Lökblommor För Trädgården (40 Foton): Namnen På Perenner. Höstplantering Av Växter I En Rabatt. Små-bulbous Fjäder Och Andra Arter

Innehållsförteckning:

Video: Lökblommor För Trädgården (40 Foton): Namnen På Perenner. Höstplantering Av Växter I En Rabatt. Små-bulbous Fjäder Och Andra Arter

Video: Lökblommor För Trädgården (40 Foton): Namnen På Perenner. Höstplantering Av Växter I En Rabatt. Små-bulbous Fjäder Och Andra Arter
Video: Renovera en rabatt - Jag sätter vårlök, planterar perenner, byter marktäckare i en rabatt. 2024, April
Lökblommor För Trädgården (40 Foton): Namnen På Perenner. Höstplantering Av Växter I En Rabatt. Små-bulbous Fjäder Och Andra Arter
Lökblommor För Trädgården (40 Foton): Namnen På Perenner. Höstplantering Av Växter I En Rabatt. Små-bulbous Fjäder Och Andra Arter
Anonim

Den sköra skönheten hos blommande lökväxter, som vaknar med vårvärmen, glädjen och trollkarlen. Under blomningsperioden fyller dessa fantastiska representanter för världen av dekorativ flora trädgården med ljusa färger, känsliga och känsliga aromer. Vilka typer av lökar finns oftast i våra landsmäns trädgårdar? Vad är egenskaperna hos att odla sådana blommor?

Bild
Bild

Särdrag

Det är vanligt att inkludera örtväxter som lökformiga, vars underjordiska del representeras av modifierade förkortade skott, som visuellt liknar en blomknopp. Växtens naturliga livsmiljö anses vara territorier i länder med torrt och varmt klimat . (länder i sydvästra och centrala Afrika, Syd- och Centralamerika, Sydost- och Centralasien, Medelhavet).

Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta lökväxter har saftiga basala eller stamblad, samlade i ett gäng eller rosett. Det är anmärkningsvärt att lövverk av många arter tål kyla ganska ihållande, men reagerar extremt smärtsamt på brist på fukt i luften. De blommande pilarna hos de flesta lökformiga är lövlösa, ihåliga eller fyllda . Blomställningar kan vara racemose, umbellate eller spikformade. Storleken på blommorna i diameter kan variera från 1 centimeter (muscari) till 20-25 centimeter (hippeastrum).

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på höjden är det vanligt att skilja:

  • underdimensionerade växter (10-20 centimeter höga) - krokusar, chionodox;
  • medelstora (upp till 25-60 centimeter)-tulpaner, snödroppar;
  • långa (upp till 100-150 centimeter) - liljor.
Bild
Bild

Tidpunkten och varaktigheten av blomningen hos lövväxter varierar mycket . Bland representanterna för denna grupp finns det växter som blommar tidigt på våren, sommaren och senhösten. Den genomsnittliga blomningstiden för de flesta arter är 10-30 dagar. En nyfiken egenskap hos många lökodlingar är att de kan uppnås blommande som planerat. För detta används tvingande - en uppsättning åtgärder som stimulerar den aktiva utvecklingen, spirande och blomning av växter under artificiellt skapade förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

I landskapsdesign är både vilda lökarter och deras kulturella former utbredda. Nedan beskrivs de mest populära typerna och sorterna av lökväxter som kan dekorera alla sommarstugor.

Vårkrokus - en typ av lökartade perenner, som främst finns i de europeiska ländernas territorier. Växtens höjd är 12-15 centimeter. Blad - smaragdgröna, basala, linjära, med en spetsig topp. Blommor - trattformade, lavendel- eller mjölkvita. Blommans början är april.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Pickwick " - en mycket dekorativ sort av vårkrokus av holländskt urval. Växter är anmärkningsvärda för stora, bägareformade blommor i originalfärg-deras känsliga lila kronblad pryder längsgående silverfärgade ränder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Chionodox Lucilia - en typ av stunted perenner som blommar nästan omedelbart efter att snön har smält. På höjden når dessa små lökväxter bara 5-10 centimeter. Blommorna är klockformade, lila-lila i färgen, upp till 3,5 centimeter stora.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Violetta " - en mängd olika Chionodox Lucilia, anmärkningsvärd för sina mycket känsliga himmelblå blommor. Växtens höjd överstiger inte 5 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Colchicum (ett annat vanligt men felaktigt namn är "immortelle").

Bild
Bild
Bild
Bild

Shovitsa - ett slags blommande knoppar perenner, som växer på södra Kaukasus territorium. Växthöjd - 18-20 centimeter. Bladen är mörkgröna, lansettformade. Blommorna är klockformade, vitrosa i färgen med en liten lila-lila nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Muscari - ett släkt med blommande lökväxter med mer än 40 arter. Den genomsnittliga växthöjden är 50 centimeter. Bladen är basala, mörkgröna, förenade i ett gäng vid basen. Blommorna är ljusblå, lila-lila eller ljusblå, samlade i en frodig konformad eller racemos blomställning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blue Spike Är en mycket attraktiv muscari -sort, anmärkningsvärd för sina överraskande frodiga, sfäriska eller racemose blomställningar. Blommornas färg sträcker sig från djupblå till blåviolett nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pushkinia proleskovidnaya - en mängd graciösa örtartade stauder, vars naturliga livsmiljö är Kaukasus och Mellanöstern. Växtens höjd är 15-18 centimeter. Bladen är ljusgröna, linjära, belägna vid basen av stammen. Blommor är klockformade, förenade i volymetriska penslar. Kronbladen är snövita, dekorerade med en tunn längsgående turkosrandig rand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Galanthus snövit - en typ av fleråriga små lökväxter som blommar tidigt på våren. Växthöjd - 10-12 centimeter. Bladen är smala, grågröna eller mörkgröna med en blåaktig nyans. Blommorna är ensamma, klockformade eller droppformade, vita, hängande. Blommande datum i naturen är januari-mars. Några sällsynta arter av Galanthus (plattbladiga, bredbladiga, kaukasiska) har bevarandestatus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tulpaner - ett släkte av de vanligaste lökartade stauderna, med över 100 arter och mer än 2500 sorter. Vinterhärdiga, härdiga tulpanvarianter med dubbla, enkla och kantade blommor har vunnit störst popularitet i utformningen av hemträdgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Glass " - en mycket effektiv frostbeständig sort av täta dubbla tulpaner med blommor i originalfärg. Den genomsnittliga växthöjden är 40-45 centimeter. Storleken på blommorna är 7-10 centimeter. Kärnan i blommorna är snövit i färgen. De yttre kronbladen är rosa, lila-röda eller vinröda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsdatum och regler

För de flesta typer av lökartade prydnadsgrödor som blommar på våren rekommenderas höstplantering. Så från mitten av augusti till mitten av september planterar trädgårdsmästare krokusar, snödroppar, påskliljor, tulpaner, muscari, chionodox, pushkinia, liljor, skogsträd, hyacinter på tomterna. För att mer exakt beräkna landningstiden bör man komma ihåg att:

  • den genomsnittliga rotningen (överlevnadsfrekvensen) av lökar i icke-fryst jord är 14-15 dagar;
  • i regioner med kallt klimat planteras lökarna 2-3 veckor tidigare än den rekommenderade tiden;
  • det är nödvändigt att plantera lökarna före frost och endast i icke-fryst mark.
Bild
Bild

Överlevnadsgraden för planteringsmaterialet beror till stor del på dess kvalitet, därför väljs endast starka, hela, friska lökar för plantering. En solig eller något skuggad plats, skyddad från vinden, är avsatt för landning. Marken på planteringsplatsen ska vara väldränerad och bördig . Före plantering behandlas lökarna med svampdödande läkemedel. Planteringen utförs i hål, vars diameter beräknas baserat på lökarnas storlek.

Bild
Bild

Storleken på hålen i diameter kan variera från 5-10 centimeter (för plantering av chionodoxa, krokusar, muscari-lökar) till 10-20 centimeter (för plantering av påskliljor och kejserliga hasselhakor).

Vårdtips

Bulbous vård innebär måttlig men regelbunden vattning och utfodring. Fuktbrist och brist på gödsel påverkar kvaliteten på blommande växter negativt.

Bild
Bild

Vattning

Lökväxter som blommar tidigt på våren får tillräckligt med fukt när snön smälter, så de kanske inte vattnas före blomningen. Samma grödor som blommar på sommaren och hösten bör vattnas regelbundet och rikligt. Under varma sommardagar bör frekvensen av vattning ökas . Vattningsanläggningar krävs endast med varmt, avarbetat vatten och spenderar cirka 30-40 liter per 1 kvadratmeter.

Bild
Bild

Gödselmedel

I början av våren matas lökblommor för att stimulera tillväxten av grön massa och bildandet av de första knopparna. Ett komplext gödningsmedel som innehåller kväve, kalium och fosfor ("Azofoska", "Fertika Lux") är optimalt för dessa ändamål . Under blomningsperioden utfodras växterna med fosfor-kaliumgödselmedel.

Bild
Bild

Lossar

Lossa försiktigt jorden runt växterna innan du gödslar. Det är viktigt att ta hänsyn till att blomlökarnas lökar vanligtvis ligger grunda under jorden, vilket gör att de lätt kan skadas under drift. För att undvika detta rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att lossa marken till ett djup av 4-6 centimeter.

Bild
Bild

Hur kan man dekorera rabatter vackert?

Klassiska designscheman för rabatter med fleråriga lökväxter antar en viss ordning när man planterar växter. Så, dvärg och underdimensionerade lökar (krokusar, snödroppar, chionodox) placeras alltid i förgrunden, medelstora (tulpaner, påskliljor) - i mitten av rabatten och höga (liljor, gladioli) - i bakgrunden. Runda och ovala rabatter, inramade av lågkulor - krokusar, krokusar, ser original ut . I mitten av dessa sängar kan du plantera medelstora tulpaner, liljor eller påskliljor.

Bild
Bild

För att dekorera en rabatt vackert är det nödvändigt att ta hänsyn till färgen på blommorna på lövgrödor. Till exempel är porslinsvita krokusar ett bra komplement till ljusgula påskliljor, skarlet tulpaner eller ultramarin muscari. En annan spektakulär komposition kan erhållas från ljusblå hyacinter, kompletterade med lila tulpaner och snövit påskliljor.

Rekommenderad: