Koppartvättar: En översikt över Tätningsbrickorna, 10x14x1mm Och Andra Storlekar. Hur Glöder Man Dem? GOST

Innehållsförteckning:

Video: Koppartvättar: En översikt över Tätningsbrickorna, 10x14x1mm Och Andra Storlekar. Hur Glöder Man Dem? GOST

Video: Koppartvättar: En översikt över Tätningsbrickorna, 10x14x1mm Och Andra Storlekar. Hur Glöder Man Dem? GOST
Video: Presentation av Animal Riding 2024, April
Koppartvättar: En översikt över Tätningsbrickorna, 10x14x1mm Och Andra Storlekar. Hur Glöder Man Dem? GOST
Koppartvättar: En översikt över Tätningsbrickorna, 10x14x1mm Och Andra Storlekar. Hur Glöder Man Dem? GOST
Anonim

Granskning och glödgning av koppartvättar är ett mycket viktigt ämne inom det moderna tekniska området. En översikt över uppsättningarna tätningsbrickor 10x14x1 mm och andra storlekar är av stor vikt. Det är mycket användbart att veta hur man glöder dem, liksom vad som är de grundläggande kraven för den befintliga GOST.

Beskrivning och syfte

Användningen av olika tätningselement praktiseras för att förbättra tillförlitligheten och stabiliteten hos skruvanslutningar. Valet av material för brickan bestäms av vilka effekter anslutningen kommer att uppleva. En koppartvätt passar bäst där det finns förhöjda temperaturer och tryck i konstant läge eller intermittent . Därför används den mycket i verkstadsindustrin när man monterar mekanismer avsedda för högt tryck. Först och främst talar vi om bränsle och hydraulisk utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kopparbrickornas attraktivitet för en baksida på en motorsåg och för en bilavtappningsplugg är också förknippad med:

  • hög kemisk beständighet hos deras material i en aggressiv miljö;
  • utmärkt korrosionsbeständighet;
  • bevarande av tätningsfunktioner under inverkan av förhöjda temperaturer, liksom med betydande fluktuationer i den termiska regimen;
  • vibrationsmotstånd;
  • styrka och stabilitet hos grundläggande egenskaper under betydande tryck.
Bild
Bild

Sådana fästelement kan också användas i bilmekanismer, som alla delar värms konstant, medan de fortfarande fuktas. Detta höga ansvar innebär att dessa brickor uppfyller mycket kraftfulla krav. Överensstämmelse med GOST som specificeras för en specifik produkttyp är av största vikt . Information om överensstämmelse finns på kitets originalförpackning och på det medföljande kvalitetscertifikatet. Uppnåendet av de erforderliga egenskaperna beror främst på egenskaperna hos råvaran.

Bild
Bild

Hur brickorna ser ut beskrivs tydligt i GOST 18123-82. Enligt denna standard bör det inte finnas några avvikelser från den släta formen på ytan. Inga grader eller sprickor är tillåtna. Brickor med tecken på korrosion eller med metalldroppar uppfyller inte heller standarderna. Grovhet mer än 3, 2 mikron tillåter också att inte acceptera produkten.

Kontrollprocessen innebär först och främst en visuell kontroll . Vid behov utförs en noggrann studie genom ett förstoringsglas. Grovheten bedöms med indikatorstandarder i enlighet med GOST 9378-75 eller med hjälp av specialiserade mätanordningar.

Ibland är koppartvätten belagd med ett speciellt pulverskikt för att ge ytterligare korrosionsbeständighet. Denna beläggning regleras av GOST 9.302-79.

Bild
Bild

Funktioner i produktionen

Strukturellt kan uppsättningar kopparbrickor representera samlingar av runda, ibland rektangulära skivor. De utmärks tydligt av deras noggrannhetskategorier. Standard noggrannhet - B, ökad noggrannhet - A . Den teknik som används nu innebär tillverkning av koppartvättar genom skärning eller extrudering från metall. De inledande elementen kan vara både ark och plattor.

Bild
Bild

Tätningsprodukten måste glödgas och sedan klargöras. Den kan inte ha repor och bucklor. Det ska inte heller finnas några hack som hindrar tvättmaskinen. Glödgningens roll är att öka metallens plasticitet, på grund av vilken deformationen av delen med ett temperaturfall är utesluten.

Kopparkvaliteter M1, M2, M3 används oftast för tillverkning av brickor . Bland dem är M3 det bästa valet. Det är sant att metallen kan bytas ut beroende på nyanser av framtida drift.

I vissa fall används mer exotiska kopparkvaliteter som innehåller små mängder syre och fosfor.

Bild
Bild

Glödgning utförs direkt i produktionen, men om produkten förvaras under lång tid måste du upprepa proceduren.

Bild
Bild

Materialkvaliteter

Den officiella märkningen av koppartvätten indikerar alltid närvaron av pulverlackeringar. P29 -klassens produkter är galvaniserade och passiverade. P34 -märket betyder att produkten endast passiveras. I de fall standarden ger mer än en noggrannhetsklass, placeras dess beteckningar i början av varumärket. Märkningens sammansättning inkluderar:

  • typ av utförande;
  • del av tråden;
  • del tjocklek;
  • kemiskt varumärke;
  • villkorligt index;
  • tjockleken på beläggningen som används;
  • tillämpad standard.

Det finns sådana grundläggande standarder:

GOST 10450-78 (små produkter)

Bild
Bild

GOST 6958-78 (förstorade brickor)

Bild
Bild

GOST 11371 (platta strukturer)

Bild
Bild

GOST 19752-84 (platta packningar av metall för tätning)

Bild
Bild

DIN 7603 A (tätning av kopparringar)

Bild
Bild
Bild
Bild

Koppar -aluminiumbrickan har ett speciellt märke - SHAM. Det finns skillnader i diameter. Andra märken:

DIN 125 (grundläggande)

Bild
Bild
Bild
Bild

DIN 433 (smal, för foder)

Bild
Bild
Bild
Bild

DIN 7349 (för fjäderstift)

Bild
Bild
Bild
Bild

DIN 988 (stöd, för justering)

Bild
Bild

WIDE (kroppstyp)

Bild
Bild

Hur man korrekt glöder

Det är värt att skjuta kopparbrickor under munstyckena, bara för att lindra inre spänningar som oundvikligen uppstår vid materialbearbetning i produktionen. Men det är mycket viktigt att följa denna procedur tydligt. Processen utförs vid uppvärmning till 700 grader . Därefter kyls delarna smidigt på ett naturligt sätt vid normal temperatur tills de svalnar till +25 grader Celsius.

Värmebehandling utförs med hjälp av en svetsbrännare . Lågan tänds i den med syre och acetylen från olika cylindrar. En annan viktig nyans - handskar och glasögon krävs. Det ska finnas en brandsläckare nära arbetsplatsen. Efter att ha anslutit slangarna till cylindrarna är det nödvändigt att öppna acetylenventilen på brännaren med 50%. Efter att ha tänt gasen, vänta tills en orange-röd låga visas.

Bild
Bild

Därefter öppnas syreventilen tills en blå låga dyker upp . För närvarande brinner brickorna. Elden riktas mot pucken och riktas längs ytan, vilket ger en körsbärsröd glöd. Stäng därefter omedelbart båda gasventilerna. Som sedan nämnts måste du låta produkterna svalna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Dimensionerna på koppartvättar varierar kraftigt beroende på tillämplig tillverkningsstandard och användningsområde. I hemmapraxis finns följande grundläggande dimensioner:

  • tätningsbrickor för KAMAZ 6x12x1 (1, 5), 8x12x1, 0;
  • tätning för oljerör av KAMAZ och MAZ 8x12x1, 5, 9x15x0, 7;
  • för KAMAZ -injektorer 9, 7x17, 5x1, 5;
  • för bränsleledningar 10x16x1, 0 (1, 5).

Ett bra exempel på produkter med en tjocklek på 1 mm är 10x14x1 -modifieringen. De exakta måtten kommer att vara 10, 3x14, 6x1, 0. En enda kopia väger 0, 67 g. Släppningen av 10x14 brickor görs åtminstone i omgångar om 10 bitar.

Viktigt: endast ryska tillverkare försöker behålla dessa dimensioner exakt.

Bild
Bild

Produkten är också populär med storleken 5x10x1, liksom 10x12x1, 38x52x3. Produkter i kategorin M10, inklusive M10x14, skiljer sig från:

  • med en diameter på 10 mm (inte utan anledning tas ut i beteckningen);
  • väger 3 gram;
  • med en innerdiameter på 20 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Slutligen är koppartvättar i följande storlekar efterfrågade på marknaden:

  • M8;
  • M12;
  • M14;
  • M16.

Rekommenderad: