhålls timmer till ett överkomligt pris, det är inte ett problem att köpa det. Samtidigt är tall lätt att såga och lätt att bearbeta, behåller värmen väl och är lämplig för konstruktion i de norra regionerna. Träet innehåller harts, som fungerar som ett naturligt antiseptiskt medel och skyddar mot sönderfall, därför uppförs bad ofta från en sådan bar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gran

Utåt liknande furu, men olika egenskaper. Dess värmeisoleringsegenskaper är bättre, medan vikten är mindre. Trädet behöver dock ytterligare skydd mot fukt, annars börjar det ruttna. Gran har mindre harts än tall, så den behöver impregnering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ceder

Mycket vackert och texturerat trä som ser bra ut i inredningen utan ytterligare efterbehandling. De byggs mindre ofta av cederträ på grund av dess högre kostnad jämfört med andra barrträd. Träet är tätt, men det lämpar sig bra för bearbetning. Den har naturliga antiseptiska egenskaper och en trevlig skogsarom kommer att förbli inne i lokalerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lärkträd

Denna ras tål fukt väl, så den nedre delen av timmerstugorna är ofta gjord av den. Träet är tätt och hållbart, samtidigt som det är rimligt prisvärt. Det är dock svårt att hantera på grund av konstruktionens karaktär. När det gäller värmetekniska egenskaper är den också sämre än tall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ek

Den är känd för sin styrka och hållbarhet, men den tillhör elitraserna och har ett motsvarande värde. Av denna anledning används den sällan i konstruktion. Norra ek kommer att vara hårdare än södra ek och kan hålla i över 100 år. Trä har också nackdelar - det är svårt att hantera och väger mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lind

Det används ofta för inredning. Det "andas" bra, så det kommer alltid att vara en trevlig stämning i lokalerna. Mjuk, lätt att bearbeta. Problemet med lind är en tendens att ruttna, eftersom dess struktur är ganska lös.

Bild
Bild

Dimensioner

Virket kan skilja sig åt i dess parametrar

  • Längd . Varierar från 1 till 6 meter. Alternativ för 2 och 3 meter är ganska populära - det är bekvämare att arbeta med dem.
  • Sektion . Standardalternativ är 100x100, 140x140, 150x150, 200x200 mm. Icke-standard kan vara från 45 till 275 mm.

Valet av dimensioner beror på egenskaperna hos ett visst projekt, byggnadens syfte och klimatförhållanden

  • Dimensioner 100x100 mm används vanligtvis för konstruktion av små arkitektoniska former - lusthus, sommarterrasser, uthus. De är också lämpliga för sommarstugor.
  • Produkter med parametrar 150x150x6000 mm väljs för konstruktion av bad. Hus från dem kan också byggas, men med extra isolering.
  • En stor balk på 200x200x6000 mm fungerar som material för elitstugor. De har tjocka väggar som tål hängande möbler och vitvaror, dekorativa föremål.

Som färdigt sågat virke säljer baserna vanligtvis varor med en standarddel och en längd på 6 meter. Tillverkare kan tillhandahålla produkter med andra parametrar på en individuell order.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Virket är efterfrågat i privat konstruktion; hus och sommarstugor, bad, garage, uthus och lusthus uppförs från det. Byggnaden kan tillverkas helt av detta material. Virket köps inte bara av privata byggare, utan också av företag som specialiserat sig på att bygga träbyggnader.

Produkterna är också efterfrågade på andra områden - inom möbelindustrin, bilbyggnad, förpackningar, skeppsbyggnad.

Rekommenderad: