Limmat Laminerat Virke (40 Bilder): Fördelar Och Nackdelar. Vad är Bättre än En Profilerad Bar? Vad Det är? Lärk Och Annat Sågat Virke

Innehållsförteckning:

Video: Limmat Laminerat Virke (40 Bilder): Fördelar Och Nackdelar. Vad är Bättre än En Profilerad Bar? Vad Det är? Lärk Och Annat Sågat Virke

Video: Limmat Laminerat Virke (40 Bilder): Fördelar Och Nackdelar. Vad är Bättre än En Profilerad Bar? Vad Det är? Lärk Och Annat Sågat Virke
Video: Häng med till ett snörikt Umeå och titta på hur två av Trejons kunder använder deras sandspridare. 2024, April
Limmat Laminerat Virke (40 Bilder): Fördelar Och Nackdelar. Vad är Bättre än En Profilerad Bar? Vad Det är? Lärk Och Annat Sågat Virke
Limmat Laminerat Virke (40 Bilder): Fördelar Och Nackdelar. Vad är Bättre än En Profilerad Bar? Vad Det är? Lärk Och Annat Sågat Virke
Anonim

Konstruktion är en ganska komplex process som kräver inte bara hantverk och specialkunskaper, utan också användning av lämpliga högkvalitativa material. Limmat virke har länge varit ett populärt byggmaterial. I vår dagens artikel kommer vi att prata om vad det är, vilka särdrag och materialtyper, och även för vilka ändamål och inom vilka områden det används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Limt laminerat virke är ett byggmaterial som är tillverkat av tunna träskivor som limmas ihop (sådana brädor brukar kallas lameller). Experter noterar att detta byggmaterial tillhör kategorin högteknologi . Egenskaperna för laminerat fanervirke regleras i detalj i ett dokument som GOST. Så enligt GOST -standarder bör materialets längd vara 6 meter och snittformen vara rektangulär. I vissa fall är det dock möjligt att avvika från dessa indikatorer.

På den moderna byggmarknaden kan du hitta flera typer av laminerat faner, som skiljer sig åt i syfte . Till exempel kan vissa typer av material ha speciella tappar och spår som är avsedda att anslutas. En sådan stapel brukar kallas profilerad (eller tysk).

Om baren är helt slät kallas den finska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på hur lamellerna är anslutna till varandra under tillverkningen av laminerat fanerträ, är byggmaterialet indelat i flera kategorier. Låt oss lista de viktigaste:

  • horisontell (i detta fall är två lameller anslutna horisontellt, och limmet stör inte naturlig luftgenomsläpplighet);
  • vertikal (lamellerna är anslutna vertikalt och själva sömmen ger elementet ytterligare styvhet);
  • salong (detta material består av sex lager).

Tekniken för tillverkning av byggmaterial är av särskilt intresse. Enligt dess egenskaper är det ganska komplext, dessutom är produktionsprocessen lång. Samtidigt är ett resultat av hög kvalitet 100% garanterat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den limmade laminerade timmerproduktionsprocessen kan delas in i flera steg:

  • val av brädor utan defekter (frånvaro av knutar är obligatoriskt);
  • torkning av trä i en specialanordning tills råvarans fuktnivå inte överstiger 10%;
  • trimningsbrädor till önskad form och längd;
  • montering av lameller (i detta fall är det mycket viktigt att riktningen för lamellernas fibrer är spegelliknande);
  • beläggningsdelar med lim;
  • lägga upp hela strukturen under pressen;
  • klippa ut profiler och urtag (detta steg är relevant om produktion av profilerat byggmaterial utförs);
  • slutbehandling av virket med specialmaterial som är utformade för att förhindra sönderfallsprocesser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Liksom alla andra byggmaterial har limmat laminerat virke både fördelar och nackdelar. Dessa egenskaper bör studeras så noggrant och noggrant som möjligt innan du bestämmer dig för att köpa och använda materialet - på så sätt minskar du risken för ytterligare problem.

Till att börja med, överväga fördelarna med ett byggmaterial

  • Lågt fuktinnehåll i trä . Tack vare denna indikator torkar virket inte över tiden, dras inte åt med en skruv och täcks inte av sprickor (vilket vanligtvis händer på grund av förekomsten av inre spänning). Följaktligen, om du använder detta material under byggandet av ett privat hus, kan du vara säker på att krympningen blir minimal. I detta avseende är det tillåtet att omedelbart installera fönster och dörrar.
  • Lönsamhet . Användningen av laminerat fanervirke under konstruktionen minskar konstruktionstiden avsevärt. Detta beror främst på att materialet är ganska lätt att använda.
  • Lättviktig . På grund av den relativt låga vikten kan du montera strukturen med den så kallade "lätta" grunden.
  • Estetiskt tilltalande utseende . När du har slutfört konstruktionen av en byggnad eller struktur av laminerat fanerträ kan du se till att det inte kräver ytterligare översyn. Trots allt har själva materialet initialt ett attraktivt utseende. Dessutom kommer avsaknaden av behovet av efterbehandling att spara din budget avsevärt.
  • Värmeledningsförmåga . Limmat laminerat virke har god värmeledningsförmåga, och därför finns det inget behov av ytterligare isolering (det får endast användas mellan kronor). I detta fall bör man också ta hänsyn till det faktum att ju större tvärsnittet av stången är, desto lägre är värmeledningsförmågan.
  • Varaktighet . Byggmaterialets långa livslängd beror främst på att det under tillverkningen behandlas med speciella skyddande ämnen.
  • Låg brandrisk . Denna egenskap bestäms av egenskaperna hos det lim som används vid tillverkning av materialet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots förekomsten av ett sådant antal fördelar bör man dock tänka på de befintliga nackdelarna

  • Högt pris . Det höga priset på byggmaterial bestäms av den komplexa och långvariga tillverkningsprocessen, en stor mängd avfall och avfall, samt höga krav som ställs i förhållande till den utrustning som är nödvändig för tillverkning av laminerat faner. Följaktligen måste du ta hänsyn när du köper: om du erbjuds billigt material är det troligen falskt.
  • Miljöfara . Limet som används för att binda lamellerna är ofta giftigt och kan vara farligt för miljön.

Som du kan se överstiger materialets fördelar avsevärt dess nackdelar. Samtidigt bör man komma ihåg att de listade nackdelarna kan vara så betydande för vissa användare att de kommer att vägra att köpa en bar (i synnerhet dess höga kostnad). Valet är i alla fall alltid ditt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från andra material?

När du bygger ett hus (eller någon annan struktur) uppstår en viktig fråga om vilket byggmaterial som är bättre att välja. Till exempel tänker många på vad som är skillnaden mellan material som tegel och luftbetong, profilerade stockar och rundade stockar. Det är också viktigt att bestämma skillnaderna som kan uppstå vid konstruktionen av en ram från limmat eller vanligt virke.

De viktigaste skillnaderna mellan laminerat faner och andra byggmaterial inkluderar flera egenskaper

  • Vid tillverkningen av byggmaterialet i fråga är det viktigaste torkningsförfarandet obligatoriskt. Tack vare detta laminerade faner kommer timmer att kännetecknas av sådana egenskaper som hög hållfasthet och motståndskraft i förhållande till den negativa påverkan av den yttre miljön (till exempel överdriven fukt eller ultravioletta strålar).
  • Träets yta är helt slät, vilket är en ganska sällsynt fördel bland befintliga byggmaterial.
  • Trots att limmat virke inte är ett massivt trä, är det i sitt utseende inte på något sätt sämre än den naturliga arten.
  • Limmat laminerat virke genomgår minimal deformation (och denna regel är relevant även vid långvarig användning av materialet under ogynnsamma klimatförhållanden).
  • Under produktionsprocessen behandlas nödvändigtvis limmat laminerat virke med föreningar som förhindrar sådana negativa påverkan som mögel och mögel, och som också skyddar materialet från skadedjur.

På grund av närvaron av sådana särdrag är laminerat fanervirke mycket populärt bland byggare (både erfarna proffs och nybörjare).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Idag på marknaden kan du hitta flera sorter av limmat konstruktionsvirke: till exempel strukturellt, isolerat (och med olika typer av isolering), torrt, ihåligt, med spår, såväl som utan dem, sömlöst och många andra. Alla dessa typer skiljer sig åt i egenskaper, såsom värmeledningsförmåga, tvärsnitt, krympningskoefficient, struktur, miljövänlighet, densitet. Låt oss överväga flera klassificeringar av materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom vattenbeständighet

Först och främst skiljer sig limmat laminerat virke med sina indikatorer på vattenbeständighet. När du köper material måste du fokusera på klimatindikatorerna i regionen där du planerar att bygga en struktur av laminerat fanerträ.

Uppenbarligen, ju högre luftfuktighet och mer frekvent nederbörd, desto högre bör vattenmotståndet vara (och vice versa).

Bild
Bild

Miljövänlighet

Materialets miljövänlighet beror till stor del på vilken typ av lim som användes för att fästa lamellerna. För det För att bekanta dig med denna parameter, läs etiketterna och kontakta din säljkonsult om det behövs.

Bild
Bild

Serviceklasser

Lämplig klass av limad timmeroperation i ditt specifika fall beror på i vilket syfte du kommer att använda materialet. Så, serviceklasser kommer att skilja sig åt för material som används för konstruktion av tillfälliga skiljeväggar eller permanenta strukturer (i det senare fallet bör det vara högre).

På grund av den stora variationen och det rika materialsortimentet kommer varje köpare att kunna välja exakt ett sådant alternativ som bäst passar hans behov och preferenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Limmat laminerat virke kan tillverkas av sågat virke av olika träslag. Följaktligen bör du definitivt uppmärksamma denna faktor när du köper ett material, eftersom det direkt påverkar byggnadsmaterialets egenskaper och egenskaper.

Låt oss överväga flera populära alternativ

Ceder . Det ska sägas direkt att denna träslag är väldigt dyrt. I detta avseende kommer det inte att vara tillgängligt för varje person (allt beror på den ekonomiska och sociala statusen i samhället). Samtidigt har cederträ ett antal positiva egenskaper. Till exempel innehåller rasen värdefulla träiga eteriska oljor som skapar ett positivt klimat inuti strukturen. Dessutom är cederträ mycket hållbart och motståndskraftigt mot olika negativa yttre påverkan. Och även materialet har desinfektionsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gran . Granens särdrag inkluderar goda ljudisoleringsegenskaper samt en varm och mysig gul färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tall . Talllimmat laminerat virke är det mest populära, utbredda och efterfrågade byggmaterialet. Detta beror på förekomsten av ett stort antal positiva egenskaper hos materialet, nämligen: överkomligt pris, attraktivt utseende och styrka. Det är dock också värt att komma ihåg att denna ras har nackdelar: till exempel kan du ofta observera förekomsten av sådana defekter som knutar eller hartsfickor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lärkträd . Limmade träbjälkar är mycket resistenta mot negativa yttre påverkan. Dessutom kännetecknas materialet av ett attraktivt utseende. Det bör genast noteras att endast träets yttre lameller oftast är gjorda av lärk. Detta beror på det höga priset på råvaran.

Dessutom kan bland nackdelarna noteras dålig luftgenomsläpplighet och ökad hartsighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ek . Detta material används sällan för tillverkning av laminerat fanervirke, eftersom bearbetningen är dyr (liksom priset på eken själv). Om du vill köpa limmat ek, kommer du med största sannolikhet att behöva köpa det på beställning. Dessutom har inte varje fabrik utrustning som kan bearbeta ek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Under konstruktionen av en byggnad av laminerat faner är det mycket viktigt att göra korrekta beräkningar. I det här fallet kan mätningar göras i olika enheter, som betecknas på olika sätt: till exempel kub. m, kg, m3 och så vidare. Det är värt att överväga inte bara de önskade indikatorerna för din framtida struktur, utan också egenskaperna hos det direkta byggmaterialet. Så på marknaden kan du hitta en bred och smal balk som varierar i längd.

Vid behov kan du utföra tillverkning av material på beställning. Men i järnaffärer kan du hitta limmat laminerat virke med standardmått:

  • dörr - 82 x 115 mm;
  • isolerad vägg - från 100x180 till 160x180 mm;
  • oisolerad vägg - från 180x260 till 270x260 mm;
  • fönster - 82 x 86 mm;
  • lager - längd upp till 12 m, tjocklek upp till 30 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Användningsområdena för laminerat fanervirke är ganska breda och varierade. Till exempel, byggmaterial används för konstruktion och design (både inredning och fasaddekoration utanför, på gatan) av sådana strukturer som:

  • privata hus och lyxiga stugor;
  • bad och bastur;
  • lusthus;
  • kaféer och barer;
  • hjälpbyggnader, golv och andra produkter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Tillverkningen av elitlaminerat fanervirke utförs inte bara i Ryssland, utan även utomlands. Till exempel är företag från Finland och Karelen populära. Vi erbjuder dig att bekanta dig med betyget hos populära tillverkare av laminerat faner:

  • Lameco Lht Oy - detta finska företag tillverkar produkter som uppfyller alla moderna miljökrav;
  • " Kontio " - en särskiljande egenskap hos detta märke kan betraktas som det faktum att sällsynt arktisk tall ofta används vid produktion av produkter;
  • Trästomme - företaget har funnits på marknaden sedan 1995, under denna tid har det lyckats bevisa sig väl och vinna förtroende och kärlek från konsumenterna;
  • Finnlamelli - märket från Finland har ett brett sortiment, tack vare vilket varje användare kan välja det bästa alternativet för sig själv;
  • " Trädmodul " - företagets produkter kännetecknas av demokratiska priser;
  • LLC "GK Priozersky Lesokombinat " - tillverkaren erbjuder kunderna 6 standardstorlekar av laminerat faner;
  • HONKA - produkterna från detta finska märke är populära i 50 länder i världen.

Närvaron av ett så stort antal tillverkare av byggmaterial förklaras av dess breda distribution och efterfrågan bland konsumenter.

Rekommenderad: