Låsbrickor Med Flera Fot: GOST Och Produktion, Beskrivning Av Brickor Med En Inre Fot

Innehållsförteckning:

Video: Låsbrickor Med Flera Fot: GOST Och Produktion, Beskrivning Av Brickor Med En Inre Fot

Video: Låsbrickor Med Flera Fot: GOST Och Produktion, Beskrivning Av Brickor Med En Inre Fot
Video: Best And SCARIEST Severed Head Pranks 2024, Mars
Låsbrickor Med Flera Fot: GOST Och Produktion, Beskrivning Av Brickor Med En Inre Fot
Låsbrickor Med Flera Fot: GOST Och Produktion, Beskrivning Av Brickor Med En Inre Fot
Anonim

Ett fästelement som en flerfots låsbricka är en produkt som behövs för att förbättra tillförlitligheten hos anslutningar med hjälp av ett gängat fästelement. Det förhindrar att fixeringen lossnar på grund av att muttrarna lossnar, men det kan också förhindra andra problem och funktionsstörningar vid montering av olika strukturer.

Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Med långsiktig drift av många tekniska enheter är huvudkriteriet för hållbarhet styrkan och tillförlitligheten i anslutningen av olika delar av strukturerna. En korrekt vald flerfots låsbricka undviker spontan lossning av fästelementen, och de så kallade fötterna hjälper det i detta.

Det är benen som håller fixeringen i ett konstant läge, trots vibrationer och mekanisk spänning.

Bild
Bild

När man använder spårmuttrar på axlarna, räddar dessa enheter konstruktionsenheten helt från förstörelse . I det räfflade spåret fästs låsbrickan med en klack på insidan, vilket i sin tur omöjliggör axiell rotation, samtidigt som den normala, obehindrade rörelsen för fästelementet bibehålls i längdriktningen. 6 speciella klackar, lutade vid 25 grader, utesluter avskruvning, men detaljen är endast effektiv i förhållande till slitsade muttrar.

Bild
Bild

Därför har låsanordningen med en inre flik följande egenskaper:

  • närvaron av yttre och inre utsprång;
  • främst används fästelementet för muttrar av en viss storlek - med en diameter på 10-130 mm;
  • benens placering längs ytterdiametern kan vara annorlunda, ibland görs de på beställning enligt de presenterade ritningarna, vilket beror på detaljerna i konstruktionen för vilken fästelementen används;
  • eftersom elementets ben kan böjas många gånger under drift, är huvudmaterialet för deras produktion högkvalitativt rostfritt plast av plast;
  • beroende på tråddiametern på spline-delarna är låsbrickor gjorda av tunna metallplåtar med en tjocklek på 0,8-2 mm, dessutom är brickans yta täckt med ett skyddande korrosionsskikt.
Bild
Bild

Under tiden, till skillnad från andra fästelement, används låsbrickor med klackar högst 2 gånger, och återanvändning är omöjlig, eftersom antalet böjningar är begränsade även med hög stålhållfasthet.

Bild
Bild

Delens huvudsakliga tillämpningsområde är alla typer av strukturer och konstruktioner av industriell betydelse (alla mekanismer som utsätts för belastningar på rotationsaxeln under drift, på axlarna för centrifugal, lamellpumpar, växellådor som ändrar kraften hos bilar och produktionsutrustning). Men i vardagen fann enheten också sin användning - de ersätts ofta av vanliga plattbrickor med ett hål inuti . Det är sant att det är nödvändigt att välja önskad typ av mutter för att fästa benen.

Bild
Bild

Krav

Låsbrickorna med inre klackar, nödvändiga för att låsa spårmuttrarna, måste uppfylla kraven och standarderna för GOST, särskilt gällande produkter av noggrannhetsklass A.

Bild
Bild

Tekniska krav för dessa delar:

  • frånvaron av äktenskap, defekter och skador - sprickor, revor, grader, skarpa kanter, skal;
  • inga spår av korrosion, rost;
  • den inhemska standarden kräver 6 ben i en vinkel på 25 grader;
  • produktens material måste vara hållbart och samtidigt plast - vid böjning av benen bör det inte bildas sprickor på dem, därför tas olika metaller som råmaterial för tillverkningen, men främst mässing, rostfritt stål, kvaliteter A4, A2, kolstål;
  • en viss massa tillhandahålls för metallprodukter;
  • brickor kan täckas med ett skyddande lager av zink, krom eller oxidation, men frånvaro av en korrosionsskyddande beläggning är också tillåten;
  • varje del måste göras i enlighet med ritningar och måttabeller, med hänsyn tagen till brickan och gängdiametern på spårmuttrarna.

Vissa korrigeringar är dock tillåtna - hörntoleranser, tillverkning av delar med olika tjocklekar, utöver det som anges i standardtabellen.

Bild
Bild

Böjningen av benen i en vinkel används inte alltid, vissa enheter är gjorda utan denna funktion.

Det måste jag säga i vårt land används brickor med flera fötter, inte bara inriktade på den ryska GOST . Ofta används delar tillverkade i enlighet med DIN 5406. Men dessa standarder ska inte betraktas som helt identiska, särskilt eftersom DIN -produkter ofta har ett större antal inre utskjutningar och andra skillnader.

Bild
Bild

Vad är dem?

Dessa produkter tillverkas initialt i två typer - lätta och normala, som endast skiljer sig inom användningsområdet. Förutom, multifotbrickor är indelade i flera typer, också gjorda i enlighet med kraven i GOST:

  • kvarhållande delar med reducerad storlek;
  • flerfotade enheter med en tå;
  • brickor som har jämnt grupperade ben på motsatta delar av enheten och är fördelade över hela ytterytan, utan att räkna med det obligatoriska inre utsprånget.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det är inte allt - brickor är indelade i klasser av noggrannhet och styrka, och om det behövs kan du välja höghållfasta produkter med förbättrad kvalitet och prestandaegenskaper.

Bild
Bild

Skräddarsydda armaturer kan skilja sig åt i material - de är gjorda av titan, aluminium, kopparlegeringar. Som ett skydd är delar ibland belagda med lösningar av syror, fosfater, kadmium, specialoljor, vilket ökar deras slitstyrka och livslängd.

Bild
Bild

Men låsbrickan GOST 11872 89, som används mycket inom industri, konstruktion och i vardagen, är den mest populära på grund av den garanterade starka fästen och hållbarheten.

Rekommenderad: