Sjukdomar Och Skadedjur Av Zamiokulkas (17 Foton): Vad Ska Man Göra Om Mörka Fläckar Dyker Upp På Stjälkarna Och Stammen På "dollarsträdet"?

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Zamiokulkas (17 Foton): Vad Ska Man Göra Om Mörka Fläckar Dyker Upp På Stjälkarna Och Stammen På "dollarsträdet"?

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Zamiokulkas (17 Foton): Vad Ska Man Göra Om Mörka Fläckar Dyker Upp På Stjälkarna Och Stammen På
Video: Agnes Wold: DRICK INTE VATTEN! 2024, Maj
Sjukdomar Och Skadedjur Av Zamiokulkas (17 Foton): Vad Ska Man Göra Om Mörka Fläckar Dyker Upp På Stjälkarna Och Stammen På "dollarsträdet"?
Sjukdomar Och Skadedjur Av Zamiokulkas (17 Foton): Vad Ska Man Göra Om Mörka Fläckar Dyker Upp På Stjälkarna Och Stammen På "dollarsträdet"?
Anonim

Zamioculcas är en populär krukväxt, som tros vara dess hemland i Afrika. Växten har en meter lång stjälk täckt med parade mörkgröna läderiga blad. Precis som alla andra inomhusblommor behöver "dollarträdet" ordentlig vård, vilket stärker dess immunitet.

Funktioner i innehållet

En sådan exotisk växt som zamioculcas bemästras enkelt hemma. Denna blomma kännetecknas inte av nyckfull vård, eftersom den inte är särskilt känslig för torr luft, den kan existera både i öppen sol och i ett skuggat område. Den optimala temperaturen för "dollarsträdet" anses ligga i intervallet från 10 till 30 grader Celsius.

Växten behöver inte regelbunden bevattning; den kan upprätthålla normal vital aktivitet i övertorkad jord.

Bild
Bild

Trots de låga kraven på villkoren för frihetsberövande kommer zamioculcas att växa och utvecklas fullt ut i en miljö som är så naturlig som möjligt. I en lägenhet är det bästa stället för en blomma av denna typ södra fönstret . En otillräcklig mängd ljus är inte skadligt för växten, men det kan leda till krossning av bladen, liksom en försämring av dekorativa egenskaper. Under den varma årstiden bör "dollarsträdet" tas ut på balkongen så ofta som möjligt.

Det bästa underlaget för tillväxt av en blomma kan kallas inte tungt och inte lerigt . Stagnation av vatten anses vara skadligt för växten, därför är det bättre när jorden är lätt, lös och har en sandig bas. För att överflödig fukt ska lämna måste ett dräneringsskikt finnas i blomkrukan, vilket kan göras från expanderad lera, småsten . Den normala vitala aktiviteten för zamiokulkas sker även på dålig mark, men om odlaren matar honom, kommer de positiva resultaten inte att vänta. Du kan befrukta en blomma med en speciell matning för en kaktus: en gång var 30: e dag och i små mängder.

Att transplantera "dollarträdet" behövs bara om det är nödvändigt att byta ut potten mot en större . För bättre engraftment är växtens rötter inte begravda utan lämnas något öppna. Det korrekta innehållet i zamiokulkas inkluderar mycket starkt solljus, ett varmt rum, begränsad bevattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga orsaker till växtdöd

För att de exotiska zamiokulcorna ska kunna växa normalt och glädja blomsterodlare med sitt utseende måste du anstränga dig väldigt lite. Men om du vill att den här växten ska leva inomhus, bör du vara uppmärksam på den. Om tecken på sjukdom uppstår bör de elimineras omedelbart. En blomma kan dö om den är frusen eller översvämmad med vatten.

Om "dollarträdet" är fruset, är det värt att spara sina rötter . Den del av växten som redan har avlidit ska skäras av. I detta fall kan lösningen "Zircon" hjälpa, vilket bidrar till snabb anpassning av blomman och eliminering av stresstillståndet. Efter ovanstående procedurer återhämtar sig zamioculcas av sig själv och ger nytt lövverk.

I en situation där blomman har övervattnats behöver du inte förvänta dig fuktavdunstning. Rotsystemet hos en krukväxt ruttnar mycket snabbt från översvämning med vatten, så det bör omedelbart transplanteras till en ny kruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar

Ibland uppstår situationer när en zamioculcas som växer hemma torkar, blir gul, slutar växa eller dör helt och hållet. En vanlig orsak till ovanstående fenomen är växtsjukdom.

Trunk

När stammen förfaller och mörk svarta eller bruna fläckar visas på den kan det hävdas att blomman är sjuk. Samtidigt, förutom ovanstående tecken, attackerar växten ofta rotröta . Orsaken till detta tillstånd är ofta dold. vid överdriven bevattning, låg rumstemperatur, samt felaktigt förberett underlag … Med en hög gravitation och lerhalt i marken, liksom frånvaron av dränering, uppstår stagnation av vatten, vilket medför ruttnande processer.

Det första du ska göra i den här situationen är normalisering av miljöförhållanden, det vill säga temperatur, bevattning . Det rekommenderas också att ta bort blomman från krukan och utföra wellnessbehandlingar. Var och en av delarna av "dollarträdet" måste behandlas med en fungicidlösning, transplanteras i en ny behållare eller desinficeras den gamla. I en situation med överdriven skada producerar växterna användningen av blomman.

Bild
Bild

Knöl

Om "vattenträdet" inte vattnas ordentligt kan det leda till problem med knölar. Torkning av rotsystemet indikerar en långsiktig brist på vattning. Trots blomknölarnas förmåga att ackumulera vätska i sig, glöm inte plantans organiserade bevattning.

I en situation där zamioculcas har ruttnat kan vi prata om dess vik . Blomman kommer snabbt att behöva åtgärder som att plantera om och eliminera alla ruttna element. I det här fallet är det värt att använda ett köpt substrat - ökenjord för kaktusväxter skulle vara perfekt. Om knölen på "dollarsträdet" inte har ruttnat, men bara blivit svart, indikerar detta rotsystemets ålder. Utseendet på vita rötter innebär att växten producerar nya, unga och starka knölar.

Det händer det roten på zamioculcas ruttnar inte utan blir täckt med fläckar . Denna situation indikerar att vattningen är felaktig, nämligen dess frekvens.

Orsaken till sjukdomen kan också vara kallt vatten för bevattning, så använd bara varmt vatten och 2 gånger mindre ofta än tidigare.

Bild
Bild

Löv

Felaktig odling av denna typ av inomhusväxt kan orsaka sjukdomar, som manifesteras i utseendet av en vit blomma på bladen, de torkar och krullar. Sådana situationer blir en följd av torkning av blomman, sällsynt vattning, översvämning, användning av kall vätska.

Om odlaren märker att cirka 5 procent av bladen har blivit gula, orsakas detta av naturlig åldrande av växten … Om hela grenen blir gul, bör du tänka på felaktig vård eller angrepp av parasiter. Visning av bladblad kan uppstå med naturlig åldrande av "dollarträdet", vilket bara påverkar de nedre plattorna.

Fläckar på blommans blad kan vara av följande typer

  • Mörk . Förekomsten av denna sjukdom orsakas ofta av övervattning och felaktig vård. Skadade löv måste tas bort och rötterna måste undersökas för sönderfall.
  • I form av bruna fläckar . Det kan visas under den kalla årstiden, när växten fryser, liksom när den är i ett drag.
  • Klibbig . Denna typ av spotting attackerar zamioculcas vid skadedjur. Sjukdomen åtföljs av utseendet av en sotig svamp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur

Ofta skadas "dollarträdet" av skadliga insekter som kommer på det från förorenad mark eller tillsammans med en köpt blomma. Det är därför florister rekommenderar att införa en karantänregim för en ny växt i 14 dagar genom att placera den köpta blomman i ett separat rum. I en situation där en insekt syns på zamioculcas är det värt att ta bort den från huvudblommamassan och behandla den separat.

Till skadedjur som ofta angriper en exotisk krukväxt, inkludera följande parasiter.

  • Mealybug . När den attackeras av denna parasit uppstår deformation av bladplattorna. Det sätter sig på växtens lövverk och reproduceras på det. Mjölken lever av blommans saft, samtidigt som den blockerar dess tillgång till syre. Att tvätta anläggningen med en lösning av tvätttvål, samt behandling med ett kemiskt preparat, till exempel "Aktellik", "Fitoverm", hjälper till att eliminera parasiten.
  • Trips . Utseendet på en vit blomning på zamiokulkas lövverk, liksom krökning av dess skott, indikerar en attack av trippor. En exotisk blomma bör begränsas från kontakt med resten av inomhusfloran och sedan behandlas med "Karbofos" eller "Intavir".
  • Kvalster . Parasiter av denna art syns lätt på den gröna delen av "dollarsträdet". Detta är en liten insekt som inte når mer än 1 mm i längd. Röda spindlar omsluter blommans bladplattor med en spindelväv. Eliminering av skadedjuret bör utföras mekaniskt: genom att torka av bladen med bomullspinnar doppade i alkohol. Banan kan enkelt tas bort med en bomullspinne. Det sista steget i förstörelsen av fästingar är behandlingen med "Aktara", "Aktellik".
  • Skydda . Denna parasit har en kroppslängd på 4 mm, så den är lätt synlig på växten. Skadedjuret har ett skal och är färgat brunt. Skalet livnär sig på zamiokulkas saft, vars konsekvens är utseendet på svarta fläckar och torkning av blomman. Innan behandlingen av växten påbörjas är det nödvändigt att utföra mekanisk eliminering av parasiterna. Du kan bli av med skidan med hjälp av Actellik.
Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling

Om zamioculcas är sjuk, kan blomsterhandlaren rädda honom på egen hand. Du kan återuppliva växten på följande sätt.

  • När knölarna i en blomma förfaller är det nödvändigt att bevara alla intakta delar av växten . Floristen behöver göra allt för att rädda sina friska fragment. Från de återstående elementen kan du odla ett nytt "dollar -träd". Om åtminstone några hela rötter finns kvar, bör de planteras i ny jord. Om bara hela blad återstår skickas de till vattnet för att bygga upp rotsystemet.
  • Vridet lövverk indikerar ett angrepp av skadedjur . I denna situation undersöks zamioculcas helt, och om en parasit hittas är det värt att vidta effektiva åtgärder för att bekämpa det.
  • Frostbiten lövverk « dollar träd » måste trimmas . En tid efter proceduren kan blomsterhandlaren observera utseendet på nya friska blad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För behandling av zamioculcas följande fungicider kan användas:

  • " Maxim " - det är effektivt för att bekämpa röta och röda brännskador;
  • Fitosporin - ett bra läkemedel för att bekämpa svampinfektioner;
  • Fundazol nödvändigt för att bekämpa svampsporer;
  • " Hom " används för bruna fläckar och bakterios;
  • " Chinozol " Är ett effektivt antibakteriellt läkemedel.

En blomsterodlare bör komma ihåg att bearbetningen av "dollarträdet" endast bör utföras med ett av ovanstående läkemedel, enligt instruktionerna.

Du kan också bekämpa sjukdomar hos en exotisk blomma med hjälp av folkmedicin.

För att eliminera röta måste blomman avlägsnas från behållaren, de sönderfallna områdena måste klippas av och de skurna platserna måste behandlas med träaska eller kanel.

För att bli av med vitflugan måste du tvätta greenerna på "dollarsträdet" med dammtvål, som kan köpas på apoteket. För att bli av med parasiter, torka lövverket med en alkohollösning och tvätta växten med tvätttvål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

För att zamioculcas ska glädja sina ägare med skönhet är det värt att uppmärksamma det och följa lämpliga vårdregler. Efter avslutad behandling av växten med insekticider är det värt att skydda jorden genom att täcka den med en film. På en dag, när kemikalierna tvättas bort med vatten, måste blomman skyddas från deras penetration till roten. För detta täcks underlaget om.

Det viktigaste som inte får glömmas bort är att "dollarträdet" är en representant för floran, resistent mot infektionssjukdomar, men endast under förutsättning av absolut hälsa. En exotisk blomma bör förses med vätskedränering, rätt temperatur och belysning.

På sommaren måste zamioculcas tas ut på gatan, detta kommer att göra det starkare och vackrare.

Rekommenderad: