Decembrist Vissnar: Blommans Mjuka Blad, Vad är Orsaken Och Vad Ska Man Göra? Hur Man Sparar En Blomma Om Den Har Vissnat?

Innehållsförteckning:

Video: Decembrist Vissnar: Blommans Mjuka Blad, Vad är Orsaken Och Vad Ska Man Göra? Hur Man Sparar En Blomma Om Den Har Vissnat?

Video: Decembrist Vissnar: Blommans Mjuka Blad, Vad är Orsaken Och Vad Ska Man Göra? Hur Man Sparar En Blomma Om Den Har Vissnat?
Video: Tre sommarblommor att gödsla med 2024, Maj
Decembrist Vissnar: Blommans Mjuka Blad, Vad är Orsaken Och Vad Ska Man Göra? Hur Man Sparar En Blomma Om Den Har Vissnat?
Decembrist Vissnar: Blommans Mjuka Blad, Vad är Orsaken Och Vad Ska Man Göra? Hur Man Sparar En Blomma Om Den Har Vissnat?
Anonim

En infödd i de tropiska regnskogarna i Brasilien, zygocactus, populärt känd som Decembrist eller julkaktus, har länge och fast vunnit hjärtan hos inomhusblomsterälskare. Vackra flerskiktade blommor pryder växten i två till tre vintermånader. Med enkel, korrekt vård Schlumberger blommar varje år . Men ibland vissnar Decembrist blommar och slutligen dör.

Bild
Bild

Orsaker till sjukdomen och deras eliminering

Skötselfel

Det vanligaste problemet är förknippat med felaktig vård. Som alla kaktusar hänvisar Decembrist lugnt till torr jord eller sällsynt toppdressing. Enligt experter gäller regeln för zygocactus: det är bättre att underdone än att passera . För att bevara Schlumbergers dekorativitet måste du känna till orsakerna till problemet.

Torra löv orsakar överdrivet solljus, för torr luft och stressiga situationer. För att undvika att torka ut plåtarna, det är bättre att sätta blomman på fönsterbrädorna i de västra eller sydvästra fönstren . Om det är omöjligt att sätta plantkrukan bort från den ljusa solen, bör epifyten vara skuggad.

Om julgranen har mjuka löv eller fäller dem, har växten problem med rotsystemet eller är det infekterat med parasiter.

Bild
Bild
Bild
Bild

För fuktig jord vid alltför låga eller höga lufttemperaturer orsakar sönderfall av Schlumberger -rötter och utveckling av putrefaktiva processer i potten. Detta händer på grund av överflöd och när blomkrukan överhettas, när rötterna torkar ut och brinner ut. Oftast uppstår överhettning av krukan eftersom blomman står i solen eller direkt ovanför centralvärmebatteriet. På den överhettade jorden sker jäsningsprocesser lätt, vilket leder till att blomman dör. Det leder också till bränning av rötter överskott av kväve.

Du kan bestämma skadan på rotsystemet genom att observera växten: om blomman är instabil eller kommer ut ur jorden, har kaktusens rötter ruttnat. Du kan återuppliva en julgran:

  • genom att rota levande friska segment för att skaffa nya plantor;
  • genom att transplantera den sjuka blomman till en annan maträtt, ta bort den döda delen av rötterna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Svampsjukdomar

En annan orsak ligger i svampsjukdomar. Om zygocactus vissnade, bleknade och ruttnade vid roten, betyder det att växten är infekterad. Oftast insjuknar Decembrist:

  • senröda;
  • pithium (en typ av rotröta);
  • fusarium.

I grund och botten sker infektionen av växten genom den infekterade jorden. Vissa sjukdomar utvecklas mycket snabbt. Så, pithium kan förstöra en blomma inom några timmar. Sjukdomen börjar med rötternas nederlag, sedan knoppar och löv vissnar och faller. Som ett resultat dör växten. Vid senblåsa blir plantans stam gul, från rotkragen, bladen blir mjuka och faller av. Med fusarium vissnande är zygocactus löv inte köttiga, men torra och täckta med ljusgröna eller gulaktiga fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förebygga och bekämpa sjukdomar i senbrist och pitium behandlas Decembrist med lösningar av läkemedel:

  • " Hastighet " - 0,5 ml per halv liter vatten;
  • " Maxim " - 5 droppar i ett 200 gram glas vatten
  • " Topaz " - 1 ml för 5 liter vatten;
  • " Vitaros " - 0,5 ml för 0,5 liter vatten, två gånger med en paus på 10 dagar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid fusariuminfektion kan behandling endast hjälpa i ett tidigt skede av sjukdomsutvecklingen. Blomman kan behandlas med en lösning:

  • Fitosporin;
  • "Sporbacterin";
  • läkemedlet "Mikol" och andra svampdödande medel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om sjukdomen startas är det omöjligt att rädda Decembrist . Det återstår bara att bränna den sjuka växten och desinficera jorden och krukan.

För att förhindra infektion av blomman, några dagar före plantering, bör jordsubstratet behandlas med kokande vatten, och ett par dagar före plantering bör den biologiska produkten "Trichodermin" eller dess analoger införas i lätt fuktig jord.

Skador av parasiter

Inte bara svamp eller rotförfall leder till Decembrists död. Om bladen torkar och blir gula och efter undersökning syns gulbruna fläckar upp till en halv centimeter stora på dem, betyder det att blomman lindas sugande skadedjur - insekt . Trots den minsta storleken orsakar denna parasit betydande skada, och om du inte uppmärksammar problemet i tid kommer växten att dö. Den mest lämpliga avelsmiljön för skalinsekter är mycket fuktig luft .… Men insekten gillar inte höga temperaturer, som kan användas för att förhindra utvecklingen av det drabbade området.

För att bekämpa parasiten är mekanisk rengöring av bladen med en bomullspinne doppad i en lösning av "Karbofos" eller "Tanrek" lämplig. Om insektsmedel inte är tillgängliga, kommer huskurer att göra.

  • Lös upp 40 gram tvätttvål och 5 droppar fotogen i 1 liter vatten. Blanda väl. Torka av de drabbade områdena med blandningen;
  • Insistera en finhackad lök i ett glas vatten i 2-3 timmar.
Bild
Bild

Ofta åtföljs senrötsjukdom av en spindelmytskada . Liten insekt av grön, röd eller brun färg reproducerar sig bra i varma och mycket torra klimat, vilket orsakar hämmad tillväxt, vissnande och avtagning av löv. För att bekämpa denna parasit besprutas de med Fitoverm, Apollo och andra insektsmedel mot kvalster som innehåller fosfor och svavel. Efter några dagar är det nödvändigt att bearbeta om. Pausens längd beror på temperaturen i rummet:

  • vid 19 ° C upprepa behandlingen efter 8-10 dagar;
  • vid 28 ° C och högre, vänta 3-4 dagar.

Från folkmedicin till bekämpning av spindelkvalster används sprutning av bladen med en lösning av tvätttvål.

Låt den applicerade lösningen torka helt i ett par timmar, tvätta sedan försiktigt julgranen med rent vatten, ta bort tvålrester och täck med en plastpåse i en vecka eller lite längre. Efter 7 dagar, upprepa behandlingen och öka samtidigt luftfuktigheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vit blomning på bladen och i växtens noder indikerar att zygocactus attackerar mjölkfisken . Ett rosa oval skadedjur med tvärgående ränder på ryggen, täckt med en vitaktig dun, är en sugande insekt och orsakar stor skada, särskilt under blomningen. I en skadad växt torkar blomknoppar ut och faller av, blad torkar och själva växten är täckt med en vit blomning av torkat slem.

Förebyggande av en mjölkparasit är vid regelbundet avlägsnande av döda löv och tidig vattning av växten.

Om skadedjuret redan har börjat på Decembrist hjälper sprayningen av zygocactus två gånger med en lösning av "Confidor" eller ett läkemedel som liknar det.

Bild
Bild

Vad händer om bladen blir röda?

Ibland börjar bladen på en utåt frisk planta bli röda. Det finns flera anledningar till detta.

  • För mycket starkt ljus när Schlumberger vaknar från en blommande blomning. Detta händer vanligtvis på våren och sommaren. För att skydda blomman från rodnad måste du omorganisera växten, där ljuset sprids.
  • Brist på fosfor leder till en minskning av klorofyll och bladen blir röda. Korrekt utvalda gödningsmedel kommer att rätta till situationen, och växten kommer att glädjas åt den snabba tillväxten av ljus grönska.
  • Röda löv signalerar överdriven jordfuktighet. Den reglerade bevattningsregimen kommer att lösa problemet.

Yngre groddar kan också ha en rödaktig färg runt kanten, men inget behöver göras här. Så fort bladet växer upp blir det grönt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Så att Decembrist aktivt växer och trivs med rik blomning, du måste följa flera regler för att ta hand om en Schlumberger:

  • krukans storlek ska vara något större än roten på växten och ha en bra dräneringskudde;
  • vattna genom pallen vid behov när jorden torkar;
  • spray, torka av bladen och bada blomman ibland försiktigt i fasen av aktiv tillväxt, som täcker jorden från överdriven fukt;
  • skydda blomman från överdriven värme, direkt solljus och drag;
  • mata med lämpligt gödselmedel, ta en paus före blomningen;
  • plantera om vart fjärde år, när blomman har gått in i vilofasen;
  • blomman gillar inte onödiga rörelser, särskilt under blomningen.
Bild
Bild

Zygocactus kan tillskrivas opretentiösa växter, så att följa dessa enkla steg hjälper till att hålla Decembrist frisk. Och om plantan plötsligt är sjuk, tappa inte huvudet. En lösning kan hittas för alla uppgifter.

Rekommenderad: