Liljor Har Bleknat - Vad Ska Jag Göra Sedan? Lämnar Efter Blomningen. Behöver Jag Klippa Blommor I Trädgården? När Kan Liljor Planteras?

Innehållsförteckning:

Video: Liljor Har Bleknat - Vad Ska Jag Göra Sedan? Lämnar Efter Blomningen. Behöver Jag Klippa Blommor I Trädgården? När Kan Liljor Planteras?

Video: Liljor Har Bleknat - Vad Ska Jag Göra Sedan? Lämnar Efter Blomningen. Behöver Jag Klippa Blommor I Trädgården? När Kan Liljor Planteras?
Video: Агрогороскоп с 14 по 16 сентября 2021 года 2024, Maj
Liljor Har Bleknat - Vad Ska Jag Göra Sedan? Lämnar Efter Blomningen. Behöver Jag Klippa Blommor I Trädgården? När Kan Liljor Planteras?
Liljor Har Bleknat - Vad Ska Jag Göra Sedan? Lämnar Efter Blomningen. Behöver Jag Klippa Blommor I Trädgården? När Kan Liljor Planteras?
Anonim

Många ägare av sommarstugor funderar på vad de ska göra med liljor som har bleknat och inte längre glädjer sig med sin magiska skönhet. Det visar sig att det inte är nödvändigt att rusa med beskärning, annars kan du nästa år stå utan vackra blommor, som är en riktig dekoration av trädgården.

Beskärningsregler

Frågan om det är möjligt att klippa liljor efter blomningen, och hur detta kan påverka blommornas hälsa, oroar trädgårdsmästare ganska ofta. Men även efter slutet av blomningen fortsätter växtsäsongen för denna kultur, och denna naturliga process bör inte störas. Om växternas lökar behövs för att få vackra och stora blommor nästa år kan du inte klippa blommorna när de bleknar.

Det är ganska förståeligt det nakna gröna stjälkar utan peduncler dekorerar inte rabatten för mycket, och det finns en oemotståndlig önskan att bli av med dem för att återställa ett harmoniskt utseende på trädgården … Men just vid denna tidpunkt ackumulerar växten de nödvändiga ämnena för näring, och det gör det inte bara genom rötterna, utan också med hjälp av den ovanjordiska delen, som deltar i bearbetningen av solenergi.

Detta gäller både stjälkarna och liljans blad. Blomman ackumulerar viktiga element genom fotosyntes för att förbereda sig inför den kalla vintersäsongen och för att säkerställa lökarnas mognad. Om du skär av den gröna delen, slutar utvecklingen av glödlampan och stannar helt och hållet, men denna del av blomman är nödvändig för blomning, övervintring och bildande av barn.

Bild
Bild

För att inte skada växten måste du känna till reglerna för beskärning

  • Det är nödvändigt att ta bort vissnade blommor, även om en fröplatta börjar bildas på dem, så att fröna inte tar bort växtens styrka och energi. Även om fröförökning är relevant för vissa växtsorter, används den främst för att odla nya liljor.
  • Beskärning sker med en vass, tidigare desinficerad kniv eller beskärare, skär snett så att fukt från regn eller dagg inte samlas på snittet, eftersom detta kan leda till ruttning.
  • Vanligtvis i september blir stammen gul och torkar gradvis, varefter den kan tas bort. Skjut beskärningshöjd - minst 10-15 cm, åtminstone denna parameter rekommenderas av experter.
  • Om du behöver klippa en blomma för en bukett, väljs en buske som har en stor lök, på vilken det finns 5-7 blommor. Du måste skära stammen strax under mitten, så att liljan snabbt återhämtar sig.
Bild
Bild
Bild
Bild

En sak kan sägas om det fula utseendet på kulturen efter blomningen - växten måste omedelbart välja rätt permanent plats. Den bästa ramen för en blomma kommer att vara små busksorter av thuja, enbär, dvärg julgranar, liksom ormbunkar och höga örtväxter . Ringblommor och penséer, nasturtium och petunier ser bra ut bredvid liljan. Efter blomningen kommer andra trädgårdsgrödor att distrahera uppmärksamheten från de nakna stjälkarna, och platsens vackra landskap kommer inte att störas.

Hur befruktas?

Efter blomningen försvagas liljor, och vård av dem kräver skapande av gynnsamma förutsättningar för återställande av styrka och ackumulering av näringsämnen - detta är nödvändigt för framgångsrik övervintring. Marken nära plantorna måste befruktas med föreningar med högt innehåll av fosfor och kalium, de är mest lämpliga för höstsäsongen.

Bild
Bild

Tänk på den optimala utfodringen efter blomningen

  • " Superfosfat " - ett verktyg som hjälper blommor att använda fukt ekonomiskt, förhindrar uppkomsten av svampsjukdomar och är också nödvändigt för att växten ska överleva minusgrader på vintern. För 1 kvm m kräver 25 g av läkemedlet.
  • " Kaliumsulfat " - en sammansättning med en ökad kaliumnivå ökar blommornas immunitet, tack vare att näringsämnena från rötterna absorberas snabbare av lökarna. Du behöver bara 10-15 g av ett ämne för att mata marken på en tomt på 1 kvm. m.
  • Samma effekt har " Kaliummonofosfat ", som på grund av sin neutrala syra kan användas i kombination med annat gödningsmedel. Med hjälp av utspätt pulver (25 g + 10 l vatten per 1 kvm) är det möjligt att utföra bladmatning.
  • Liljor behöver också organiskt gödningsmedel efter blomningen . - humus eller kompost, men bara i ruttnad form (en hink med gödningsmedel tas för 1 kvm). Färskt organiskt material används inte för att inte orsaka brännskador och död av växten.
  • Förutom, för liljor är introduktionen av särskilda medel gynnsam endast avsedd för lövgrödor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växter måste ständigt omhändertas till oktober, och även om vattnet efter blomningen inte borde vara rikligt, fortsätter marken under växten att bevattnas och mycket noggrant så att vatten inte kommer på bladen och stjälken. Befruktning kombineras vanligtvis med vattning, ogräs och lossning . Eftersom kulturens främmande rötter ligger högt kan bara det översta lagret av jorden lossas, dessutom mycket noggrant.

Gräver fram lökarna

Vanligtvis grävs liljelökar när barn bildas på dem, detta händer 3-5 år efter plantering i trädgården. För mer känsliga arter, såsom pipliljor, är grävning ett obligatoriskt årligt förfarande. Frostresistenta hybridsorter kan lämnas orörda i 8-10 år, och efter varje övervintring fortsätter de att blomma.

I grund och botten utför trädgårdsmästare sådant arbete på grund av kulturens starka tillväxt, när den är på ett ställe under lång tid . Grävning utförs på hösten, i september försöker de extrahera vita blommor från marken och plantera om i slutet av sommaren, men bara om 3-4 veckor har gått efter blomningen.

Bild
Bild

Vid grävning observeras en viss sekvens av åtgärder

  1. Glödlampan tas bort från marken tillsammans med stammen, som redan ska beskäras. Detta görs noggrant för att inte skada roten. Efter det måste du skaka av marken från den.
  2. Sedan sorteras lökarna: deformerade växter med tecken på fläckar och röta väljs, vid behov skärs defekterna av med en desinficerad kniv.
  3. Samtidigt planteras igenväxta liljebuskar. Nya skott separeras från det stora stora boet - små dotterlökar.
  4. För att förhindra växtsjukdomar bör planteringsmaterial förvaras i en lösning av kaliumpermanganat i 1 timme.
  5. Torka lökarna under naturliga förhållanden, borta från solljus. Välj en sval plats för förvaring.

Om du bestämmer dig för att plantera liljor på hösten, bör du gräva upp lökarna under de sista dagarna i augusti. Senare, i september, kan du få dem ur marken när plantering planeras till våren. Men eftersom det kan vara svårt att hålla lökarna livskraftiga fram till våren, transplanterar många liljor så snart de grävs upp.

Bild
Bild

Vinterförberedelse och förvaring

Du kan spara lökarna hemma till vårplanteringen genom att ordentligt förbereda och placera dem. Efter fullständig torkning rullas de i träaska, men bearbetning med torrt svampdödande pulver och förpackning av varje glödlampa i papper eller 2 lager tidning är också tillåten. Därefter läggs materialet i en trälåda med ventilationsperforering, strös över träspån eller överläggs med mossa.

Det finns också andra lagringsmetoder

  • Liljor kan placeras i en polyetenpåse med torv, vars skikt är minst 15 cm. Lökarna placeras 10 cm från varandra och får inte vidröra varandra. Påsen är bunden, vilket gör flera hål i den för ventilation och placeras i en kartong.
  • Växter planteras i torvbehållare eller blomkrukor. Denna metod är praktisk: på våren, i varmt väder, måste du ta behållaren till en upplyst plats och vattna marken så att lökarna växer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hemma är lådor och behållare bäst placerade i rum som en källare eller källare, eftersom lagring kräver en temperatur på 0 till +4 grader.

Under lagring är det viktigt att följa den optimala temperaturregimen, se till att luften inte är för fuktig - på grund av detta kan lökarna ruttna. Men inomhusklimatet ska inte heller vara torrt - detta orsakar uttorkning och krympning av växter. Regelbunden luftning är en garanti för att liljorna inte blir sjuka och att det inte kommer mögel på dem . Därför rekommenderas det inte att förvara lökarna i kylskåpet, eftersom en del av planteringsmaterialet kan skadas oåterkalleligt.

Växterna som finns kvar i marken har tillräckligt med 10-15 cm snö för att överleva kylan. Men med lite snövinter är det viktigt att använda mulching med barrträd av grenar, lövverk, torv. Beläggningen avlägsnas när jorden tinar.

Hybrid och asiatiska sorter av liljor kräver särskild förvaring . En vallgrav grävs i trädgården, i botten av vilken dräneringsmaterial placeras. För det måste du göra ett lock och lägga ut det inre utrymmet med brädor. De kokta lökarna i påsar eller lådor placeras i en gräv och överförs med påsar med vatten. Detta hjälper till att mildra temperaturfallet inuti skyddet. Lagret stängs med en film och på toppen - med ett lock, på vilket granjord, barrträd och kartong hälls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur transplanteras?

Hösttransplantation i öppen mark anses vara mer att föredra på grund av plantans vilande period, men vårplantering efter vinterförvaring är också tillåten. Platsen för rabatten väljs i ett öppet område med bra belysning, inga drag, men delvis skuggning hindrar inte växten från att utvecklas. Men skuggan från täta buskar och träd med en stor krona, liksom plantering i våtmarker kan orsaka gallring och sträckning av unga skott i höjd, dessutom uppstår blomning i detta fall mycket senare.

Efter att liljorna har blommat klipps blommornas skott av och lökarna grävs upp, bearbetas och torkas, de kan planteras i jorden

  1. Marken i trädgården bör redan vara förberedd, ogräsfri och grävd 30 cm djup. Torv eller humus införs i sandjorden, sand läggs till den tunga lerjorden.
  2. Lökarna måste planteras med mellanrum på 20-25 cm, därför görs flera hål för att observera detta avstånd. Hålens djup beror på plantmaterialets storlek och varierar från 5 cm till 25 cm.
  3. Grov sand fungerar som dränering för groparna: glödlampan placeras direkt på den, strör sina rötter med samma sand, och först då - med ett jordsubstrat. Det är viktigt att efter plantering är liljan helt nedsänkt i marken, och det finns ytterligare 4-5 cm jord ovanför den.
  4. Markens yta måste vara jämn och ett lager av en blandning av humus, sågspån och torv bör appliceras på den: mulching kommer att bibehålla fukt och skydda mot kyla.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att transplantera liljor i landet är nödvändigt inte bara för att vissa sorter inte tolererar frost . Växter tenderar att växa, deras antenn tjocknar och växer, och blommorna blir tyvärr mindre. För att få en rabatt med liljor i landet att se attraktiv ut måste du separera dotterlökarna i tid och transplantera dem till en ny plats.

Att ta hand om och ordentligt ta hand om liljor är en garanti för att plantorna framgångsrikt kommer att klara den kalla perioden, och nästa år kommer de att glädja trädgårdsmästaren med frodig blomning.

Rekommenderad: