Reparation Av Tvättmaskinskivor: DIY Reparation Av Styrenheter. Hur Kontrollerar Jag Tvättmaskinens Elektroniska Modul?

Innehållsförteckning:

Video: Reparation Av Tvättmaskinskivor: DIY Reparation Av Styrenheter. Hur Kontrollerar Jag Tvättmaskinens Elektroniska Modul?

Video: Reparation Av Tvättmaskinskivor: DIY Reparation Av Styrenheter. Hur Kontrollerar Jag Tvättmaskinens Elektroniska Modul?
Video: Fix water evacuation error Cylinda washing machine - Fixa uttömningsfel på Cylinda tvättmaskin 2024, April
Reparation Av Tvättmaskinskivor: DIY Reparation Av Styrenheter. Hur Kontrollerar Jag Tvättmaskinens Elektroniska Modul?
Reparation Av Tvättmaskinskivor: DIY Reparation Av Styrenheter. Hur Kontrollerar Jag Tvättmaskinens Elektroniska Modul?
Anonim

Kontrollenheten (modul, kort) är tvättmaskinens datoriserade "hjärta" och dess mest sårbara system. I enlighet med de inkommande signalerna från regulatorer och sensorer aktiverar styrmodulen en viss lista med möjligheter. Det är ganska mångsidigt. Tillverkaren installerar samma komponent på olika modeller av tvättenheter och märker dem på olika sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför misslyckas modulen?

Det kan finnas många faktorer för fel på kontrollenheten. Vi kommer att namnge de viktigaste, vilket anger de troliga sätten för enkla reparationer.

  • Tillverkningsfel . Det kan identifieras visuellt - genom dåligt lödda kontakter, skalningsspår, lödtillströmning på de platser där huvudchippet är monterat. Om bilen har garanti behöver du inte ta bort styrenheten själv. Kontrollenheten byts ut på en verkstad i enlighet med tillverkarens garanti. Ett tillverkningsfel manifesterar sig ganska snabbt - under de första veckorna eller en månads användning.
  • Spänningsavvikelse i det elektriska nätet . Ofta kast, fluktuationer, överskridande av de maximala spänningarna kan orsaka fel i den elektroniska styrningen av tvättenheten. De flesta elektroniska enheter är mycket känsliga för spänningsavbrott, och i linje med fluktuationer måste en stabilisator eller ett relä installeras för att styra det. Normerna som ska följas anges vanligtvis i den praktiska handboken. I de flesta fall identifieras lätt fel på grund av otillräcklig strömförsörjning under kortkontrollen. Servicecentra strävar efter att på alla sätt erkänna ett sådant missfall som inte kan garanteras.
  • Felaktig funktion eller fel på en eller flera sensorer . Denna olägenhet är ofta mycket lätt att lösa, på vilket sätt - vi kommer att prata nedan.
  • Genomträngning av vätska i elektronik . Det bör noteras att enskilda tillverkare försöker helt eliminera detta problem. I synnerhet är kontrollmodulen för vissa modifikationer av Samsung, LG, Beko fylld med en förening (elektriskt isolerande material) och förseglad. Andra tillverkare låter vatten komma in mellan tvättcyklerna. När du försöker starta en våt bräda aktiveras skyddet och modulen blockeras. Till exempel kan reparationsarbete på maskinen i detta fall begränsas till att torka av blocket och torka enheten ordentligt. Fukt kan komma både som ett resultat av nödlägen och under transport av maskinen, i synnerhet när du byter bostad.
  • " Firmware flies" - inbyggd programvara med en algoritm för en tvättmaskins funktion på ett specialiserat minneschip . Det är nödvändigt att omprogrammera minnet med hjälp av en specialiserad enhet eller programkod på en dator (stift löds till minneskretsen och det är anslutet till en persondator). Ibland är programvaran inbäddad i modulens centrala processor, i vilket fall den "sys" på ett liknande sätt.
  • Kortprocessorn är ur funktion - huvudkomponenten i den elektroniska modulen . Processorn kan ändras om du hittar exakt samma. Endast som regel, om processorn är skadad, måste den elektroniska styrmodulen bytas ut.

Andra faktorer inkluderar överdriven kolavlagringar, närvaron av ledande avföring från inhemska insekter (kackerlackor), möss och naturligtvis kortslutning genom insekts eller små gnagare. Det är lätt att eliminera sådana problem om skyddssystemen inte tillåter en nödsituation. Brädan behöver bara rengöras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Symtom på fel

Du kan förstå att något är fel på tavlan genom följande tecken

  1. Tvättmaskinen snurrar inte saker, tillsammans med detta fryser kontrollpanelen och den svarar inte alls på användarens åtgärder, felkoden visas inte på displayen.
  2. Alla lysdioder på kontrollpanelen blinkar i tur och ordning; samtidigt är det omöjligt att aktivera något tvättprogram.
  3. Smutsborttagningsprogrammet installeras och startas, samtidigt dras vatten antingen inte in i tanken, eller så tappas vattnet omedelbart, förutom efter det att maskinen "fryser" och bara omladdning hjälper till. Tillsammans med detta, efter den andra starten, kan tvätten utföras som vanligt.
  4. För alla tvättprogram fungerar maskinen 3-4 timmar i rad utan att stanna utan att gå över till sköljning och centrifugering. Avloppspumpen gör inga ansträngningar för att pumpa vattnet ur tanken. Efter en längre tid stannar enheten.
  5. Efter anslutning, när du försöker konfigurera skräpborttagningsprogrammet, fryser maskinen och stängs av.
  6. Smutsborttagningsprogrammet är inställt, displayen visar tvättprocessen, men i praktiken görs ingenting, vatten dras inte in i badkaret, trumman roterar inte - ingenting händer.
  7. Elmotorn ändrar godtyckligt ofta trumrörelsens hastighet, trots att hastighetsförändringen inte är förutbestämd av programmet. Trumman turas om och under ganska lång tid snurrar i en riktning, sedan i en annan.
  8. Tvättmaskinens termoelektriska värmare värmer antingen vattnet för mycket eller låter det kallt, vilket försummar temperatursensorns avläsningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur identifierar jag problemet?

Alla ovanstående tecken på fel kan indikera både ett fel på styrkortet och ett fel på någon av enheterna eller sensorerna i tvättmaskinen.

För att säkerställa att det här är exakt en elektronisk enhet, måste du först slå på tvättenhetens automatiska test och sedan kontrollera maskinkomponenterna manuellt.

Först efter allt detta kommer det att vara möjligt att dra lämpliga slutsatser om problemet.

Vid olika modifieringar av tvättenheter utförs ett automatiskt test på olika sätt . I detta avseende rekommenderar vi dig att noggrant läsa instruktionerna för hur du använder ditt automatiska tvättmaskin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga ett exempel på automatisk testning med Ardo -tvättmaskinen som exempel

  1. Vi ställer in pilen på hårdvaru- och mjukvaruenheten till ett strikt vertikalt läge så att pilen är riktad nedåt.
  2. Vi sätter temperaturen till noll.
  3. Vi kontrollerar att det inte finns saker i trumman och att det inte finns vatten i tanken.
  4. Vi trycker på alla knappar på kontrollpanelen samtidigt, varefter maskinens automatiska testläge ska starta.
  5. I slutet av diagnosen ska en felkod visas på displayen, som antingen är ansvarig för en komponent i tvättmaskinen eller en elektronisk enhet.

Ett automatiskt test ger inte alltid en möjlighet att få rätt resultat.

För att säkerställa att den elektroniska enheten är skadad måste du ringa den med en ampere-volt-wattmätare.

Detsamma måste göras med alla tvivelaktiga noder genom att ringa dem i tur och ordning. Ockupationen är naturligtvis mycket noggrann, men detta är bara ett tillfälle att se till att 100% av den elektroniska enhetens fel inte fungerar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur repareras?

För att de åtgärder som vidtagits för att reparera enheten ska bli produktiva och genomföras snabbt, rekommenderas det att studera kretsarna. De ingår i den praktiska guiden och är av yttersta vikt.

Kontrollmodulen är relativt enkel att demontera . Det är nödvändigt att ta bort frontpanelen eller komma till monteringsområdet genom att demontera maskinens övre lock, varefter kortet demonteras.

I de senaste ändringarna finns det skydd "från dårar" - terminalerna kan inte ställas in i fel position.

När du demonterar bör du dock noggrant titta på vad som är anslutet på vilken plats för att installera den korrigerade enheten korrekt.

Det är lämpligt att fotografera proceduren. Skivan demonteras efter att ha tagit bort fästremsorna, som i regel är fixerade med självgängande skruvar eller försänkta bultar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Några av de fel som orsakar funktionsstörningar i styrenhetens drift kan dock lösas på egen hand. De är associerade med störningar i sensorernas funktion.

  1. Fel på programinställningssensorer . Visas på grund av saltning och kontaminering av kontaktgrupperna i manöverratten. Tecken: Justeraren vrider hårt, avger inte ett tydligt klick. Det är nödvändigt att demontera regulatorn och rengöra den.
  2. Ackumulering av kolavlagringar . Hittade i gamla bilar. Visuellt, utan mycket ansträngning, bestäms det: filterets strömspolar är täckta med ett lager sot för att undertrycka störningar från matningsnätet. Det rengörs noggrant med en borste och en torr trasa.
  3. Fel på enhetens sensor för låsning av takluckan . Det verkar också på grund av skiktning av tvättmedelsrester, saltning. Takluckan måste rengöras.
  4. Underlåtenhet att starta elmotorn efter dess kortvariga vevning, inte kännetecknas av hastighetens stabilitet. Kan utlösas av ett löst drivrem. Bilen måste demonteras och hjulet dras åt.
  5. Störningar i strömförsörjningsnätet . Frånvaron av "jord" kan framkalla ett "slag" av spänningen, under påverkan av vilken styrenheten blockerar enhetens prestanda.
  6. Ett annat vanligt problem med Indesit -maskiner är instabila vätsketrycksegenskaper . För närvarande försöker användaren lösa problemet genom att reparera tvättenhetens huvudkontrollenhet, problemet är uteslutande i den överförda slangen, den trasiga packningen eller den igensatta filterenheten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När ska du kontakta en specialist?

Att återställa tvättmaskinens elektroniska styrenhet kan kräva specialkunskaper. Det kommer att kräva en kontroll av elementernas egenskaper, ett test av integriteten hos elektriska kretsar.

Det är ganska enkelt att fastställa behovet av professionellt deltagande:

  1. om det finns områden på tavlan med en ändrad färg, mörka spår, en bränd plats;
  2. Kondensatorhuvuden är tydligt konvexa eller sönderrivna i området med korsformad skåra;
  3. det finns spår av lackutbränning på spjällspolarna;
  4. platsen där den centrala processorn är monterad har mörknat, mikrochipbenen har olika färg.

När en av dessa indikatorer hittas och det inte finns någon erfarenhet av en lödstation och en ampere-wattmätare, bör du använda hjälp av en högkvalificerad mästare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och en sak till: när garantiperioden för hushållsapparater inte har gått ut, behöver du naturligtvis inte lida av problemet med reparationer, utan gå direkt till servicecentret. Och du kan fixa tekniken med dina egna händer i slutet av den.

Reparation av tvättmaskinens styrkort i videon.

Rekommenderad: