Tryckmätare För Sprutpistol: Modeller Med En Lufttrycksregulator För En Sprutpistol, Hur Man Ansluter

Innehållsförteckning:

Video: Tryckmätare För Sprutpistol: Modeller Med En Lufttrycksregulator För En Sprutpistol, Hur Man Ansluter

Video: Tryckmätare För Sprutpistol: Modeller Med En Lufttrycksregulator För En Sprutpistol, Hur Man Ansluter
Video: How To Set Up Paint Gun for Spraying By LEMATEC Air Flow Regulator Gauge? Easy to help your job. 2024, Mars
Tryckmätare För Sprutpistol: Modeller Med En Lufttrycksregulator För En Sprutpistol, Hur Man Ansluter
Tryckmätare För Sprutpistol: Modeller Med En Lufttrycksregulator För En Sprutpistol, Hur Man Ansluter
Anonim

Att använda en manometer för en sprutpistol förbättrar kvaliteten på den målade ytan och minskar färgförbrukningen. Från artikeln lär du dig varför vanliga tryckmätare och modeller med en lufttrycksregulator för en sprutpistol behövs, principerna för drift och hur du ansluter dem korrekt.

Utnämning

För att måla en produkt snabbt och bra måste du konfigurera utrustningen korrekt. Lufttrycket i finfördelaren spelar en stor roll i detta. Om det är svagt, kommer färgen att flyga ut i stora droppar, ränder och kornighet kommer att visas på produkten . Om den är för stark blir färgen ojämn.

Tryckmätaren installerad på kompressorn ger inte den erforderliga mätnoggrannheten. Luftflödet försvagas i kopplingar och övergångar, går förlorat i slangen, faller på fuktavskiljaren. Totala förluster kan vara så höga som 1 bankomat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför är det lämpligt att både en professionell och en hantverkare använder en speciell manometer för sprutpistolen. Med dess hjälp kan du:

  • bestämma gastillförseln till atomiseraren exakt;
  • justera trycket;
  • jämna ut fluktuationer i luftflödet i systemet;
  • förebygga olyckor.

Genom att variera trycket kan en tjock, skyddande beläggning erhållas på produkten. Eller ge det ett vackert utseende genom att måla det med ett tunt lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan öka luftflödet, sedan målas objektet snabbt och enkelt . Bilkarosser, väggar och tak i rum tar inte mycket tid. Och om du sänker lufthastigheten kan du röra vid lokala områden, chips, repor och skav.

Därför har sprutpistolens tryckmätare tagit sin plats bland verktygen. Tack vare sin design kan de dessutom arbeta i decennier.

Driftsprincip

Enheten består av 2 delar - en skala och en sensor med en pil. Tack vare de stora siffrorna på skalan är mätvärdena tydligt synliga, det finns markeringar för lågt, medelhögt och högt tryck. Ofta graderas skalan i olika mätsystem - ATM, MPa och andra . På vissa modeller finns det dock en LCD -skärm istället för en skala. Allt för din bekvämlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sensorn är vanligtvis mekanisk; den mäter avkänningselementets mikrorörelser. Men han gör det på olika sätt, så manometrar är indelade i flera typer.

  • Fjäderbelastad . I dem är huvudelementet en fjäder, som komprimeras under tryck. Dess deformation flyttar pilen på vågen.
  • Membran . Ett tunt metallmembran är fixerat mellan de två baserna. När luft tillförs böjer den sig och dess position överförs genom stången till indikatorn.
  • Rörformig . I dem appliceras tryck på ett Bourdon -rör, en ihålig fjäder som är tätad i ena änden och lindad i en spiral. Under påverkan av gas tenderar den att räta ut, och dess rörelse fixeras av indikatorn.
  • Digital . Detta är den mest avancerade designen, även om den fortfarande är mycket dyr. De har en töjningsmätare installerad på membranet, som ändrar dess motstånd beroende på deformation. Förändringar i den elektriska signalen registreras av en ohmmeter, som omvandlar dessa avläsningar till staplar och visar dem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, priset för elektroniska modeller är ganska rimligt. Lastcellerna är gjorda av legerat stål eller aluminium, och kontakterna är belagda med silver, guld och platina.

Detta för att minska det elektriska motståndet . Därför kan även en sådan liten enhet kosta 5 000, 7 000, 10 000 rubel och mer.

Vissa modeller av tryckmätare är utrustade med lufttrycksregulatorer, och de kan ändra gaskanalens tvärsnitt. Men detta är inte alltid nödvändigt, ofta finns det justerskruvar på själva sprutpistolen. Vi ska nu prata om vilken typ av mätare som är.

Bild
Bild

Typer och modeller

Efter typ av avkänningselement är manometrarna indelade i fjäder, membran och elektronik

  • Fjäderbelastad . De har den enklaste designen, de är hållbara, pålitliga och samtidigt billiga. Sådana modeller är mycket populära och blir ofta användarnas val. Nackdelen är att våren med tiden försvagas och felet ökar kraftigt. Då krävs kalibrering.
  • Membran . De är kompakta men inte exakta. Ett tunt membran reagerar för aktivt på temperaturförändringar, är rädd för droppar och plötsliga tryckstötar. Därför används sådana anordningar inte i stor utsträckning.
  • Elektronisk . På grund av det höga priset finns de bara bland proffs, även om de är de mest exakta när det gäller att visa tryck och justera förhållandet mellan luft och färg. I vissa sprutpistoler är de inbyggda i kroppen. Dessa sensorer kan användas för att automatiskt justera trycket i gastrycksregulatorer. Detta gäller särskilt i industrier när en pneumatisk ackumulator matar flera munstycken samtidigt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkande företag konkurrerar med varandra. Genom att förbättra kvaliteten på sina produkter och sänka kostnaden lockar de kunderna till sig själva. Vi kan peka ut flera värdiga företag:

  • SATA;
  • DeVilbiss;
  • INTERTOOL;
  • STJÄRNA.

Dessa företag producerar högkvalitativa mätare som länge varit älskade av mästare

  • Till exempel Sata 27771 manometer . Den är utrustad med en regulator. Den största mätgränsen är 6,8 bar eller 0,68 MPa. Det kostar cirka 6 000 rubel.
  • Det finns också mindre kända modeller som Iwata AJR-02S-VG Impact . Dess egenskaper är desamma som Sata 27771, och priset är cirka 3500 rubel.
  • DeVilbiss HAV-501-B kostar ungefär samma , men dess mätgräns är 10 bar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Massan av sådana tryckmätare överstiger inte 150-200 gram, så de känns knappt i drift. Men det finns många fördelar. Naturligtvis, om du ansluter dem korrekt.

Hur ansluter jag?

Se bara till att trådarna på mätaren matchar trådarna på din spruta. När allt är bra kan du gå vidare till uppgraderingen av sprutpistolen.

  • Det bästa stället att installera är sprayhandtaget . Om en fuktfälla är installerad kommer det att minska noggrannheten. Bygg sedan det pneumatiska systemet enligt följande: lufttillförselslang - fuktavskiljare - manometer - sprutpistol.
  • Strukturen kan vara skrymmande, och detta kommer att leda till svårigheter vid arbete i trånga utrymmen . För att undvika detta, använd en kort (10-15 cm) slang genom vilken du måste ansluta sprayhandtaget och manometern. Då kommer de trånga förhållandena inte att bli ett hinder, men du måste arbeta mer noggrant.

Alla element i systemet är anslutna med en tråd. Om inte, använd klämmor. Och för att kontrollera tätheten, applicera tvålvatten på lederna. Om det finns en luftläcka, dra åt anslutningsmuttrarna eller byt packningen.

Rekommenderad: