Vita Liljor (47 Foton): Beskrivning Av En Hybrid Av Candidum Eller Snövit Lilja, Namnen På Vackra Sorter, Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Vita Liljor (47 Foton): Beskrivning Av En Hybrid Av Candidum Eller Snövit Lilja, Namnen På Vackra Sorter, Plantering Och Vård

Video: Vita Liljor (47 Foton): Beskrivning Av En Hybrid Av Candidum Eller Snövit Lilja, Namnen På Vackra Sorter, Plantering Och Vård
Video: Datumgräns och Tidszoner 2024, Maj
Vita Liljor (47 Foton): Beskrivning Av En Hybrid Av Candidum Eller Snövit Lilja, Namnen På Vackra Sorter, Plantering Och Vård
Vita Liljor (47 Foton): Beskrivning Av En Hybrid Av Candidum Eller Snövit Lilja, Namnen På Vackra Sorter, Plantering Och Vård
Anonim

Vita liljor används ofta för trädgårdsdekoration. De ser estetiskt tilltalande ut, skiljer sig åt i dekorativa och medicinska egenskaper och kan vara komponenter i många kompositioner. Dessa blommor kräver mödosamt underhåll, men deras skönhet är värt det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hybridgrupper och sorter

Liljor är lökartade stauder. I naturen är de särskilt vanliga i den norra delen av Asien.

Ett överflöd av sorter och arter finns i västra Kina, norra Burma och Tibet. I landskapsarkitektur använder trädgårdsmästare oftast Apollo -hybrid.

Tänk först på beskrivningen av trädgårdssorter.

Bild
Bild

Lilja vit

Den kan bli upp till 100-150 cm. En rund glödlampa med en diameter på upp till 15 cm består av ljusskalor, ibland med en lätt gul nyans. Stammen är slät, ljusgrön. Det kan finnas små magenta strimmor. Släta blad är också lätta och expanderar nedåt. De nedre bladen växer i form av en rosett, och de övre är ordnade omväxlande.

Blommans tratt är brett, kronbladen är snövit . Pollen har en karakteristisk gul färg. Kapseln fungerar som en frukt. Candidum (vit lilja) blommar i juni-juli. Blomman förökas av frön eller fjäll från glödlampan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lily regal

Den kan bli upp till 120-180 cm. En rund glödlampa med en diameter på 10-15 cm består av gula skalor, ibland med en brun nyans. I solljus får den en lila nyans. Stammen är ljus med lila ränder, räfflad. Bladen är linjära och alternerande.

Racemosblomställningen kan innehålla upp till 30 rörformiga blommor, längden på varje kan nå 15 cm . Kronbladen är vita på insidan och rosa på utsidan. I halsen, glans och lätt gulhet. Pollen med en karakteristisk gul ton. Lilja blommar i juli, närmare mitten av månaden. För reproduktion används frön, stamlökar och fjäll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lilyhybrider är lika populära som rena sorter . Alla är uppfödda på basis av en snövit lilja och ser väldigt vackra ut. Perianter är vanligtvis rörformade eller breda trattformade.

Blommor med en diameter på 10-20 cm finns på stjälkar, som kan nå 120-180 cm. Hybrider av denna typ kräver noggrann uppmärksamhet, de lider ofta av svampsjukdomar och gillar inte kyla.

Bild
Bild

Flera växter sticker ut bland de mest populära hybriderna

Apollo . Blomningen sker i juni-juli. De snövita kronbladen är prickade med små prickar av en mörk nyans närmare mitten av blomman.

Bild
Bild

Madonna . Blommorna är helt vita, cirka 12 cm i diameter. De har formen av tubuli och böjda kronblad. Blommande sker samtidigt som den tidigare hybrid. Doften är delikat, lätt.

Bild
Bild

White Haven . Blommorna är långa, cirka 15 cm i diameter. De är vita med en lätt grön nyans mot mitten. Kronbladen är något böjda. Stammen är liten, den växer upp till 110 cm. Växten blommar hela sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit räv . Blommorna är vita med en lätt gul nyans. Stammen kan bli upp till 130 cm hög. Blomman är i form av ett rör, cirka 12 cm i diameter.

Bild
Bild

Vacker kvinna . Stammen är hög, kan nå 180 cm. Växten blommar hela sommaren. Stora blommor har en ljus krämig nyans, blir något rosa mot mitten.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Aaron ". En hybrid hemma i Asien. Små kronblad är täckta med ett slags frotté i kanterna och har en ren vit nyans. Stamhöjden är liten (upp till 80 cm). Blomningen börjar i juni och varar fram till juli.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Liljor kommer bara att se attraktiva ut om de vårdas ordentligt.

Hybrider växer bäst i alkalisk jord, och rörformiga sorter växer bättre i sur jord. För resten av liljorna måste du välja en neutral jord. För vintern måste växterna täckas - kyla är kontraindicerat för dem.

Bild
Bild

Det finns allmänna regler för att hålla alla sorter och hybrider

  1. Det är viktigt att lökarna inte översvämmas på våren . Om det finns en sådan möjlighet måste du ta hand om dräneringsskiktet. Under regniga perioder skyddar denna teknik lökarna från att ruttna.
  2. Gödselmedel bör vara mineraliska, inte ekologiska .
  3. För vintern rekommenderas att transplantera lökarna i en korg . Annars är det stor risk att liljorna äts av gnagare.
  4. Växter är mer mottagliga för sjukdomar under regnperioder . Det är nödvändigt att utföra ytterligare behandling med läkemedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

För utomhusplantering är det viktigt att välja en hälsosam glödlampa. I det här fallet kan du plantera växten både på våren och hösten. Förfarande:

  • ta bort torra vågar från planteringsmaterial;
  • häll ett litet lager sand på botten av hålet, högst 3 cm;
  • lägg löken i hålet, strö med sand till toppen;
  • vatten generöst för bättre rotning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att på hösten ger växten rötter innan det första kalla vädret börjar. Vid den här tiden på året är det nödvändigt att dessutom mulka jorden.

Sågspån, torv, bladhumus med torvtillsatser används som isolering. Täckskiktet ska vara minst 5 cm.

Snövit liljor kräver särskilda villkor för förvar. Det är viktigt att överväga ett antal nyanser.

  1. Solen bör träffa bladen först före lunchtid . Växter tål inte värme och frost.
  2. Det är omöjligt att plantera helt i skuggan . Ljus behövs för korrekt utveckling.
  3. Du måste mata växten med gödningsmedel tre gånger . Innan blomman börjar växa, före blomning, när knopparna bildas och efter att blommorna faller till augusti eller september.
  4. Vattning utförs med regelbundenhet där marken alltid är något fuktig. Vatten måste riktas till roten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Växten kan förökas på olika sätt beroende på dess art. Det enklaste sättet är att använda metoden för att dela busken . Var 3-4 år på sensommaren eller början av hösten måste du gräva upp växten och separera lökarna.

Du kommer inte att kunna plantera många blommor på detta sätt . Det bör noteras att vissa typer av liljor inte bildar ytterligare lökar i buskarna. Det är viktigt att agera försiktigt, som om man löser upp blomställningarna. I det här fallet kommer rötterna inte att skadas och kommer att ta väl. Under nästa säsong kommer liljorna att blomma lika våldsamt eller ännu starkare.

Bild
Bild

Trädgårdsmästare använder mer komplexa typer av division, som gör att du kan plantera många exemplar samtidigt. Här är några populära sätt.

Barn

På hösten gräver de upp en buske och letar efter små lökar. De ligger i den underjordiska delen. Vissa arter bildar upp till 10 av dessa dotterlökar . De måste separeras och planteras separat till ett djup av cirka 3 cm. För vintern måste jorden noggrant täckas med halm eller lövverk.

Under året bör växten utvecklas, därför måste de tas bort när knoppar dyker upp. Moderlökan planteras vid behov på sin ursprungliga plats.

Ett år senare, nästa höst, kan du plantera små liljor i rabatter och rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stammsticklingar

Unga skott upp till 15 cm i storlek tas bort på våren och bearbetas av Kornevin. En kruka med näringsrik jord bereds . Kan planteras direkt i öppen mark, strös med sand, men bara om väderförhållandena tillåter. Skotten vattnas rikligt och täcks med en plastflaska utan lock.

Med rätt fukt visas rötterna inom 10-14 dagar. Flaskan måste avlägsnas, och skottet spud. En blomträdtransplantation utförs i augusti och blomningen börjar om 1-2 år.

Bild
Bild

Blommaskott

Denna metod används efter att växten har bleknat. Pedunkeln skärs vid rätt tidpunkt eller används efter att buketten vissnat. En får ca 2 cm djup grävs i skuggan, och längden ska vara lika med skottets storlek. Exceptionellt lätt och lös jord med tillsatser används.

Innan planteringen måste växten vattnas med någon tillväxtstimulerande lösning. Planteringsplatsen är täckt med folie. Efter 60 dagar visas lökar som inte bör planteras om förrän nästa vår. På vintern är landet täckt med torv eller sågspån.

Denna metod kan till och med användas för avel på en fönsterbräda. Skott transplanteras till öppen mark under våren.

Bild
Bild

Löv

Den snövit liljan reproducerar sig bra med denna metod. Ett fragment av växten skärs av när knopparna bildas. Bladen planteras i marken på mitten med en liten lutning. Det rekommenderas att plantera liljor i en behållare med dräneringshål.

Kärlet måste fyllas med lös jord med ett lager på upp till 6 cm och flodsand - upp till 4 cm. Ovanifrån är det täckt med polyeten. Skyddet måste tas bort och vändas dagligen för att avlägsna eventuell kondens. Du kan ta bort påsen efter 30 dagar, när små lökar bildas. Liljor transplanteras till öppen mark under våren eller hösten nästa år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vågar

Denna metod används när som helst på året, även på vintern. Moderlökan förblir intakt och mycket planteringsmaterial kan erhållas. De yttre skalorna avlägsnas noggrant, men inte mer än 1/3 av totalen.

Från det yttre lagret kan 5-7 glödlampor bildas åt gången under goda förhållanden. Liljor växer på ett år, men blommar för första gången först efter 3 år. Metoden är tillämplig på alla sorter och hybrider.

Det är nödvändigt att ta en plastpåse eller behållare, göra hål för dränering. Lös jord och underlag används för fyllning. Du kan använda en blandning av torvplantor.

Flingor läggs i en behållare och täcks med fuktig jord . Påsen måste bindas och lämnas i 30 dagar i ett rum där lufttemperaturen hålls inom + 22 … 24 ° С. Du kan plantera vågar i krukor på 1, 5-2 månader, inte tidigare. Du kan plantera i marken under den kommande säsongen. Blommande kommer att visas om 1-2 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Används för specifika blommor. Hybridliljor förökar sig inte på det sättet. Processen är ganska mödosam och lång. Nybörjare använder det inte alls, bara uppfödare och vanligtvis för att odla nya, unika arter. Lådorna ska tas bruna, ännu inte öppna.

Cotyledons kan växa både ovanför och under marken. Ett stort antal frön planteras direkt i öppen mark på förberedda sängar . Om det finns lite planteringsmaterial används behållare först. Så växer liljor som alla andra plantor. Vården är standard, som med en vanlig landning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Bland de farliga skalbaggarna är det värt att notera liljbaggarna . Dessa är de vanligaste skadedjuren och måste tas bort manuellt. Larverna hos dessa skalbaggar är särskilt farliga för växten. De äter bladen. Dessutom är det värt att bearbeta blommor från Colorado skalbaggar.

Sjukdomar påverkar sällan vita liljor, men kan förekomma botrytos eller fusarium . Svampinfektioner av den första typen påverkar bladen, och den andra, lökarna. Att behandla sådana sjukdomar är svårt och fungerar vanligtvis inte.

Bild
Bild

Som en förebyggande åtgärd rekommenderas att blötlägga glödlampan i en manganlösning före plantering. Och du kan också använda det medicinska preparatet "Maxim" för vattning under roten.

Vita liljor är mottagliga för vissa virus. Vanligtvis finns det gurka mosaik, tulpan variegation virus, rosett . Bärare är bladlöss och andra skadedjur. Blad och stjälkar börjar bli gula, ändra form och bli färgade. De drabbade delarna måste rivas av och brännas, växten måste behandlas med läkemedel och inventeringen måste steriliseras.

Bild
Bild

Exempel på trädgårdsdesign

Liljor planteras vanligtvis med andra växter. Under blomningen är doften så stark att den kan orsaka huvudvärk och allergiska reaktioner. I anlagda trädgårdar och i främre delen får liljor inte planteras i en stor separat plantering. Många blommor måste klippas efter vissning, vilket kommer att påverka den övergripande estetiken.

Vita växter ser vackra ut i rosenträdgårdar och i rabatter av gobelänger och buketttyper. Här är några bra exempel på alternativ för att kombinera liljor.

  1. Olika sorter . En blomsterträdgård från olika grupper eller arter i en grupp ser attraktiv och intressant ut. Den nedre nivån ska blomma först och den övre nivån sist.
  2. Med pioner . Blommor framför ska vara lägre än bak. Liljor med låg stjälk framför pionerna ser harmoniskt ut.
  3. Med rosor . Färgen ska vara densamma eller kontrasterande. Rosor placeras framför liljorna. Blommor planteras i små grupper, högst 5 kopior.
  4. Med flox . Det är värt att föredra sorter med en känslig nyans som sprider sig längs marken och skapar en bakgrund för liljor.
  5. Med vita perenner . Iberis buskar ser särskilt bra ut mot bakgrunden av höga liljor. Alyssum är också lämplig för att dekorera en blomsterträdgård i trädgården.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att skapa kompositioner så att tomrum inte dyker upp efter att en växt har blommat av.

Här är några vackra exempel

Liljor i olika storlekar och färger ser ganska intressanta ut. Vita blommor utlöser andra exemplar .

Bild
Bild

Liljor och ringblommor ser bra ut med detta planteringsschema . Färgen matchas till tonen, kompositionen är harmonisk.

Bild
Bild

Vita liljor ser bra ut utan tillägg. I trädgården bör de planteras längre bort så att de fallna blommorna inte förstör det allmänna utseendet .

Bild
Bild

Vyn används där knoppen är i form av ett rör. Går bra med ljusare färger .

Rekommenderad: