Profiler För LED -remsor: Overhead För LED -diodbelysning Och Andra Profiler För Ljuslinjer, Svartvita, Fyrkantiga Och Runda

Innehållsförteckning:

Video: Profiler För LED -remsor: Overhead För LED -diodbelysning Och Andra Profiler För Ljuslinjer, Svartvita, Fyrkantiga Och Runda

Video: Profiler För LED -remsor: Overhead För LED -diodbelysning Och Andra Profiler För Ljuslinjer, Svartvita, Fyrkantiga Och Runda
Video: Profile "Y" LUMINES | LED lights installation | Mounting of LED strip in aluminium profile 2024, Mars
Profiler För LED -remsor: Overhead För LED -diodbelysning Och Andra Profiler För Ljuslinjer, Svartvita, Fyrkantiga Och Runda
Profiler För LED -remsor: Overhead För LED -diodbelysning Och Andra Profiler För Ljuslinjer, Svartvita, Fyrkantiga Och Runda
Anonim

Fördelarna med LED -belysning är välkända och kan inte ifrågasättas. Tack vare den unika spektralkompositionen, som är så nära naturligt ljus som möjligt, kan du skapa en mysig atmosfär under nästan alla förhållanden . Med hjälp av en hel arsenal av specialanordningar, vars lista innehåller profiler för LED -remsor, passar sådana belysningssystem in i alla interiörer. Designfunktionerna i sådana lådor gör det möjligt att ta hänsyn till alla nyanser av objektet eller produkten som designas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

Mycket ofta används LED -remsor för installation av både huvudbelysningssystem och inre belysningselement som gör det möjligt att bilda en smal, riktad ljusström. En speciell, korrekt utvald profil kommer att säkerställa tillförlitlig fixering av sådana band, liksom deras skydd mot nästan alla påverkan, vilket i sig maximerar enheternas livslängd. Idag finns det i motsvarande marknadssegment mer än ett brett sortiment av de beskrivna monteringselementen för diodbelysning.

Profilens omfattning bestäms av de liknande egenskaperna hos själva LED -remsorna . De används i utformningen av en mängd olika rum och föremål. I det här fallet talar vi om både interiören och belysningen av fasader på byggnader, trappor och till och med gångstigar. En av de mest populära applikationerna för sådana strukturer är utformningen av skyltfönster och hela zoner i shoppingpaviljonger . Dessutom kan en profil av en eller annan typ hittas i skönhetssalonger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förtjänar särskild uppmärksamhet mångsidighet … Faktum är att de beskrivna anordningarna kännetecknas av ökat motstånd mot de negativa effekterna av fukt. Baserat på detta kan LED -monteringsremsor installeras nästan var som helst, inklusive biltvättar och till och med simbassänger. En lika viktig punkt är att gatuprofilen, oavsett form, är tätad, det vill säga den ger fullt skydd av ljuslinjen . Med hänsyn till lådornas driftsegenskaper installeras de under plattorna för att belysa golvet eller på väggarna under kittet.

Strukturellt är profilen en aluminium, plast, silikonstyrning gjord av polykarbonat eller annat material med avtagbar skärm. Den senare har spridningsegenskaper och kan vara antingen matt eller helt transparent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att tänka på att oavsett konfiguration och installationsfunktioner, spelar dessa produkter inte bara rollen som ett dekorativt element, de utför också följande funktioner

  1. Effektiv värmeavledning . I detta sammanhang bör särskild uppmärksamhet ägnas särskilt åt aluminiummodeller, eftersom materialet på grund av dess egenskaper garanterar lämplig värmeöverföring. Detta eliminerar i sin tur nästan helt risken för överhettning av diodremsan och maximerar därför dess livslängd och minskar driftskostnaderna.
  2. Skapar de mest bekväma inomhusförhållandena på grund av spridningseffekten av tillräckligt starkt ljus, som har en punktstruktur.
  3. Effektivt skydd av LED -remsor mot fuktgenomträngning , exponering för en aggressiv miljö (till exempel i köket - från fett, ånga och brännande) och skador.
  4. Möjlighet till genomförande några designidéer .
  5. Enkel montering belysningssystem, inklusive på svåråtkomliga platser, med hänsyn tagen till designfunktionerna hos objektet som designas.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du installerar ett belysningssystem utanför byggnader och på gatuobjekt är det nödvändigt att ta hänsyn till en hel lista med faktorer. Först och främst pratar vi om särdragen hos klimatförhållandena, liksom sannolikheten för mekanisk skada på strukturen.

Översikt över arter

Alternativen för utförandet av de övervägda enheterna som finns tillgängliga idag klassificeras enligt flera huvudparametrar. Först och främst pratar vi om metoden och funktionerna i installationen av guiderna, liksom deras syfte. Dessutom erbjuder tillverkningsföretag de potentiella konsumentplankorna i olika former, utföranden och storlekar. Parallellt presenteras en hel arsenal av ytterligare element på marknaden, inklusive till exempel X-formade kontakter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till salu kan du hitta ett ganska brett utbud av profiler för LED -remsor. Förutom de klassiska rektangulära eller fyrkantiga alternativen finns lådor med dekorativa element, liksom radiemodeller. Avstängda alternativ är en separat kategori, som används i stor utsträckning och effektivt vid installation av belysning och bakgrundsbelysningssystem i stora rum. Den upphängda strukturen eliminerar de så kallade blinda fläckarna och ger enhetlig belysning av hela omkretsen.

Hörn

Denna typ av profil, med hänsyn till konfigurationsfunktionerna, är ett optimalt alternativ till platta guider, om installationen av den senare är omöjlig av en eller annan anledning. Oftast är sådana remsor monterade i form av gesimser eller golvlister. Detta arrangemang av LED -linjer runt omkretsen ger enhetlig belysning av rummet och alla andra rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är en sådan profil relevant för utformning av trappsteg, dörr- och fönsteröppningar, samt olika skåp och vitrinskåp. Det kan ofta ses på utomhusreklam.

Inbäddad

Sådana remsor för lysdioder används framgångsrikt vid implementeringen av de flesta designkoncept. Dessa belysningssystemelement är ofta monterade mellan olika material och trimsegment. Detta tillvägagångssätt låter dig framgångsrikt dekorera sådana leder, och vid behov betona dem. Som regel monteras profildiffusorn jämnt med ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Över huvudet

Denna kategori av de beskrivna produkterna kan beskrivas som universell … Med hänsyn till lådornas designfunktioner finns olika installationsmetoder tillgängliga. Overheadprofilmodeller har en klassisk U-form . Samtidigt kan de utrustas med skärmar som låter dig justera graden av spridning av ljuspunktsljus, beroende på rummets belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tapphål

Liknande guider för LED -remsor är T-formade , samt en speciell konfiguration av en av sidoytorna, som låter dig dölja oegentligheter på installationsplatsen. Sådana anordningar används ofta vid inredning av inre element i kök, eller snarare, för att belysa arbetsytor. Det är viktigt att ta hänsyn till att profilskärmen inte ska sticka ut om möjligt . Som ett resultat skapas framgångsrikt effekten av glödande möbler och andra element inifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flexibel

De viktigaste egenskaperna och egenskaperna hos dessa alternativ för guider som används för montering av LED -bakgrundsbelysning kan bestämmas utifrån profilens namn. Tillverkare erbjuder breda och tunna flexibla guider i olika former. Dessa produkter kännetecknas av en ganska hög hållfasthet och estetik .… Men deras viktigaste konkurrensfördel är deras mångsidighet. De kan installeras nästan var som helst , inklusive svåråtkomliga platser där det inte är möjligt att använda andra alternativ på grund av rummets designfunktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Diffusa skärmar

Vid analys av prestandaindikatorer för olika modifieringar av profiler, inklusive naturligtvis flexibla, bör särskild uppmärksamhet ägnas åt diffusorer. Detta strukturella element gör det möjligt att göra ljuset i diodremsorna mer bekvämt för mänsklig uppfattning. På grund av brytning ökar flödesvinkeln och ljuset är jämnt fördelat.

Diffusa skärmar gör transparent och matt . Vart i de senare är mer effektiva . Vissa modeller kan reducera flödeshastigheten med upp till 30%. När du använder transparenta alternativ är förlusten av LED -ljusstyrka inte mer än 5%. Sådana lådor används inte så mycket för att justera ljusflödets riktning och ändra dess egenskaper, utan för att skydda själva tejpen mot fukt, damm och mekaniska skador. Det är viktigt att ta hänsyn till att från skyddsfunktioners synvinkel är matta spridare inte på något sätt sämre än sina transparenta "bröder ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Enligt många recensioner och enligt aktuell statistik, oftast använder de en profil av aluminium eller plast . Men andra modeller finns också tillgängliga, inklusive produkter tillverkade av silikon och PVC. Naturligtvis har alla typer av guider för LED -remsor vissa funktioner, till stor del bestämda av källmaterialets egenskaper. Med en uppfattning om dem kan du göra rätt val till förmån för ett eller annat alternativ i varje fall.

Modeller av plast , vanligtvis, är billigare . Samtidigt presenteras en sådan profil för alla tillverkare i ett ganska brett sortiment. Som ett resultat visar det sig att väcka liv i alla idéer när du inreder interiör- och utomhusföremål. Plastprofilen finns inte bara i olika standardstorlekar, men det finns också ett val i textur och färg. I katalogerna hittar du vita, svarta och träliknande produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En av de tydliga och viktiga fördelarna med den beskrivna typen av lådor för montering av belysningssystem och dekorativ belysning är materialets flexibilitet . Elasticitet i det här fallet låter dig skapa olika konturer, med hänsyn till objektets egenskaper. Samtidigt installeras plast lika framgångsrikt både inomhus och utomhus.

Aluminiumlegeringsprofilen kännetecknas först och främst av sin styrka och hållbarhet . Parallellt är det värt att fokusera på effektiviteten av att skydda LED -remsor från yttre faktorer. Det är viktigt att komma ihåg att aluminiumlådorna i sig praktiskt taget inte utsätts för korrosion, vilket är resultatet av frekvent inträngande av fukt . Sådana prestandaegenskaper gör det möjligt att installera sådana produkter även under svåra klimatförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många kända tillverkare för att ge sina produkter det mest presentabla utseendet och förbättra sina nyckelegenskaper, anodisera profilens yta. Listan över fördelar med aluminiumprodukter inkluderar också mångsidighet och enkel installation.

Med installationen av sådana lådor kan du helt klara dig själv med minimala färdigheter och nödvändiga verktyg.

Former och storlekar

De viktigaste geometriska parametrarna för alla profiler för lysdioder är bredd och djup . Dessutom spelar längden på guiderna också roll. Naturligtvis, när du väljer en eller annan standardstorlek, rekommenderas det starkt att ta hänsyn till egenskaperna hos själva tejpen, liksom designfunktionerna för basen på vilken lådorna kommer att installeras. Till exempel, för 20 mm band, skulle den optimala lösningen vara en profil med ett tvärsnitt på 30x30. Förutom, glöm inte behovet av att installera en strömförsörjningsenhet och en styrenhet, vars dimensioner också är en avgörande faktor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bredd och djup standardprodukter, oavsett tillverkningsmaterial, varierar i intervallet från 10 till 100 mm och från 5 till 50 mm respektive. Man bör komma ihåg att en bredare låda gör att du enkelt kan placera alla element i belysningssystemet … När du väljer en specifik typ av profil rekommenderas att ha en liten tejpbit med dig som du kan lägga i lådan och se till att den passar. Längden på varje skena bestäms med hänsyn till längden och egenskaperna hos segmenten på konturen som ska monteras, vars längd oftast är från 1 till 5 m. Som regel är företräde ges till lameller 2-3 meter långa.

De beskrivna produkterna kan ha följande former

  • Rektangel eller kvadrat - den vanligaste typen av lådor.
  • Rund profil … Sorten är universell och låter dig utrusta belysningssystem i nästan alla rum, oavsett dess komplexitet. Vi pratar särskilt om installation av komplexa spårsystem.
  • Triangulära mönster , som är relevanta i fall där installationen av andra alternativ är omöjlig eller för svår. Med tanke på den ökade styrkan är det ofta den triangulära profilen som monteras på golvbeläggningen. En viktig punkt är också möjligheten att installera tejpen i en vinkel .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom alla de listade alternativen erbjuder tillverkarna också icke-standardiserade lösningar. Menande trapetsformad och konisk lådor.

Populära modeller

Med tanke på den ökade efterfrågan både på LED -belysning och dekorativa belysningssystem själva och på installationselement, presenterar tillverkare mer än ett brett sortiment av produkter inom motsvarande marknadssegment. Listan över de mest populära märkena innehåller representanter för följande modelllinjer.

Rektangulära och hörnprofiler producerade av koreanska företag . Längden på dessa guider är 2 meter. Produkterna är enkla i form och erbjuds främst i ljusa nyanser.

Bild
Bild

Produkter av det kända europeiska märket Klus representeras av en mängd olika standardstorlekar, former och ett brett spektrum av färger. I katalogen för detta företag finns modeller av hörn, rektangulära och rundade tak och inbyggda lådor. Denna sort gör att en potentiell köpare kan välja det mest lämpliga alternativet, med fokus på deras preferenser och interiörfunktioner. Kostnaden för en profil bestäms både av konfiguration, tillverkningsmaterial och färg och av remsans längd.

Bild
Bild

En annan representant för europeiska tillverkare är modell linje LED-ON … I det här fallet pratar vi om designfästen, som kännetecknas av originalformar. Man bör dock ta hänsyn till de relativt höga priserna både för själva profilen och för tillbehör.

Bild
Bild

Arlight -märkesprodukter , kännetecknas av enkel design mot bakgrunden av den ursprungliga designen. En av de tydliga konkurrensfördelarna med dessa profilmodeller kan med säkerhet kallas ett rikt utbud av alternativ och en ganska bred prisklass, som de säger, för alla plånböcker.

Bild
Bild

Urvalsregler

När du väljer fästelement för ett LED -system, Det är först och främst nödvändigt att fokusera på följande viktiga punkter:

  • syftet med lokalerna eller föremålet som ska utformas;
  • installationsplats och basens funktioner;
  • huvudparametrarna för själva LED -remsan;
  • funktioner i driften av det framtida belysningssystemet eller dekorativ belysning;
  • vilken typ av belysningseffekt som krävs.

Det är ingen hemlighet att för många är den finansiella komponenten i framkant. I sådana situationer väljs en profil och ytterligare element (kontakter, kontakter, etc.) baserat på volymen av potentiella kostnader. Det är viktigt att ta hänsyn till att den avgörande faktorn först och främst är materialet från vilket lådorna är gjorda . Så, en aluminiumprofil i de överväldigande majoriteten av fallen kommer att kosta mer än en plast.

En annan viktig punkt är typen av guider … Kostnaden för inbyggda modeller är högre än för takboxar. Men i det här fallet är det värt att överväga funktionerna i interiören.

Du kan delvis minska kostnaderna på grund av diffusorer, men det bör komma ihåg att deras frånvaro kommer att påverka både bakgrundsbelysningseffekten och säkerheten för själva LED -remsan negativt.

Bild
Bild

Installationstips

I det inledande skedet är det nödvändigt att bestämma längden på den framtida strukturen, nämligen själva LED -remsan och därmed profilen för installation. För att göra detta behöver du bara mäta längden på basen, på vilken lådorna sedan kommer att fästas.

Oavsett vilken typ och konfiguration (aluminium eller plast, hörn, rund, ytmonterad eller mortise) profilen är monterad, är det nödvändigt att göra ett litet snitt längs en av kanterna för matningstråden … För att fästa styrningarna används oftast skruvar, vars dimensioner beror på tjockleken på materialet som används vid tillverkning av lådan och dess egenskaper.

I vissa situationer är det möjligt att använda dubbelsidig tejp och lim vid installation av plast- och silikonprodukter.

Bild
Bild

Omedelbart före installationen måste profilens yta rengöras noggrant och helst avfettas . När du utför fästarbeten måste allt göras så noggrant som möjligt. Man bör komma ihåg att LED -bakgrundsbelysning oftast utför en dekorativ funktion, och därför måste själva designen vara estetisk. En lika viktig punkt är lådans integritet, som bland annat måste skydda tejpen.

När du installerar de beskrivna produkterna måste du ha tillgång till bakgrundsbelysningens huvudelement. Detta krävs för underhåll, reparation och byte av lysdioder. När du installerar hålprofiler i golvet rekommenderas det starkt att välja områden med lägsta möjliga belastning.

Installationen av både ljusremsorna själva och guiderna för dem ger vissa regler och brandsäkerhetskrav. Samtidigt uppmärksammas det rätta valet av en plats för belysning, som ska se så lämplig och effektiv ut som möjligt. Om systemet är monterat utan hänvisning till implementeringen av en viss designidé är följande zoner lämpligast:

  • i taket, ovanför dörröppningar eller i speciella nischer;
  • i hörnen av rummet;
  • bakom gesimser och golvlister;
  • runt omkretsen av olika dekorativa element.
Bild
Bild

Om du behöver designa mer komplexa inre element (nischer med ovanlig geometrisk form, bågar, etc.), då den bästa lösningen är att använda en polykarbonat- eller silikonprofil . Naturligtvis är den viktigaste egenskapen i detta fall flexibiliteten och smidigheten hos materialen. Samtidigt är installationen av guider för LED -remsor inte förknippad med några betydande svårigheter.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt utformningen av rum med hög luftfuktighet, pooler, konstgjorda dammar och akvarier. I sådana situationer är det viktigt att ta hänsyn till miljöegenskaperna och upprätta en förseglad profil som helt kan förhindra inträngning av vatten.

En liknande metod kommer att vara relevant vid utformning av utomhusbelysning. Naturligtvis är strukturens integritet viktig, vilket måste beaktas vid installationen.

Rekommenderad: