Hur Man Gör En Generator Med Egna Händer? Hemmagjord Enkel Elgenerator Från En Elmotor Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Gör En Generator Med Egna Händer? Hemmagjord Enkel Elgenerator Från En Elmotor Hemma

Video: Hur Man Gör En Generator Med Egna Händer? Hemmagjord Enkel Elgenerator Från En Elmotor Hemma
Video: Bygg en elmotor 2024, Maj
Hur Man Gör En Generator Med Egna Händer? Hemmagjord Enkel Elgenerator Från En Elmotor Hemma
Hur Man Gör En Generator Med Egna Händer? Hemmagjord Enkel Elgenerator Från En Elmotor Hemma
Anonim

El från närmaste kraftöverföringsledning levereras inte alltid utan avbrott. I förortsbebyggelser, där strömavbrott under en eller flera timmar ofta förekommer, hjälper generatorer till att eliminera avbrott i strömförsörjningen. Om du har några färdigheter kan du göra dem själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner av hemlagade generatorer

Huvudfunktionen, på grund av vilken många användare av alla typer av prylar bestämmer sig för en sådan "hemlagad produkt " - möjligheten att få generatorn till makten, vilket räcker inte bara för att ladda en mobiltelefon, utan också för att leverera en bärbar dator, TV och till och med en hemgjord mini-frys, för att inte tala om ett dussin LED-lampor. Som regel väljs varianten av enheten med högsta uteffektivitet och minst ansträngning.

I alla fall är grunden en reversibel motor som inte bara fungerar för att omvandla elektricitet till kinetisk (mekanisk) energi, utan också tvärtom.

Bild
Bild

För att göra en sådan enhet måste användaren ha följande kunskaper

  • Förstå kopplingsscheman, kunna läsa dem … Enligt en av dem monteras en liknande anordning.
  • Ha förståelse för hur en elektrisk generator fungerar . Dess arbete är baserat på Faradays lag: antalet magnetiska linjer för en permanentmagnet som genomborrar kretsen måste förändras, annars genereras ingen elektricitet.
  • Har kompetensen inom elektrisk installation och VVS -arbete, kunna hantera elverktyg . Tidigare, i sovjettiden, var inte bara fysik, utan även materialstyrka (en del av vetenskapen om materialets styrka) en obligatorisk del av utbildningsprogrammet. Faktum är att de felaktigt valda elementen i stödstrukturerna, som inte är anslutna till varandra på det sätt som krävs, snabbt deformeras under aktiv belastning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med all ovanstående kunskap och lust kan användaren enkelt montera en enhet som sparar (i jämförelse med en industriell) flera tiotusentals rubel.

Tillverkning

Det är inte svårt att göra en elektrisk generator hemma med egna händer . En enkel magnetgenerator monteras på grundval av någon av de färdiga motorerna: kollektor, stepper, etc. Du kan också montera en sådan "hemlagad" från början genom att fixera magneterna på en roterande axel och placera dem i en rektangulär spole som genererar ett elektrostatiskt fält när de roterar.

Bild
Bild

En vedeldad elektrisk generator är i själva verket en spis (inklusive en camping), på vars väggar Peltier-elementen är fixerade, stängda av radiatorer . Kärnan i Peltier -effekten är att plattor från olika ledare värms upp på ena sidan och kyls på den andra. Detta leder till utseendet av en elektrisk ström vid polerna på en sådan platta. Det bästa av allt är att en sådan generatorugn fungerar i frost: den största temperaturskillnaden på varje sida av plattan leder till utvecklingen av maximal effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ånggeneratorn är ett klassiskt värmekraftverk i en mini -version … En vattenslingugn genererar ånga som matas till turbinbladen. Ångans termiska energi tvingar turbinen att vrida motorgeneratorn, vars axel är fast ansluten till själva turbinaxeln. Ett sådant system är stängt: det kräver periodisk övervakning utifrån, liksom närvaron av en kylkrets där ångan kondenseras tillbaka i vatten.

En sådan installation är mycket massiv, du kommer inte att ta den med dig på en vandring.

Bild
Bild

Generator baserad på en asynkron motor som drivs med 220 volt Är en enhet med tre åtskilda statorlindningar (fast del av motorn). Eftersom själva motorn arbetar från 220 eller 380 (i ett trefasnät) volt, kommer den att generera samma spänning, man behöver bara snurra sin axel upp till minst 50 varv per sekund. Det finns ingen anledning att montera den: för att använda den färdiga enheten behöver du bara ansluta ytterligare kondensatorer till lindningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

En lämplig motor tas som arbetsmodul för den elektromagnetiska (mekaniska) generatorn. Motorer av flera typer används: kollektor (borste), borstlös, stegning (borstar och ringar används inte), synkron och asynkron. Beroende på vilken ström som genereras används följande delar och enheter.

  • Likriktardioder . Konverterar växelström till likström. Högeffektsdiodbroar säljs, konstruerade för strömmar på tiotals ampere och spänningar upp till 50 V.
  • Polära kondensatorer … Designad för likström. De spelar rollen som ett utjämningsfilter som jämnar ut likspänningsringar.
  • Extra kort med USB -port - omvandlar spänningen till 1, 5-20 volt i nödvändiga smartphones, surfplattor och de flesta bärbara datorer 5. Beställt på AliExpress och andra onlinebutiker.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa radiokomponenter behövs när motorgeneratorn inte producerar mer än ett par tiotals volt.

Att använda till exempel en asynkron motor kräver att du kopplar dina prylar och andra enheter som vanligt - som från ett hushållsuttag.

Hjälpmaterial kan vara vilka som helst, eftersom de spelar rollen som en stödjande struktur:

  • trästänger;
  • beslag av metall;
  • profiler;
  • fästelement (bultar med muttrar och brickor, klämmor, fästen, klämmor, fästen, skruvar);
  • rör med valfri diameter etc.
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande produkter används som elverktyg

  • Bulgariska med en uppsättning skärskivor (för metall och trä) och en slipskiva (levereras i form av ett smörhjul eller en universell hårddisk).
  • Elektrisk borr med en uppsättning borrar för metall. Om till exempel ett vindkraftverk installeras med ett stöd på husets vägg, kan en vanlig hammarborr med en uppsättning hammarborrar och / eller betongkronor krävas. Borrhammaren kan också utrustas med en adapter för enkla eller koniska borrar och träkronor.
  • Skruvmejsel . Det kommer att krävas när strukturen är massiv, och du måste skruva in självgängande skruvar i en mängd av flera dussin. Det kan kompletteras med huvuden för en adapternyckel eller ett universalhuvud för muttrar, som påminner om en justerbar skiftnyckel.

Efter att ha förberett den nödvändiga utrustningen, låt oss gå vidare till processen att göra en generatoruppsättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringsschema

En asynkron generator har egenskapen för självsynkronisering: att slå på rotorlindningen utan strömförsörjning, där ett konstant magnetfält exciteras. Självexcitering av ekorre-burrotorlindningen utförs på grund av fenomenet kvarvarande magnetisering. Följ instruktionerna nedan för att montera en asynkron generator.

  1. Placera motorn och överför drivenheten på en stödstruktur.
  2. Anslut variabla (icke-polära) kondensatorer till lindningarna … Själva lindningarna ingår i "stjärna" -schemat: några av deras ändar konvergerar i mitten (mot kroppen), medan andra tas ut separat.
  3. Kondensatorerna är anslutna enligt "triangel" -schemat: fria ändar av lindningarna är anslutna till dess toppar … Motoreffekt - 2-5 kilowatt, kondensatorkapacitet - 28-138 mikrofarader. Välj en sådan kapacitet så att den genererade spänningen inte minskar - beroende på den belastning du planerar att använda.
Bild
Bild
Bild
Bild

Testa generatorn innan du startar den . Testet kan utföras med en konventionell glödlampa på flera tiotals watt. Uppgiften är att säkerställa oavbruten matning av den genererade spänningen. Du behöver en installation som kan leverera 3000 rpm. Till exempel ett kraftfullt vindkraftverk med en växellåda (eller kedjedrift), en bränslemotor från vilken enhet som helst, ett vattenturbin på en flod, etc.

Faktum är att en person ensam inte kommer att kunna snurra någon motorgenerator till en effekt på mer än 150 W, oavsett vilka ansträngningar han gör. Här är hans möjligheter begränsade.

Att göra en asynkron generator är den enklaste ändringen av kretsen för en färdig motor av samma typ . Det finns ingen anledning att vässa rotorn för neodymmagneter, vilket inte kan sägas om en bilgenerator, där rotorlindningen drivs av ett batteri. Förresten, de flesta moderna bilgeneratorer är baserade på en synkronmotor, där antalet varv per minut är starkt relaterat till frekvensen för den genererade strömmen. För att bli av med behovet av att driva rotorlindningen kan du göra om motorn genom att ta bort denna lindning och skära rotoraxeln under de plana magneterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gör följande för att montera en vedeldad generator

  1. På väggen i en gryta eller pyrolysugn placera kylaren med spikarna inåt .
  2. Montera den har ett eller flera Peltier -element med fokus på radiatorn.
  3. Fäst på element Peltier är en annan radiator.
  4. Placera enheten på den skuggiga sidan av huset i ett särskilt område . Väggen ska inte ha isolering och vara för tjock vid denna tidpunkt, eftersom tillgång till yttre kyla behövs. Ett idealiskt alternativ är ett tekniskt rumsfack för en sådan spis, där det finns en sugventilationskanal för bränning av ved. Radiatorn placeras bredvid den på den kalla sidan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Starten av en sådan generator utförs när veden tänds. När veden brinner kommer Peltier -elementet att leverera maximal effekt. Det kommer att kylas av kall luft från gatan. Uppvärmningsprocessen tillhandahålls av ugnens vägg.

Det rekommenderas att använda följande instruktioner för montering av kollektorgeneratorn

  1. Placera den borstade motorn på en basram eller annan struktur.
  2. Anslut en DC -utjämningskondensator och en omvandlare (DC inverter) till dess terminaler.
  3. Anslut USB-porten till DC-kortets utgång (om den inte levereras med en).
  4. Placera generatorn på cykelramen eller gör ett "vindkraftverk" till den (till exempel från delar från en fläkt med en motor som inte fungerar). I det senare fallet, för bekvämligheten av "väderkvarnen", placeras en skaftvinge som vrider strukturen i den riktning vinden blåser.
Bild
Bild

Anslut din smartphone, surfplatta, mobiltelefon, smartklocka eller annan enhet . En motor från en skrivare, till exempel, genererar upp till flera watt effekt: till exempel vid 12 volt som den är konstruerad för kan strömmen nå 600 milliampere. Nackdelar med kollektormotorer: låg effektivitet och ofta byte av borstar.

Borstarna arbetar i flera timmar varje dag och håller i högst 2-3 månader.

Använd en stegmotor istället för en kollektormotor: dess effektivitet är mycket högre, den kan hålla i mer än ett dussin år. Onlinebutiker är fulla av modeller som ger en spänning på 12 volt och en ström på 1, 8-4, 2 ampere. Stegmotorn kan ha 2, 3 eller 4. lindningar. Genom att slå på dem i serie får du 24, 36 eller 48 V. Parallellanslutning ger en proportionellt högre strömstyrka. Det blir svårare att "överklocka" generatorn till önskad spänning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för användning

En generator som används under utomhusförhållanden (vindkraftpark för ett privat hus, cykelgenerator) rekommenderas att skyddas från regn, vägsmuts och andra främmande partiklar genom att placera den i ett separat hus.

Enheten, som arbetar utomhus under många timmars daglig belastning, behöver regelbunden (minst en gång var sjätte månad) smörjning av lagren . De finns i sin tur i varje motorgenerator.

Kortslut inte motorkablarna och hjälpelektroniken. Det är flera gånger svårare att snurra en stängd motor på grund av en kraft som är proportionell mot belastningen som hämmar rotorn. Lindningar som är kortslutna medan axeln roterar kan brinna ut. Halvledarelektronik (solceller, Peltier -element) misslyckas också snabbt och stängs.

Rekommenderad: