Vad är Skillnaden Mellan En Bar Och En Bar? Skillnader I Tillverkningsteknik. Vilka är De Viktigaste Skillnaderna?

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan En Bar Och En Bar? Skillnader I Tillverkningsteknik. Vilka är De Viktigaste Skillnaderna?

Video: Vad är Skillnaden Mellan En Bar Och En Bar? Skillnader I Tillverkningsteknik. Vilka är De Viktigaste Skillnaderna?
Video: Город Барселона. Испания или Каталония? Большой выпуск. 2024, Maj
Vad är Skillnaden Mellan En Bar Och En Bar? Skillnader I Tillverkningsteknik. Vilka är De Viktigaste Skillnaderna?
Vad är Skillnaden Mellan En Bar Och En Bar? Skillnader I Tillverkningsteknik. Vilka är De Viktigaste Skillnaderna?
Anonim

Du kan hitta mycket virke på dagens byggmarknad. Och om alla vet vad en tavla är, så kan inte alla skilja en bar från en bar. Det handlar om skillnaden mellan dessa två begrepp som kommer att diskuteras i den här artikeln.

Bild
Bild

Visuella skillnader

Om vi betraktar orden "bar" och "bar" ur filologins synvinkel, blir det klart att ordet, där det finns suffixet "ok" med en diminutiv form, betyder något mindre än basen av samma rot ord. Det vill säga stången ska vara mindre i storlek än stången.

Det finns faktiskt en visuell skillnad i storlek. GOST -standarder ger oss följande begrepp om ett virke: detta är virke, vars tjocklek och bredd är minst 10 centimeter (100 mm) . Om någon av dessa parametrar är mindre, har vi inte längre att göra med en stapel.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller stången har den också dimensioner: den går mindre än 100 millimeter i tjocklek, men förhållandet mellan bredd och tjocklek bör vara strikt 2: 1. Om denna andel kränks, är det troligen redan en bräda. Som du kan se är det enkelt att göra en bar från en bar och en bräda från en bar.

På grund av skillnaden i tjocklek används det beskrivna sågade virket i olika konstruktionssituationer . Virket är ett mer massivt och hållbart material. Det används huvudsakligen för stödstrukturer: balkar och stöd uppförs. Ibland används det för väggar.

Stången är inte särskilt hållbar, och därför används den för konstruktion av extra konstruktionselement . Så, om du behöver göra ett plankgolv, använd sedan stänger. De är nödvändiga för takarbete, de används också som stockar och i andra fall. Barer används ofta vid tillverkning av möbler och förpackningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse av fastigheter

Både timmer och bar är träbyggnadsmaterial som är nödvändiga för byggandet av trästugor, liksom för tillverkning av konstruktionselement av trä (fönster- och dörrelement, trappor etc.).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Baren skiljer sig från baren i produktionstekniken . En stång erhålls som ett resultat av sågning av en bräda eller en stång, och därför är den bara av trä. Beroende på hur bearbetningen utfördes planeras eller kalibreras staplarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om virket kommer från trä (huggen stock), kommer det också att hyvlas eller kalibreras . Virket kan också limmas från brädor. Men den största skillnaden är att virket också kan vara av metall och sten. Standardkonstruktionen är 200 mm bred och 200 mm lång.

Bild
Bild

Miljövänlighet

Båda materialen är gjorda av trä, och därför klassificeras de som miljövänliga byggprodukter. Det är sant att virket som limmas från brädorna, den så kallade lamellen, har ett element av kemisk sammansättning - ett speciellt lim. Limt laminerat virke är sammansatt av enskilda träfragment: denna teknik uppfanns i väst, där det finns en uppenbar brist på naturresurser. Det var där som de började göra en sådan bar. Utåt kan det inte särskiljas från ett integrerat massiv, men det är sämre när det gäller miljöindikatorer.

Limat virke är dock inte populärt i Ryssland: det är ett dyrare och icke-ekologiskt material som inte har klarat tidens test i det hårda ryska klimatet. Dessutom har vi inget underskott i skogsresurserna, därför är både virke och virke tillverkat av ett ekologiskt material - trä.

I Ryssland är timmer inte särskilt dyrt, så företag producerar naturligt virke från ett massivt massiv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krympning

Virket utsätts för kammartorkning eller det finns naturlig fukt. När du arbetar med det är det viktigt att förstå vilken typ av material du har att göra med: vått eller torrt . Det kommer att bero på om byggnaden kommer att krympa eller inte. I det första fallet (med naturlig luftfuktighet) uppförs konstruktionerna med hänsyn till husets krympning. Om virket torkar naturligt: i ett färdigt timmerhus eller i staplar, kommer byggnaden säkert att krympa. Men om materialet har passerat tvångstorkning (i en speciell termisk kammare) redan före användning, byggs konstruktionen på en nyckelfärdig basis. I det här fallet bör du inte förvänta dig krympning hemma.

Du måste också veta att det kalibrerade virket och stängerna redan är torkade, det vill säga att de är förbehandlade enligt de angivna parametrarna, så att det senare, när materialet används, inte "leder" från fuktavdunstning. Väggar uppförda av sådant material, det räcker att bearbeta utifrån med en speciell förening, och då behöver du inte tänka på ytterligare yttre efterbehandling.

En struktur som uppförs från kalibrerat virke (staplar och balkar) kommer inte att krympa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hålla sig varm

Det är ingen slump att våra förfäder byggde timmerstugor för sig själva. Faktum är att trä tillhör material med låg värmeledningsförmåga, det vill säga trä kan hålla värmen länge . Hus baserade på träbjälkar anses vara mer solida. De används för att bygga både sommarbyggnader och hus för att bo på vintern.

Här måste vi utgå från en enkel och begriplig regel: ju tjockare virke desto tjockare väggar blir, vilket innebär att huset på vintern svalnar långsammare. Det är vanligt att bygga sommarbyggnader av timmer upp till 150 millimeter i tjocklek, medan vinterkonstruktioner har material över 150 mm.

Helst för ett vinter timmerhus är det bättre att ta timmer (timmer) med en tjocklek på 200 millimeter . Det är ingen slump att den klassiska storleken på en byggnadsbalk är 200x200 mm.

Träväggar på 20 centimeter ger dig tillförlitlig värme även i det mest hårda vädret, naturligtvis, förutsatt att huset är uppvärmt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av efterbehandling

Om det finns ett behov av efterbehandling, används en stång huvudsakligen. Detta mångsidiga material används också vid konstruktion och design av lusthus, dekoration av terrasser, syning av tak, för konstruktion av olika däck och i andra fall som kräver en bas eller hjälpelement av trä.

Virket fungerar huvudsakligen som byggnadsstöd, men om väggarna är uppförda av torkat material kan den yttre dekorationen begränsas endast av specialbearbetning av trä . Ibland används en bräda "imitation av en bar". Hon mantlade väggar både ute och inne, golv, pediment.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad och när är det bättre att välja?

Barer är oumbärliga i byggbranschen och är ett mångsidigt material. Tillförlitligheten hos byggnadens hjälpstrukturer beror direkt på barens kvalitet . För själva konstruktions- och efterbehandlingsarbetet är det bättre att ta utvalda hyvlade produkter, men i allmänhet är både förstklassiga och andra klassens element lämpliga.

För externt arbete ges företräde till barrträ . När du formar taket för svarven kan du använda kantade kolonner. Tänk alltid på vilken typ av trä du har att göra med: torkad eller med naturlig fukt. När du bildar läktar (särskilt på taket) är det bättre att bara använda torrt trä, eftersom krympning kan leda till katastrofala resultat upp till förstörelsen av strukturen. Eller välj produkter som har klarat kammartorkning eller med en luftfuktighet som inte överstiger 20%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland behövs små trim för att förstärka hörnfogar. Det är anmärkningsvärt att staplarna som stöd inte kan användas i lusthus, men i växthus är detta tillåtet . Detta beror på det faktum att i lusthus faller en stor belastning på stöden på grund av att taket har en betydande vikt. Men under byggandet av växthus finns det mycket mer stöd, och alla tar jämnt den totala belastningen, därför kan du ta en balk (10x10 cm) för basen och använda stänger (5x5 cm) som strukturella stöd för att skapa en ram.

Virket kan också vara av olika typer: för ett enkelt kantmaterial är alla sidor jämna och den profilerade har spår och utskjutande delar . Den första används för efterbehandling, golvläggning och i andra fall där en slät yta behövs. Ett enkelt virke är billigt, det går till takbjälkar, vertikala stöd i huset, och också som ett bandelement i en högfundament. Och den profilerade balken används för att docka med varandra liknande element i rad när man bygger ett timmerhus.

Rekommenderad: