Generator Med Autostart: 10 KW, 5 KW Och 6 KW, Inverter Och Andra. Hur Fungerar De Vid Strömavbrott?

Innehållsförteckning:

Video: Generator Med Autostart: 10 KW, 5 KW Och 6 KW, Inverter Och Andra. Hur Fungerar De Vid Strömavbrott?

Video: Generator Med Autostart: 10 KW, 5 KW Och 6 KW, Inverter Och Andra. Hur Fungerar De Vid Strömavbrott?
Video: Aggregaat Diesel inverter 5,6 kVA 2024, Maj
Generator Med Autostart: 10 KW, 5 KW Och 6 KW, Inverter Och Andra. Hur Fungerar De Vid Strömavbrott?
Generator Med Autostart: 10 KW, 5 KW Och 6 KW, Inverter Och Andra. Hur Fungerar De Vid Strömavbrott?
Anonim

Det är möjligt att skapa förutsättningar för fullständig energisäkerhet i ett privat hus eller industriföretag endast genom att installera en generator med automatisk start. I händelse av nödavbrott startar den spontant och levererar elektrisk spänning till viktiga livsstödssystem: värme, belysning, vattenförsörjningspumpar, kylskåp och annan särskilt viktig hushållsteknisk utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

I grund och botten verkar generatorer med automatisk start inte skilja sig på något sätt från resten. Endast de måste ha en elektrisk start och en bar för anslutning av signalkablar från ATS (automatisk inkoppling av reservström), och själva enheterna är gjorda på ett speciellt sätt för korrekt drift från externa signalkällor - automatiska startpaneler.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den största fördelen med dessa installationer är att uppstart och avstängning av kraftverk sker utan mänskligt ingripande. Andra fördelar inkluderar:

  • hög tillförlitlighet för automation;
  • skydd mot kortslutning (SC) under drift av enheten;
  • minimalt stöd.

Nödströmförsörjningssystemets tillförlitlighet uppnås genom att kontrollera det automatiska reservomkopplingssystemet för villkoren, vars överensstämmelse gör det möjligt att starta enheten. Dessa är relaterade till:

  • brist på kortslutning i den drivna ledningen;
  • det faktum att strömbrytaren aktiveras;
  • närvaro eller frånvaro av spänning i det kontrollerade området.

Om något av ovanstående villkor inte är uppfyllt kommer kommandot att starta motorn inte att ges. På tal om brister kan det noteras att elektriska generatorer med autostartsystem behöver särskild kontroll över batteriets skick och tidig tankning. Om generatorn är inaktiv under en längre tid, bör dess start kontrolleras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Autostart för en generator är ett komplex och kan endast installeras på de typer av elektriska generatorer som drivs av en elektrisk startmotor. Strukturen för automatisk start är baserad på mikroelektroniska programmerbara styrenheter som styr hela automatiseringssystemet. Den integrerade autorun -enheten utför också uppgiften att slå på reserven, med andra ord, det är en ATS -enhet. I sin struktur finns ett relä för överföring av ingången från det centraliserade elektriska nätet till strömförsörjningen från nödkraftverket och vice versa. Signalerna som används för styrning kommer från en styrenhet som övervakar närvaron av spänning i det centrala elnätet.

Grunduppsättningen för det automatiska startsystemet för kraftverk innehåller:

  • enhetens kontrollpanel;
  • ATS -växel, som inkluderar en kontroll- och indikationsenhet och ett spänningsrelä;
  • Batteriladdare.
Bild
Bild

Olika sorter

Aggregat med ett autostart -alternativ kan grupperas med samma metod som för enheter med manuell start. Som regel är de indelade i grupper efter syfte och parametrar som enheten är utrustad med. Det är lätt att förstå innebörden av dessa specifikationer. Först och främst måste du veta vilket objekt som kommer att drivas från en extra källa, i det här fallet kan två typer av installationer särskiljas:

  • hushåll;
  • industriell.

Generatorer kan också brytas ned enligt sådana kriterier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av bränsle

Olika sorter:

  • diesel;
  • gas;
  • bensin.

Det finns fortfarande fasta bränsletyper av installationer, men de är inte så vanliga. När det gäller ovanstående har varje teknik sina fördelar och nackdelar. En dieselgenerator är vanligtvis dyrare än dess prototyper som fungerar på andra typer av bränsle, visar sig inte bra i frost, vilket tvingar den att placeras i separata stängda rum. Dessutom är motorn bullrigare.

Plus med denna enhet är en längre livslängd, motorn är mindre utsatt för slitage, och dessa generatorer har också en ganska sparsam bränsleförbrukning.

Bild
Bild

Gasgeneratorn är den vanligaste och enklaste att använda , representeras av det största antalet modifieringar på marknaden, i olika priskategorier, vilket var dess främsta fördel. Nackdelarna med denna enhet: imponerande bränsleförbrukning, en liten arbetsresurs, men samtidigt köps den mest för ekonomiska ändamål och förbereds för autostart vid strömavbrott.

Gasgeneratorn är den mest ekonomiska när det gäller bränsleförbrukning jämfört med sina konkurrenter , ger mindre ljud och har en lång livslängd när den används korrekt. Den största nackdelen är risken att arbeta med gas och mer komplicerad tankning. Gasenheter drivs huvudsakligen vid produktionsanläggningar, eftersom sådan utrustning kräver högkvalificerad servicepersonal. I vardagen praktiseras bensin- och dieselgeneratorer - de är enklare och mindre farliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Indelning i synkron och asynkron

Synkron . Högkvalitativ elektrisk kraft (renare elektrisk ström), de är lättare att motstå toppbelastningar. Rekommenderas för att leverera kapacitiva och induktiva laster med höga startströmmar.

Bild
Bild

Asynkron . Billigare än synkrona, bara de tål inte extrema överbelastningar. På grund av konstruktionens enkelhet är de mer motståndskraftiga mot kortslutning. Rekommenderas för att driva aktiva energikonsumenter.

Bild
Bild

Inverter . Lean driftsätt, producerar högkvalitativ elektrisk energi (vilket gör det möjligt att ansluta utrustning som är känslig för kvaliteten på den levererade elektriska strömmen).

Bild
Bild

Med fasskillnad

Enheterna är enfas (220 V) och 3-fas (380 V) . Enfas och 3-fas-olika installationer, de har sina egna egenskaper och arbetsförhållanden. 3-fas bör väljas om det bara finns 3-fasskonsumenter (idag finns det sällan i hus på landet eller i små industrier).

Dessutom kännetecknas trefasmodifieringar av ett högt pris och en mycket dyr tjänst, därför är det rimligt att köpa en kraftfull enhet med en fas i frånvaro av 3-fasskonsumenter.

Bild
Bild

Med makt

Låg effekt (upp till 5 kW), medeleffekt (upp till 15 kW) eller kraftfull (över 15 kW). Denna uppdelning är mycket relativ. Praktiken visar att en enhet med en maximal effekt i intervallet upp till 5-7 kW räcker för att tillhandahålla hushållsapparater . Organisationer med ett litet antal konsumenter (miniverkstad, kontor, liten butik) kan faktiskt klara sig med ett autonomt kraftverk på 10-15 kW. Och bara industrier som använder kraftfull produktionsutrustning behöver generera uppsättningar på 20-30 kW eller mer.

Bild
Bild

Tillverkare

Idag kännetecknas marknaden för elektriska generatorer genom att sortimentet växer i snabb takt, vilket stadigt fylls på med intressanta innovationer. Vissa prover, som inte tål konkurrensen, försvinner, och de bästa får erkännande från köpare och blir försäljningshits . De senare innehåller som regel prover av kända märken, men deras lista kompletteras alltid med "debutanter" från olika länder, vars produkter djärvt konkurrerar när det gäller operativ potential och kvalitet med branschens myndigheter. I denna översyn kommer vi att tillkännage de tillverkare vars enheter förtjänar obestridlig uppmärksamhet från både specialister och vanliga konsumenter.

Bild
Bild

Ryssland

Bland de mest populära inhemska generatorerna finns bensin- och dieselgeneratorer av Vepr -varumärket med en kapacitet på 2 till 320 kW, avsedda att generera el i privata hushåll och i industrin. Ägare av stugor, små verkstäder, oljearbetare och byggare är mycket efterfrågade på WAY-energigeneratorer ., hushåll - med en kapacitet från 0,7 till 3,4 kW och halv industriell från 2 till 12 kW. Industriella kraftverk WAY-energy har en kapacitet på 5, 7 till 180 kW.

Bland favoriterna på den ryska marknaden finns enheter för rysk-kinesisk tillverkning av Svarog och PRORAB varumärken . Båda märkena representerar diesel- och bensinaggregat för hemmabruk och industri. Effektskalan för Svarog-enheter når 2 kW för installationer med en fas, upp till 16 kW för specialiserade 3-fas generatorer på Ergomax-linjen. När det gäller PRORAB-enheterna måste det sägas att dessa är mycket högkvalitativa och extremt bekväma stationer hemma och små företag med en kapacitet på 0,65 till 12 kW.

Bild
Bild
Bild
Bild

Europa

Europeiska enheter har den mest omfattande representationen på marknaden. De flesta av dem sticker ut för sin höga kvalitet, produktivitet och effektivitet. Bland de upprepade gånger som ingår i de tio världsbetyg som sammanställs med förhållandet mellan parametrar, tror experter Franska SDMO-enheter, tyska HAMMER och GEKO, tysk-kinesiska HUTER, brittiska FG Wilson, anglo-kinesiska Aiken, spanska Gesan, belgisk Europower … Turkiska Genpower -generatorer med en kapacitet på 0,9 till 16 kW hänvisas nästan alltid till kategorin "europeiska".

Utbudet av enheter under varumärkena HAMMER och GEKO inkluderar bensin- och dieselgeneratorer . Kraften hos GEKO-kraftverk ligger i intervallet 2, 3-400 kW. Under varumärket HAMMER produceras inhemska installationer från 0,64 till 6 kW, liksom industriella, från 9 till 20 kW.

Bild
Bild
Bild
Bild

De franska SDMO-stationerna har en kapacitet på 5,8 till 100 kW, och de tysk-kinesiska HUTER-enheterna från 0,6 till 12 kW.

De mest sålda brittiska FG Wilson-dieselgeneratorerna finns tillgängliga i kapaciteter från 5,5 till 1800 kW . De brittisk-kinesiska Aiken-generatorerna har en kapacitet på 0,64-12 kW och tillhör kategorin inhemska och halva industriella installationer. Under varumärket Gesan (Spanien) tillverkas stationer med en kapacitet från 2, 2 till 1650 kW. Det belgiska märket Europower är känt för sina effektiva bensin- och dieselgeneratorer i hemmet upp till 36 kW.

Bild
Bild
Bild
Bild

USA

Marknaden för amerikanska elgeneratorer representeras främst av varumärkena Mustang, Ranger och Generac. Dessutom tillverkas de två första märkena av amerikaner i takt med Kina. Bland Generac-proverna finns små hushålls- och industrienheter som drivs med flytande bränsle, samt drivs med gas.

Kraften hos Generac kraftverk sträcker sig från 2,6 till 13 kW . Varumärkena Ranger och Mustang tillverkas vid tillverkningsanläggningarna i Kina och representerar hela serien av installationer i vilken prisgrupp som helst, från hemmet till containerkraftverk (från 0,8 kW till kraftverk med en kapacitet på över 2500 kW).

Bild
Bild
Bild
Bild

Asien

Historiskt sett har högteknologiska och högkvalitativa elektriska generatorer skapats av staterna i Asien: Japan, Kina och Sydkorea. Bland de "orientaliska" märkena lockar Hyundai (Sydkorea / Kina), "naturlig japansk" - Elemax, Hitachi, Yamaha, Honda, KIPO elektriska generatorer tillverkade av den gemensamma japansk -kinesiska koncernen och ett nytt märke från China Green Field uppmärksamhet av sig själva.

Under detta märke produceras hushållskraftverk från 2, 2 till 8 kW för att ge energi till hushållsapparater, byggverktyg, trädgårdsutrustning, belysning och dieselgeneratorer från 14, 5 till 85 kW.

Bild
Bild
Bild
Bild

Separat bör det sägas om japanska generatorer, kända för sin långa livslängd, anspråkslöshet, stabila prestanda och relativt låga priser på grund av deras "inhemska" komponenter. Detta inkluderar varumärkena Hitachi, Yamaha, Honda , som symboliskt tar 3 efterfrågade platser på marknaden. Diesel-, gas- och bensinkraftverk Honda produceras på grundval av samma namn proprietära motorer med en kapacitet på 2 till 12 kW.

Yamaha -enheter representeras av hemgasgeneratorer med effekt från 2 kW och dieselkraftverk med en kapacitet på upp till 16 kW. Under varumärket Hitachi produceras enheter för hushålls- och halvindustriella kategorier med en kapacitet på 0,95 till 12 kW.

Inhemska och halvindustriella inkluderar bensin- och dieseldrivna kraftverk skapade under varumärket Hyundai vid företagets fabrik i Kina.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Rekommendationerna är följande

  • Bestäm vilken typ av station . Bensingeneratorer är attraktiva på grund av sin ringa storlek, låga ljudnivå, stabil drift vid låga temperaturer och ett omfattande effektspektrum. Dieselmotorer tillhör industriella installationer, därför används de vanligtvis i produktionen. Gas är ekonomiskt när det gäller bränsleförbrukning. Gas- och bensingeneratorer är perfekta för hushållens behov.
  • Bestäm dig för kraften . Indikatorn börjar vid 1 kW. För vardagen skulle ett prov med en effekt på 1 till 10 kW vara en bra lösning. Om du behöver ansluta kraftfullare utrustning måste du köpa en elektrisk generator från 10 kW.
  • Var uppmärksam på fasningen . Enfas är avsedd att ansluta uteslutande enfas konsumenter, 3-fas-enfas och trefas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man installerar?

Men hur och var ska enheten installeras? Hur inte bryta mot kraven i reglerna för att inte ha problem och kortslutning i framtiden? Detta är inte svårt om du gör allt konsekvent. Låt oss börja i ordning.

Val av plats för installation och konstruktion av "huset"

Enheten, i vars djup förbränningsmotorn arbetar, röker ständigt med avgaser, bland vilka den farligaste är luktfri och färglös kolmonoxid (kolmonoxid). Det är otänkbart att placera enheten i en bostad, även om den är vacker och regelbundet ventilerad. För att skydda generatorn från ogynnsamma väderförhållanden och för att minska buller, är det lämpligt att installera enheten i ett individuellt "hus" - köpt eller hantverk.

Hemma ska locket vara lätt avtagbart för åtkomst till kontrollkomponenterna och tanklocket, och väggarna ska vara fodrade med brandsäker ljudisolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anslut enheten till elnätet

Automatiseringspanelen är placerad framför husets huvudsakliga panel. Den inkommande elektriska kabeln är ansluten till ingångskontakterna på automationspanelen, generatorn är ansluten till den andra ingångsgruppen kontakter. Från automationspanelen går elkabeln till husets huvudpanel. Nu övervakar automatiseringspanelen ständigt husets inkommande spänning: elen har försvunnit - elektroniken slår på enheten och överför sedan husets strömförsörjning till den.

När nätspänningen inträffar initierar den motsatt algoritm: överför husets ström till elnätet och stänger sedan av enheten. Var noga med att jorda generatorn, även om det är något som en armatur som hamras i jorden med en improviserad jordning.

Det viktigaste är att inte ansluta denna jord till enhetens neutralkabel eller till marken i huset.

Rekommenderad: